PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Photoshop Express

piotereks
29-03-2008, 12:48
Zapowiadali ale chyba juz jest. Tylko jak tam sie zalogowac. Pomoze ktos?
http://www.adobe.com/products/photoshopexpress/. Hm, ale czy warto, moze ktos mial do czynienia z nim. Jka w porownaniu do np. Picasa 2 ?

Wojteksw
29-03-2008, 18:45
Od czwartku dostępny w j. angielskim. Co warty to zobaczymy.

pietruss
30-03-2008, 17:10
Warto przeczytać kilka słów o licencji:

http://www.idg.pl/news/145628.html

piotereks
30-03-2008, 17:44
Warto przeczytać kilka słów o licencji:

http://www.idg.pl/news/145628.html

bardzo dziekuje za Te wiadomosc. Dla mnie to chamstwo.

hedgehog
30-03-2008, 17:44
Fuj i jeszcze raz fuj. Powolna popelina. :/ Nie, żebym się spodziewał czegoś innego :)

Czornyj
30-03-2008, 18:00
Powinni ich za coś takiego pozwać - to jest jawny, bezczelny bandytyzm w biały dzień. Jakby im było mało, że są p...nym monopolistą...

szymony
30-03-2008, 19:30
He he. Typowy przykład na to że, tzw. "obrona własności intelektualnej" wlazła w ślepy zaułek i zjada własny ogon. A moraliści dalej będą twierdzić, że Piraci są be, bo okradają biednych "tfucóf".
Czekam na moment kiedy Adobe takie teksty umieści w komercyjnej licencji Psuja w następnej wersji, oj będzie się działo.

pX
30-03-2008, 19:37
Z tej nieszczęsnej licencji już się tłumaczą i mają to zmienić ...
I tak nie przebili Apple'a, który nie pozwala na uruchamianie wersji Win Safari na sprzęcie innym niż Apple :D
A tutaj (http://a.viary.com/blog/posts/aviary-photoshop-express-picnik-fotoflexer-splashup-compared), krótki tekst na temat edytorów online (w tym PS Express)

T&T
30-03-2008, 20:59
Nie wiem, może żyję w innym świecie. Ale po przeczytaniu zostałem sprowadzony z powrotem.

Wojteksw
30-03-2008, 22:09
Zwykły bandytyzm z tą licencją. Lepiej trzymać się z daleka.

fragles
30-03-2008, 22:28
:confused: toż to matrix jakiś...

A co jeśli otworzę w tym fotoszopie fotkę, którą kupiłem np. w Corbisie czy innym Getty Images? hę?

Ona też przechodzi na ich własność? Przecież licencja nie pozwala na odsprzedawanie... :mrgreen:

Jacek_Z
31-03-2008, 08:12
Czekam na moment kiedy Adobe takie teksty umieści w komercyjnej licencji Psuja w następnej wersji, oj będzie się działo.
Czyta ktoś te licencje? Mam nadzieję, że w używanych teraz aplikacjach nie mam takich zapisów :(

samek
31-03-2008, 11:53
Czyta ktoś te licencje? Mam nadzieję, że w używanych teraz aplikacjach nie mam takich zapisów :(

To już trochę inna historia. Jakie foto obrabiasz w PSie w swoim kompie to oni nie wiedzą i się nie dowiedzą. Oprogramowanie online to już inna historia. I dranie najwyraźniej chcieli wykorzystać.

Wini
31-03-2008, 11:58
Jakie foto obrabiasz w PSie w swoim kompie to oni nie wiedzą i się nie dowiedzą.
Nie jestem pewny...

rastula
31-03-2008, 12:08
no jak nie ma porzadnego firewalla to sie mogą dowiedzieć :-)

samek
31-03-2008, 12:10
Nie jestem pewny...

E tam - odetnij net od kompa jak masz wątpliwości :)

Jacek_Z
31-03-2008, 12:28
ale może coś wpisywać w plik (a nawet prawie na pewno to robi). Nie wiem co wpisuje, ale prawdopodobnie numer seryjny i pewnie jakieś inne dane. Potem się okaże, że sprzedajesz nie swoje zdjęcia, a adobowskie :mrgreen:
PS. kto wie co PS "przykleja" do pliku?

