Zobacz pełną wersję : Więcej klapnięć czy starszy?
Chaos1987
28-03-2008, 17:05
Jak myślicie. Lepiej zdecydować się na Puszkę która jest młodsza ale ma więcej klapnięć. Czy na odwrót. Starsza z mniejszą liczbą fotek na sumieniu. Dotyczy D80. Np: 1400zł - 2 lata - 5k zdjęć, czy 1600zł - 1 rok - 16k zdjęć? W mojej opinii, lepsza ta starsza, bo jednak lustro mniej się napracowało. Aha, zakładamy żę są w podobnym stanie.
Między 5k a 16k to nie wielka różnica. Pytanie równie istotne było jak obchodzono się z korpusem. Jeśli nie wiesz tego to równie dobrze możesz rzucić kostką i wylosować ;) Tak mi się wydaje. Choć może bym rozważał wariant 5k (tylko co tak szybko sprzedaje?). Ja bym dzisiaj brał używane D200...
Jak myślicie. Lepiej zdecydować się na Puszkę która jest młodsza ale ma więcej klapnięć. Czy na odwrót. Starsza z mniejszą liczbą fotek na sumieniu. Dotyczy D80. Np: 1400zł - 2 lata - 5k zdjęć, czy 1600zł - 1 rok - 16k zdjęć?
jeśli obie już nie mają gwarancji - to na pewno mniejszy przebieg - trochę jak w samochodzie. Ale oba przebiegi które podałeś nie są duże jak na ten sprzęt, choć ta 2 letnie pewnie leżała w szafie u amatora który wyciągał ją od święta, a ta druga już trochę popracowała - zapewne też wizualnie może być bardziej zużyta. I oprócz przebiegu ważne też w jakich warunkach była używana i jak o nią dbano. Kurczę też jak z samochodem - nie da się ocenić "zdalnie" i w ciemno.
IMHO - bierz tańszą z mniejszym przebiegiem, wiek nie jest najważniejszy, ale oczywiście warto obejrzeć przed kupnem..i może jeszcze jakieś gratisy wynegocjować przy okazji :mrgreen:
Chaos1987
28-03-2008, 17:25
Ja bym dzisiaj brał używane D200...
I tak już mnie namówiliście na D80 zamiast D70s ;P za dużo nie wymagajmy :)
Wojteksw
28-03-2008, 17:51
Jak zdecydujesz się na D200 to możesz powoli myśleć 0 D300.
Osobiście wybrałbym body które pracowało, a nie leżało w szafie, czyli młodsze z większą liczbą klapnięć. Wydaje mi się, że będzie tak jak z samochodami, które w garażu znacznie szybciej niszczeją niż takie same egzemplarze normalnie użytkowane na drodze.
Osobiście wybrałbym body które pracowało, a nie leżało w szafie, czyli młodsze z większą liczbą klapnięć. Wydaje mi się, że będzie tak jak z samochodami, które w garażu znacznie szybciej niszczeją niż takie same egzemplarze normalnie użytkowane na drodze.
pierwsze słysze żeby aparat który leży w szafie był bardziej "zniszczony" niż ten który pstryknął 3x więcej zdjęć
a do autora wątku: Zobacz który ma trafniejszy focus (zeby nie bylo w puszcze bfow/ff'ów), zobacz które jest mniej zniszczone (bardziej zadbane) i do którego sprzedawcy masz większe zaufanie :) Pomyśl też o dłuższej gwarancji rozruchowej (skoro masz 2 możliwości - targuj się ;) )
Chaos1987
28-03-2008, 19:34
To było pytanienie czysto hipotetyczne, bo możliwości znajdzie się więcej. Ale to były takie dość dla mnie charakterystyczne przypadki.
D80 za 1400 ? Gdzie ty takie okazje znajdujesz?
Chaos1987
28-03-2008, 20:21
ma się swoje kontakty ;P a właściwie wystarczy dobrze szukać i troszkę ponegocjować :D
He, he :) W przypadku samochodów to może i się sprawdza, ale nie wiem czy można w tym wypadku doszukiwać się analogi :)
pierwsze słysze żeby aparat który leży w szafie był bardziej "zniszczony" niż ten który pstryknął 3x więcej zdjęć...
A cóż w tym dziwnego. Ogólnie znanym prawidłem jest, że wszystkie mechanizmy oraz tworzywa starzeją się szybciej jeśli są nie używane. W skali aparatu fotograficznego ma to znaczenie przy migawce oraz częściach z gumy. Elektronika jak wiadomo od leżenia się nie psuje.
Archangel
29-03-2008, 12:15
ja bym brał tego co ma 5k
jest tańszy i ma mniejszy przebieg, dziwny problem ;)
Z tymi tworzywami to bylbym ostrozny w wyciaganiu wirtualnych wnioskow.
Bardziej mnie zastanawia akumulator. Ten moze nie lubic lezec w szafie.