PDA

Zobacz pełną wersję : Przydatne gadżety do D300

jaan558
28-03-2008, 01:20
Witam Wszystkich ...
Na początku się przedstawię, ponieważ od niedawna jestem zarejestrowanym uczestnikiem Forum. Na imię mam Krzysztof, ale jestem z Wami dość długo. Jako niezarejestrowny i fan Nikona D300. Przeczytałem i przeanalizowałem wszystkie działy Forum, które mają cokolwiek wspólnego z D300 . A ponieważ jest to mój pierwszy Nikon, to przyznaję, że bardzo dużo wiedzy zaczerpnąłem z tych postów, choć nie ze wszystkimi wypowiedziami (radami), tu zawartymi się zgadzam. Ale po to jest Forum, aby przedstawiać różne poglądy. Do rzeczy. Swego czasu w tym dziale, toczyła się dość długa dyskusja na temat, przeróżnym metod i sposobów zdalnego wyzwalania migawki za pomocą zewnętrznych urządzeń( podczerwień,radio itp...) Otóż, jeżeli kogoś jeszcze ten temat interesuje , to podaje link do strony eBay, gdzie można naprawdę kupić, tanio, bardzo dobrego pilota radiowego(100m zasięgu). Ponadto "wyszperałem" i kupiłem, wd.mnie niezbędne osłony na główny monitor i ten mały, u góry aparatu, ze specjalnego, hartowanego szkła, które się po prostu nalepia na ekraniki, jak znaczek... Ochrona 100% i zupełnie niewidoczna. Nie żadne tam folie nalepiane( do kupienia na Allegro), tylko solidna rzecz. Cena i jakość - wd.mnie rewelacja!!! Jest też fajny dyfuzorek na wbudowaną lampę błyskową- chwilowo niedostępny . I wziernik kątowy, nakładany na górny wizjer. Bardzo przydatna rzecz, kiedy wykonujemy zdjęcia ze statywu. Też kupiłem to sobie. Nie wspomnę o filtrze, nakładanym na obiektyw, do ręcznej regulacji balansu bieli... Ceny tych drobiazgów, łącznie z kosztami przesyłki, są powalająco niskie, w porównaniu do krajowych... Wszystkie te drobiazgi kupiłem za pośrednictwem eBay w Hongkongu. A wiecie ile idzie taka przesyłka? 10-12 dni !!! Wszystko porządnie opakowane i dochodzi w stanie nienaruszonym. Poczta Polska powinna się mocno wstydzić. Ostanio list priorytetowy do mnie, w Polsce, pokonywał odległość 160 km,przeszło dwa tygodnie... Jest jeden warunek tych zakupów. Trzeba posiadać kartę kredytową, zrejestrować się w systemie płatności "PayPal", a następnie, lub odwrotnej kolejności, na stronie eBay. Poniżej podaję linki do stron z przedmiotami, które kupiłem. Może , ktoś z Was będzie chciał też z tego skorzystać. Jakby co, to służę radą... Nie ma czego sie bać. Sprzedawcy, choć daleko - w 100% solidni i przesyłki realizują błyskawicznie.

http://cgi.ebay.pl/Camera-Hand-Strap-Grip-for-Canon-Nikon-Minolta-Sony-New_W0QQitemZ170203987904QQihZ007QQcategoryZ29982Q QtcZphotoQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.pl/Phottix-Wireless-Remote-Set-N1-for-Nikon-F5-F6-F100-F90_W0QQitemZ200209506098QQihZ010QQcategoryZ43443Q QtcZphotoQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.pl/GGS-LCD-Screen-Protector-Glass-For-Nikon-D300-FSH-AA09_W0QQitemZ270223299428QQihZ017QQcategoryZ50508 QQtcZphotoQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.pl/72mm-Custom-WB-Filter-72-mm-White-Balance-Lens-Cap-AX07_W0QQitemZ270223453384QQihZ017QQcategoryZ79002 QQtcZphotoQQcmdZViewItem

http://cgi.ebay.pl/Angle-Finder-for-Nikon-D200-D70S-D80-F6-S3-S5-D300-A1C_W0QQitemZ190209291828QQihZ009QQcategoryZ706QQs sPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

