PDA

Zobacz pełną wersję : przebarwienia w promocji

robin102
29-03-2008, 17:39
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/_DSC0488n.jpg)

BugsBunny
29-03-2008, 18:06
robin, a nie wystarczy trochę pogrzebać ustawieniami Hue i WB fine tuning ?

nowart
29-03-2008, 18:21
no widzisz robin , trzeba było kupić Canona :D
a tak bardziej serio - to o co w końcu pytasz? o przebarwienia w pojęciu balansu bieli czy przy wyższym ISO masz inną kolorystykę bo nie rozumiem za bardzo...
przebarwienia to kwestia głupiejącego balansu bieli - domyślam się, że dziewczę patrzy w monitor, gdzieś tam pada światło dzienne, może coś jeszcze i robi się kaszanka. Czemu tu winne to ISO? Spytaj o coś konkretnie bo nie jarzę...

fIlek
29-03-2008, 18:24
JA bym proponował fotofilskiego hassela, problem zniknie. I jakiś porządny pasek za 2500 albo i więcej ;)

velaskez
29-03-2008, 18:25
Robin, a może poczekaj na nowy firmware...

nowart
29-03-2008, 19:13
JA bym proponował fotofilskiego hassela, problem zniknie. I jakiś porządny pasek za 2500 albo i więcej ;)

oj mylisz się... aparat , który usatysfakcjonowałby robina jeszcze nie istnieje :)

Kaleid
29-03-2008, 19:14
A było kupić 5D, i nawet zielony program ma....

maki
29-03-2008, 19:28
te przebarwienia to niby wina wysokiego iso? ...jeja...

Piotr_
29-03-2008, 19:36
A było kupić 5D, i nawet zielony program ma....

I pewnie ostatecznie tak zrobi. Dla dobra zdrowia psychicznego Robina lepiej żeby nastąpiło to szybko bo nam się chłop wykończy.

GrAn
29-03-2008, 19:38
robin bądź optymistą, zobacz jakie piękne masz błękity:)

gary
29-03-2008, 20:08
na nizszym iso jest inaczej?

251kris
29-03-2008, 20:11
Szkiełko masz fajne...:)

ArtX
29-03-2008, 20:18
a mi to przebarwienie bardziej wyglada na mieszane swiatlo, z ktorym aparat sobie jak wiadomo srednio radzi...
ale ja sie tam nie znam, a poza tym przeciez wszyscy wiedza, ze jak cos nie tak, to na pewno wina sprzetu :mrgreen:

Tomasz Dudrak
29-03-2008, 21:37
Robinowi pewnie chodzi o różne odcienie włosów, że nie ma jednego jednolitego koloru tylko cała gama od żółci do brązów.
Ja jeszcze swojego D300 nie przetestowałem porządnie, więc nie potrafię doradzić.

wigi
29-03-2008, 21:47
Może ktoś chce kupić nowe D300 za 4999zł :)
Jeśli rzeczywiście jest to nowe D300, to znaczy 0 fotek na liczniku i gwarancja z rachunkiem wystawionym w dniu dzisiejszym (lub następnym), to jest to dobra oferta. Jeśli jednak (i tak chyba właśnie jest) jest to egzemplarz używany już parę miesięcy z paroma tysiącami na liczniku to mogę za niego dać max. 4500 zł. Piszę poważnie, bo w poniedziałek lub wtorek mam zamiar zamówić nowe D300. Więc rozważ moją propozycję i zapraszam na PM. Masz szansę pozbyć się tego wrzoda ;)

maki
29-03-2008, 21:47
A ja myślę że Robin sie świetnie bawi

tymin
29-03-2008, 22:25
robin jak mial olka tez marudzil, niedlugo przejdzie na canona zobaczycie

robin102
29-03-2008, 22:31
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/_DSC0688.jpg)

źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/_DSC0658.jpg)

vitter
29-03-2008, 22:37
na 1 ewidentnie ściana dała znać
włącz lampę pomoże :mrgreen:

JK
29-03-2008, 22:41
Nie chodzi o WB bo sam go sobie ustawiam przy wołaniu rawa, .....
To zamiast JPEGa z wyciętym EXIFem daj tego RAWa. Może łatwiej będzie coś powiedzieć o przyczynach tych przebarwień.

velaskez
29-03-2008, 22:43
Robin a masz jakieś szkła do tego ewentualnego 5D?

JK
29-03-2008, 22:51
Robin102, dasz w końcu tego RAWa? Te Twoje przykłady (lewy górny róg) wskazują na spore kombinacje z WB. Jedną z przyczyn może być przepalenie jakiejś składowej koloru i korygowanie tego na siłę w kompie. Jak dasz tego RAWa, to będzie można to sprawdzić.

ArtX
29-03-2008, 22:51
Canon by mi sie od razu popsuł..
to juz jakis postep.. Nikony kupujesz juz zepsute :mrgreen:

JK
29-03-2008, 22:55
Jak nie wiesz, w jaki sposób go zamieścić dla wszystkich, :wink: to ci na PM emilka wysyłam.

downunder
29-03-2008, 23:07
na 1 ewidentnie ściana dała znać
włącz lampę pomoże :mrgreen:
Mam dokładnie takie same odczucia. :)

A zresztą zawsze można się wyspecjalizować i robić tylko "bardziej profi" zdjęcia, czyli w B/W . :mrgreen:

JK
29-03-2008, 23:16
To co? Wyślesz tego RAWa, czy będziesz tylko marudził? :wink:

BugsBunny
29-03-2008, 23:37
NX, bez korekt, ostrzone po zmniejszeniu

źródło (http://img520.imageshack.us/img520/8416/bezpo7.jpg)

NX, D2XMODE1, ostrzone po zmniejszeniu

źródło (http://img136.imageshack.us/img136/8909/d2xmode1dj9.jpg)

dla mnie to jest OK, może C1 coś kręci

BugsBunny
29-03-2008, 23:45
Poszedłeś z WB na ciepło z różo-siną dominatą która zdominowała żółcienie wychodzące, tak też próbowałem z tym samych efektem co na Twoim zdjeciu.
nic nie kręcone WB ani niczym innym poza zmianą profilu kolorów na drugiej fotce
pokręcić to ja dopiero mogę, wystarczy ruszyć trochę Hue, ale uważam że tak jest zupełnie dobrze
odpal sobie tego NEFa w NX i pobaw się nastawami w Picture Control i RAW Adjustments

gary
29-03-2008, 23:52
nic nie kumam,
robin, to zdjecie jest przy oswietleniu naturalnym z okna?

BugsBunny
29-03-2008, 23:56
trochę zmienione - WB 2900, tint +1

źródło (http://img255.imageshack.us/img255/9739/editeddf7.jpg)

możliwości korekcji są olbrzymie, a zresztą czy w każdym świetle białe jest białe?

