Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] korzeniowo II
jacoslavgth
27-03-2008, 22:43
drugie z serii, za tydzien trzecie i ostatnie :)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img381.imageshack.us/img381/5879/15xc9.jpg)
cryogenicdreams
27-03-2008, 22:50
jacoslavgth : Wybacz za OT, ale czy to jest Sigma ?
jacoslavgth
27-03-2008, 22:53
jacoslavgth : Wybacz za OT, ale czy to jest Sigma ?
tak 10-20, moze nikkor jest lepszy optycznie, ale na malej matrycy 10mm jest nie do zastąpienia :)
Na pierwszy rzut oka się podoba, ale na drugi - ani mroczne, ani słoneczne - za wyraźnie widać promienie słońca na pniu i to mi psuje odbiór.
No ciekawe, ciekawe. Główną atrakcją jest plastyka drzewa i w ogóle kompozycja. Ładne...
Nigdy nie miałem okazji nauczyć się tej techniki obróbki. Czy możesz się podzielić wskazówkami jakiej techniki używasz?
jacoslavgth
27-03-2008, 23:05
No ciekawe, ciekawe. Główną atrakcją jest plastyka drzewa i w ogóle kompozycja. Ładne...
Nigdy nie miałem okazji nauczyć się tej techniki obróbki. Czy możesz się podzielić wskazówkami jakiej techniki używasz?
głównie DRI, w sumie to opracowuje algorytm obróbki, jak narazie jest powtarzalnosc efektu, ale obiecalem sobie ze góra 10-12 zdjęc w tym samym stylu :)
głównie DRI, w sumie to opracowuje algorytm obróbki, jak narazie jest powtarzalnosc efektu, ale obiecalem sobie ze góra 10-12 zdjęc w tym samym stylu :)
Co to jest DRI?
jacoslavgth
27-03-2008, 23:16
Co to jest DRI?
DRI - Dynamic Range Increase, Zwiększenie Zakresu Tonalnego
polega na pracy na warstwach gdzie zdjęcia są o roznej ekspozycji i sam dobierasz interesujące cie elementy poprzez prace na maskach, dodajesz lub wymazujesz :)
DRI - Dynamic Range Increase, Zwiększenie Zakresu Tonalnego
polega na pracy na warstwach gdzie zdjęcia są o roznej ekspozycji i sam dobierasz interesujące cie elementy poprzez prace na maskach, dodajesz lub wymazujesz :)
O, czyli dokładnie to co robię od dłuższego czasu nie wiedząc że to się nazywa DRI... :)
Ale takiego efektu jak Twój to bym nie umiał. Masz przecież ciemne i mocno zdefiniowane kontury, a jednocześnie bardzo plastyczne i ładnie oświetlone elementy.
To tak jakby kontury pochodziły z warstwy niedoświetlonej i przekontrastowanej, natomiast wewnątrz konturów z warstwy naświetlonej poprawnie.
znowu pokazales klase. oby tak dalej. pozdrawiam :)
jacoslavgth
28-03-2008, 14:03
jutro mam ostatni plener z serii, mam nadzieje ze pogoda dopisze, pomysł juz jest :)
januszteli
28-03-2008, 15:44
Bardzo podoba mi sie nastroj,
super klimat
pozdrawiam
jacoslavgth
28-03-2008, 23:08
nie pozostaje nic innego jak znalezc miejsce jeszcze bardziej urokliwe :)
Czytałem trochę w międzyczasie o DRI. Do tej pory robiłem to manualnie mozolnie męcząc się nad maskami. Być może byłbym zainteresowany jakby jakaś wtyczka mogła mi w tym pomóc. Jakiej wtyczki czy oprogramowania używałeś?
jacoslavgth
28-03-2008, 23:18
do DRI raczej nei znajdziesz wtyczek, to jest wlasnie ta fajna rzecz któraodróznia tatechnike od HDR gdzie tokomputer generuje obraz, maszmałą kontrole, DRI wymaga niestety cierpliwosci i jakiegos pomyslu, niemniej bardzo namawiambo kształci warsztat, czasem bardziej grafika imalarza niż fotografa, ale pozwala w 100% kontrolowac to co sie dzieje z obrazem.
do DRI raczej nei znajdziesz wtyczek, to jest wlasnie ta fajna rzecz któraodróznia tatechnike od HDR gdzie tokomputer generuje obraz, maszmałą kontrole, DRI wymaga niestety cierpliwosci i jakiegos pomyslu, niemniej bardzo namawiambo kształci warsztat, czasem bardziej grafika imalarza niż fotografa, ale pozwala w 100% kontrolowac to co sie dzieje z obrazem.
