Zobacz pełną wersję : fudiżk S5
robin102
28-03-2008, 11:05
Tak sobie rozważam ewentualny zakup tego body, na zapasowe, albo jako pierwsze skrzypce do kotletów:)
Niby sobie poczytałem o różnicach w rejestracji obrazu ect. ale prosze o jakieś subiektywne uwagi, informacje użytkowników którzy mieli kontakt z D200
1.jak z jakością wykonania S5 w porównaniu do D200 ten sam materiał?
2.jak menu , do ogarniecia ?
3.czy rawy można kompresować przy rejestracji
4.Ile waży niekompresowany raw
5 .karty CF ? :)
6. gumy się odklejają ?
7. szybkość i skuteczność AF
8. współpraca z sabinkami SB600 i SB800 są jakieś ograniczenia funkcjonalności
9. jak wizjer ? ten sam co w D200 z tymi samymi informacjami ?
10. zasilanie- te same akumulatory i czy mocno prądożerny w porównaniu do D200
11. pomiar światła CW jak się sprawuje ?
12. AWB ? znośny w porównaiu do D200
13. subiektywnie jak Wam się tym pracuje :)
14. czym rawy wołać z tej maszyny
z góry serdeczne dziękówki
ps.
może by mi ktoś pchnął jakiegoś kolorowego, bogatego w szczegóły ze światłami i z cieniami rawa na
[email protected]
BugsBunny
28-03-2008, 11:25
Tak sobie rozważam ewentualny zakup tego body, na zapasowe, albo jako pierwsze skrzypce do kotletów:)
Niby sobie poczytałem o różnicach w rejestracji obrazu ect. ale prosze o jakieś subiektywne uwagi, informacje użytkowników którzy mieli kontakt z D200
6. gumy się odklejają ?
ps.
może by mi ktoś pchnął jakiegoś kolorowego, bogatego w szczegóły ze światłami i z cieniami rawa na
[email protected]
spróbuję, bez autoreklamy:
1. identyczne
2. trochę pokrętne i mniej intuicyjne, pod dwoma klawiszami - IMO do ogarnięcia, ale Nikon zdecydowanie lepiej
3. nie
4. ok. 25MB
5. oczywiście CF, u mnie Extreme III 4GB, zapewne przyjmie też większe
6. jak w D200, u mnie w żadnym się nie odklejają ale małe przebiegi
7. taka sama jak D200
8. pełny CLS, możliwości jak D200, wbudowana lampa identyczna
9. tak
10. akumulator taki sam ale nie ten sam - dedykowane Fuji, te od D200 nie pasują. Można założyć grip od D200, ale też z akumulatorami od Fuji albo paluszkami
11. normalnie ?
12. może nawet minimalnie lepszy, ale to raczej kwestia innej kolorystyki zdjęć Fuji
13. super, tylko powolny i kartożerny
14. producent dołącza oprogramowanie FinePix Viewer, które zawiera ( od razu lub po darmowym update ) moduł FinePix Studio. To daje najlepsze efekty. Można też kupić Fuji Hyper Utility za 499zł, ale moduł wołania RAWów jest niemal identyczny, ma dodatkowo możliwość zmiany trybu symulacji filmu i jak ktoś nie planuje zdalnego sterowania aparatem to uważam że nie ma sensu.
Capture One tez czyta RAWy z S5, ale nie można zmieniać DR i soft producenta daje zdecydowanie lepszy efekt, mimo że jest powolny.
ogólnie, body jest identyczne jak D200
BugsBunny
28-03-2008, 12:03
no i na trzynastkę padło
powoli się uruchamia, powolny procesor- podglad, gmeranie po menu, powiększanie ? w czym wolniejszy tak konkretniej.
LCD ten sam co w D200 ?
przy pełnej DR ma wolną serię - 1,5fps, duże RAWy zapisują się na kartę przez dłuższą chwilę; D200 jest szybszy, i wyciąga 5fps, a Fuji tylko max. 3 i to przy standardowej DR ( 100% ). Start czy obsługa czegokolwiek normalna
LCD wygląda na ten sam, nawet osłonka jest identyczna tyle że ma napis "Fujifilm" - oczywiście wygląd menu i kolorystyka jest zupełnie inna
O następcy S5 coś wiadomo, ktoś coś słyszał ?
