PDA

Zobacz pełną wersję : Sigma 10-20

Nostromo
29-03-2008, 20:43
Kupiłem to szkiełko i mam problem. Na 10 mm ma FF, a na 20 dość silny BF. Zapytowuje posiadaczy tego szkła czy mam szanse na znalezienie takiej sztuki, która miałaby dla wszystkich ogniskowych albo FF albo BF z w miarę małym rozstrzałem, którą dałoby się skorygoać w D300?

Pozdrawiam.

JK
29-03-2008, 20:47
Może opisz nam, jak w tym obiektywie stwierdziłeś FF na krótkim końcu? To może być ciekawa lektura.

Zbigniew
29-03-2008, 20:57
Przecież można spokojnie to zobaczyć. Ja w mojej Tokinie na 12 mm potrafię uzyskać całkiem zauważalne rozmycie tła :)

edit: A odnośnie szukania - po bojach z Sigmą 30/1.4 stwierdzam, że zawsze jest gdzieś taka Sigma, która dobrze współpracuje z Twoim body. Trzeba ją tylko znaleźć ...

apsza
29-03-2008, 21:11
Co to jest BF i FF? Chętnie to coś znajdę na moim N AFS 14-24/2.8G ED.

Zbigniew
29-03-2008, 21:12
apsza - jesteś niedobry :-P I to przed niedzielą.

gALL
29-03-2008, 21:13
Back or Front Focus ... bylo wiele razy

swider
29-03-2008, 23:41
[...]zawsze jest gdzieś taka Sigma, która dobrze współpracuje z Twoim body. Trzeba ją tylko znaleźć ...
hahaha... :lol: niezly tekst! To tak jak z kobieta, gdzies czeka ta jedyna...

Zbigniew
29-03-2008, 23:42
Tak, dokładnie jak z drugą połówką. Życie to wielkie poszukiwanie :D :D

swider
30-03-2008, 00:02
[...]Życie to wielkie poszukiwanie :D :D
Oj tak! ;)

Ale wracajac do tematu to szczerze mowiac pierwszy raz slysze o problemach z BF/FF tej Sigmy, ale ja mlody jestem co ja tam w zyciu slyszalem ;)

piotrowski
31-03-2008, 22:09
Nostromo - może ten link będzie Ci potrzebny ?
http://www.sigma-foto.pl/index.php?q=node/142

cypherdid
01-04-2008, 09:20
poza tym faktyczne punkty AF są większe niż ten kwadracik w wizjerze..więc AF czasem łapie coś co jest poza kwadracikiem
a na normalnych fotkach widzisz wadę?? jeśli tak to skorzystaj z gwarancji i oddaj do regulacji.

Nostromo
01-04-2008, 22:30
Problem w tym ze widać to w normalnych fotkach. Faktycznie trzeba go wymienić.
Pozdrawiam

art44
03-04-2008, 13:00
Back or Front Focus ... bylo wiele razy
No chyba, że akurat mówimy o FF Canona 5D :p, skrót FF trzeba traktować kontekstowo... . Nie mam już tej SIGMY, ale przypuszczam, że na 10mm to ona ma już inne FF, czyli Free Focus. Może o tym mowa? ;)
Art

Nostromo
04-04-2008, 18:13
Obiektyw wymieniony. Nowy jest OK.

Pozdrawiam

Skrzydlaty
09-04-2008, 11:44
Hej. Jakiego polara polecacie do tego szkiełka ? Pozdrawam.

jarek76
09-04-2008, 12:50
Marumi WPC silm

swider
09-04-2008, 13:09
Jakiego polara polecacie do tego szkiełka ?
Ale masz swiadomosc problemow z polaryzacja jakie bedziesz mial przy tak szerokim kacie?

Skrzydlaty
10-04-2008, 07:33
Acha czyli walnołem gafe jestem poczatkujcy... dlaczego sie nieda zalorzyc polara ? Moze lepiej UV chdzi mi głównie o ochrone szkła. Pozdrawiam.