JK
30-03-2008, 00:16
Po mojemu, to strasznie pojechane WB. W takich warunkach trzeba mieć białą kartkę i robić na PRE. Jak się doprowadzi do ładu skórę na twarzy, to w oczach widać wyraźną dominantę od monitora. Moim zdaniem to tylko problem oświetlenia i ustawienia WB. Żadnych dziwnych przebarwień tu nie widzę.

kh29228
30-03-2008, 00:21
Poszedłeś z WB na ciepło z różo-siną dominatą która zdominowała żółcienie wychodzące,

a ja myślałem, że robienie zdjęć ma być miłym i przyjemnyn hobby, a nie jakimś zagmatwanym gadaniem:)

a tak swoją drogą, to ja chyba muszę przestać czytać te posty Robina, bo zanim mój D300 do mnie dojedzie, to ja jeszcze stwierdzę, że złego zakupu dokonałem...

JK
30-03-2008, 00:26
Te klawiatury są do d... Popatrz na to coś w lewym górnym rogu zdjęć. Nagle zmieniło kolor, czy co? Może spróbuj ustawić WB na PRE i wtedy testuj. Gmeranie w WB na zdjęciach, na których nie ma nic neutralnie szarego jest bez sensu. Dostaniesz wtedy zupełnie dowolną kolorystykę - nawet taką bez składu i sensu.

I jeszcze jedno. Jakiego koloru jest ściana w tle?

kacperek
30-03-2008, 00:36
Wydałeś ponad 5000zł pewnie ciężko zarobionych to MUSI BYĆ DOBRY, gratuluje zakupu

Mam propozycje spójrz na zdjęcia BugsBunny a dokładniej jego wersję i daj sobie człowieku spokój.
Jak ci nie pasuje to oddaj ten aparat albo sprzedaj bo tylko się męczysz fotografując takim złomem.

kacperek
30-03-2008, 00:40
No spoglądam, bez urazy dla kolegi "króliczka" masakra Mu wyszła. WB poszedł całkiem w las, raczej w maliny.

A Ty czytać potrafisz czy tylko narzekać, że ten Twój aparat to zdjęć nie umie robić?
Jak czytam pod zdjęciem "bez korekty" to zakładam, że WB nie było ruszane, a jeśli Tobie nie pasuje to raczej Tobie to Wb poszło w las czy też maliny.
A poza tym wolę jego zdjęcia niż to coś co ty pokazałeś.

kacperek
30-03-2008, 00:43
O co Ci chodzi ?

Np. o to: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=653324&postcount=32
A poza tym może o to, żebyś sprzedał aparat jak jest taki do dupy, albo nauczył się z niego korzystać.
Ile można narzekać.

gmoszkow
30-03-2008, 00:45
Jak widzę te fotki to nabieram głębokiego przekonania, że jeśli się chce fotkę spieprzyć to można to zrobić na wiele różnych sposobów :-)

Łatwiej nam będzie cokolwiek powiedzieć jeśli
1. zrobisz fotkę z białą kartką lub naturalnym szarym
2. będziemy mieć pewność, że ustawiając balans bieli nie zrobiłeś modyfikacji AB - GM
3. będziesz przekonany, że oświetlenie było ciągłe barwowo - ja tego przekonania nie mam - po poprawieniu WB wyłazi na białkach ocznych coś dziwnego, ale biały jest najbardziej wrażliwy na zmianę temperatury barwowej i na białkach wpływ świecenia monitora może być dostrzegalny
4. robienie na auto WB w takim oświetleniu to raczej liczenie na szczęście niż rozsądek - chciałem napisać że to głupota, ale skasowałem

Wiem, że z nefa można to z powrotem wyciągnąć, ale nie wiem jak na takie rzeczy reaguje C1 bo nie używam.

Robin - według mnie robisz aferę tam gdzie jej nie ma - zresztą nie pierwszy raz.

Rób fotki - a jeśli powyższe zdjęcia mają spowodować, że wymienisz D300 na D3 - no to śmiało chłopie, nie zastanawiaj się - D3 napewno robi lepsze zdjęcia. Choć jak czytam Twoje posty to mam nieodparte wrażenie, że po zakupie przez Ciebie D3 - jednym z pierwszych wątków będzie jeden z poniższych:
1. "AF w D3 jest minimalnie wolniejszy niż ten w D2X - słyszę to"
2. "Czerwony w promocji"
3. "FF/BF w każdym z obiektywów Nikona"

Pozdrawiam

Grzegorz

kacperek
30-03-2008, 00:45
O co Ci chodzi ?

Czytać nie umiesz?

JK
30-03-2008, 00:47
.... Balans bieli i czerni dla całego kadru musi być ten sam przy prawidłowej rejestracji sensora i właściwej obróbce sygnału przez soft aparatu. ....
Balans bieli to jest stosunek wzmocnienia wszystkich trzech składowych koloru, czyli RGB. Jeśli obiekt jest oświetlony przez różne źródła światła (tu już było o oknie, o żarówce i o komputerowym monitorze) to nie da się uzyskać idealnej kolorystyki. Każde źródło światła będzie dawało jakieś dominanty. Zrób sobie próbę. Oświetl twarz człowieka dwoma lampami: jedną czerwoną z lewej strony i drugą niebieską z prawej strony. Zrób zdjęcie i wywołaj je tak, żeby nie było ani czerwonej, ani niebieskiej dominanty. Nie da się.

Ja widzę to twoje zdjecie tak:

źródło (http://www.jks.com.pl/foto/robin.jpg)

Ale to tylko jedna z wersji, zakładająca że ściana w tle jest biała lub szara - na czymś trzeba zabazować takie zwalone WB.

Dariusz Walus
30-03-2008, 00:53
Mialem podobny problem, gdy testowalem D300 przed zakupem, ale w tamtej puszce problem byl z kolorem czerwonym, ktory ostro wpadal w pomarancz. Dalem sobie spokoj aby zaoszczedzic nerwow sobie i innym;-)

Poczekam na D400 lub nastepce 5D.

Robin, nie zameczaj sie, bo szkoda na to zdrowia i czasu. Pozdr.

Kaleid
30-03-2008, 01:14
Niech go ktoś wystrzeli w kosmos.....robin,. jesteś nudny jak VIII plenum KC PZPR. Weź się chłopie lepiej zajmij modelarstwem.

tempor
30-03-2008, 01:19
Np. o to: http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=653324&postcount=32
A poza tym może o to, żebyś sprzedał aparat jak jest taki do dupy, albo nauczył się z niego korzystać.
Ile można narzekać.