ADAM1
31-03-2008, 12:34
Nie wiem, doprawdy, po co się tak unosicie, przecież każdemu producentowi wolno napisać w licencji co tylko wyobraźnia podsunie, a rynek i tak te bzdury zweryfikuje.
Poczekamy, zobaczymy.

samek
31-03-2008, 12:35
ale może coś wpisywać w plik (a nawet prawie na pewno to robi). Nie wiem co wpisuje, ale prawdopodobnie numer seryjny i pewnie jakieś inne dane. Potem się okaże, że sprzedajesz nie swoje zdjęcia, a adobowskie :mrgreen:
PS. kto wie co PS "przykleja" do pliku?

Ponieważ - po tatusiu - natura obdarzyła mnie rosnącym czolem więc stwierdzilem, że nie będę jej pomagał zamartwiając się dodatkowo :) Więc obrabiam foty w PSie i myślę, że nic Adobiemu do nich.
Poważnie to Adobe sie zachowała jak paru innych mądrych w sieci. Skoro już ludzie wpuszczą na serwery zdjęcia to czemu po nie nie sięgnąć? BTW czy ktoś czytał licencję Picassy skoro zdjęcia lądują na serwerze Googla? Albo taki Onet albo inne portale gdzie wysyłają ludzie masowo zdjęcia?

Jacek_Z
31-03-2008, 12:41
oj, panowie to nie jest tak, że "sobie będziemy używać" a adobe niech sobie pisze. Może, jesli robicie zdjęcia dla rodzinnego albumu i nie ma ich w sieci, to nic się nie stanie. Ale jeśli ktoś robi to komercyjnie i sprzedaje, to musi mieć do fotek prawa majątkowe. Skoro się zaakceptowało licencję (instalując program) to zapisy licencji obowiązują. Nawet te bzdurne. Nie mogę sprzedać zdjęć, gdy prawo do nich ma kto inny. Mogę zamisat na zdjęciach zarobic, to zapłacić odszkodowanie. I to z jednej strony adobe, z drugiej strony klientowi.

Wini
31-03-2008, 12:44
Nie wiem, doprawdy, po co się tak unosicie....Poczekamy, zobaczymy.
Nie unosimy się, tak sobie gadamy o życiu :-D

samek
31-03-2008, 12:48
oj, panowie to nie jest tak, że "sobie będziemy używać" a adobe niech sobie pisze. Może, jesli robicie zdjęcia dla rodzinnego albumu i nie ma ich w sieci, to nic się nie stanie. Ale jeśli ktoś robi to komercyjnie i sprzedaje, to musi mieć do fotek prawa majątkowe. Skoro się zaakceptowało licencję (instalując program) to zapisy licencji obowiązują. Nawet te bzdurne. Nie mogę sprzedać zdjęć, gdy prawo do nich ma kto inny. Mogę zamisat na zdjęciach zarobic, to zapłacić odszkodowanie. I to z jednej strony adobe, z drugiej strony klientowi.

Jacku - masz bezwzględnie rację w tym toku rozumowania. Skłamałbym mowiąc, że wnikliwie się wczytałem w dokumenty przy zakupie pakietu Adobe. Równocześnie jakoś nie potrafię dopuścić do siebie myśli, że gdzieś tam maczkiem ktoś dopisał o prawach do obrabianych w programie plików. Bo w tym momencie już możemy zacząć dyskusję nie tylko o fotach ale i grafikach z Ai czy poskładanych dokumentach w ID czy też wreszcie stronach www. Jest jakaś granica szaleństwa, której przekraczanie trudno sobie wyobrazić.

piotereks
31-03-2008, 21:50
Widze , że informacja Kolegi PIETRUSSa wywolała burze. Dobrze , że ktos to czyta i opotrafi sie podzielic informacjami z innymi. Dla mnie Adobe - hm dal ciala, pare mieśięcy temu z wersja dla studentow a teraz z Expresem. Co z tego , że może i wkrotce naprawia ale niedosyt pozostaje.

Władca Pixeli
09-04-2008, 06:39
Dostali "opierdziel" i zmienili warunki licencji
http://www.dpreview.com/news/0804/08040701adoberights.asp