Zbigniew
10-04-2008, 08:17
Założyć można, ale przy tak szerokim kącie występować może tzw. błąd polara, czyli w praktyce część nieba/czegokolwiek będziesz miał przyciemnioną (spolaryzowane) a część nie. Z kolei UV - jak najbardziej do ochrony pasuje.

fotouśmieszek
17-04-2008, 18:57
edit: A odnośnie szukania - po bojach z Sigmą 30/1.4 stwierdzam, że zawsze jest gdzieś taka Sigma, która dobrze współpracuje z Twoim body. Trzeba ją tylko znaleźć ...

chyba dotyczy to tylko sigmy.sam mam taka...nikkory są nudne.do znudzenia wspolpracuja z Twoim body;-);-);-)

sqb
24-04-2008, 06:22
Ja na swoja 10-20 sie nie skarze, jezeli juz ma jakies BF/FF to minimalne. Aczkolwiek zanim kupilem przetestowalem 3 egzemplarze i wybralem ten jeden najlepiej dzialajacy. Jak mowil Zbigniew, trzeba znalesc ta jedna jedyna ;)

bonnum
24-04-2008, 16:10
Jak Wy to sprawdzacie na tak szerokim szkle?? Jak podpiąłem to do D80 to ostre (w miarę) miałem wszystko.

rastula
26-04-2008, 08:12
dużo czytamy forum, to pomaga odnaleźć wady zdjęć o których wcześniej nie mieliśmy pojęcia ;-)

ghost_rider
26-04-2008, 09:37
Więc może lepiej zamknąć forum i bez stresu cieszyć się robieniem zdjęć ? :)

bonnum
27-04-2008, 12:02
rastula (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=11071) :D Dobry txt :D

Mariusz888
13-07-2011, 20:49
Skoro autor zamieścił to samo gdzie indziej a tu wykasował to i ja przenoszę swoje ;)

kontynuacja tu:
http://forum.nikoniarze.pl/showthread.php?t=180310&page=4

Ayadeco
20-07-2011, 18:18
Witam, mam pytanie (a nie chcę zakładać nowego wątku, aby nie zaśmiecać forum) -- czy Sigma 10-20 będzie działać z body d3000? Czy będzie działał autofokus? Pomiar światła?

markB
20-07-2011, 18:21
To jest obiektyw typu G i wszystko zadziała z D3000.

Photoartbox
20-07-2011, 18:27
To jest obiektyw typu G i wszystko zadziała z D3000.

G oznacza brak piersciena przyslon. Ale obiektyw zadziala poniewaz ma HSM, odpowiednik Nikonowskiego AF-S. :)

Ayadeco
20-07-2011, 18:33
G oznacza brak piersciena przyslon. Ale obiektyw zadziala poniewaz ma HSM, odpowiednik Nikonowskiego AF-S. :)
Bardzo Wam dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jeszcze dwa pytanie dot. tego właśnie obiektywu:
czy jak zmienię aparat na pełną klatkę to obiektyw będzie pasował?
I czy wybrać f3,5 czy f4-5,6, różnica w cenie ok. 600 zł, ale czy efekty (na zdjęciach) warte są ceny?

Photoartbox
20-07-2011, 18:37
Bardzo Wam dziękuję za szybką odpowiedź. Mam jeszcze dwa pytanie dot. tego właśnie obiektywu:
czy jak zmienię aparat na pełną klatkę to obiektyw będzie pasował?
I czy wybrać f3,5 czy f4-5,6, różnica w cenie ok. 600 zł, ale czy efekty (na zdjęciach) warte są ceny?

To jest obiektyw DC, czyli Sigmowski odpowiednik DX - obiektyw do cropa (pelna klatka, tylko z bardzo duzymi ograniczeniami) Wersja, odpowiednio do upodoban, ja uwazam, ze nie warto doplacac, nie tylko do obiektywu, ale i do ewentualnych filtrow (77 vs 82).

skrzynka97
20-07-2011, 20:04
To jest obiektyw DC, czyli Sigmowski odpowiednik DX - obiektyw do cropa (pelna klatka, tylko z bardzo duzymi ograniczeniami) Wersja, odpowiednio do upodoban, ja uwazam, ze nie warto doplacac, nie tylko do obiektywu, ale i do ewentualnych filtrow (77 vs 82).

z takim myśleniem nie byłoby postępu...