Kaperek wyluzuje chłopie, bo Robin co najgorsze ma rację a wersje alternatywne kolegów to pinkowe świństwo

daj spokojnie problem omawiać człowieku, dziękujemy już

tempor
30-03-2008, 01:20
Niech go ktoś wystrzeli w kosmos.....robin,. jesteś nudny jak VIII plenum KC PZPR. Weź się chłopie lepiej zajmij modelarstwem.

mody mają prikaz od PM aby tematy "wątpliwe" ubijać czy jak, ewidentnego problemu nie można omówić bo jeszcze się "w goglach" zapisze albo nie daj Boże jakiś potencjalny nikoniarz to przeczyta, śmieszne

Kaleid
30-03-2008, 01:27
mody mają prikaz od PM

Kto to jest PM? Jeśli masz na myśli Piotra Mileckiego, to nie wycieraj sobie nim gęby. Taka mała prośba.

śmieszne

Póki co, to głównie Ty się tu wygłupiasz. Dużo wnoszące wypowiedzi typu "hmmm" czy inne prowokacyjne zaczepki w wątkach dotyczących jakichś tam problemów z korpusami Nikona (bo jedynie w takich przejawiasz aktywność, dziwne....). Jest takie forum na którym z pewnością znajdziesz większe audytorium.

gmoszkow
30-03-2008, 01:53
Kaleid

Jakby to powiedziała moja babcia - Daj spokój szkoda Twoich nerw

Grzegorz

Browar
30-03-2008, 02:56
Ja mysle ze tu najbardziej namieszala ta 40 watowa zaroweczka

BugsBunny
30-03-2008, 09:24
kurna olek jeszcze bardziej PINKI :)

No spoglądam, bez urazy dla kolegi "króliczka" masakra Mu wyszła. WB poszedł całkiem w las, raczej w maliny.

Robin, ja nie wiem jak to w rzeczywistości wygląda i co Ci się na Twoim zdjęciu nie podoba. Pokazuję tylko, że jak za żółte, to zrobienie świnkoróżowego bez PSa nie stanowi problemu, tym D300 chyba naprawdę można wszystko - coraz bardziej mnie kusi ta zabawka. A jak były dwa różne światła z różnych stron, to czego Ty się spodziewasz - cudu?

Ale to tylko jedna z wersji, zakładająca że ściana w tle jest biała lub szara - na czymś trzeba zabazować takie zwalone WB.

wygląda jak po ostrym krwotoku :mrgreen: - chyba ściana to zły odnośnik

tomajk
30-03-2008, 09:46
robin spróbuj zrobić podobną fotkę z korektą 0 albo nawet do -1EV uważam że te "EFEKTY" są spowodowane zbyt długą ekspozycją, podobne problemy miałem i ja, ustąpiły gdy zacząłem niedoświetlać.
Łatwiej poprawić fotkę niedoświetloną niż prześwietloną, szczególnie kolorystycznie, ale to jest moje zdanie, mimo to polecam spróbować.

JK
30-03-2008, 10:14
..... wygląda jak po ostrym krwotoku :mrgreen: - chyba ściana to zły odnośnik

W końcu to zdjęcie robił Robin - dzieciak musi tak wyglądać. :mrgreen:

A tak na poważnie. Też nie widziałem tej sceny w naturze, nie wiem jakie są naturalne kolory detali, ścian itp. Wiem jednak, że jakaś drobna różnica między twarzyczką dziecka, a różowiutkim ryjkiem prosiaczka chyba jest, choć może się mylę. :wink: Z wypowiedzi Robina jednak wiem, że pewna część oświetlenia pochodzi od monitora i jest to zapewne dość zimne światło. Ten monitor świeci prosto w twarz - tak jest zazwyczaj, jak się pracuje przy monitorze - i nie jest to jakieś ciepłe słoneczko. Dlatego tak to zrobiłem i dlatego to wydaje mi się najbardziej naturalne? Popatrz na histogram. Jeśli pominąć dodatkową niebieską dominantę od monitora w światłach (zapewne wpływ ekranu tego monitora), to reszta mniej więcej do siebie pasuje - nie jest rozjechana. Ale ja tam się nie znam. Pytajcie Robina. On lepiej zna felery D300. :wink:

BugsBunny
30-03-2008, 12:36
Uznałem że Twoja wersja jest zła, skoro na nią narzekasz.
Nie wiem jak bardzo różowy czy żółty jest dzieciak, ale przekolorowanie go w jedną czy drugą stronę korektą WB i Hue w NX nie stanowi problemu, a D300 ma taki fajny WB fine tuning z czterokierunkową korekcją.
Piszesz o buraczkowym zafarbie i czymś tam jeszcze - pokaż strzałką albo daj jakieś inne zdjęcie, bo mnie naprawdę odpowiada kolorystyka NEFa wołanego bez korekcji - przynajmniej na moim monitorze.
Co innego klawiatury, tam wygląda jak różne WB w różnych częściach kadru.

chciałbym pomóc na miarę swoich możliwości, ale naprawdę przestaję wiedzieć o co chodzi

rabijki
30-03-2008, 12:54
o kuwa
ledwo przebrnalem....
robin a juz cie polubilem ostatnio bo taki zabawny byles:-)

moze jednak lepiej kup canona co? prosze!!!

olo

Krzysiek82
30-03-2008, 13:06
Tak czytam ten wątek i podobne jemu (o tematyce D300) to ani śmiać się, ani płakać. Ja wiem, jestem nowy, nic nie umiem, na niczym się nie znam. Ale mam ten aparat i wiem jedno, da się baaaardzo dużo w nim poustawiać. Gdzieś była mowa o żółtym zafarbie w jpgach. Owszem. Zgadzam się z tym. Ale po modyfikacji ustawień WB problem znika. Nawet zdjęcia robione na Auto WB (tym zmodyfikowanym) jako jpgi nie mają już tego problemu.

Inna sprawa jaką zauważyłem to to, że D300 odwzorowuje tak naprawdę prawdziwą mieszankę świateł w pomieszczeniach. To się da zauważyć na zdjęciach, pokazuje te wszystkie źródła światła (i z okna, i z lampy, i z odbicia w szkle, od białej ściany) w takim stanie, jaki jest wypadkową tych wszystkich źródeł. Tak mi się wydaje po analizie zdjęć, że robi to lepiej niż inne aparaty, nie spłaszcza i nie uśrednia wszystkich świateł jakby to powiedzieć. I to jest może przyczyną, że niektórzy widzą te niektóre źródła światła na zdjęciu, a które są niepożądane przez nich, bo wcześniej ich nie było na zdjęciach. I wtedy właśnie trzeba coś nie coś poustawiać, jeśli to nam przeszkadza. Ale mówiąc dosłownie czy okrężnie, że ten aparat to badziew to przesada. Takie jest moje prywatne zdanie.