Nieprędko, niby chłopaki z fuji coś wiedzą, ale mówią, że to kwestia dłuższego czasu. Napomknęli tylko, że będzie prawdziwe 12Mpix, a nie 2x6, czyli starym zwyczajem pewnie będzie 2x12 i będą sprzedawać jako 24Mpix :mrgreen:
hedgehog
28-03-2008, 17:58
To ja jeszcze dopiszę, że odkąd kupiłem, jestem niezwykle zadowolony i jedyną rzeczą, która czasem mi przeszkadza jest prędkość, a raczej powolność opróżniania bufora. Poza tym to - dla mnie - sprzęt idealny. :)
A kiedy wykorzystuje się go przy portrecie, modzie czy tego typu jazdach i robi się to umiejętnie, generuje piękne rezultaty.
Co do softu; mam HyperUtility, ale tego nie da się używać. Interfejs przyprawia o ból kości. Używam Lightrooma, który wykorzystuje fujikowe DR i jestem bardzo zadowolony (dodatkowo wszystko trzymam sobie wtedy w mniejszych plikach .dng).
Jeśli zajmujesz się fotografią ludzi i nie zależy ci na szybkości "przewijania filmu", ha ha, to polecam.
Edit: tak po prawdzie, wkurza mnie jeszcze jedna rzecz; idiotycznie rozwiązany podgląd zdjęcia, w czasie którego trzeba przełączać się przyciskiem między trybem powiększania a przesuwania. To mógł być wymysł jedynie jakiegoś kretyna, inaczej opisać tego nie sposób. Pięćdziesiąt przycisków na korpusie, a nie można było tego zrobić tak, żeby dało się przesuwać/powiększać w tym samym czasie. Paranoja.
To ja jeszcze dodam swoje trzy grosze.
Co do powolności to taka uwaga że do bufora w aparacie wchodzi 8 zdjęć i dopiero wtedy aparat się blokuje i czeka na zrzucenie na kartę przynajmniej jednego zdjęcia, to w sumie nie mała seria. Ja jak do tej pory robiąc śluby i takie tam nie miałem problemów, Fakt, aparat dość wolno zapisuje, ale jako taki wcale nie jest wolny (AF, prędkość reakcji, itp) no i ma duży bufor.
No i podepnę sie z pytaniem czy na pewno akumulatory od D200 nie pasują (wiem że w instrukcji tak napisali), ale czy ktoś to sprawdzał.
No i podepnę sie z pytaniem czy na pewno akumulatory od D200 nie pasują (wiem że w instrukcji tak napisali), ale czy ktoś to sprawdzał.
Sprawdzałem, nie pasują
Ale można zakupić dobre zamienniki w http://www.batimex.pl/towar.asp?idtowaru=2325
Musashi_Miyamoto
29-03-2008, 10:25
Nieprędko, niby chłopaki z fuji coś wiedzą, ale mówią, że to kwestia dłuższego czasu. Napomknęli tylko, że będzie prawdziwe 12Mpix, a nie 2x6, czyli starym zwyczajem pewnie będzie 2x12 i będą sprzedawać jako 24Mpix :mrgreen:
Czekam z niecierpliwością;) bo głupie S2 Pro zabijało Mnie swoją jakością o szumach nie wspomnę.....;) więc jeśli nowy Fuji będzie miał 12mpx i 2x12 (co dawno Fuji powinno uczynić) prędkości będą porównywalne lub takie same jak D200 czy D300, raczej długo nie będę się zastanawiać....:)
Pozdrawiam Jaca
hedgehog
29-03-2008, 11:17
Capture NX można wywołać rawy z S5 PRO ?
Nie sądzę, a nawet, jeśli tak, to nie wydaje mi się, żeby CNX wykorzystał możliwości DR Fuji.
6. gumy się odklejają ?
ps.
[email protected]
AD1: To samo, ale (IMHO) na delikatną korzyść wykonanego w Japonii S5;
AD2: Do ogarnięcia, dosyć intuicyjne, ale mimo wszystko trza się przyzwyczaić;
AD3: Jeszcze nie testowałem - mnie zadawalają głównie jpegi (Fine), czasem tylko sobie RAWa popełnię...