malisz
28-03-2008, 13:04
jak ten phottix sie sprawuje? szukam czegos takiego u nas, bo tej jednej rzeczy raczej az z hk nie bede sprowadzal ;)

piccione
28-03-2008, 13:15
ma od paru miesięcy i jestem bardzo zadowolony, tylko lepiej mieć baterię zapasową bo potrafi spłatać figla w najmniej odpowiednim momencie :)

marekm
28-03-2008, 14:14
Z wymienionych gadżetów mam 3:
Phottix - rewelacja (robi furorę również na forum Nikona w USA)
Pasek - kupiłem na naszej giełdzie - jeszcze nie testowałem, ale użytkownicy chwalą.
WB Lens Cap - bardzo dobrze spisują się w pomieszczeniach przy kiepskim świetle. Opinie na forum są podzielone.

piccione
28-03-2008, 14:45
marekem,
powiem szczerze, że kupiłem Phottix po przeczytaniu twojej opinii :-D, jest super

malisz
28-03-2008, 18:03
a u nas mozna gdzies kupic tego phottixa?

marekm
28-03-2008, 18:26
jak ten phottix sie sprawuje? szukam czegos takiego u nas, bo tej jednej rzeczy raczej az z hk nie bede sprowadzal ;)

W czym problem ? Parę kliknięć myszą i spacerek na pocztę po ok. 10 dniach. :)

Valwit
28-03-2008, 19:21
co do phottixa to moge pwoiedziec ze to calkiem niezly produkt. mam ich kopie mc-36 tyle ze dla d80 i jakosciowo praktycznie nie ma roznic miedzy oryginalem do D200. nawet w srodku wygladaja jakby byly robione w tej samej fabryce po godzinach :) sprzedawca tez imo jest ok, kupowalem stamtad sporo rzeczy i nigdy nie bylo problemu.

jaan558
28-03-2008, 22:34

Można, na Allegro kiepską, podróbkę i nie polecam...Ja kupiłem, tak, jak pisałem w Honkgkongu i całkowity koszt z przesyłką wyniósł mnie w zaokrągleniu: 97 zł !!! Teraz już wiem jeszcze jedno. Trzeba posprawdzać sprzedawców, w jakiej walucie sprzedają. Ten sam towar można kupic płacąc funtami brytyjskimi, dolarami australijskimi, dolarami amerykańskimi lub nawet euro... I co ciekawe, u tego samego sprzedawcy, ten sam przedmiot może być oferowany w różnych czasach zakończenia aukcji, w innych walutach. Na dzień dzisiejszy, najkorzystniej jest wybrać dolara amerykańskiego... Ale przy tak niskich kwotach płatności, nie ma to i tak istotnego znaczenia.
Jeszcze raz gorąco polecam do zakupu za naprawdę śmieszne pieniądze - ochronne szkła na LCD i Hand-Strap ( uchwyt do aparatu ), który jest niezbędny w codziennej, częstej pracy z aparatem.Bardzo poręczny ! Jak, ktoś pisał, że nie będzie po jedną rzecz klikał, bo się nie opłaca, to nie tak... Dla sprzedających każdy klient jest ważny. I ten bogaty i ten biedniejszy... Widać tu różnice kulturowe i wrodzoną, wschodnią uprzejmość. Nie dają Ci odczuć, że jesteś "cieniasem" ( przepraszam za zwrot), a wprost przeciwnie. Tak więc nie ma znaczenia żadnego, czy kupiłeś za 5 dolców czy za 500. Będziesz tak samo, profesionalnie potraktowany... Aż nie chcę myśleć, jak teraz powinienem ocenić, niektórych sprzedających na Allegro.

jaan558
29-03-2008, 09:57
Z wymienionych gadżetów mam 3:
Phottix - rewelacja (robi furorę również na forum Nikona w USA)
Pasek - kupiłem na naszej giełdzie - jeszcze nie testowałem, ale użytkownicy chwalą.
WB Lens Cap - bardzo dobrze spisują się w pomieszczeniach przy kiepskim świetle. Opinie na forum są podzielone.