Pozdrawiam

life
30-03-2008, 13:11
ja też się podpiszę pod petycją żeby robin kupił sobie canona i tam pisał o buraczkach itp. :)

BugsBunny
30-03-2008, 13:19
a ja poprzyglądałem się tym zdjęciom i zaczynam widzieć o co chodzi - robin zmylił mnie "buraczkowymi" zafarbami i myślałem że chodzi mu o skórę i kadr jako całość

to co jest na zdjęciu klawiatury, jest też na zdjęciu dziecka - żółtawy zafarb widoczny na czole i włosach, widać go na każdej wersji zdjęcia - skóra zmienia kolor na linii czoła przechodząc z różowej/bladoróżowej w żółtawą

warto zrobić zdjęcie jednolitej powierzchni różnie trzymając aparat - czy to wychodzi zawsze w tych samych miejscach, czy przypadkowo. Ale niewątpliwie jest i to raczej nie jest normalne.

JK
30-03-2008, 13:32
...... Wasze działanie zdeterminowane było usunięciem żółtej poświaty którą zamaskowaliście PINKIEM :) też tak potrafię :) W tym konkretnym kadrze robiłem moje wołanie i kombinacja WB miała na celu względnie poprawne oddanie koloru skóry .....

To dziecko jest chińczykiem, że ma taką żółtą skórę? Czy może jest tuż po żółtaczce? A może tylko trenujesz dobór WB na olimpiadę w Pekinie. :mrgreen: Ja niczego nie maskowałem żadnym pinkiem. Za pomocą pipety starałem sie znaleźć na zdjęciu takie miesce, które po wskazaniu jako neutralnie szare, daje możliwie sensowny obrazek. Pomagał mi w tym trochę histogram. Ten dzieciak nie jest ani prosiakiem (różowy), ani chińczykiem (żółty). Białka jego oczu nie będą białe, jeśli się gapi w monitor - nawet z czarnym forum. Jak nie wierzysz, to popróbuj i sprawdż sam.

.....monitor LCD był włączony z forum Nikona w czarnej wersji. Jaki to miało wpływ przy zdominowaniu sceny światłem naturalnym :)

No właśnie taki, że było to dodatkowe oświetlenie. Monitor to nie odbitka na matowym papierze - świeci, nawet wtedy, gdy większość wyświetlanego obrazu jest czarna. Może rzeczywiście kup Canona. :wink:

life
30-03-2008, 13:40
przed momentem zrobiłem kilka fotek (światło padające z okna) WB na Pre ISO 640 i nie mam żadnego żółtego ani buraczkowatego ataku na fotke moge zamieścić fotki bo może ja ślepy jestem :)

BugsBunny
30-03-2008, 13:45
na zdjęciach robina żółty zafarb jest, i nie jestem przekonany czy to tylko kwestia światła
klawiatury są zafarbione "odwrotnie", tak jakby do obu ujęć odwrotnie trzymano aparat z jakimś filtrem - bo światło się przecież nie zmieniło

JK
30-03-2008, 13:48
na zdjęciach robina żółty zafarb jest, i nie jestem przekonany czy to tylko kwestia światła
klawiatury są zafarbione "odwrotnie", tak jakby do obu ujęć odwrotnie trzymano aparat z jakimś filtrem - bo światło się przecież nie zmieniło

No już nie truj. Na obu zdjęciach tych klawiatur jest inny WB (jeszcze raz proponuje przeanalizować lewy-górny róg obu zdjęć). Robin tak to widzi. Może podświadomie lubi żóły kolor, tylko jeszcze to do niego nie dotarło? :-D

BugsBunny
30-03-2008, 13:52
No już nie truj. Na obu zdjęciach tych klawiatur jest inny WB (jeszcze raz proponuje przeanalizować lewy-górny róg obu zdjęć). Robin tak to widzi. Może podświadomie lubi żóły kolor, tylko jeszcze to do niego nie dotarło? :-D
to dlaczego na jednym prawa strona jest biała, a lewa żółta, a na drugim odwrotnie? udało Ci się kiedyś zamienić stronami kolory na zdjęciu zmieniając WB?

ArtX
30-03-2008, 14:05
to dlaczego na jednym prawa strona jest biała, a lewa żółta, a na drugim odwrotnie? udało Ci się kiedyś zamienić stronami kolory na zdjęciu zmieniając WB?

wystarczy, ze sloneczko na czas jednego ze zdjec za chmurke zaszlo i juz sie sytuacja mogla odwrocic :)
Dobrze, ze Robin zostawil EXIF i dokladny opis warunkow i parametrow, przy jakich te wiele mowiace zdjecia 'testowe' byly robione, bo inaczej ciezko by bylo cos z fusow wywrozyc...

BugsBunny
30-03-2008, 14:15
wystarczy, ze sloneczko na czas jednego ze zdjec za chmurke zaszlo i juz sie sytuacja mogla odwrocic :)
musiałoby jednocześnie wzejść na przeciwległej ścianie ;-)

nie wiem co jest w exifie, nie mam dziś dostępu do swojego komputera
mam poważne wątpliwości czy to tylko kwestia różnorodnego oświetlenia - ciekawe co by wyszło gdyby zdjęcia klawiatury nałożyć na siebie, odwracając jedno o 180st?

JK
30-03-2008, 14:19

A wyobraź sobie, że jest to możliwe. Na przykład wtedy, gdy jakaś składowa koloru w RAWie jest przepalona i zdjęcie jest na siłę ratowane. Albo wtedy, gdy po błędnej zmianie WB jedna ze składowych zostanie przepalona już w JPEGu. O dziwnym zachowaniu się aparatu można by mówić wtedy, gdyby to coś w lewym-górnym rogu miało taki sam kolor na obu zdjęciach, ale nie ma. Oznacza to, że dla obu tych zdjęć zastosowano inne oświetlenie, został ustawiony inny WB lub została inaczej wykonana obróbka. Dlaczego? Nie wiem. Może Robin wie. Robin mi tych RAWów nie przysłał. Szkoda, bo można by to przeanalizować na rzeczywistych plikach zarejestrowanych przez aparat, a nie na jakoś tam poprzetwarzanych JPEGach.

tempor
30-03-2008, 14:30
ale mam nadzieję JK, że rozumiesz, że Robin specjalnie tych zafarbów nie zrobił ? :mrgreen:

Robin mam prośbę do takich testów używaj NX jako referencyjnego workflow. Wszystkie inne cuda mogą teoretycznie wyczyniać różne cuda z NEF-ami (i nawet na pewno tak robią)

downunder
31-03-2008, 00:31
Tak czytam ten wątek i mam poważne obawy/nadzieje, że już za chwilę zacznie się histeryczna wyprzedaż tych beznadziejnych puszek D300. :mrgreen:
Już ustawiam się na zakupy backup'u po fantastycznych cenach. :lol:

Ja należę do zadowolonych nabywców D300 (wreszcie szumy na wyższych ISO mi nie przeszkadzają) a kolory są jak najbardziej OK.
Poniżej jedno z moich testowych zdjęć (ISO 1250, światło zastane, reszta w EXIFIE).
Sorry panowie, ale ja nie widzę żadnego żółtego ani fioletowego zafarbu. Aparat jak najbardziej oddał naturalnie fotografowaną scenę :D

źródło (http://i41.photobucket.com/albums/e284/stormltd/D300/ISO1250.jpg)

Nostromo
31-03-2008, 07:59
Ja przy poprawnym naświetleniu i jednobarwnym oświetleniu także plam nie stwierdziłem. Ale widzę że są na tym świecie ludzie którym zawsze wiatr w oczy wieje. I nie jest istotne jak stoją czy przodem czy tyłem. Króliczka trzeba gonić ale nie wolno go złapać.