AD4: ok. 25-26 MB;
AD5: Ja mam kilka 1 GB (jeszcze od S2) oraz Ext. 4 GB - spoko.
AD6: Ja kupiłem z wystrzelonymi 28 tyś zdjęć, ale w stanie niemalże fabrycznym - było troszkę kurzu w wizjerze i na matrycy, ale serwis na Czapskich w Krakowie wszystko wyczyścił idelanie. Gumki przy przednim pokrętle sterującym delikatnie odchodziły, ale użyłem dwuskładnikowego kleju i: nawet nie ma śladu by kiedykolwiek się odklejały :-D
AD7: Wystarczająca. Aczkolwiek mam wrażenie że AF działa minimalnie wolniej niż w D200, ale też odczuwalnie szybciej niż w D300.
AD8: Współpraca z SB-800 bez zarzutu. Tak samo dobrze (może nawet ciut lepiej niż D200); te same funkcje.
AD9: Wizjer równie duży, jasny i kontrastowy.
AD10: Akku od D200 (lub zamienniki) NIE będą pasowały. Skubańcy z Fuji musieli je (swoje) zabezpieczyć. Chyba tylko oryginały.
AD11: Wszystkie rodzaje pomiaru światła działają super! Mam nawet wrażenie, że oprogramowanie Fuji lepiej wykorzystuje pomiar matrycowy niż D200.
AD12: Nie porównywałem tego.
AD13: Super! Właściwie Fuji S5 Pro jest wbrew obiegowym opiniom dosyć uniwersalnym sprzętem - można nim fotografować właściwie wszystko, do tego powiedziałbym, że jest "sprofilowany" pod fotografię reklamową (gł. moda), ślubną i ogólnie - studyjną. Z głównych różnic - przynajmniej w moim odczuciu - w stosunku do D200, to D200 jest "bardziej reporterski", rozdzielczość z uczciwych 10,1 MPx jest minimalnie (niemalże pomijalnie) wyższa niż z tych lekko oszukanych 12,34 MPx, ale: S5 ma wyraźnie ładniejszą kolorystykę, dużo większą dynamikę matrycy, płynniejsze przejścia tonalne - w globalnym porównaniu do D200, Fuji S5 jest "jakiś fajniejszy" :mrgreen:.
AD14: Ja mam oryginalne oprogr. Fuji - w pewnym sensie obsługuje się je podobnie jak kiedyś SilverFast'a przy skanerze Nikon'a IV ED.
Pozdrawiam, mam nadzieję, że cokolwiek pomogłem.
BugsBunny
29-03-2008, 12:13
Capture NX można wywołać rawy z S5 PRO ?
nie można, tylko nikonowskie
AD1: AD10: Akku od D200 (lub zamienniki) NIE będą pasowały. Skubańcy z Fuji musieli je (swoje) zabezpieczyć. Chyba tylko oryginały..
Dałem linka w poprzednim poście do akumulatorków nie oryginalnych, które sprawują się bdb. - mam osobiście taki i sobie chwalę :-)
Dzięki Skerad za linka do zamiennika.
Czyli sobie go chwalisz, nie wiesza się sprzęt czy inne głupie numery. Właściwie potrzebny mi zapasowy na wszelki wypadek i trochę mi szkoda kasy na oryginał.
I jeszcze mam pytanie odnośnie wołania RAW-ów z tej puszki.
Czy wołając w Photoshopoowym Camera Raw 4.0 będę miał możliwość wykorzystania rzeczoneg o D-RANGE,
jeśli tak to czy odpowiadają za to to te sówaczki : "Wypełnij światło" i "Czarne" czy coś innego.
Czy wołając w Photoshopoowym Camera Raw 4.0 będę miał możliwość wykorzystania rzeczoneg o D-RANGE,
jeśli tak to czy odpowiadają za to to te sówaczki : "Wypełnij światło" i "Czarne" czy coś innego.