Paska zacznij używać od zaraz. Zobaczysz jaka wygoda. Co do do "White Balance Lens Cap ", to poniżej link na Allegro, gdzie jest krótki opis tego bardzo przydatnego ustrojstwa... A`propo ceny...z darmową wysyłką! (tak,tak, wrócić nalezy do mojego wcześniejszego postu i tam jest link do sprzedawcy) kosztuje to około 13 zł!!! Jak im to się opłaca? U nas - 29 zł + koszty przesyłki...

http://http://www.allegro.pl/item322314374_spaprane_kolory_sprawdz_wb_cap_72mm. html

cyrusvirus
29-03-2008, 11:30
Wizjer kątowy jest beznadziejny. Bawiłem sie z 30d i widać fatalnie. Wizjer jest mniejszy od tych z d70 a na przybliżeniu się nie powiększa tylko robi całkiem spory crop :(
Może kwestia przyzwyczajenia jednak mi nie podpasował całkowicie.

jaan558
29-03-2008, 13:38
Wizjer kątowy jest beznadziejny. Bawiłem sie z 30d i widać fatalnie. Wizjer jest mniejszy od tych z d70 a na przybliżeniu się nie powiększa tylko robi całkiem spory crop :(
Może kwestia przyzwyczajenia jednak mi nie podpasował całkowicie.

Jak się sprawdzi w praktyce, to zobaczę, jak go dostanę. Wysłali go do mnie 21 marca, więc lada dzień będzie. Ale jest kilka rodzaji tych wizjerów oferowanych w sprzedaży. Na oko są identyczne, ale u tego samego sprzedawcy mają różną cenę. Widocznie różnią sie szczegółami i optyką. Może ten akurat będzie pozbawiony wad, o których piszesz....W każdym razie podzielę się uwagami, po jego wypróbowaniu.

Valwit
29-03-2008, 20:53
jeszcze co do paska: to co tu widac jest do dostania takze oryginalne Nikonowskie, wygląda praktycznie tak samo (moge fotke zrobic) i jest pomyslane do mniejszych pusyek. Do D200/300 i wiekszch zdecydowanie lepszy jest AH-4 (lub substytut) - mocowany do aparatu identyczne, ale przylegajacy znacznie bardziej do reki (3 punktowo zamisat 2). AH-4 da sie tez zamocowac do d80 ale tylko jak ktos ma duze rece, paskow nie da sie az tak mocno sciagnac. z D200/300 jest idealnie, mozna sciagnac pasek tak ze nie ma luzu miedzy reka i puszka z 17-55.

pafelek
03-04-2008, 17:28
tak poczytalem Was, wiec zarejestrowalem sie w paypalu i kupilem w hong kongu tego Phottix-a na ktorego czekam :)
z kosztami przesylki sciagnelo mi z konta 70,99 PLN

podoba mi sie ten WB Lens Cap a zwlaszcza jego cena $4,88 (około 10,84 zł) a zwlaszcza
Koszty wysyłki:
Do Polska — Bezpłatnie
http://cgi.ebay.pl/77mm-Custom-WB-Filter-77-mm-White-Balance-Lens-Cap-AX08_W0QQitemZ270216749221QQihZ017QQcategoryZ79002 QQssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem

na serio ta przesylka jest darmowa bo jesli tak to nie ma nad czym sie zastanawiac tylko brac :)
qrcze no nie wiem powiedzcie jak to z tym jest ?

kajti
03-04-2008, 17:41
jest darmowa,lecz sam sprzedawca napisal ze poleca zarejestrowana przesylke lotnicza i tu koszty siegaja od 2och do 4rech funtow z reguly, ja czekam na szkla ochronne do d300, nad photixem rowniez sie zastanawiam. oczywiscie dodalem te 2funtry dla bezpieczenstwa, w koncu ceny i tak bardzo atrakcyjne.

jaan558
04-04-2008, 21:37
Po co Wam ubezpieczenia przesyłki? Pomyślcie tylko...czasami koszt ubezpieczenia jest wyższy niż sam zakup z przesyłką... kto to ukradnie? Ja kupuję takie drobne akcesoria, bez żadnych dodatkowych opłat i ZAWSZE, wszystko otrzymuje w ciągu 10-12 dni... A kupiłem już sporo i nigdy się nie zawiodłem...Pisałem Wam, ze to nie Allegro, tylko "wschodni" kupcy. Inna kultura i obyczaje... Trzeba popatrzeć na ich komentarze i wtedy wszystko jasne...Bez obaw !

