Zobacz pełną wersję : tokina 28-70 2.6-2.8 pro II
witam
mam okazję kupić ową tokinę, mierzyłem ja dziś do mojego d50 i mam kilka pytań
otóż miałem dziwne wrażenie że śrubokręt kiepsko sobie daje radę z af, poprostu miałem wrażenie jakby się męczył, czy ten typ tak ma czy to jakaś wada obiektywu?? ostrzyła w punkt i nie zauważyłem ff/bf rysuje pięknie i cena 699 tez nie wiem czy jest dobra.
bardzo proszę o odpowiedzi osoby które posiadają / posiadali ów obiektyw,
pozdr
mimikm
irek6311
29-03-2008, 16:48
mimikm mam Tokine 20-35mm/3,5-4,5 i co napisze
> masywne szkło i nie_dziwne że śrubokręt musi przy Tokinie się napracować ,
więc musisz z tym się pogodzić lub kupić obiektyw Nikkor z silniczkiem :p
odnośnie tego szkiełka co pytasz
niestety AF nie tak szybki i cichy jak w obiektywach Nikkor
ale za tą kase Ok ;-)
a tak na marginesie i ku uświadomieniu ... o f/2.6 zapomnij ... jest nierealizowane w cyfrze... ;(
witam
wiem że 2.6 nie działa, zauważyłem to podczas mierzenia, ale wyczytałem że tak jest w innym wątku i żeby sie nie powtarzać nie pytałem:)
konstrukcja mi sie podoba, mocna i pancerna, tylko nie wiem czy cena jet ok
pozdr
mimikm
a tak na marginesie i ku uświadomieniu ... o f/2.6 zapomnij ... jest nierealizowane w cyfrze... ;(
Jest jak najbardziej "realizowane" - tylko aparat nie wyświetla informacji o takiej liczbie - jest mniejsza od f 2,8 o mniej niż 1/3EV i nie ma tu znaczenia czy korpus jest cyfrowy czy analogowy.
Sprawdź czy obiektyw nie jest ustawiony na MF.
Za podobne pieniądze sprzedałem swoją jakieś pół roku temu. Lubiłem to szkło, była po przymknięciu akceptowalnie ostra, ale w związku z przemeblowaniem w optyce sprzedałem ;-)
Pozdrawiam
Ulv
puchbeary
31-03-2008, 17:07
Nie stwierdziłem żadnych oporów przy ostrzeniu. Szkło jak na śrubokrętne jest dość szybkie. Z D50 wspaniały obiektyw - ostry (akceptowalnie) od f2,8 - przymknięty do f4 bardzo ostry. Niestety MZ mało kontrastowy pod słońce. Ogólnie bardzo go polecam bo nadaje się wyśmienicie do analoga a i na cyfrze bardzo przyjemny. Mam wrażenie że gorzej współpracuje z D80 niż D50 - to co na pięćdziesiatce było super ostre na osiemdziesiątce jest ostre... mniej. Choć to może akurat nie wina szkiełka :D .
edit
cena jest taka sobie - ostatnio kolega Esjot u nas sprzedawał kompletną za 650 złotych. Można wyrwać taniej ale to ruletka w jakim stanie będzie.