Photoartbox
20-07-2011, 20:29
z takim myśleniem nie byłoby postępu...

Chyle czola przed Twoja madroscia i pedem do rozwoju. Jednakze ja wyznaje zasade, postep jak najbardziej pod warunkiem, ze zmienia cos na lepsze a nie na gorsze.

Ayadeco
21-07-2011, 07:54

Jakie będą te ograniczenia dla d700?
Obiektywu potrzebuję na wrzesień do pracy, body zmienię nie wcześniej niż za pół roku. Idealnie byłoby, abym mogła nadal używać tego obiektywu tylko czy to w ogóle możliwe?

Guciol
21-07-2011, 08:14
Obiektywu potrzebuję na wrzesień do pracy, body zmienię nie wcześniej niż za pół roku. Idealnie byłoby, abym mogła nadal używać tego obiektywu tylko czy to w ogóle możliwe?

Na D700 zrobisz zdjęcie w trybie DX, ale będzie miało tylko 5MP.

Ayadeco
21-07-2011, 09:35
Na D700 zrobisz zdjęcie w trybie DX, ale będzie miało tylko 5MP.
A dla porównania d3000 ile MP?

Przepraszam, że zadaję pytania, które zapewne większości z Was wydają się banalne, ale swoją przygodę z lustrzankami cyfrowymi zaczęłam niedawno. Przez lata robiłam zdjęcia analogowo i miałam z tego wielką frajdę, no ale trzeba iść z duchem czasu:) Dlatego trochę się jeszcze gubię w temacie...

Guciol
21-07-2011, 10:03
A dla porównania d3000 ile MP?

Przepraszam, że zadaję pytania, które zapewne większości z Was wydają się banalne, ale swoją przygodę z lustrzankami cyfrowymi zaczęłam niedawno. Przez lata robiłam zdjęcia analogowo i miałam z tego wielką frajdę, no ale trzeba iść z duchem czasu:) Dlatego trochę się jeszcze gubię w temacie...

Chyba 10 mp w D3000.

Photoartbox
21-07-2011, 10:31

Moim zdaniem kupowanie S10-20 jedynie na 6 miesiecy (uzywanie na D700 na dluzsza mete, mija sie z celem) jest mocno nieekonomiczne. Ewentualnosc (jesli wchodzi w gre), uzywka - mala strata, jesli wogole, przy odsprzedazy. Szerokie katy pod FX, te dobre sa niestety dosyc drogie, dlatego jesli szerokosc jest taka wazna warto sie zastanowic nad przesiadka.

partizan
21-07-2011, 14:17
Nie wiem, czy Tokina 11-16 nie byłaby tu lepszym rozwiązaniem..

biegly
21-07-2011, 14:19
Jeśli piszesz

na Sigmę 10-20mm, dobra rada:

Odpuść sobie to d700 ;)

Ayadeco
21-07-2011, 14:38
Jeśli piszesz

na Sigmę 10-20mm, dobra rada:

Odpuść sobie to d700 ;)
No właśnie miałam zadać to pytanie - czy chcąc mieć profesjonalny aparat, muszę sięgać po d700 czy jeszcze droższy d3? Może jakieś inne opcje są?

Photoartbox
21-07-2011, 15:10
No właśnie miałam zadać to pytanie - czy chcąc mieć profesjonalny aparat, muszę sięgać po d700 czy jeszcze droższy d3? Może jakieś inne opcje są?

Generalnie, dobre zdjecia mozna robic i na DX i na FX. Do niektorych zastosowan FX bedzie lepszym wyborem do innych DX. Jesli nie posiadlas jeszcze tej wiedzy, wystarczy Ci DX ;) Jesli potrzebujesz profesjonalnej wygodnej iniezawodnej puszki polecam D300 lub D300s, ostatnio duzo dobrego mozna przeczytac rowniez o D7000. Do tego zestaw szkielek zaleznie od potrzeb, jakas Sabinke lub Metza i duzo dobrego swiatla oraz lukratywnych zlecen.