Valwit
04-04-2008, 22:32
tak. sprzedawca jest ok, ale na koncu masz poczte. i tu ubezpieczenie sie przydaje.

rAku*
07-04-2008, 00:44
Tak sobie czytam o tym photixxie i zastanawiam sie nad kupnem, tylko do d70s jest troszke inny
http://cgi.ebay.co.uk/Phottix-Cleon-Wireless-Remote-N6-for-Nikon-D70s-D80-N2_W0QQitemZ180227192289QQihZ008QQcategoryZ64340QQ ssPageNameZWDVWQQrdZ1QQcmdZViewItem
czy tak samo dobrze bedzie dzialac jak te wasze ?

pozdro.

Valwit
07-04-2008, 02:13
roznica jest tylko we wtyczce, wiec nie powinno byc problemu. moje powinny dotrzec lada dzien, m.i. wersja do d80 (czyli tez do D70s) jak dojda to podziele się wrażeniami.

grzegorzant
08-04-2008, 17:46
moje powinny dotrzec lada dzien, m.i. wersja do d80 (czyli tez do D70s) jak dojda to podziele się wrażeniami.
Ja zamówiłem i zapłaciłem 29 lutego, do dzisziaj cisza :)
pozdrawiam

bregalad
11-04-2008, 16:57
ja zamówiłem WB capa, po 11 dniach przyleciała paczka, zawartość na razie w fazie testów, ale pierwsze spostrzeżenia jak najbardziej na plus. Z tego co do tej pory zauważyłem to najlepsze efekty są w ciemnych miejscach. za 10,50zł warto mieć taki kawałek plastiku.

maynard
11-04-2008, 21:33
Witam wszystkich
A ja mam pytanie z trochę innej beczki. Czy zamawialiście więcej niż jeden przedmiot od tego urzytkownika (GreenLifeStyle)? Jeżeli tak, to czy trzeba jakoś zwrócić uwagę, czy też istnieje płatność za wszystkie przedmioty razem? Dopiero zarejestrowałem się na eBay, stąd to pytanie...

grzegorzant
12-04-2008, 11:41
... czy też istnieje płatność za wszystkie przedmioty razem? Dopiero zarejestrowałem się na eBay, stąd to pytanie...
Trzeba płacić osobno za każdą pojedynczą przesyłkę. Nie wysyłają niestety paczek zbiorczych.
Tak więc np. trzy karty pamięci w trzech odzielnie płatnych paczkach.
pozdrawiam

marekm
12-04-2008, 11:47
Trzeba płacić osobno za każdą pojedynczą przesyłkę. Nie wysyłają niestety paczek zbiorczych.
Tak więc np. trzy karty pamięci w trzech odzielnie płatnych paczkach.
pozdrawiam
Niekoniecznie. Kupowałem WB cap w czterech rozmiarach i wszystkie przyszły razem. Podobnie z etui na palmtopa - 2 szt. plus uchwyt samochodowy - wszystko w jednej paczce.

grzegorzant
12-04-2008, 12:00
Niekoniecznie. Kupowałem WB cap w czterech rozmiarach i wszystkie przyszły razem. Podobnie z etui na palmtopa - 2 szt. plus uchwyt samochodowy - wszystko w jednej paczce.
A to ciekawe

maynard
12-04-2008, 12:35
yyyy... :)
Marekm, wystosowałeś do tego sprzedającego prośbę, czy też wykonał przesyłkę w ten sposób sam od siebie?

marekm
12-04-2008, 13:22
Wysłałem mu maila.

maynard
12-04-2008, 14:55
Więc i ja tak uczynię. Dzięki za pomoc.

pafelek
16-04-2008, 16:21
hola hola bo nie jest tak wesolo jak mialo byc :(

tak poczytalem Was, wiec zarejestrowalem sie w paypalu i kupilem w hong kongu tego Phottix-a na ktorego czekam :)
z kosztami przesylki sciagnelo mi z konta 70,99 PLN

Wczoraj otrzymalem nie przesylke tylko list polecony priorytetowy z Oddzialu Celnego w Bytomiu :twisted:

