PDA

Zobacz pełną wersję : Adobe Bridge/Nikon Transfer - podział na nef i jpg

gmoszkow
28-03-2008, 03:35
Witajcie

Zacząłem korzystać z Bridge i jest jedna rzecz, której mi mocno brakuje, albo nie umiem znaleźć.

Zawsze robię zdjęcia NEF + JPG

Wygodnie mi jest trzymać zdjęcia w jednym katalogu nazywanym za pomocą daty i wydarzenia np:
2008.03.23 - Wielkanoc
a w tym folderze mam dwa kolejne foldery
NEF
JPG

Czy jest jakaś możliwość takiego ustawienia Bridga by z automatu wrzucał mi Nefy do NEF a jpgi do JPG???

A może Nikon Transfer to potrafi???

Grzegorz

Jacek_Z
29-03-2008, 00:03
Total Commanderem (i zapewne podobnymi programami) łatwo rozdzielisz pliki do dwóch katalogów.
Ja robię segregowanie plików po rozmiarze i się ładnie ustawiają pierw wszystkie jpg, potem wszystkie nef. Zaznaczam połowę i robię zmianę lokalizacji.

Władca Pixeli
29-03-2008, 07:06
Ja robię segregowanie plików po rozmiarze i się ładnie ustawiają pierw wszystkie jpg, potem wszystkie nef. Zaznaczam połowę i robię zmianę lokalizacji.
Szary +
*.jpg
F6
Szary +
*.* albo *.nef
F6

Jacek_Z
29-03-2008, 13:02
moja metoda jest szybsza, to jedno kliknięcie.:-D

sevenoo
29-03-2008, 14:02
robie tak jak Jacek napisal ... duzo szybciej :)

krzysztof jot
30-03-2008, 12:33
Total Commanderem (i zapewne podobnymi programami) łatwo rozdzielisz pliki do dwóch katalogów.
Ja robię segregowanie plików po rozmiarze... .

nie no można, ale jakoś nielogiczne w kontekście podziału nef-jpg :)
Nie lepiej segregować po rozszerzeniu/typie ? a dalszy algorytm postepowania już identyczny... :)

Jacek_Z
30-03-2008, 15:20
nie no można, ale jakoś nielogiczne w kontekście podziału nef-jpg :)
watpliwe, by się znalazł jpg większy od nefa, więc to proste i błyskawiczne. Ja to stosuje od "zawsze".

krzysztof jot
01-04-2008, 01:09
watpliwe, by się znalazł jpg większy od nefa, więc to proste i błyskawiczne. Ja to stosuje od "zawsze".
po rozszerzeniu "jeszcze prosciejsze" - najpierw stoja same jpg - potem jeden za drugim nef"y - logiczne, ale obie metody daja identyczny wynik :)

Erie
01-04-2008, 01:16
po rozszerzeniu "jeszcze prosciejsze" - najpierw stoja same jpg - potem jeden za drugim nef"y - logiczne, ale obie metody daja identyczny wynik :)

Nie dają, zresztą to jest odpowiedź równiez na posta Jacka - mam dość sporo JPGów, które sa większe od NEFów z których powstały - wystarczy, że w trakcie obróbki było dodawane ziarno i JPG z D80 może mieć nawet i 10-12 MB, co przy NEFach o wielkości ok. 8 MB jest jednak trochę więcej. Zresztą nie trzeba iść aż tak daleko - wystarczy, że NEFa dość mocno wyciągaliśmy korekcją ekspozycji/ dlightingiem i też będzie bardzo duży.

Stąd też metoda sortowania po rozszerzeniu jest chyba jednak lepsza.

Jacek_Z
01-04-2008, 01:18
tu chodzi o oddzielenie nef i jpg prosto z body, a nie po obróbce. Te jpg z body sa mniejsze niz nefy. A jak juz ktoś robi basic i S to już w ogóle nie ma tematu.