Guciol
21-07-2011, 15:55

Z tą wiedzą jaką masz obecnie to wstrzymaj się z kupowaniem czegokolwiek. Polecam lekturę forum, oraz jakąś książkę o fotografii na początek. No oczywiście jeśli wydatek kilkudziesięciu tys PLN to dla Ciebie małe obciążenie to idź do pierwszego sklepu i weź D3 + tzw świętą trójcę Nikkor, na pewno będziesz zadowolona.. oczywiście wadą będzie waga, ale możesz wynająć sobie sherpa do noszenia tego zestawu.

Ayadeco
21-07-2011, 19:52
Z tą wiedzą jaką masz obecnie to wstrzymaj się z kupowaniem czegokolwiek. Polecam lekturę forum, oraz jakąś książkę o fotografii na początek. No oczywiście jeśli wydatek kilkudziesięciu tys PLN to dla Ciebie małe obciążenie to idź do pierwszego sklepu i weź D3 + tzw świętą trójcę Nikkor, na pewno będziesz zadowolona.. oczywiście wadą będzie waga, ale możesz wynająć sobie sherpa do noszenia tego zestawu.

A tak było miło... proponuję nie psuć tego złośliwościami.
Widziałam wiele zdjęć z d700 i jestem nimi zachwycona, dla mnie to dobry argument do zakupu. Cena jest b. wysoka, ale mogłabym kupić na kredyt. Albo pooszczędzać:)
Poza tym kilku osobom podobają się moje zdjęcia, dostałam zamówienia na trzy sesje plenerowe, jedną wykonałam i wzięłam za to wynagrodzenie. Tak szczerze mówiąc to źle się czuję robiąc zdjęcia za pieniądze całkowicie amatorskim d3000. Potrzebuję czegoś lepszego i to nie tylko dla tej etykietki na obudowie. Różnica jest ogromna!
Nie uważam, że wiele wiem o sprzęcie, bo tak nie jest, ale wierzcie mi - nie wszyscy nawet tak zwani zawodowcy to wiedzą i nie przeszkadza im to w robieniu naprawdę świetnych zdjęć.

Wracając do tematu, to właśnie kupiłam Sigmę 10-20mm:) Dzięki za wszystkie rady.
Działa bez zarzutu, a jak zdjęcia to już jutro napiszę, bo na razie mam tylko kilka i robione w słabym świetle.

skrzynka97
21-07-2011, 22:22
Widziałam wiele zdjęć z d700 i jestem nimi zachwycona, dla mnie to dobry argument do zakupu. Cena jest b. wysoka, ale mogłabym kupić na kredyt. Albo pooszczędzać:)
Poza tym kilku osobom podobają się moje zdjęcia, dostałam zamówienia na trzy sesje plenerowe, jedną wykonałam i wzięłam za to wynagrodzenie. Tak szczerze mówiąc to źle się czuję robiąc zdjęcia za pieniądze całkowicie amatorskim d3000. Potrzebuję czegoś lepszego i to nie tylko dla tej etykietki na obudowie. Różnica jest ogromna!
Nie uważam, że wiele wiem o sprzęcie, bo tak nie jest, ale wierzcie mi - nie wszyscy nawet tak zwani zawodowcy to wiedzą i nie przeszkadza im to w robieniu naprawdę świetnych zdjęć.