Zbigniew
31-03-2008, 08:18
Przejrzałem wątek - trochę tak wygląda jak moje testy czy D80 nie przepala nieba przy pomiarze matrycowym i ostrzeniu na ciemny las ;) Katowane było tutaj praktycznie jedno zdjęcie, przy czym nikt, oprócz Robina, nie wie jakie było tam światło. Wygląda na mieszane, i to mocno. Proponowałbym przy bardziej jednorodnym zrobić, bo z chęcią dowiedziałbym się też czegoś więcej w tym temacie.

PS.: Robin, ja wezmę ten aparat, w rozliczeniu dam D200. How 'bout that ?

maki
31-03-2008, 10:48
Jakiego softu? Jeżeli swiatło byłoby dobrze pomieszane jak cukier w herbacie, to nie było by różnych zafarbów w różnych miejscach tylko jeden w zależności od ustawienia WB. Jezeli z róznych stron atakuje różne światło to aparat to widzi a człowiek nie! Mózgowinica Ci to wszystko koryguje.
Robin, o tym się pisze w każdym ABC fotografii, czy innej Propedeutyce Fotografii Cyfrowej. Czy Ty czytasz tylko to forum, bo tu fajnie podowcipkować? Zamiast czepiać się Nikona i jego softu, zadbaj o światło, użytkowniku.
Dla mnie cały ten temat to jakaś ściema i bełkot.
Pozdrawiam

maki
31-03-2008, 11:00
Jasne. Wstawiłeś jedną fotkę nie wiadomo jak zrobioną i wszyscy dumają trzeci dzień i nie wiadomo ile jeszcze.
Jeżeli masz faktycznie felerny sprzęt (no chyba masz doświadczenie żeby to ocenić) to go wyślij na Postępu albo faktycznie sprzedaj.

Zbigniew
31-03-2008, 11:10
Zbigniew, ja po 2 egzemplarzach D80 i porównaniu z D2H/D200/D2Xs/S5 mam swoje zdanie na temat tego korpusu i podejrzewam, że jest ono takie jak Twoje ( hint - nie mam go już ). Ale cóż, lama jestem.

Ja też okazałem się być mega-lame-user i po dwóch D80-tkach umiałem sobie poradzić dopiero z Nikonem z serii trzycyfrowej :D

JK
31-03-2008, 11:18
Ja też okazałem się być mega-lame-user i po dwóch D80-tkach umiałem sobie poradzić dopiero z Nikonem z serii trzycyfrowej :D

To jest bardzo pozytwna konkluzja.

Robin ma gorzej. Przesiadł się z dwucyfrówki na trzycyfrówkę i ni cholery nie daje sobie rady. :wink: Z małpką takich problemów nigdy nie było. :grin:

maki
31-03-2008, 11:52
Zrozumiałeś w ogóle o co mi chodzi? Wytłumaczyłem jak mi (Ci) pasowało.
Jak Ci nie wychodzi, to zacznij od siebie. Gdyby soft był skopany, to już dawno byłoby milion postów. Nie tylko na tym sennym forum, ale na całym świecie. A tak nie jest.
O co Ty tu w ogóle pytasz, skory Ty jesteś taki User, a tu same lamy? Pisz do Japonii.

Krzysiek82
31-03-2008, 12:39
Jak wcześniej pisałem już w tym wątku, przy Auto WB miałem żółtego na zdjęciach w cho****ę. Przy jpgach to kiepsko było cokolwiek zrobić, w nefach wiadomo - da radę dojść do ładu. Aby sobie z tym poradzić, zmodyfikowałem ustawienia WB (jak to w innym wątku ktoś poruszał, niestety nie pamiętam kto, koryguje się kolory, np. można dodać lub odjąć jakiś kolor) i problem się skończył. Nie wiem jak sytuacja ma się przy innych ustawieniach balansu niż auto, bo nie miałem czasu ani możliwości tego sprawdzić. Fakt faktem, miałem żółtego dużo, ale sobie z nim poradziłem.

EDIT:
Pisząc o korekcie WB miałem na myśli te dwie wypowiedzi:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=626566&postcount=121
oraz
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=626677&postcount=122
Panów JK oraz Gawronnek. Są nawet zdjęcia prezentujące jak ustawienia tego samego WB wpływają na zdjęcie.

PS. Ja z tego skorzystałem :-)

Pozdrawiam

Jacek_Z
31-03-2008, 13:26
panowie skończcie te przepychanki, Wyciełem sporo zbędnych postów.

Łatwo nie odpuszczam :) więc drugie podejście z uwzględnieniem, że mała 40 Watowa żaróweczka w jasnym pomieszczeniu mogła tak namieszać i czarny monitor też wyłączony. Tylko światło dzienne, mniej więcej podobny kadr i pora dnia - oczywiście wiadomo, że identycznego światła naturalnego dwa razy nie ma, no ale przymknijmy na to oko.
żarówka, monitor itp rzeczy oczywiście mogły namieszać. Szczególnie widać to w błyszczących powierzchniach (białka oczu)

Rzeczywiście tak jak ktoś wcześniej sugerował tam mała żaróweczka strasznie namieszała, ale jeśli tak jest naprawdę to panowie z Nikona muszą jeszcze długo popracować nad softem aby przy świetle mieszanym (mało mieszanym :) jak u mnie ) matryca sobie radziła. Co będzie w kościele gdzie dostanie światło zastane, światło żarowe, światło ze świetlówek kompaktowych i ze świec ???
.......
Jeśli taki mieszane światełko potrafi zrobić zamieszanie no no, czekam na aktualizacje softu.
chyba nadal nic nie rozumiesz z zagadnień tempratury barwowej. NIE MA PRAWIDŁOWEGO USTAWIENIA TEMPERATURY BARWOWEJ GDY JEST ŚWIATŁO MIESZANE. To jest pójście na kompromis. Ustawia sie tak, jak się bardziej podoba. Żaden soft nie ma nic do tego. Panowie z nikona to wiedzą, ty nie. Matryca i oprogramowanie nie zmienia fragmentarycznie WB na fragmentach fotki. Nie ma jak.

O widzisz slabo nasze forum śledzisz bo ten problem poruszało już kilka osób.
o podobnym zasobie wiedzy.