W ACR nie masz mozliwości wpływania na "d-range". ACR wykorzystuje maksymalny udział wszystkich zapisanych w pliku informacji, czyli owe 400% "d-range" i przy zdjęciach "przepalonych" robi to znacznie skuteczniej od oprogramowania Fuji.
Dzięki
i jeszcze jedno:
Jak przypuszczam ustawienie DR w puszce nie ma wpływu na RAW-y
BugsBunny
29-03-2008, 23:41
Dzięki
i jeszcze jedno:
Jak przypuszczam ustawienie DR w puszce nie ma wpływu na RAW-y
nie ma
PS - Smurf, mógłbyś coś bliżej na temat tej wyższości ACR?
PS - Smurf, mógłbyś coś bliżej na temat tej wyższości ACR?
Przy zdjęciach czy fragmentach zdjęć mocno prześwietlonych gdzie Hyper Utility czy Finepix Studio nic juz nie mogą poradzić, ACR bez problemu "wyciąga" szczegóły.
Pisalem juz kiedys o tym:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=514630&postcount=102
BugsBunny
30-03-2008, 00:03
ale to nie tyle lepsze wykorzystanie DR tylko możliwość zjechania z EV w dół aż o 3 czy 4 działki. Fakt że soft Fuji nie ma takiej możliwości.
Tylko ja tą dużą DR rozumiem nie jako ratowanie przepalonej fotki, tylko uniknięcie przepaleń na prawidłowo naświetlonej, która normalnie przekracza zdolność rejestracji matrycy.
ale to nie tyle lepsze wykorzystanie DR tylko możliwość zjechania z EV w dół aż o 3 czy 4 działki. Fakt że soft Fuji nie ma takiej możliwości.
Tylko ja tą dużą DR rozumiem nie jako ratowanie przepalonej fotki, tylko uniknięcie przepaleń na prawidłowo naświetlonej, która normalnie przekracza zdolność rejestracji matrycy.
Nawet na prawidlowo naświetlonych kadrach często są miejsca normalnie uznawane za "przepalone" (np. jasne okno w kiepsko oświetlonym pokoju), a z nich przy pomocy ACR "wyciagnie" sie znacznie wiecej niż z HU i bardzo często się to przydaje.
A czy ma ktoś z was zdjęcie (najlepiej ślubne z kosciola lub inne z ludzmi w kadrze - generalnie trudne warunki), które zrobił mocno niedoświetlone i potem starał się wyciagnąć coś z niego w Photoshopie? Pamiętam zdjęcie Niedźwiedzia przypadkowo przepalone lampa i to, co potem szło z niego zrobić - czy działa to jakoś "w drugą stronę"?
a mnie interesowało by jeszcze ISO 1600 z kościoła ewentualnie z innego pomieszczenia z ograniczonym światłem popełnione tym korpusem :)
A czy ma ktoś z was zdjęcie (najlepiej ślubne z kosciola lub inne z ludzmi w kadrze - generalnie trudne warunki), które zrobił mocno niedoświetlone i potem starał się wyciagnąć coś z niego w Photoshopie? Pamiętam zdjęcie Niedźwiedzia przypadkowo przepalone lampa i to, co potem szło z niego zrobić - czy działa to jakoś "w drugą stronę"?
W ta "drugą stronę" niestety w znacznie mniejszym stopniu.
ISO 1300-1600, f2.0-3.0, czasy 1/20-1/50 i wszystkie bardzo ciemne:
http://www.jerzyw.eu/koncert/album/index.html
BugsBunny
30-03-2008, 19:06
ISO 1300-1600, f2.0-3.0, czasy 1/20-1/50 i wszystkie bardzo ciemne:
http://www.jerzyw.eu/koncert/album/index.html
wyglądają na mocno odszumione Neat Imagem albo czymś podobnym
To może ja, fotka prosto z puszki bez żadnej mojej ingerencji iso 1600
http://www.tlumacz.nazwa.pl/fotki/DSCF2595.JPG
Mam pytanko. Przy wysokich czułościach piksele R (te od dużej rozpiętości tonalnej) nie biorą udziału w naświetlaniu zdjęcia? Czy RAF wtedy jest "mniejszy" objętościowo (zajmuje mniej MB na karcie)?
