Zobacz pełną wersję : Spalona SB 800? :(
Witam wszystkich.
Mam pytanie co do usterki SB800. Jakiąś godzinkę temu robiłem absolutorium na jednej z uczelni i chyba spaliłem swoją sabinkę. Objawia się to tak że lampa normalnie się odpala itp. z tym że nie błyska. Przy wciśnięciu przycisku testowego Flash mruga czerwona lampka od ładowania i lampa nie wypala :/ sprawdzałem na kilku kompletach baterii więc na bank nie jest to wina aku :/
Lampa nie waliła jakichś hardkorowych serii tak aby się przepalił palnik. W dodatku lampa ma bardzo mały przebieg bo kupiłem ją w lutym a to była praktycznie pierwsza impreza którą nią fociłem.
Czy miał ktoś kiedyś podobną sytuację i wie co mogło paść, no i to co mnie najbardziej martwi - jaki koszt naprawy?
Z góry dzięki i pozdrawiam.
lampa nowa? ze sklepu? mi kiedys umarła podobnie moja sb600, ale na początku to potrafiła nie wypalać raz np na tysiąc błysków, pozniej częściej, częściej, az wreszcie padła całkowicie, z tym ze proces umierania trwał od czerwca do listopada (co sobote na weselach). Spróbuj, moze pokręcić palnikiem lewo - prawo, góra dół, u mnie czasem to pomagało. Jeśli lampa na gwarancji to nie masz się czym przejmować, zrobią;)
Moze Żarnik sie zablokował ?
edit. słyszysz ładownie jak włączysz ?
jesli slychac pisk ladowania to znaczy jest ok kondensator
ale jesli nei moze potem blysnac to najczesciej leci uzwojenie transformatora inicjujacego - no chyba ze oderwalo sie upwalio przy palniku
jesli masz nowa - to do serwisu
skad wiesz jaki ma przebieg?
bo akurat wlasnie co jak co ale lampy bym nie kupil uzywanej za tyle kasy - zawsze mozna trafic na egzepmarz prawie nowka jeszcze 3miesiace gwarancji - po 300 slubach :P
pierwsza lampe manualna zajechalem po 70 fotkach pod rzad :) - ale kosztowala 35zl z alledrogo
obecna 15letnia hanimexa z gripem wciaz smiga
chesz sprzedac sabinke na cele ekpsrymentalne ? :)
lampa nowa? ze sklepu? mi kiedys umarła podobnie moja sb600, ale na początku to potrafiła nie wypalać raz np na tysiąc błysków, pozniej częściej, częściej, az wreszcie padła całkowicie, z tym ze proces umierania trwał od czerwca do listopada (co sobote na weselach). Spróbuj, moze pokręcić palnikiem lewo - prawo, góra dół, u mnie czasem to pomagało. Jeśli lampa na gwarancji to nie masz się czym przejmować, zrobią;)
MI znacznie szybciej się popsuła, w ciągu 2 wesel. Znajomy ją rozkręcił, ale nie widziałem się z nim. Wiem, że mimo, iż nie miała baterii w sobie to mocno go pierdyknęła. Dowiem się niedługo co z nią jest, tymczasem jedzie do mnie sb800
Zapomniałem dopisać:
Tak, lampa nówka z calumetphoto [kupiona w USA - znajomy mi ją przywiózł]. Niestety z gwarancją jest problem bo jak już wspomniałem to kupiłem ją w USA a stamtąd tylko na obiektywy uznają u nas gwarancję :/
EDIT:
1. Kręcenie palnikiem nic nie daje.
2. Ładowania nie słyszę. Działa podświetlenie LCD, zmiana ogniskowej, wszytkie inne opcje, automatyka itp. Jedyne co to nie błyska. Przy próbie wyzwolenia błysku miga tylko czerwona dioda od ładowania.
3. Przy wyzwalaniu błyskiem przez lampę wbudowaną w D70s - to samo.
nikt nie ma pomysłu? :/
jutro wysyłam do serwisu x.X
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie, czy nie przeszła (jakimś cudem) w zdalne sterowanie, ewentualnie reset (jeżeli nie było).
Jedyne, co przychodzi mi do głowy, to sprawdzenie, czy nie przeszła (jakimś cudem) w zdalne sterowanie, ewentualnie reset (jeżeli nie było).
były już resety.