Erie
01-04-2008, 01:21
tu chodzi o oddzielenie nef i jpg prosto z body, a nie po obróbce. Te jpg z body sa mniejsze niz nefy. A jak juz ktoś robi basic i S to już w ogóle nie ma tematu.

ech... w body D80 i innych też można się pobawić Dlightingiem i o to mi chodzi ;), a poza tym to nie wiem czy jest sens robienia NEF + JPG Basic (skoro i tak JPG Basic jest zaszyty w NEFie i mozna go wyekstrahować w ułamku sekundy, a dodatkowo zaoszczędzić miejsce na karcie)

Jacek_Z
01-04-2008, 01:33
tak robią i już. Ja robie jeszcze niby mniej sensownie. Duzy jpg fine (ma około 5-6 mb) i Raw - około 15 mb. Zawsze u mnie RAW jest większy, mimo największego z mozliwych jpg.

Erie
01-04-2008, 01:37
tak robią i już. Ja robie jeszcze niby mniej sensownie. Duzy jpg fine (ma około 5-6 mb) i Raw - około 15 mb. Zawsze u mnie RAW jest większy, mimo największego z mozliwych jpg.

akurat to ma sens - dużo zdjęć w JPG Fine prosto z aparatu (jeżeli się dobrze ustawi WB i ekspozycję) od razu może iść do druku/ wywołania, a jezeli potrzeba coś więcej to zawsze pozostaje NEF - mój ojciec tylko tak robi zdjęcia D80tką

dobra na dziś koniec ględzenia - jeszcze zostało sporo lektury w wiadomym wątku ;), a spac też trzeba - miłego i dobranoc

gmoszkow
02-04-2008, 00:22
Panowie

Total commanderem to ja wiem, że mogę to zrobić - to żadna dla mnie nowość i sortowanie takie to i ja i moja żona robimy.

Pytanie moje dotyczyło tego czy przy pomocy Nikon Transfer lub Adobe Bridge można to zrobić z automatu

tzn. po włożeniu karty do czytnika odpala mi się jeden bądź drugi z automatu - wskazuję mu katalog gdzie ma wrzucać a jeden bądź drugi program tworzy w nich podkatalogi NEF i JPG i odpowiednio sortuje umieszczając odpowiednio w podkatalogach.

No pewnie nie ma takiego programu. No cóż trzeba będzie napisać - to chyba żadna filozofia - muszę odświeżyć sobie C++ lub jakiś inny Visual Basic

A ja też robię NEF + JPG Large Fine - robienie basic nie ma sesnu bo jest zaszyty w NEFie, robienie small - jakiś czas próbowałem, ale u mnie sporo zdjęć leci do druku (minimum 13x18 choć większość to 15x21 a często więcej) więc small był bez sensu bo i tak ciągnąłem z nefów a robienie Medium porzuciłem natychmiast - wyraźnie spowalnia pracę aparatu szybciej zapycha bufor (to jakby nie patrzeć operacja dzielenie przez 1,5 czyli operacja zmiennoprzecinkowa - lub przynajmniej pseudo-zmiennoprzecinkowa) i wymaga od procka większego przeliczania.

Grzegorz

Władca Pixeli
02-04-2008, 00:58
No pewnie nie ma takiego programu. No cóż trzeba będzie napisać - to chyba żadna filozofia - muszę odświeżyć sobie C++ lub jakiś inny Visual Basic
Wystarczy batch :mrgreen:

md nef
move *.nef nef
md jpg
move *.jpg jpg

gmoszkow
02-04-2008, 01:26
Wystarczy batch :mrgreen:

md nef
move *.nef nef
md jpg
move *.jpg jpg

No tak, ale żebym jeszcze moją żonę do korzystania z batcha przekonał - no tu już będzie problem - no i nie będzie podglądu zdjęć w trakcie zrzutu :-(

Spróbuję jednak coś skrobnąć w VB - a jak będzie mi kiepsko szło to poproszę kumpla

Pozdrawiam

Grzegorz