Żeby było OKi będę teraz do każdej foty rozstawiał lampy studyjne Quantum z jebitnymi softboxami, a przed każdym wielka obrotowa łyżeczka od herbaty jako mieszacz i rozpraszacz :) bo już normalnego zdjęcia z tzw biegu zrobić się nie da mając tyle klamotów.
Tak, to normalne. Często tak trzeba sobie radzić gdy się chce perfekcyjnych efektów.

ps.
chyba na optycznych czy fotopolisie o żółtych przebarwieniach też wspominano.
wiesz, że dzwonią, tylko w którym kościele?
Robin, sądziłem ze masz rozleglejsza wiedzę, ale o ile juz, to jest ona z czasów analoga (gdzie zresztą mieszanie żródeł światła o róznych K dawało ten sam efekt, ale ludzie w większości zupełnie tego nie łapali i sie tym nie zajmowali.)

mOSAd
31-03-2008, 14:21
Swoją drogą tyle postów, a po pierwszych zdjęciach klawiatury robina było widać, że światło w pokoju ma tak zmienną barwę, że żadne zdjęcia w tych warunkach nie mają prawa być poprawne. Ciekawi mnie jedno - że robin piszesz, że tak się dzieje od ISO400. To są domysły, czy może masz coś na poparcie tej tezy? Bo to już byłoby ciekawe, gdyby matryca robiła się aż tak czuła na światło, że zaczynała rejestrować dodatkowe składowe, a wcześniej co? Brak mi tu sensownego testerskiego podejścia, a jak coś "na szybko" to i taki efekt i odzew. Widać, że bez lampki nagle wszystko wróciło do normy, więc to raczej nie puszki wina, a jeśli już, to, że rejestruje zbyt dokładnie to co na nią trafia. Sam żółty (a nie jakiś mieszany) zafarb do skorygowania bez problemu w ustawieniach aparatu. Chyba wszystko się szczęśliwie zakończyło? No może jeszcze jak robin ustawi sobie puszkę by korygowała zafarb, zmieni oświetlenie w pokoju i po tygodniu napisze posta dziękczynnego, to już w ogóle będzie szczyt szczęścia.

Jacek_Z
31-03-2008, 14:47
...przy czym jeden sprzęt radzi sobie lepiej ze światłem mieszanym drugi gorzej... NIE. Radzą sobie tak samo. To nie sprawa sprzętu, tylko różnych warunków oświetleniowych. Efekt finalny może wyglądac trochę inaczej przy pracy na różnych body - np canona 5D standardowo wypluwa mniej kontrastowe pliki niz D3 i przez to pewne cechy w pewnych warunkach mogą zostać uwypuklone, a inne zatarte. Ale żadne z tych body nie jest w stanie sobie poradzic lepiej czy gorzej z mieszanym światle. Jedyne co może, to w pozycji AWB dobrac coś bardziej zbliżonego do naszego gustu. Ale kolor będzie tam i tak "niejednolity" !!! Jeśli nie wychodzą nam takie zdjęcia jak chcemy, to nie jest to wina aparatu, a niewiedzy - czasami niewiedzy o tym, że tak się nie da uzyskać idealnego efektu za pomocą żadnego body i żadnego wpakowanego tam softu. Być może trzeba wtedy zatargać kilka lamp błyskowych lub zabrać się do tego jeszcze inaczej (filtry na źródła światła).

Jacek_Z
31-03-2008, 14:56
...ŻE PRZY FOCENIU KLAWIATURY światło było jednorodne - całkowicie sztuczne - made in PHILIPS :)...
czyżby? tam nie ma gradientu światła z jednej strony w drugą. Czyli z drugiej strony też coś świeciło. Nawet jeśli to była też taka żarówka, to nie oznacza, że dawała takie same światło. Wystarczy, że jedna zarówka świeciła długo, a druga została dopiero co zapalona. W ciągu pierwszych minut świecenia ma prawo zmienić swoją temperaturę barwową.

PS
Jeśli taki motyw jak klawiatura wybrałeś sobie do testów FF/BF to mam watpliwości co do twoich testów. Bo nalezy brac pod uwagę dużo czynników i robić tak, by nic nie zakłócało eksperymentu. A u ciebie nie było wyraźnie kontrastowego elementu, na który pewnie by mogło trafic pole AF. To tak przy okazji.

Zbigniew
31-03-2008, 14:57
Jeżeli mogę coś zasugerować - dotyczy zdjęć klawiatury. Piszesz, że była ona jednolicie oświetlona, ale przecież nie zrobiłeś idealnie takich samych dwóch zdjęć (są różnice w kadrowaniu). Spodziewać się można, że w takim przypadku zmienić się mogła również przyjęta przez puszeczkę wartość WB. A co jeżeli np. w D300 zrobili podobny myk jak z pomiarem światła w D80 ? Może akurat coś zmieniło się w algorytmie, co powoduje, że większa waga przypisywana jest obszarowi na który wyostrzyłeś (a nie wyostrzyłeś na te same !).

JK
31-03-2008, 15:30
No to już chyba można podsumować tę dyskusję. Największą wadą Nikona D300 jest to, że nie ma zielonego programu. :lol:

Pawel Pawlak
31-03-2008, 15:32
oszczędne w słowach, ale trafne podsumowanie Jacku ;)

wain
31-03-2008, 15:32
robin .. proponuje:
znajdz problematyczna scene z jednym zrodlem swiatla ( byleby to nie byla zarowka energooszczedna ) i uzywajac tego samego obiektywu wykonaj nastepujacy test.

1. uzywajac statywu wykonaj fotke przy iso 200
2. dla tej samej ekspozycji wykonaj fotke z iso 400 lub wyzszym ( przy ktorym wystepuje blad )

ewentulanie jesli posiadasz jeszcze inna puszke poprawnie obrazujaca to :
1a. uzywajac statywu i poprawnie obrazujacej puszki w trybie M wykonaj fotke
1b. zmien puszke na D300 i dla tej samej ekspozycji ( takie same ustawienia na M ) zrob fotke.

wszystkie zdjecia wykonaj w raw ktore udostepnisz na forum.

po takim tescie wszystko powinno byc jasne i utnie wszelkie dyskusje.
pozdrawiam

Piotr_
31-03-2008, 15:38
Ja znam taką konstrukcję która niemal zawsze ustawia WB prawie idealnie.

No to trzeba było ją kupić.

adasme
31-03-2008, 15:40
Balans bieli to jest stosunek wzmocnienia wszystkich trzech składowych koloru, czyli RGB. Jeśli obiekt jest oświetlony przez różne źródła światła (tu już było o oknie, o żarówce i o komputerowym monitorze) to nie da się uzyskać idealnej kolorystyki. Każde źródło światła będzie dawało jakieś dominanty. Zrób sobie próbę. Oświetl twarz człowieka dwoma lampami: jedną czerwoną z lewej strony i drugą niebieską z prawej strony. Zrób zdjęcie i wywołaj je tak, żeby nie było ani czerwonej, ani niebieskiej dominanty. Nie da się.