@robin102:
Mam BC-700, sprawdzałem po rozładowaniu i naładowaniu aku. Aku mam Sanyo Eneloopy.
maly_glod
02-04-2008, 10:56
miałem to samo ;(
W końcu kolega oddał do serwisu. Po niecałych 3 tygodniach zadzwoniła Pani z serwisu i powiedziała ze można odbierać. Czekam na powrót i zobaczymy co tam zrobili. W ogolę to jakiś dziwny przypadek był, dwóch moich znajomych oddało SB(600 i 800) do serwisu z takim samym problemem;]. Jedna była po gwarancji i już nie pamiętam ile zapłacił więc nie będę straszył na zapas;-)
miałem podobne objawy, skończyło się na wymianie palnika
wilus - pamiętasz kwotę? I czy były jakieś ślady na palniku? Bo z tego co pamietam to u kumpla spalony palnik było wydać, był ciemniejszy. U mnie nic takiego nie widać.
lampa dzis rano poslana do serwisu razem z druga sb 800 ktora juz chyba od eksploatacji palnika niezawsze wypala. zobaczymy jak szybko i za ile to zalatwia :)
witam, mam ten sam problem. Lampa (sb-800) włącza się, działają zoomy i inne ustawienia, jednak nie błyska. :( Jednakże w moim przypadku sabina nie przestała działać od tak sobie, a wypadła z plecaka z wys. ok metra (była w futerale).
Ktoś zdradzi mi jaka może być cena naprawy lampki? Czy lepiej sobie darować i zbierać na nową?
witam, mam ten sam problem. Lampa (sb-800) włącza się, działają zoomy i inne ustawienia, jednak nie błyska. :( Jednakże w moim przypadku sabina nie przestała działać od tak sobie, a wypadła z plecaka z wys. ok metra (była w futerale).
Ktoś zdradzi mi jaka może być cena naprawy lampki? Czy lepiej sobie darować i zbierać na nową?
Moim zdaniem zawsze warto spróbować. Być może to jakaś pierdoła... Poszukaj jakiegoś dobrego zakładu, gdzie naprawiają elektronikę.
No ja mam to samo, z tym, ze najpierw padla w wakacje, a potem po powrocie znowu zaczela dzialac. Ostatnie pare miesiecy nie byla zbyt intensywnie uzywana i w zeszly weekend jak ja wyjalem, to zrobila pare zdjec i znowu padla. Zsarza jej sie jeszcze raz na jakis czas blysnac, ale wyglada na to ze palnik do wymiany (jak sie zajrzy od przodu, to widac, ze jest ciemniejszy). Poki co kupilem sb900 i po nowym roku bede sie bawil z serwisem. Jak juz ktos bedzie wiedzial ile sobie za to zycza, to dajcie prosze znac. Generalnie to nie narzekam bo miala jakies 6 lat, wiec swoje odsluzyla. A jak sie uda naprawic, to bedzie do clsa.
chrupkus
26-12-2010, 21:41
Palnik do dostania na allegro - koszt 60zl, wymiana bardzo prosta, potrzebny mały wkrętak i lutownica..... max 30min, nie ma się czego bać, trudno tam coś popsuć ;)
The Structorr
26-12-2010, 21:54
nie ma się czego bać, trudno tam coś popsuć ;)
Trzeba tylko pamiętać, żeby nie rozładowywać kondensatorów palcami bo może trochę zaboleć ;)
Odgrzebuję wątek, gdyż mam takie same objawy jak autor wpisu.
Robiłem wczoraj bal gimnazjalny i po ok. 100 błyskach lampa przestała świecić. Myślałem, że to baterie, ale po wymianie było to samo.
Wszystko działa, zoom, ustawienia, słychać pisk ładowania (choć dość długo - ponad 10 s) ale nie świeci lampka ready. Kiedy wcisnę przycisk flash lampa nie błyska tylko lampka ready świeci kilka razy.
Czy tak jak w innych przypadkach jest to palnik, czy może też to być coś innego?
Nie wiem czy poradziłbym sobie z samodzielną naprawą (na allegro znalazłem sam palnik), czy ktoś zna w Trójmieście jakiś serwis, który mógłby mi to zrobić? Albo jakiegoś bardziej uzdolnionego w tym kierunku kolegę, któremu mógłbym podesłać to do naprawy (nie za friko)?
Lampa już po naprawie. Okazało się, że to nie był spalony palnik, tylko układ zasilania lampy (nie ładował się kondensator). Całkowity koszt naprawy wyniósł mnie 155 zł