Musialem im przeslac zrzut aukcji i mi to ocla a w zasadzie z tego co mi mowila pani przez tel to dolicza do calosci (tzn koszt zakupu + transport) vat w wysokosci 22%. Calosc jeszcze potrwa tydzien zanim dokladnie mi nalicza i dosla pod moj adres :(

tak oto wygladaja moje zakupy w hong kongu i jakos nikt tego nie uraczyl lub milczy :)

cdn

Franeq
16-04-2008, 16:50
Miałeś poprostu pecha :P

Valwit
16-04-2008, 18:15
Musialem im przeslac zrzut aukcji i mi to ocla a w zasadzie z tego co mi mowila pani przez tel to dolicza do calosci (tzn koszt zakupu + transport) vat w wysokosci 22%. Calosc jeszcze potrwa tydzien zanim dokladnie mi nalicza i dosla pod moj adres :(

cdn

jak wyzej: pech. mozesz sie sprobowac wyklucic o to zeby VAT nie byl liczony od sumy tylko od ceny towaru

Fotjaro
16-04-2008, 23:14

Na AlleDrogo mozna kupic za 119zl, zawsze jakaś możliwość gwarancji na Polskim terenie...:-)
Została 1 sztuka, bo drugą kupiłem :-)Wygląda tak samo jak na ebbbbbbayu.

pafelek
03-05-2008, 13:45
hola hola bo nie jest tak wesolo jak mialo byc :(

Wczoraj otrzymalem nie przesylke tylko list polecony priorytetowy z Oddzialu Celnego w Bytomiu :twisted:

tak oto wygladaja moje zakupy w hong kongu i jakos nikt tego nie uraczyl lub milczy :)

cdn

dostalem wreszcie przesylke Phottix-a :)
naliczyli mi vat 22% od calosci tzn cena towaru + przesylka plus cos i cos tam razem zaplacilem 24,50 PLN :twisted:

w sumie to i tak do przodu ale jakis niesmak pozostal ze mnie przeczepali :mrgreen:

dostalem rowniez WB Lens Cap w innej przesylce ktora szla jako list zwykly (calosc kosztowala mnie 10,84 PLN) i choc opieczetowana przec urzad celny lecz nie tknieta i w calosci dotarla tak wiec warto dyche zaryzykowac :)

Valwit
30-05-2008, 10:18
a ja dzis dostalem paczke wyslana 2 kwietnia. stemple na kopercie maja te date. wiec nie tylko polska poczta daje ciala. bateryjki w pudelku, instrukcji brak (ale to pewnie dlatego ze nikon nie ma nic podobnego wiec nie mieli skad przepisac jak w przypadku mc-36 dla D70/80) wykonanie zadziwiajaco dobre jak na ten przedzial cenowy. gruby plastik, solidne przelaczniki wszystko ladnie dopasowane i wykonczone. po raz kolejny phottix mnie bardzo pozytywnie zadziwil. aha, i najwazniejsze: dziala "od kopa"

Pietrus
04-06-2008, 22:21
Na Allegro jest aktualnie do kupienia pilot PHOTTIX do D300 http://www.allegro.pl/item376652243_phottix_pilot_radiowy_nikon_d200_d30 0_d2xs_d3_fv.html
Pytanie czy jest to oryginał ten o którym była dyskusja?

irekka
05-06-2008, 10:55
Tak - to ten zestaw. Ale cena wywindowana.

Pietrus
15-06-2008, 10:27
Czy ten PHOTTIX CLEON jest lepszym rozwiązaniem od poprzedniego, może ktoś go testował? http://www.allegro.pl/item381272925_phottix_cleon_pilot_radiowy_nikon_d2 00_d300_d2x_d3.html

Valwit
15-06-2008, 13:18
poza inna wtyczka i wlacznikie on off na pilocie dziala identycznie.

pinio
15-06-2008, 14:03
PHOTTIX CLEON ma jeszcze uchwyt do umiejscowienia go w sankach do lampy błyskowej.

marekm
15-06-2008, 14:15
poza inna wtyczka i wlacznikie on off na pilocie dziala identycznie.

PHOTTIX CLEON ma jeszcze uchwyt do umiejscowienia go w sankach do lampy błyskowej.

Moim zdaniem jest wykonany z gorszych materiałów i ma mniejszy zasięg.