Przyszedł mi właśnie do głowy taki pomysł który mam nadzieję wkrótce wybróbować:
Otwórzyć plik w NEF i zapamiętać go w dwóch wersjach - jednej naświetlonej na cienie, drugiej na światła. Po prostu w jednej z nich przesunąć suwak Exposure Compensation.
Otwórzyć te dwa obrazki jako dwie warstwy i pobawić się opcjami na blending options.
Zobaczymy..
jacoslavgth
28-03-2008, 23:40
Przyszedł mi właśnie do głowy taki pomysł który mam nadzieję wkrótce wybróbować:
Otwórzyć plik w NEF i zapamiętać go w dwóch wersjach - jednej naświetlonej na cienie, drugiej na światła. Po prostu w jednej z nich przesunąć suwak Exposure Compensation.
Otwórzyć te dwa obrazki jako dwie warstwy i pobawić się opcjami na blending options.
Zobaczymy..
no mniej więcej takto mozna zrobic, najlepiej zrobic wielokortną ze statywem i wężem,ale nie zawsze jest sposobnosc, to robie jedno dobrze naswietlone i potem wywołuje z roznymi naswietleniami.
no mniej więcej takto mozna zrobic, najlepiej zrobic wielokortną ze statywem i wężem,ale nie zawsze jest sposobnosc, to robie jedno dobrze naswietlone i potem wywołuje z roznymi naswietleniami.
Właśnie o to mi chodziło. Jak zdjęcie jest dobrze naświetlone, to jeden NEF wystarcza bo jest tam wszystko.
Jednak próbowałem to co opisałem powyżej i na razie wychodzi mi dupa kwas. Nie wiem jak zrobić miękkie mieszanie warstw, bo jak robię zwykłą opcją mieszania, to granica pomiędzy warstwami wychodzi mi bardzo ostra.
Muszę dalej próbować...
jacoslavgth
28-03-2008, 23:49
Właśnie o to mi chodziło. Jak zdjęcie jest dobrze naświetlone, to jeden NEF wystarcza bo jest tam wszystko.
Jednak próbowałem to co opisałem powyżej i na razie wychodzi mi dupa kwas. Nie wiem jak zrobić miękkie mieszanie warstw, bo jak robię zwykłą opcją mieszania, to granica pomiędzy warstwami wychodzi mi bardzo ostra.
Muszę dalej próbować...
:) trening czyni mistrza, czekam na efekty
Nie, opcja mieszania warstw odpada. Nic nie wychodzi.
Wciąż nie znalazłem lepszej metody na DRI jak ta:
1. Warstwa jaśniejsza na dole
2. Warstwa ciemniejsza na górze
3. Maska na warstwę ciemniejszą, po czym na tą maskę skopiuj po prostu ciemniejszą warstwę. Czyli ciemniejsza warstwa jest jednocześnie własną maską.
3a. (inaczej) Zamiast (3) użyj na maskę wybrany kanał warstwy ciemniejszej.
4. Manualnie pomaluj maskę pędzelkiem tu i ówdzie, albo rozjaśnij maskę ze zwiększeniem kontrastu.
jacoslavgth
29-03-2008, 00:27
Nie, opcja mieszania warstw odpada. Nic nie wychodzi.
Wciąż nie znalazłem lepszej metody na DRI jak ta:
1. Warstwa jaśniejsza na dole
2. Warstwa ciemniejsza na górze
3. Maska na warstwę ciemniejszą, po czym na tą maskę skopiuj po prostu ciemniejszą warstwę. Czyli ciemniejsza warstwa jest jednocześnie własną maską.
3a. (inaczej) Zamiast (3) użyj na maskę wybrany kanał warstwy ciemniejszej.
4. Manualnie pomaluj maskę pędzelkiem tu i ówdzie, albo rozjaśnij maskę ze zwiększeniem kontrastu.
:)