PDA

Zobacz pełną wersję : tokina 28-70 2.6-2.8 pro II

mimikm
29-03-2008, 13:43
witam
mam okazję kupić ową tokinę, mierzyłem ja dziś do mojego d50 i mam kilka pytań
otóż miałem dziwne wrażenie że śrubokręt kiepsko sobie daje radę z af, poprostu miałem wrażenie jakby się męczył, czy ten typ tak ma czy to jakaś wada obiektywu?? ostrzyła w punkt i nie zauważyłem ff/bf rysuje pięknie i cena 699 tez nie wiem czy jest dobra.

bardzo proszę o odpowiedzi osoby które posiadają / posiadali ów obiektyw,

pozdr
mimikm

irek6311
29-03-2008, 16:48
mimikm mam Tokine 20-35mm/3,5-4,5 i co napisze
> masywne szkło i nie_dziwne że śrubokręt musi przy Tokinie się napracować ,
więc musisz z tym się pogodzić lub kupić obiektyw Nikkor z silniczkiem :p

odnośnie tego szkiełka co pytasz
niestety AF nie tak szybki i cichy jak w obiektywach Nikkor
ale za tą kase Ok ;-)

Gemini
30-03-2008, 12:18
a tak na marginesie i ku uświadomieniu ... o f/2.6 zapomnij ... jest nierealizowane w cyfrze... ;(

mimikm
30-03-2008, 16:08
witam
wiem że 2.6 nie działa, zauważyłem to podczas mierzenia, ale wyczytałem że tak jest w innym wątku i żeby sie nie powtarzać nie pytałem:)

konstrukcja mi sie podoba, mocna i pancerna, tylko nie wiem czy cena jet ok

pozdr
mimikm

Smurf
30-03-2008, 16:14
a tak na marginesie i ku uświadomieniu ... o f/2.6 zapomnij ... jest nierealizowane w cyfrze... ;(
Jest jak najbardziej "realizowane" - tylko aparat nie wyświetla informacji o takiej liczbie - jest mniejsza od f 2,8 o mniej niż 1/3EV i nie ma tu znaczenia czy korpus jest cyfrowy czy analogowy.

zakwas
30-03-2008, 16:15
Sprawdź czy obiektyw nie jest ustawiony na MF.

ulv
30-03-2008, 16:16
Za podobne pieniądze sprzedałem swoją jakieś pół roku temu. Lubiłem to szkło, była po przymknięciu akceptowalnie ostra, ale w związku z przemeblowaniem w optyce sprzedałem ;-)

Pozdrawiam
Ulv

puchbeary
31-03-2008, 17:07
Nie stwierdziłem żadnych oporów przy ostrzeniu. Szkło jak na śrubokrętne jest dość szybkie. Z D50 wspaniały obiektyw - ostry (akceptowalnie) od f2,8 - przymknięty do f4 bardzo ostry. Niestety MZ mało kontrastowy pod słońce. Ogólnie bardzo go polecam bo nadaje się wyśmienicie do analoga a i na cyfrze bardzo przyjemny. Mam wrażenie że gorzej współpracuje z D80 niż D50 - to co na pięćdziesiatce było super ostre na osiemdziesiątce jest ostre... mniej. Choć to może akurat nie wina szkiełka :D .

edit
cena jest taka sobie - ostatnio kolega Esjot u nas sprzedawał kompletną za 650 złotych. Można wyrwać taniej ale to ruletka w jakim stanie będzie.