Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Który program kupić?

B.S.
29-03-2008, 20:32
Jeśli można proszę o opinię czy warto kupić Adobe Photoshop Elements 6.0 czy Paint Shop Pro (ma tyle odmian, że nie wiem który)? Bawiłem się jednym i drugim ale zdania sobie nie wyrobiłem. Kasa jest ograniczona a obróbka zdjęć potrzebna. próbowałem Gimpa, koszmar.
Pozdrawiam.

Erie
29-03-2008, 20:34
a może pakiet Corela w wersji edu?

B.S.
29-03-2008, 20:37
A co on ma w sobie?

Erie
29-03-2008, 20:51
Pakiet zawiera: CorelDRAW X3, Corel PHOTO-PAINT X3, Pixmantec RawShooter, Corel CAPTURE X3, ponad 10000 klipartów oraz zdjęć cyfrowych - koszt ok. 200 zł

rastula
29-03-2008, 20:56
jeśli nie masz za dużego doświadczenia (a tro chyba wynika z pytania) to poleciłbym paint shop pro w wersji XII lub XIII

program ma na prawdę duże możliwości i zgrabnie łączy obróbkę grafiki wektorowej z rastrową - ponadto jest stworzony z myślą o początkujących "obrabiaczach"

oczywiście za adobe ps elements przemawia to że jest to Adobe ( czyli mimo wszystkich wad przemysłowy standard obróbki) ale ja produktów tej firmy nie lubię ( a wiem co mówię bo korzystać w pracy muszę :-) ...

nie dlatego że mają jakieś braki - bo da się w takim CS zrobić wszystko - ale są to programy pisane bez oglądnia się na przyjazność obsługi i wymagania sprzętowe - no bo w końcu dla profesjonalistów z duuużą kasą na nowe Mac'ki...

wiem że opinia kontrowersyjna, ale jednak przy niej zostanę :-)...

Ubaew
29-03-2008, 22:57
Nie ma PSP XIII, ostatni jak dotąd to X2. Szczerze polecam-oczywiście jeśli nie stać kogoś na Photoshop CS3. Elements jest zbyt okrojony jak dla mnie, nie ma min krzywych. PSP umożliwia większą kontrolę nad obróbką. Ogólnie fajne, bardzo przyjazne użytkownikowi narzędzie. Minusem jest niestety mały dostęp do tutoriali-trzeba samemu troszke posiedzieć.

bth
30-03-2008, 00:59
(..) są to programy pisane bez oglądnia się na przyjazność obsługi (..)

Interfejs użytkownika softu Adobe to jeden z najlepiej dopracowanych systemów na świecie - nie bez powodu Photoshop czy InDesign stał się wspomnianym przez Ciebie standardem, piękne oczy prezesa to za mało. Opinia nie jest zatem kontrowersyjna, tylko błędna - może lepiej napisać "Photoshop jest dość skomplikowany i wystarczy to i to do obróbki", zamiast mądralować :-)

PS. Też w pracy korzystam, uważam że piekło grafików to będą kotły ze smołą i layouty do malowania w Gimpie po wieczną wieczność.

Erie
30-03-2008, 01:03
Interfejs użytkownika softu Adobe to jeden z najlepiej dopracowanych systemów na świecie - nie bez powodu Photoshop czy InDesign stał się wspomnianym przez Ciebie standardem, piękne oczy prezesa to za mało. Opinia nie jest zatem kontrowersyjna, tylko błędna - może lepiej napisać "Photoshop jest dość skomplikowany i wystarczy to i to do obróbki", zamiast mądralować :-)

PS. Też w pracy korzystam, uważam że piekło grafików to będą kotły ze smołą i layouty do malowania w Gimpie po wieczną wieczność.

nie bardzo się z Tobą zgodzę - wcale taki cudowny ten interfejs nie jest - raczej jesteś do niego przyzwyczajony, podobnie jak wielu innych uzytkowników - zauważ jednakże jak bardzo się zmienił interfejs w PSie po przejęciu rozwiązań z Macromedii (którą podem notabene Adobe wykupił, między innymi po to aby uniknąć procesów o wykorzystywanie rozwiązań konkurencji :D)

bth
30-03-2008, 01:13
nie bardzo się z Tobą zgodzę - wcale taki cudowny ten interfejs nie jest - raczej jesteś do niego przyzwyczajony, podobnie jak wielu innych uzytkowników - zauważ jednakże jak bardzo się zmienił interfejs w PSie po przejęciu rozwiązań z Macromedii (którą podem notabene Adobe wykupił, między innymi po to aby uniknąć procesów o wykorzystywanie rozwiązań konkurencji :D)

No to mamy różne zdania - próbowałem różnych różności i jednak Adobowy sposób myślenia mi odpowiada (i tak było jeszcze zanim się przyzwyczaiłem). Wracając do tematu, chyba każdy taki pakiet będzie w porządku, możliwości podobne - kwestia osobistych preferencji, o których właśnie rozprawiamy. Ja w domu lecę zestawem Bibble Lite, Paint.net, Picasa.

Erie
30-03-2008, 04:39
No to mamy różne zdania - próbowałem różnych różności i jednak Adobowy sposób myślenia mi odpowiada (i tak było jeszcze zanim się przyzwyczaiłem). Wracając do tematu, chyba każdy taki pakiet będzie w porządku, możliwości podobne - kwestia osobistych preferencji, o których właśnie rozprawiamy. Ja w domu lecę zestawem Bibble Lite, Paint.net, Picasa.

ponownie (aczkolwiek tym razem wprost) zapytam - który interfejs Ci odpowiada? obecny z CSa (której wersji?) czy poprzedni (przed wpływami z Macromedii)? i który wg Ciebie jest/ powininien być standardem?

rastula
30-03-2008, 08:29
to prawda że interface programów Adobe można dostosować do swoich wymagań, i koniec końców bardzo sprawnei w nim pracować . na pewno jednak nie są to programy do których można usiąść będąc laikiem i osiągnąć ineteresujące efekty. W Photoshopie czy illustratorze musisz raczej wiedzieć nie tylko co chcesz zrobić ale i jak to znaleźć...

bth
30-03-2008, 18:21
to prawda że interface programów Adobe można dostosować do swoich wymagań, i koniec końców bardzo sprawnei w nim pracować . na pewno jednak nie są to programy do których można usiąść będąc laikiem i osiągnąć ineteresujące efekty. W Photoshopie czy illustratorze musisz raczej wiedzieć nie tylko co chcesz zrobić ale i jak to znaleźć...

A tu się zgodzę w 100% - może za ostro sformułowałem pierwszego posta, sorry. Erie - teraz w pracy jestem mocno do tyłu, bo pracuję na przedpotopowej wersji 6, ale (jak dl mnie) interfejs CS2 rozwinął się ewolucyjnie. Bez problemu "dogaduję" się zatem i z tym i z tym. Z mojej strony koniec OT, bo nie chce mi się brnąć w takie dyskusje, przecież nikt nikogo nie zmusza do używania Adobe :-)

rastula
30-03-2008, 18:27
jak pracujesz w prepressie czy innej firmie zajmującej się profesjonalną obróbką grafiki to w duże mierze niestety jesteś do tego zumszony :-)