Wracając do tematu, to właśnie kupiłam Sigmę 10-20mm:) Dzięki za wszystkie rady.
Działa bez zarzutu, a jak zdjęcia to już jutro napiszę, bo na razie mam tylko kilka i robione w słabym świetle.
Gratuluję.... zamówień, nowego obiektywu,
rady jakie tu znajdziesz traktuj z duuużym dystansem,
skoro sprawia Ci robienie zdjęć dużo radości, masz możliwość zainwestować w sprzęt, Twoje zdjęcia robią wrażenie na widzach, to na co jeszcze czekać,
kupuj nowe body, sprzedaj stare jak najszybciej i do przodu,

ja tak zrobiłem, a moją Sigmę 10-20 jutro kurier przywiezie :)

Guciol
21-07-2011, 22:32

To nie złośliwość.. Sama przyznajesz się że pojęcie masz o sprzęcie masz niewielkie. Na forum są tematy pt "najczęściej zadawane pytania" itp.. odszukaj je i poczytaj.

Photoartbox
22-07-2011, 08:25
rady jakie tu znajdziesz traktuj z duuużym dystansem,

Ktore rady (celowo liczba mnoga, tak jak w Twojej wypowiedzi) w tym watku, wedlug Ciebie nalezy potraktowac z "duuuzym" dystansem? Bardzo prosze o szczegolowa argumentacje, bo trolowanie nie jest mile widziane.

Ayadeco
23-07-2011, 18:50
http://ayadeco-fotografia.blogspot.com/2011/07/obiektyw-szerokokatny-sigma-10-20mm.html
Pierwsza fotka z nowego obiektywu. Wklejam, bo dobrze widać jego możliwości. Foto oczywiście na 10mm.

Guciol
23-07-2011, 20:04
http://ayadeco-fotografia.blogspot.com/2011/07/obiektyw-szerokokatny-sigma-10-20mm.html
Pierwsza fotka z nowego obiektywu. Wklejam, bo dobrze widać jego możliwości. Foto oczywiście na 10mm.

A na jakiej przesłonie to zdjęcie?

Ayadeco
27-07-2011, 20:06
A na jakiej przesłonie to zdjęcie?
Zdjęcie robiłam "w biegu", padał deszcz więc tylko na chwilę wysiadłam z samochodu i pstryknęłam na AUTO. Koncentrowałam się na perspektywie:)
Za kilka dni zamieszczę inne zdjęcia z dokładniejszymi parametrami.

Zbigniew
27-07-2011, 20:08
Nie możemy czekać kilku dni. To zbyt poważna sprawa. 8-) :grin:

Ayadeco
01-08-2011, 14:23
To było na przesłonie 8.

Kedirak
03-08-2011, 22:42
Zamówiłem s10-20 jednak dotrze do mnie w przeciagu 3-4 tygodni z usa.

W którym miejscu pola obiektywu objawiają się słabsze sample s10-20 ? np. lewy dolny róg czy po prostu aby przekonać się, że trafiłem na poprawną sztukę powinienem pobróbować zdjeć z kartką papieru z wydrukowaną skalą.

Chciałem o to uprzejmie zapytać, gdyż w razie słabej sztuki mógłbym poźniej próbować ją wymienić, co jednak łatwe nie będzie i ponadto nie będę miał innych próbek do porównania...

btw. na sieci piszą o problemach s10-20 z d5100/d7k (d3100 tez?) w lvm, przy czym na d5100 chciałem wymienić swój d3100 aby mieć bracketing i nieco lepsze iso przy okazji przydatne przy sigmie w pomieszczeniach.

Mariusz888
03-08-2011, 22:49
Zrób po prostu zdjęcia i na ich podstawie oceń... prawy róg od lewego nie powinien się niczym różnić ;) Czego bracketing chcesz mieć? Czasów? Bo jak tak to nie możesz sobie tego manualnie ustawić? :|

Guciol
03-08-2011, 22:52
W którym miejscu pola obiektywu objawiają się słabsze sample s10-20 ? np. lewy dolny róg czy po prostu aby przekonać się, że trafiłem na poprawną sztukę powinienem pobróbować zdjeć z kartką papieru z wydrukowaną skalą.

We wszystkich rogach będzie spadek ostrości, w porównaniu ze środkiem kadru.