Valwit
15-06-2008, 15:12
zasieg ma taki sam, bo i niby czemu mialby byc inny. flaki sa praktycznie te same.

marekm
15-06-2008, 16:06
zasieg ma taki sam, bo i niby czemu mialby byc inny. flaki sa praktycznie te same.

Nie wiem czy flaki mają takie same. Z całą pewnością różnią się gabarytami i jakością materiałów / wykonania, natomiast moje próby pokazały różnice w zasięgu na niekorzyść Cleona (baterie w obu zestawach były nowe).

norbib
29-06-2008, 01:30
Czy ten PHOTTIX CLEON jest lepszym rozwiązaniem od poprzedniego, może ktoś go testował? http://www.allegro.pl/item381272925_phottix_cleon_pilot_radiowy_nikon_d2 00_d300_d2x_d3.html

Do mnie dotarł własnie PHOttix CLEON... a zamawiałem wersję popszednią w pudełku była adnotacja że model został zamieniony (bezpłatnie) na model wyższy... ja nie mam nic przeciw. Koszt całkowity: 68 PLN

Pietrus
29-06-2008, 08:25
Norbib napisz jak jest wykonany Cleon i jak działa. Przekonuje mnie ta wersja Phottixa ze względu na mocowanie sankami lampy. Jak mocujecie Phottixa - wisi z boku aparatu na przewodzie?

venom07
29-06-2008, 08:52
Przyłaczam się do pytania :)

Valwit
29-06-2008, 14:25
Norbib napisz jak jest wykonany Cleon i jak działa. Przekonuje mnie ta wersja Phottixa ze względu na mocowanie sankami lampy. Jak mocujecie Phottixa - wisi z boku aparatu na przewodzie?

zalezy jak jest umocowany aparat. zasadniczo ukladam odbiornik tak zebym widzial diody

norbib
30-06-2008, 00:31
Wygląda na solidną konstrukcję... brak niedociągnięć wykonania. Co do działania to może także działać jako wężyk spustowy (bez udziału pilota) to duży plus dla baterii w pilocie,co do zasięgu nie mogę się wypowiedzieć... nie testowałem jeszcze, prosta obsługa (działa od kopa) no i mocowanie do sanek to naprawdę duży plus też się martwiłem przed zakupem PHOTTIXA jak go zamocować, a tu niespodzianka... przyjechał PHOTTIX CLEON :-D. Z zakupu zadowolony jestem w 100%... polecam

norbib
30-06-2008, 00:33
zalezy jak jest umocowany aparat. zasadniczo ukladam odbiornik tak zebym widzial diody
Jeśli to nie CLEON to jak go "układasz"? Na czym? Brak mocowania uważam za podstawową wadę PHOTTIXów (nie CLEON)

Pietrus
30-06-2008, 16:20
Po przeczytanych komentarzach zamówiłem Cleona. Zadecydowała możliwość mocowania na sankach lampy. Pisząc o sankach to nie rozumiem dlaczego Nikon nie dodaje do D 300 osłony na sanki. Sprawdziłem, wszystkie D do 80 dostają osłonę na sanki w kartonie. Nikon chyba myśli, że D 300 nie rozstaje się z sabiną.

Pietrus
02-07-2008, 20:53
Wygląda na solidną konstrukcję... brak niedociągnięć wykonania. Co do działania to może także działać jako wężyk spustowy (bez udziału pilota) to duży plus dla baterii w pilocie,co do zasięgu nie mogę się wypowiedzieć... nie testowałem jeszcze, prosta obsługa (działa od kopa) no i mocowanie do sanek to naprawdę duży plus też się martwiłem przed zakupem PHOTTIXA jak go zamocować, a tu niespodzianka... przyjechał PHOTTIX CLEON :-D. Z zakupu zadowolony jestem w 100%... polecam
Popieram wypowiedź. Właśnie odebrałem zamówionego CLEON. Zaskoczyło mnie pozytywnie samo złącze na końcu kabla do gniazda D300. Posiada metalową nakrętkę do dokładnego zamocowania w gnieździe oraz jest odpowiednio wyprofilowane . Test w mieszkaniu wykazał, że przez dwie solidne ściany sygnał dochodzi. W terenie będzie też test zasięgu.