źródło (http://www.jks.com.pl/foto/robin.jpg)

Trochę " trupi" kolor twarzy.

JK
31-03-2008, 15:50
Trzeba było napisać od razu a nie silić sie na dyrdymałki, w stylu, że nie ma znaczenia jaki sprzet użyjemy w tym samym światle to i tak bez znacznie w temacie WB , normalnie Jacku do Ciebie to nie przystoi. Jeden aparat radzi sobie lepiej drugi gorzej z ustawianiem WB choć może nie do końca miałeś to na myśli co napisaleś - tak by było lepiej. No i kolejny wątek puściliście w bałato - spryciarze :) ....

Robin. Nie denerwuj się, szkoda zdrowia, to tylko forum internetowe. :wink: Przecież to nie ja o tym pisałem, choć się z tym zgadzam w 100%. Dodam jeszcze, że to nie aparat powinien ustawiać WB, tylko to coś, co stoi za nim i patrzy w wizjer. No chyba, że żart z zielonym programem bierzesz na serio. :-D

Jacek_Z
31-03-2008, 16:03
Jeśli twierdzisz, że rodzaj rodzaj użytego sprzętu, inaczej różne aparaty radzą sobie lepiej lub gorzej z pracą w tybie AWB - negujesz to , tłumacząc jeszcze prosciej lepiej lub gorzej ustawiają WB zawsze przecież nie idealnie żeby nie mozna było go poprawiać, jeśli to podważasz to dalsza nasza konfersacja mija sie z celem. Zostanmy przy swoich zdaniach. ja znam taką konstrukcję która niemal zawsze ustawia WB prawie idealnie.

a ty dalej swoje, niestety chyba nie orientujesz się, co to jest AWB, a najprawdopodobniej w ogóle chyba o co chodzi z tymi kelwinami. Nie ma idealnego WB przy świetle mieszanym. Napisałem to poprzednio dużymi literami, teraz napisałem boldem. Skoro nie ma idealnego WB, to nie można nastawić idealnego WB i żadne AWB tego nie jest w stanie dokonać. Gratulują takiego body, ale ono nie istnieje.
Wiesz co robi aparat gdy ustawiasz AWB?
Opiszę pewną sytuację, by ci łatwo mam nadzieję pare rzeczy wyjasnić.
Wyobraź sobie dwa żródła swiatła, dające światło o różnej temperaturze barwowej. Niech to będzie światło z okna załóżmy o temperaturze 5500 K i światło halogenowe mające 3200 K. Robisz portrecik w domu. Stawiasz kogoś blisko okna. Za plecami blisko szara ściana. Twarz tej osoby będzie miała cień na drugiej stronie, więc zapalasz halogen i świecisz na buzię od "ciemnej" drugiej strony.
Pytanie za 100 punktów: jak powinien aparat ustawić temperaturę barwową? Na 5500 K? Na 3200 K? a może na średnią czyli około 4300 K? (nie będę komplikował zagadnienia, bo by trzeba było przejść na miredy by wyliczyć naprawde średnią)
Odpowiedź brzmi: obojętnie jak nastawi tak będzie ŹLE.

Jeśli ta osoba odwróci twarz w stronę okna, to halogen będzie świecił na włosy. Czyli na twarzy będzie przewaga światła padającego z okna. Powinno się ustawić balans bieli blisko 5500 K, choć włosy będą zażółcone. Niestety MUSZĄ !!! i to nie jest wada body, ani softu w aparacie!!! Mając rózne aparaty zapewne otrzymamy inne zdjęcie. Jedno zaproponuje jako prawidłowe 5500 K, inne np 4800 K inne 5100. Pracując w RAW to nie ma ŻADNEGO znaczenia. Obojętnie jaką masz puszkę i jaki soft nie zmienisz faktu świecenia dwóch różnych świateł na fotografowany motyw. Jeśli ci body zaproponuje 5500 K i będzie to najbliżej tego co ci się podoba to .. o niczym nie świadczy. Bo robiąc to zdjęcie wyskalowane przez body inaczej - np na 3500 K zmienimy to sobie suwakiem WB w PS czy podobnych aplikacjach (NX) na takie jak nam pasuje. Żadne zdjęcie nie będzie dobre!!! Jak twarz będzie OK, to włosy będą do kitu!!! W tej sytuacji to możemy robić zdjęcia - czrno białe, albo z przebarwieniami. Innej opcji nie ma, żaden cudowny AWB nic nie da. AWB to pomiar, zbalansowanie matrycy do jej pracy w najbardziej zbliżony wg programistów do poprawnego. Nastawia się ono równo dla całej powierzchni matrycy!

Pisałem, że za modelem jest szara ściana. Sciana ta będzie miała kolorowy gradient. Od strony okna będzie bardziej niebieska, od strony halogenu bardziej bursztynowa. Nie będzie szara!!! Jeśli doprowadzisz lewą stronę sciany do szarości, to prawa będzie miała intensywny zafarb. Jeśli prawa strona będzie szara - to z kolei lewa będzie zła. To jest mieszanie źródeł światła o różnym WB. Zrozum, że nie da się ustawić dobrze WB, by cała ściana miała równy kolor!!! Gratulują ci body, które robi to dobrze i tak nastawia AWB, że ściana jest równa. Tylko, że takiego jeszcze nie wyprodukowano.

Nie nalezy się bawic ani z aparatem, softem, ustwainiem na WB PRE - to tez tu nic nie da. Trzeba usunąć przyczynę. A jest nią różny kolor świateł. Zastosowac zamiast halogenu ekran. Albo nałożyć na halogen niebieską folię/szybę - by halogen dał tez 5500 K.
Przy niewielkich różnicach w temp barwowej źródeł światła wszystkie te "wady" też występują, ale słabiej i mozna ich nawet w sprzyjających okolicznościach nie zauważyć.
Pominełem tu komplikujące sprawę zagadnienia - jak np kolor ścian itp.

Zwłaszcza, że podważasz także to jak napisałem, że przy foceniu klawiatury było tylko i wyłącznie sztuczne oświetlnie - a jaki ja mam interes w tym żeby nie napisać jak było w rzeczywistosci ?
nie podważam. Napisałem, że nawet jak były to 2 żarówki, to mogła każda świecić światłem o innej temp barwowej, a w dodatku, że ta temperatura może się zmieniać w czasie.