Kedirak
04-08-2011, 09:19
dzieki za pomoc, czyli będę porównywał jak środek kadru z resztą, gdy sigma do mnie w koncu przyleci i będę miał wątpliwośći wrzucę sample, ale to jeszcze trochę czasu minie nim to nastąpi niestety (bo chcialo mi sie parę stowek przyoszczedzic)

odnosnie bracketingu - faktycznie akurat przy sigmie, nie mając stabilizacji i tak nie udałoby mi się bez statywu zrobic serii zdjęć z tym samym kadrem..tylko czy udałoby mi się nie poruszyć statywem/obiektywem zmieniając nastawy? A statyw mam byle jaki i lekki. powinienem spróbować :>

Mariusz888
04-08-2011, 17:04
faktycznie akurat przy sigmie, nie mając stabilizacji i tak nie udałoby mi się bez statywu zrobic serii zdjęć z tym samym kadrem
Zaręczam Ci że z Sigmą się da - wiem z własnego doświadczenia - niemniej i tak do bracketingu zdecydowanie najlepiej mieć statyw i wszystko inne to półśrodki wynikające najczęściej z tego, że nie chce się nam go nosić ;)

..tylko czy udałoby mi się nie poruszyć statywem/obiektywem zmieniając nastawy? A statyw mam byle jaki i lekki.
Dlatego jest ryzyko - wiele tam pewnie nie poruszysz chociaż nie wiem co to za statyw. Bardziej niż przestawienia kadru bałbym się niestabilności ze względu na wiatr - chociaż jak nisko go rozłożysz to powinno być ok. Ja po sobie wiem - że statyw nie może być byle jaki - byle jaki to jest wyrzucona kasa - przerobiłem to na sobie. Szkoda czasu, nerwów, kasy i sprzętu - bo już raz łapałem sprzęt lecący ze statywu i w tym momencie było "oooo nie - dłużej tak nie będzie". Kupiłem Manfrotto 055 XPROB które to nogi nie są znowu takie drogie i wydaje mi się że jak się coś złego nie stanie to mam statyw na lata, a działa pięknie i dla mnie wystarczający. Do tego głowica wedle potrzeb i jazda- i już człowiek nie boi się odejść na wyciągnięcie ręki bo "co jak się złamie i poleci całe"... ;) Tak, że jak interesuje Cię temat zdjęć przy których używa się statywu to wg mnie jest to przynajmniej tak ważna rzecz jak np szkło ;)

Kedirak
20-08-2011, 23:43
rzeczywiście można nawet "utrzymać" tę sigmę, mam już obiektyw, wydaje mi się, że nie ma problemów z ostrością. Owszem boczki troszkę słabiej ale IMHO akceptowalnie (jak na F4 to bardzo dobrze wg mnie nawet..)

http://www.panoramio.com/photo/57662924

Gdy zrobiłem wcześniej inne zdjęcie w dzień przy dużym kontraście to niestety było bardzo mocno przepalone na jasnej części (biały budynek). Pomyślę nad szarym filtrem, ale pewnie odpuszczę bojąc się winiety. Tego zdjęcia tutaj nie zamieszczam gdyż było fatalne :-)

Bardzo dziękuję za porady, K

Kedirak
21-08-2011, 18:13
W dzień przy domknięciu http://www.panoramio.com/photo/57685335 (niestety nie na iso 100 lecz 400 )
myślę, że jest ok i super gdyż jej zwrot do amazona byłby dla mnie możliwy ale problematyczny. jeszcze raz dzięki za zwrócenie uwagi na ostrość krawędzi. rogi już może zjeżdżają z jakością ale tylko przy powiększeniu (wg mnie).

gadas
21-08-2011, 18:52
Mam sigmę już chyba z 5 lat i nadal mam wrażenie że jest to najlepszy obiektyw jaki sigma wypluła na świat pod nikona .

KubaM
21-08-2011, 22:18
Kedirak iso 400 a takie ziarno , to normalne przy tak krotkich ogniskowych ?

Kedirak
23-08-2011, 16:02
Moze "strzal centralnie pod slonce" jest winien ? nie mam innych pomyslow.

