PDA

Zobacz pełną wersję : Więcej klapnięć czy starszy?

Chaos1987
28-03-2008, 17:05
Jak myślicie. Lepiej zdecydować się na Puszkę która jest młodsza ale ma więcej klapnięć. Czy na odwrót. Starsza z mniejszą liczbą fotek na sumieniu. Dotyczy D80. Np: 1400zł - 2 lata - 5k zdjęć, czy 1600zł - 1 rok - 16k zdjęć? W mojej opinii, lepsza ta starsza, bo jednak lustro mniej się napracowało. Aha, zakładamy żę są w podobnym stanie.

mpwt
28-03-2008, 17:12
Między 5k a 16k to nie wielka różnica. Pytanie równie istotne było jak obchodzono się z korpusem. Jeśli nie wiesz tego to równie dobrze możesz rzucić kostką i wylosować ;) Tak mi się wydaje. Choć może bym rozważał wariant 5k (tylko co tak szybko sprzedaje?). Ja bym dzisiaj brał używane D200...

Maciex
28-03-2008, 17:13
Jak myślicie. Lepiej zdecydować się na Puszkę która jest młodsza ale ma więcej klapnięć. Czy na odwrót. Starsza z mniejszą liczbą fotek na sumieniu. Dotyczy D80. Np: 1400zł - 2 lata - 5k zdjęć, czy 1600zł - 1 rok - 16k zdjęć?
jeśli obie już nie mają gwarancji - to na pewno mniejszy przebieg - trochę jak w samochodzie. Ale oba przebiegi które podałeś nie są duże jak na ten sprzęt, choć ta 2 letnie pewnie leżała w szafie u amatora który wyciągał ją od święta, a ta druga już trochę popracowała - zapewne też wizualnie może być bardziej zużyta. I oprócz przebiegu ważne też w jakich warunkach była używana i jak o nią dbano. Kurczę też jak z samochodem - nie da się ocenić "zdalnie" i w ciemno.
IMHO - bierz tańszą z mniejszym przebiegiem, wiek nie jest najważniejszy, ale oczywiście warto obejrzeć przed kupnem..i może jeszcze jakieś gratisy wynegocjować przy okazji :mrgreen:

Chaos1987
28-03-2008, 17:25
Ja bym dzisiaj brał używane D200...

I tak już mnie namówiliście na D80 zamiast D70s ;P za dużo nie wymagajmy :)

Wojteksw
28-03-2008, 17:51
Jak zdecydujesz się na D200 to możesz powoli myśleć 0 D300.

Cold
28-03-2008, 19:14
Osobiście wybrałbym body które pracowało, a nie leżało w szafie, czyli młodsze z większą liczbą klapnięć. Wydaje mi się, że będzie tak jak z samochodami, które w garażu znacznie szybciej niszczeją niż takie same egzemplarze normalnie użytkowane na drodze.

Miden
28-03-2008, 19:19
Osobiście wybrałbym body które pracowało, a nie leżało w szafie, czyli młodsze z większą liczbą klapnięć. Wydaje mi się, że będzie tak jak z samochodami, które w garażu znacznie szybciej niszczeją niż takie same egzemplarze normalnie użytkowane na drodze.

pierwsze słysze żeby aparat który leży w szafie był bardziej "zniszczony" niż ten który pstryknął 3x więcej zdjęć

a do autora wątku: Zobacz który ma trafniejszy focus (zeby nie bylo w puszcze bfow/ff'ów), zobacz które jest mniej zniszczone (bardziej zadbane) i do którego sprzedawcy masz większe zaufanie :) Pomyśl też o dłuższej gwarancji rozruchowej (skoro masz 2 możliwości - targuj się ;) )

Chaos1987
28-03-2008, 19:34
To było pytanienie czysto hipotetyczne, bo możliwości znajdzie się więcej. Ale to były takie dość dla mnie charakterystyczne przypadki.

Tomo123
28-03-2008, 19:57
D80 za 1400 ? Gdzie ty takie okazje znajdujesz?

Chaos1987
28-03-2008, 20:21
ma się swoje kontakty ;P a właściwie wystarczy dobrze szukać i troszkę ponegocjować :D

aviator
29-03-2008, 09:42

He, he :) W przypadku samochodów to może i się sprawdza, ale nie wiem czy można w tym wypadku doszukiwać się analogi :)

Cold
29-03-2008, 11:26
pierwsze słysze żeby aparat który leży w szafie był bardziej "zniszczony" niż ten który pstryknął 3x więcej zdjęć...

A cóż w tym dziwnego. Ogólnie znanym prawidłem jest, że wszystkie mechanizmy oraz tworzywa starzeją się szybciej jeśli są nie używane. W skali aparatu fotograficznego ma to znaczenie przy migawce oraz częściach z gumy. Elektronika jak wiadomo od leżenia się nie psuje.

Archangel
29-03-2008, 12:15
ja bym brał tego co ma 5k

jest tańszy i ma mniejszy przebieg, dziwny problem ;)

Seeker
30-03-2008, 12:59
Z tymi tworzywami to bylbym ostrozny w wyciaganiu wirtualnych wnioskow.

Bardziej mnie zastanawia akumulator. Ten moze nie lubic lezec w szafie.