Powyzej 1000 iso, raf jest o połowe mniejszy
hedgehog
30-03-2008, 20:47
Powyzej 1000 iso, raf jest o połowe mniejszy
Iso 800. :) A może się mylę?
Kupiłem właśnie w tym celu, nie miałem jeszcze okazji za dużo się pobawić, ale z tego co widzę, to dużo wolniejszy od D300 ale kolorystyka zdjęć ładniejsza. Zamówiłem grip i baterie jak to przyjdzie to wtedy zobaczę szybkość, ale myślę że jako dodatkowe body super sprawa.
Do iso 1000 włącznie plik raf zajmuje 25 MB , powyżej niestety tylko 12 MB - sprawdziłem to organoleptycznie :-)
Mam pytanko. Przy wysokich czułościach piksele R (te od dużej rozpiętości tonalnej) nie biorą udziału w naświetlaniu zdjęcia?
A dlaczego mają nie brać udzialu w naświetlaniu zdjęcia?
Co ma do tego ustawienie czułości?
Do iso 1000 włącznie plik raf zajmuje 25 MB , powyżej niestety tylko 12 MB - sprawdziłem to organoleptycznie :-)
Chyba źle sprawdzałeś, albo nie znasz dobrze aparatu - trzeba ustawić "d-range" na 400%.
Chyba źle sprawdzałeś, albo nie znasz dobrze aparatu - trzeba ustawić "d-range" na 400%.
Cały czas mam ustawione na 400% - sam się zdziwiłem ale po obejrzeniu fotek i sprawdzaniu exif inaczej nie chce być :-(
Jeżeli wiesz jak to ustawić chętnie skorzystam z dobrych rad
O_o, zrobiłem właśnie kilka fotek s5 tego samego miejsca i do ISO 1000 mają 24,5 MB a od ISO 1250 12,5... ALE! fotki z s3 zaróno na ISO 800 jak i 1600 (jest tylko taki wybór) mają po 24,4 MB
Oczywiście mam ustawione DR na 400%
Człowiek uczy się całę życie...
Adam
Czyli myk z wyłączonymi pikselami R przy wysokich czułościach ma tylko S5pro? W S3pro nie ma tego ograniczenia? Ciekawe dlaczego...
hedgehog
31-03-2008, 10:43
Panowie to brać, czy nie brać, bo się już zakręciłem :)
Brać, brać. Zwłaszcza przy obecnej cenie, aparat świetny - jeśli wykorzystasz jego potencjał, opłaci się na pewno.
Zgadzam się z przedmówcą :)
BugsBunny
31-03-2008, 17:27
Na razie teoretyzując jak dla mnie jedna wada to używanie innego otwieracza do rawów z D300, a innego do rawów z S5, ale chyba warto
możesz używać do obu C1 4 - da się, ale najlepsze efekty dostaniesz softem dedykowanym
hedgehog
31-03-2008, 17:28
możesz używać do obu C1 4 - da się, ale najlepsze efekty dostaniesz softem dedykowanym
A ja niezmiennie polecam Lightrooma. :)
BugsBunny
31-03-2008, 17:35
A ja niezmiennie polecam Lightrooma. :)
fakt, świetny, ale drogi strasznie - to dodatkowe 1000zł
BugsBunny
31-03-2008, 17:37
Sprawdzę czy C1 PRO ugryzie te pliki
wg specyfikacji - powinien
hedgehog
31-03-2008, 17:39
No tak. Co racja, to racja.
Można zawsze próbować męczyć się darmowym S7Raw ;)
hedgehog
31-03-2008, 17:40
wg specyfikacji - powinien
Gryźć to chyba gryzie, ale nie wykorzystuje zdaje się dodatkowych pikseli Fuji, a więc... :/
BugsBunny
31-03-2008, 17:43
Można zawsze próbować męczyć się darmowym S7Raw ;)
S7Raw warto mieć, bo umożliwia zjazd z EV bodaj do -3 czy nawet -4
W oryginalnym Fuji jest max -1, a nie każdy ma i chce kupić PSa z ACR
hedgehog
31-03-2008, 17:48
S7Raw warto mieć, bo umożliwia zjazd z EV bodaj do -3 czy nawet -4
Prawda. Mimo obleśnego i niewygodnego interfejsu posiadanie tego softu ma nieco sensu.