Kedirak
24-08-2011, 21:46
Odnośnie zdjęć z ręki udaje mi się robić bez problemu fotki w mieszkaniu na F4 przy czasie .. 1/6 sek co na każym innym obiektywie było dla mnie prawie niemożliwe , granicą była 1/13. Pomaga najwyraźniej ciężar obiektywu. Na d3100 nie mam problemu z używaniem live view - można znaleźć w sieci sprzeczne informacje o lv w ostatnich nikonach i s10-20.

Mariusz888
25-08-2011, 07:01
A może mi ktoś powiedzieć po co komu LV z szkłem takim jak S10-20? Mnie np LV jest niepotrzebne nawet w macro - ale z UWA to już w ogóle nie potrafię znaleźć dla takich kombinacji zastosowania więc dlatego pytam ;)

Guciol
26-08-2011, 13:43
A może mi ktoś powiedzieć po co komu LV z szkłem takim jak S10-20? Mnie np LV jest niepotrzebne nawet w macro - ale z UWA to już w ogóle nie potrafię znaleźć dla takich kombinacji zastosowania więc dlatego pytam ;)

Załóż aparat na statyw i kadruj przez wizjer.

Wygodniej jest z LV.

pioter m
27-08-2011, 16:28
Załóż aparat na statyw i kadruj przez wizjer.

Wygodniej jest z LV.

Na sloncu?! Wole wizjer. No i nie bardzo jestem w stanie wyobrazic sobie, jaki to statyw moglby utrudniac korzystanie z wizjera. Zasadniczo przy zakupie dobiera sie statyw tak, zeby kadrowanie bylo max wygodne.
W makro predzej, ale tez bez sensu bez obracanego ekranu.

Jacek S.
27-08-2011, 18:21
Odnośnie zdjęć z ręki udaje mi się robić bez problemu fotki w mieszkaniu na F4 przy czasie .. 1/6 sek co na każym innym obiektywie było dla mnie prawie niemożliwe , granicą była 1/13. Pomaga najwyraźniej ciężar obiektywu.

A nie pomyślałeś, że zależy to od ogniskowej?

Kedirak
28-08-2011, 01:52
to zaskakująco smutne dla mnie ..ale nie pomyślałem o tym wtedy i nie wiem czy to sobie wybaczę :-)

Guciol
29-08-2011, 00:08
Zasadniczo przy zakupie dobiera sie statyw tak, zeby kadrowanie bylo max wygodne.

Znaczy że zdjęcia robimy zawsze tak żeby kadrowanie było przyjemne i wygodne :?::twisted:

W słońcu również wżywam się LV, jak i statywu, no wiem że trudno w to uwierzyć, ale są takie techniki jak wydłużona ekspozycja, HDR oraz inne.

Pomyśl zanim coś napiszesz :lol:

Kedirak
29-08-2011, 08:59
Odnosnie lv - w piatek znow pomyslalem o zalecie d5100 czyli jego odchylanym ekraniku robiac http://www.panoramio.com/photo/57986017 , gdzie aby miec iso 100 musialem polozyc aparacik i skorzystac z wezyka spustowego.

lv wg mojego bardzo skromnego IMHO jest pomocne aby zrobic szybko i sprawnie 1 fotke zamiast liczyc na szczescie podczas wielu prob. W przypadku powyzszego nie bylem w stanie skorzystac z wizjera gdyz glowe musialbym wbic/wtopic w kamien otaczajacy fontanne, ten sam problem mialem nawet przy probie skorzystania z lv...ok gdybym zabral male lusterko ;) moze wtedy skadrowal bym ujecie ale nigdy w zyciu jeszcze nie mialem przy sobie zadnego lusterka :-)). A tak ustawialem, probowalem i cos tam z bliska w koncu trafilem. W UWA chyba chodzi przeciez o podejscie do tematu z bliska aby bylo dramatyczniej. Ale przeciez nie ma sie zawsze tyle czasu i poza tym dobry fotograf od razu powinien wiedziec jak skadrowac zamiast jak ja probowac wielokrotnie i liczyc na szczescie. Albo tez dobry fotograf tez liczy na szczescie tylko sie do tego nie przyznaje :P

