PDA

Zobacz pełną wersję : Wektory na obiekty 3D,czym?

Kyo
28-03-2008, 12:13
witam, wiem ze nie na temat ale szukam programu ktory umozliwi mi eksportowanie krzywych z corela do czegos co zamieni mi je w obiekty 3d
no i zeby bylo to latwe w obsludze
chodzi o wizualizacje balustrad i ogrodzeń.

Zna sie moze ktoś?
bylbym wdzieczny naprawde za pomoc

odie83
28-03-2008, 12:36
Możliwe, że Photomodeler mógłby Ci pomóc... Sprawdź.

Kyo
28-03-2008, 12:53
dzieki, zaraz sprawdze :)

stig
28-03-2008, 13:27
A nie mozesz eksportowac EPSa, ktorego pozniej chyba kazdy program 3D potrafi zaimportowac? Extrude czy co tam masz do dyspozycji i masz gotowy obiekt. Za czasow kiedy sam jeszcze beblalem w 3D, gdy potrzebowalem jakis bardziej skomplikowany ksztalt, badz tez mialem juz cos narysowane wczesniej w Corelu i chcialem z tego zrobic obiekt -- wlasnie w ten sposob czynilem.

Kyo
28-03-2008, 13:39
no najpierw trzeba miec ten program do 3d, bo chce wlasnie tak zrobic jak mowisz

stig
28-03-2008, 13:42
no najpierw trzeba miec ten program do 3d, bo chce wlasnie tak zrobic jak mowiszNo to sorry, ale po co Ci w takim razie te obiekty 3D, skoro nie masz w czym ich otworzyc, zeby chociaz sprawdzic, czy sie poprawnie wyeksportowaly, tudziez -- czy w ogole da sie cos z nimi pozniej zrobic...?

Kyo
28-03-2008, 13:52
:)
kurcze moze zle sie wyrazilem. mowiac eksport mialem na mysli pliki CDR ktore mozna wrzucic do programu 3D by ten nadal im trzeci wymiar.
No ogolnie chce zrobic to co napisales wyzej :) tylko ze potrzebuje czegos latwiego w obsludze bo z programami do 3d jakos mi sie wczesniej nie ukladało

bombel
28-03-2008, 15:18
Moim zdaniem zacząłeś od złej strony. Szukasz czegoś, co zaimportuje Ci rysunek wektorowy, ale nie powiedziałeś, co chcesz z nim dalej robić. Jakie mają być rendery, co masz do nich dodać i jak: film, czy ma być animacja, jakie oświetlenie, jakie textury czy shadery, czy fizyka ma być zaimplementowana (grawitacja, detekcja kolizji), czy potrzebujesz dodatkowych pluginów typu futro (włosy), itp...

Jak odpowiesz sobie na to, co chcesz zrobić z obiektem w przestrzeni 3D - to zacznij szukać takich programów 3D, które będą odpowiadać Twoim potrzebom. Jest ich całą masa, od darmowych, po wściekle kosztowne.

Jak znajdziesz juź odpowiedni soft 3d, to prawie na bank znajdziesz sposób na łatwy export kształtu spod Corela. Corel jest ogólnie lichy we wszystkim, ale ma spore możliwości exportu, to znaczy ma dużo formatów plików do wyboru. Trzeba je tylko zgrać z tym co będzie importować wybrany przez Ciebie soft 3D; na pewno znajdziesz wspólny punkt - tylko inny dla róźnych programów 3D.

odie83
28-03-2008, 19:09
Jeśli masz możliwość konwersji cdr do formatu dxf to potem otworzysz go w każdym programie 3D od "wizualizacyjnych" 3DSMAX i Rhinocerosa po typowo inżynierskie jak Catia, IDEAS, Inventor czy Solid Works.
Potem z takim rysunkiem możesz już zrobić w nich bryłę korzystając z zaimportowanego szkicu...

Kyo
28-03-2008, 20:32
bombel pisalem ze do balustrad i ogrodzen potrzebuje
o ile pamietam balustrady nie mają włosów :')))

trzeba mi 3d i jakas teksture narzucic, oswietlic swiatelkiem. to wsio.

bombel
28-03-2008, 20:51
:mrgreen:

Racja, pisałeś.... Ale pluginem do futra robi się nie tylko włosy czy futro, ale i trawę na przykład (na ogólnych planach, zwłaszcza malowniczo falującą woloło mostka z fantazyjną balustradą :)).

Kyo
29-03-2008, 04:29
a to nie wiedzialem :)
ale raczej takich rzeczy na poczatek robic nie bede ale dobrze wiedziec!
jutro weekend wiec mozna sie tym zajac
bo w tygodniu po 10-12 godzinach pracy nie chce misie robic nic innego jak upić :P :D