W oryginalnym Fuji jest max -1, a nie każdy ma i chce kupić PSa z ACR
Raz jeszcze polecam Lightrooma. Załatwia 99% potrzeb i wypuszcza naprawdę ładne pliki, a też lekko przejeżdża o 3 działki. I jest wygodny (choć powolny).
fotomarek_k
31-03-2008, 19:45
Napisał skerad: Powyzej 1000 iso, raf jest o połowe mniejszy
Czy to znaczy, że tzw. poszerzona dynamika na wyższych iso już nie działa?
Jak to w praktyce się przekłada na jpg? Sprawdzał ktoś może?
Pozdrawiam
może trza za granicą kupować?
Mierzy światło z manualami?
Jak mierzy to w sierpniu przyjedzie do mnie z USA...
hedgehog
31-03-2008, 21:27
Mierzy światło z manualami?
Jak mierzy to w sierpniu przyjedzie do mnie z USA...
Pewnie, że tak :) Przecież to pucha bazująca na D200... Nawet, jeśli soft jest nieco inny, to większość funkcji pozostała.
Informacje kolejne. Znalazłem RAF z s5 naświetlony przy ISO 1600, z ostrą lampą w kadrze. Waży 12,5 MB. Podczas wywoływania widać wyraźnie (na lampie właśnie), że podwyższona dynamika (drugie sensory) działa jak najbardziej, można regulować 100-400% z widocznymi efektami.
Ki czort?
Panowie to brać, czy nie brać, bo się już zakręciłem :)
Posiadając D200 i D300, kupowanie Fuji S5pro nie ma najmniejszego sensu.
hedgehog
31-03-2008, 23:00
A, to już inna sprawa. :)
Dlaczego?
(pomijając budowę zdania wzorowaną na "będąc młodą lekarką, wszedł raz do mnie pacjent...:))
Dlaczego?
(pomijając budowę zdania wzorowaną na "będąc młodą lekarką, wszedł raz do mnie pacjent...:))
Bo tak naprawdę w obrazowaniu w porównaniu do D300 różnica jest symboliczna, pod wieloma względami zresztą na korzyść D300.
Bo tak naprawdę w obrazowaniu w porównaniu do D300 różnica jest symboliczna, pod wieloma względami zresztą na korzyść D300.
Moim zdaniem, różnica jest ogromna, jednak co do korzyści, to już kwestia indywidualna. Fuji ma jednak inne oddanie kolorów, inne przejścia tonalne no i poszerzoną dynamikę, która też wpływa np. na przejścia tonalne.
Fuji nie jest lepsze od nikona. Jest inne. Sądzę nawet, że nikon jest dużo bardziej wszechstronnym aparatem - dobrym do wszystkiego. Fuji w niektórych kategoriach wyraźnie odstaje, jednak w kilku wyraźnie się wybija. Moim zdaniem, to aparat do fotografowania ludzi (szeroko pojmując kategorię) i w tym jest naprawdę bardzo dobry, żeby nie powiedzieć, świetny. Z pewnością zadowoleni z niego będą fotografowie, którzy wcześniej pracowali na diapozytywach fuji - ten obrazek jest zbliżony (ze wszystkimi wadami slajdu, oczywiście).
Gdybym ja miał D200 i D300 i zastanawiał się nad kupnem s5 - sprzedał bym jednego z nikonów i kupił fuji - bardzo zwiększając zakres możliwości swoich aparatów (różnych a jednak w tym samym systemie). Dla moich zastosowań do s5 dokupiłem s3 i ten zestaw w pełni mnie zadowala.
Moim zdaniem, różnica jest ogromna, jednak co do korzyści, to już kwestia indywidualna. Fuji ma jednak inne oddanie kolorów, inne przejścia tonalne no i poszerzoną dynamikę, która też wpływa np. na przejścia tonalne.
Nie demonizujmy - są to różnice bardzo niewielkie.
Tak na marginesie - mam Fuji S3pro, nie jestem w tej sytuacji stronniczy.