grudzinsky
05-07-2008, 12:57
posiadam to urzadzenie od jakis 3 miesiecy i jestem z tego bardzo zadowolony :) jak na razie test w terenie ograniczyl sie do ok 60m :D no i swietna sprawa, ze mozna robic zdjecia seryjne :)

siedemczwartych
16-10-2008, 08:12
a gdzie kupujecie PHOTTIX cleon za 68 pln?????
Na allegro jest za 136. Dobra to cena? Mozna brać?

pepsi90
16-10-2008, 09:34
no właśnie podłączam się do poprzedniego zapytania. I czy będzie to działać z d40+sb800?

pinio
16-10-2008, 12:23
a gdzie kupujecie PHOTTIX cleon za 68 pln?????
Na allegro jest za 136. Dobra to cena? Mozna brać?
Są też na allegro po 119. Po 68 to być może na eBay - Hong Kong.

marekm
16-10-2008, 17:08
Najniższa cena jaką znalazłem na eBay (http://cgi.ebay.pl/Phottix-Cleon-Wireless-Remote-N8-for-Nikon-D200-D300-D3_W0QQitemZ170270644906QQcmdZViewItem?hash=item17 0270644906&_trkparms=39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A3%7C240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14) (szukałem pobieżnie) to ok. 92 PLN (z dostawą do Polski).

pd
17-10-2008, 20:19
szkoda że linki nie działają bo pooglądałbym sobie itemy ;(

marekm
17-10-2008, 20:22
szkoda że linki nie działają bo pooglądałbym sobie itemy ;(

U mnie działa. :)

mini21
17-10-2008, 20:24
Na allegro znalazłem tego pilota za 89 zł.
Nie wiem, może to jakaś podróbka, ale za tą cenę chyba warto:
http://allegro.pl/item460778276_pilot_radiowy_phottix_nikon_d300_d20 0_d700_d3_d2.html

pinio
17-10-2008, 20:29
Na allegro znalazłem tego pilota za 89 zł.
Nie wiem, może to jakaś podróbka, ale za tą cenę chyba warto:
http://allegro.pl/item460778276_pilot_radiowy_phottix_nikon_d300_d20 0_d700_d3_d2.html
To jest starsza wersja pilota Phottix (nowsza jest CLEON).
Funkcjonalność taka sama z drobną różnicą - CLEON ma możliwość zamocowania w sankach lampy błyskowej.

marekm
17-10-2008, 20:30
Na eBay można kupić dwa modele:

1. Phottix (http://cgi.ebay.pl/Phottix-Wireless-Remote-Set-N1-for-Nikon-D200-D300-D700_W0QQitemZ170271797969QQihZ007QQcategoryZ43443 QQcmdZViewItemQQ_trksidZp1713.m153.l1262) - ok. 68 PLN

2. Phottix Cleon (http://cgi.ebay.pl/Phottix-Cleon-Wireless-Remote-N8-for-Nikon-D200-D300-D3_W0QQitemZ170270644906QQcmdZViewItem?hash=item17 0270644906&_trkparms=39%3A1%7C66%3A2%7C65%3A3%7C240%3A1318&_trksid=p3286.c0.m14) - ok. 89 PLN

Na Allegro oferowany jest po prostu, tańszy model.

mini21
17-10-2008, 20:41
A no faktycznie.
I wysyłka bezpłatnie.
Ciekaw jestem, jakie są różnicę pomiędzy tym tańszym a droższym.

marekm
17-10-2008, 21:06
A no faktycznie.
I wysyłka bezpłatnie.
Ciekaw jestem, jakie są różnicę pomiędzy tym tańszym a droższym.

Przecież dwa posty wyżej kolega pinio napisał na czym polegają różnice.

D300
11-01-2009, 03:41
Witam
Też szukałem tego phottixa na eBayu i pojawiła się nowa wersja ''Phottix Mega Cleon''
Ma większy nadajnik (pilot jest dłuższy) .... Nie będę miał porównania do starego ale skoro to zmienili to chyba zwiększył się zasięg (choć i tak jest wystarczający w zupełności ) albo coś naprawili w starym ?? !!!
Kosztował mnie 101 zł.
Pozdrawiam