Do tego celu klwaiturka nadaje się idealnie jest trudnym tematem dla AF, ale jak widać poprawnie sie zaczepił na literce U :)
By sprawdzić czy szkło ma FF czy BF powinno się je sprawdzać na bardzo łatwym temacie. I to tyle w sprawie testów. By coś sprawdzić trzeba wyeliminować coś co może zafałszowac wyniki. Tymczasem ty testujesz BF na trudnym temacie, a chcesz uniknąć zafarbów w sztucznym świetle z kilku źródeł. Nie testuj nic więcej.

adasme
31-03-2008, 16:03
Kolor w fotografii cyfrowej jest moim zdaniem pojęciem względnym. Niewielka odchyłka w tą czy druga stronę nie odgrywa żadnego znaczenia. Czemu mają służyć te wywody , w konsekwencji doprowadzające do "kłótni". Kto ma rację? Prawda jak zwykle leży po środku. Oko ludzkie nie jest doskonałe. Myślę, ze lepsze cieplejsze tonacje, niż zimne. Ważne w takiej fotografii, aby była miła w odbiorze, a ciepłe kolory raczej temu sprzyjają. Choć każdy może mieć swoje odrębne zdanie na ten temat.

Jurek Ż
01-04-2008, 09:13
Ja myślę że Robin ma rację. I pomimo że jest czasami upierdliwy jego spostrzezenia są bardzo trafne.

robin102
01-04-2008, 11:06
Ja myślę że Robin ma rację. I pomimo że jest czasami upierdliwy jego spostrzezenia są bardzo trafne.
Jurku nie pisz takich rzeczy bo wiesz tu ludzie popłacili po prawie 6000zl za te body, niektórzy w pośpiechu za bezcen wyprzedawali prawie nówki D200 które już zdjęć nie mogło robić żeby kupić ten cud świata czyli D300 więc musi być wszystko DOBRZE ! :) ;)

kacperek
01-04-2008, 11:09
Jurku nie pisz takich rzeczy bo wiesz tu ludzie popłacili po prawie 6000zl za te body, niektórzy w pośpiechu za bezcen wyprzedawali prawie nówki D200 które już zdjęć nie mogło robić żeby kupić ten cud świata czyli D300 więc musi być wszystko DOBRZE ! :) ;)

Mam prośbę zamknij się już. Jesteś nudny.

robin102
01-04-2008, 11:10
Mam prośbę zamknij się już. Jesteś nudny.
też mam prośbę o trochę kultury - trzymaj fason, albo licz tam do ilu chcesz

kacperek
01-04-2008, 11:18
też mam prośbę o trochę kultury - trzymaj fason, albo licz tam do ilu chcesz

Przecież cię nie obrażam napisałem tylko, że jesteś nudny. Ciekawe kto ma ochotę czytać Twoje głupie teksty o tym aparacie. Może zacznij słuchać porad ludzi i zrób o co proszą. Ale ponieważ ty masz ochotę tylko narzekać na ten aparat bo tryb "idiota" nie działa to wybacz ale daj sobie spokój już.
Oki, kończę tę dyskusję, pewnie ktoś to wymoderuje za chwilę.
Pozdrawiam cię robin102 i życzę powodzenia w dalszym narzekaniu i ignorowaniu ludzi.

Martini30
01-04-2008, 11:31
Robin, Ty naprawdę zbyt często przynudzasz.

Za 6000zł chciałbyś mieć idealną cyfrową puszkę ?? NIE MA TAKICH I ZA 30.000zł ;))

D300 to narzędzie jak każde inne i tyle...

Naucz sie chłopie pokonywać wady sprzętu, niedociągnięcia i rób zdjęcia...

Czasami odnoszę wrażenie, że faktycznie cyfrowa fotografia zabija u niektórych radość z robienia zdjęć... testy, teściki, testuniunie... DŹIZUS, róbmy zdjęcia, szlifujmy technikę, odkrywajmy nowe rzeczy, możliwości itp itd.

robin102
01-04-2008, 12:08
......Czasami odnoszę wrażenie, że faktycznie cyfrowa fotografia zabija u niektórych radość z robienia zdjęć... testy, teściki, testuniunie... DŹIZUS, róbmy zdjęcią, szlifujmy technike, odkrywajmy nowe rzeczy, możliwości itp itd.

Coś mądrego to warto przeczytać.

robin102
01-04-2008, 12:09
Przecież cię nie obrażam napisałem tylko, że jesteś nudny. Ciekawe kto ma ochotę czytać Twoje głupie teksty o tym aparacie. Może zacznij słuchać porad ludzi i zrób o co proszą. Ale ponieważ ty masz ochotę tylko narzekać na ten aparat bo tryb "idiota" nie działa to wybacz ale daj sobie spokój już.
Oki, kończę tę dyskusję, pewnie ktoś to wymoderuje za chwilę.
Pozdrawiam cię robin102 i życzę powodzenia w dalszym narzekaniu i ignorowaniu ludzi.
Spoko napisz jakiś mądry tekst- taki od siebie jako użytkownik tego apartu, chętnie przeczytam. Serio.

kacperek
01-04-2008, 12:14
Spoko napisz jakiś mądry tekst- taki od siebie jako użytkownik tego apartu, chętnie przeczytam. Serio.

Wybacz ale po tylu postach, które ignorowałeś to nawet nie warto.
Baw się dalej w swoje narzekania i testowania, ja tam wolę iść robić zdjęcia.

robin102
01-04-2008, 12:24
Ja myślę, że jednak napisz, nie daj się prosić. Nie ma jak to praktyczne doświadczenia z konkretnym sprzętem, no chyba że się ich nie ma :)
co rozumiem

prz3mo
01-04-2008, 12:27

Robin, tyle tylko, ze Ty takze kupiles D300, dość szybko i pewnie takze za prawie 6 k :)

robin102
01-04-2008, 12:34
Robin, tyle tylko, ze Ty takze kupiles D300, dość szybko i pewnie takze za prawie 6 k :)
No mnie wyszedł znacznie mniej, co i tak za ten dobry aparat za dużo. 3999zł to wszystko co warto na tą puszkę wydać :) według mnie moim zdaniem, ale to nie temat tego popsutego wątku przez błazenadę kilku kolegów i niewiedzę jeszcze paru. Kilka osób coś sensownego chciało do dysputy wnieść , ale .....
piszą do mnie na priva i sobie gawędzimy o tym sobie co sieje matryca w jakże prostych i łatwych warunkach oświetleniowych. Warunkach w których inne body radziły sobie o niebo lepiej.

szymony
01-04-2008, 12:38
Dosyć!!!

Kaleid
01-04-2008, 13:07
piszą do mnie na priva i sobie gawędzimy o tym sobie co sieje matryca w jakże prostych i łatwych warunkach oświetleniowych. Warunkach w których inne body radziły sobie o niebo lepiej.

Tak samo jak cały świat pisał do Ciebie na priva w sprawie frontfocusa w Nikkorze 85 1.8 D, i inne opowieści z Narni o fotograficznych krasnoludkach.

Dość już tego