Inny przyklad na LV w mojej tygodniowej historii uzywania s10-20: Musialem podniesc body wysoko nad glowe chcac strzelic fote pewnej tablicy (aby moc sie jej pozniej przypatrzyc dokladnie i skasowac zdjecie zaraz po tym - tak wiem bez sensu). lv pomoglo mi wcelowac sie w tablice (gdyz slowo skadrowac uznaje tu za zbyt "profesjonalne" ;) Takze lv IMHO ulatwia zycie ale oczywiscie nie jest konieczne - gdy sie ma czas na zabawe. Tutaj co ciekawe.. mialem 1szy (i ostani raz poki co) problem z ustawianiem ostrosci na d3100 w lv na sigmie... wiec w koncu wylaczylem to przydatne lv i strzelilem szeroko na 10mm aby na pewno sie tablica zmiescila. Pozniej gdy probowalem w lv nie mialem problemu z ostroscia.. (jednak nie na tej tablicy) problem wiec raz wystapil, cos moze byc na rzeczy jednak.. albo zwyczajnie to nie byl problem z sigma tylko problem z ustawianiem ostrosci w lv ogolnie..bardziej prawdopodobne skoro w kazdym innym przypadku "dziala". Musze wiecej poprobowac - ale w sumie rzadko korzystam z tego pomocnego lv :-)

Mariusz888
29-08-2011, 19:40
Guciol - normalnie używam zawsze wizjera nawet jak mam aparat na statywie i mimo że w obu puszkach mam LV to użyłem go tylko po zakupie w celu sprawdzenia "czy działa" ;) dla mnie wizjer i tylko wizjer - w słońcu to już nawet nie wspomnę ;) a statyw mam z bardzo pewną (pod to co na tym wieszam) i dokładną głowicą więc wbrew pozorom nawet przez wizjer się dokładniej kadruje mając aparat na statywie ;)

Kedirak
01-09-2011, 22:49
Hej masz bardzo dobre porady tylko czy używasz S10 zawsze "z daleka" ? Z bliska "na krawędzi" chyba też zakładam można uzyskując nawet może ciekawsze efekty - ale ja tam się nie znam tylko tak uważam / tak mi się wydaje. pozdr.

pioter m
02-09-2011, 07:35
Znaczy że zdjęcia robimy zawsze tak żeby kadrowanie było przyjemne i wygodne :?::twisted:

W słońcu również wżywam się LV, jak i statywu, no wiem że trudno w to uwierzyć, ale są takie techniki jak wydłużona ekspozycja, HDR oraz inne.

Pomyśl zanim coś napiszesz :lol:
To ty pomysl. Statyw (jego wysokosc) dobiera sie tak, aby mozna bylo wygodnie patrzec przez wizjer. Przez wizjer lepiej wszystko widac (jednak), chociaz w LV mozna powiekszyc fragment kadru. Mozna tez korzystac z podgladu GO.
Nie wiem, co do tego ma HDR i inne, ale niektorzy pisza, zeby pisac i musza byc zawsze nieomylni oraz miec ostatnie slowo, bo oni maja lustrzanke :P

@Kedirak
Pisz po polsku. Za czort nie zrozumiem, co masz na mysli.

Kedirak
02-09-2011, 11:23
no trudno.

Guciol
02-09-2011, 14:14
To ty pomysl. Statyw (jego wysokosc) dobiera sie tak, aby mozna bylo wygodnie patrzec przez wizjer.

Co przecież nie oznacza że statywu nie ustawia się czasem w pozycji mniej wygodnej do kadrowania.. bo np wymagają tego warunki.

Nie wiem, co do tego ma HDR i inne...

Jak to co? Nie pamiętasz co sam pisałeś? :

Na sloncu?! Wole wizjer....

HDR lepiej wychodzi ze statywu, nawet w słoneczny dzień ;)

Nie muszę mieć ostatniego zdania, szczególnie w dyskusji z ignorantem ;) Nie potrafisz znaleźć zastosowania dla LV to nie neguj, tego że ktoś używa i widz w tym zalety.