Kupno Fuji S5pro miałoby sens tylko przy bardzo wyraźnie niższej cenie od D300, czy nawet od D200.
Nie demonizujmy - są to różnice bardzo niewielkie.
Tak na marginesie - mam Fuji S3pro, nie jestem w tej sytuacji stronniczy.
Kupno Fuji S5pro miałoby sens tylko przy bardzo wyraźnie niższej cenie od D300.
Allegro - S5 - 3600, D300 - 5100
Allegro - S5 - 3600, D300 - 5100
Ta oferta S5 za 3600 to aukcja prywatna...
niedawno na forum nowe było za 3150 chyba
Rok temu jak Fuji wchodziło różnica do D200 była duża i można było się wahać, w chwili obecnej cena Fuji jest chyba atrakcyjna. W zeszłym roku kilka osób z forum pisało że chętnie zamienili by D200 na S5 tylko jest za drogie, pomijając fakt wejścia D300 (nawiasem mówiąc to on jest teraz drogi) i potanienia D200, to ich życzenie się spełniło - S5 za około 4000 PLN
Sam niedawno miałem taki dylemat, dlatego posiadając D300 i D80 dokupiłem S5. Uważam, że jest to super aparat jako uzupełnienie.
Właśnie odebrałem gripa do S5 ( taki jak do D200 ) teraz czekam na akumulatorki, zobaczę jak taki komplecik się sprawuje.
hedgehog
01-04-2008, 11:53
Właśnie odebrałem gripa do S5 ( taki jak do D200 ) teraz czekam na akumulatorki, zobaczę jak taki komplecik się sprawuje.
Tak samo jak D200 :) Sprzedałem gripa, bo raz, że jakość jego wykonania jest fatalna a dwa, że za duże to się wszystko robiło dla mnie i za ciężkie.
hedgehog
01-04-2008, 16:21
S5PRO ma takie same uszczelnienia jak D200 ? pilocikiem tym samym można go sterować ?
Tak. Jest uszczelniony. Akcesoria od D200 również działają.
D200 już od prawie miesiąca cieszy nowego właściciela,
To Ty spekulant jesteś...
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
hedgehog
02-04-2008, 09:48
Teraz kolej na kilera S5 ;)
Nie nastawiaj się tak, bo się rozczarujesz ;) Kiler to będzie, jeśli go po kilersku użyjesz... I w żadnym innym wypadku ;)
hedgehog
02-04-2008, 10:44
A jak z prądożernością?
Żre, żre. Najwydajniejszy to on nie jest. Na jednej oryginalnej baterii jakieś 400 fotek? Nie wiem, w sumie nie mierzyłem, bo mam tych baterii chyba z sześć. :)
marszull
02-04-2008, 11:52
ze tak sie podepne pod watek ;-)
czy sa moze gdzies jakies presety do lightrooma zrobione pod s5? (F1,F1a,F1b,F1c,F2)
hedgehog
02-04-2008, 12:02
czy sa moze gdzies jakies presety do lightrooma zrobione pod s5? (F1,F1a,F1b,F1c,F2)
Oooo... To by było fajne :) Rozejrzę się. W sumie nie wiem, czemu na to wcześniej nie wpadłem. :)
marszull
02-04-2008, 12:44
to ja tez sie rozejrze ;-) kurcze to by bylo naprawde ok bo mi osobiscie tez nie za bardzo soft fuji podchodzi (chyba ze do sterowania z komputra)
tak przy okazji jakby ktos nie wiedzial to jest wersja beta LR 2.0
hedgehog
02-04-2008, 12:46
to ja tez sie rozejrze ;-) kurcze to by bylo naprawde ok bo mi osobiscie tez nie za bardzo soft fuji podchodzi (chyba ze do sterowania z komputra)
Ten soft to chyba nie podchodzi nikomu. Nie wiem, kto był odpowiedzialny za projekt interfejsu, ale powinien zostać powieszony za jaja.
marszull
02-04-2008, 12:53
zgadzam sie w 100% ;-)
za to LR 2.0 ma obsluge 2 monitorowa z czego BARDZO sie ucieszylem
ajeszcze tak w temacie presetow do fuji s5
to mozna by cos takiego stworzyc tylko ze ja z zarzadzania barwa to na razie jestem
za cienki ale moze ktos z forum by pomogl?
