PDA

Zobacz pełną wersję : redukcja nikon<->pentax

krystek
29-03-2008, 12:35
no wlasnie, mam takie dwa szkla na bagnecie k i ciekawy jestem czy da sie to jakos zapiac do nikona. bezposrednich przejsciowek nie widzialem ale moze przez jakies kombinowanie by dalo rade (cos w stylu nikon->m42+m42->pentax ?)
jakby sie przyjrzec to bagnety sa nawet podobne, nie wykluczam nawet spilowania troche pentaka gdyby to mialo szanse powodzenia. jakies pomysly?

xMAREKx
29-03-2008, 14:00
Jakkolwiek byś to zamocował, to i tak nie uzyskasz nieskończoności, podobnie jak w M42 i z tego samego powodu.
Z Pentaxem sprawa wygląda jeszcze gorzej niż z M42, pewnie dlatego nikt takich przejściówek nie robi.

wkrass
29-03-2008, 14:17
mam takie dwa szkla na bagnecie k i ciekawy jestem czy da sie to jakos zapiac do nikona.K w N nie wepniesz, ale N w K tak.
Non-AI wpinaja zdaje sie lepiej niz AI.
Jezeli zdecydujesz sie przeprowadzac jakiekolwiek manipulacje, to na swoja wlasna odpowiedzialnosc oczywiscie.
http://forums.dpreview.com/forums/readflat.asp?forum=1036&thread=19738793

sprocket
29-03-2008, 15:19
Ja kiedys przelozylem bagnety Nikon- Pentax lecz bylo tak jak pisze xMAREKx.
Wiec szkoda zachodu.

krystek
29-03-2008, 16:33
damn, no nic, trudno, dzieki za opinie. swoja droga szkoda ze nikt nie wymyslil czegos takiego jak np soczewkowy adapter

technosasiad
29-07-2014, 23:03
trochę odświeżę temat.
Również mam dwa obiektywy Pentax
czy taki adapter ma jakiś sens? http://www.systembank.pl/adapter-nikon-ai-ais-af--pentax-k-+-soczewka-p2358.html
czy lepiej wystawić szkła na aukcję?

puch24
29-07-2014, 23:55
Dzięki słabej soczewce ujemnej to działa jak słabiutki telekonwerter (a więc nieco wydłuża ogniskową), i dzięki temu możliwe jest ostrzenie na nieskończoność.
Doświadczenie z telekonwerterami wskazuje, że im słabszy i im bardziej skomplikowany optycznie jest telekonwerter, tym lepsza jest jakość obrazu. Po pojedynczej soczewce raczej nie spodziewałbym się rewelacyjnej jakości. Ale pewnie póki nie spróbujesz, to się nie dowiesz. ;-)