Widzialbym to tak zrobienie rawa tablicy testowej z z duza iloscia kolorow
wywolanie tego rawa w sofcie fuji jako np.F1
dopasowanie kolorystyki rawa w LR na podstawie wywolanego JPGa
tylko wydaje mi sie ze chyba tego nie ogarne ;-(
Witam,
czytam sobie ten watek i mam dylemat - chce (i muszę) kupić drugie body do końca maja, szykuje się kilka zleceń na fotografię ślubną w wakacje, a z jednym body nie bede (i nie chce) ryzykować, zresztą D70s do kościoła to trudne zadanie (jak wiadomo straszne szumy).
Na początku zastanawiałem się nad D300, ale ponad 6 tys z gripem to troche duzo, po przeczytaniu tego watku zastanawiam się nad S5, moze bedzie lepsze do fotografii slubnej? Mozecie wrzucic jakies zdjecia slubne (zwlaszcza z kosciola) wykonane Fuji S5? Chodzi glownie o wysokie ISO i szczegoly w cieniach. Bede bardzo wdzieczny :)
Pozdrawiam
popieram prosze o fotki z kosciola i plenerow:)
BugsBunny
03-04-2008, 16:48
Alternatywnie masz D200 za 3499zł lub 3599 zł bo za fujika jakieś rozbujnicze ceny panują
fuji kupisz za mniej więcej tyle samo
fotomarek_k
03-04-2008, 17:26
Napisał BugsBunny:
"fuji kupisz za mniej więcej tyle samo "
A może polecisz (może być na PW), solidnego dostawcę?
Rozglądam się i mała konkretność, wręcz lapidarność odpowiedzi potencjalnych dostawców na moje konkretne pytania dotyczące m.in. procedur napraw gwarancyjnych, nie wzbudza zaufania...
Decyzję o zakupie praktycznie podjąłem-ale Fujifilm Polska to "na teraz" troszkę drogawo :-))
też chętnie zobaczę coś robionego w trudnych warumkach na wysokim iso:)
Nie będę zakładał nowego wątku o Fuji S5pro ale mam 2 pytania :
1. Na ile zdjęć wystarcza dedykowany akumulator ?
2. Jakie zamienniki akumulatorów używacie/polecacie ?
Pozdrawiam
Waldek
Terrorysta
02-09-2008, 15:19
1. Bez rewelacji, ja robię koło 500
GrzegorzPPP
02-09-2008, 15:39
1. Tyle samo co w D200 od 300-500.
2. Jeszcze nie miałem potrzeby zakupu :) ale na pewno nie te za 30zł :)
...ale na pewno nie te za 30zł :)
No właśnie dlatego pytam jakie zamienniki używacie ?
Chociaż cena nie jest wyznacznikiem.
Do D70s używam Platinium za 20 zł i nie ma problemu.
hedgehog
02-09-2008, 16:44
No właśnie dlatego pytam jakie zamienniki używacie ?
Chociaż cena nie jest wyznacznikiem. Do D70s używam Platinium za 20 zł i nie ma problemu.
Moje są jakiejś dupiatej marki "SIDO" i działają ok; mam kilka, w charakterze ratunkowych są ok. Wielgachnych odstępstw od oryginału nie zauważyłem.
ceny piękne :) http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/164391
ceny piękne :) http://www.skapiec.pl/site/cat/2/comp/164391
Z UK można bez problemu kupić za 2100 ( nówka )
Terrorysta
06-09-2008, 17:04
no można:D
Nooo....
Ja kupowałem jak wszedł na rynek - body+grip...7200zł...
Oczywiście wiele razy już na siebie zarobił ;)
P.S.: Terrorysta - to D50 się kurzył będzie?
Terrorysta
06-09-2008, 23:47
gdzie tam ;) lepsza połowa korzysta ;)
a ja sobie poczytałem to i polecam http://fujiklub.pl/viewtopic.php?t=3832&postdays=0&postorder=asc&start=0&sid=6948180fc354b65ae7729c6c86aab771
ceny mocno spadły...