PDA

Zobacz pełną wersję : [ Reportaż ] strażnik

maciej1234
27-03-2008, 21:50
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.mustakrop.pl/f/tokio2.jpg)

maciej1234
27-03-2008, 21:59
Witam, prosze o konstruktywna krytyke:)

Rigis
27-03-2008, 23:01
Ale że co ?

Ambrosious
01-04-2008, 19:36
Maćku nie mogę zobaczyć żadnego z twoich - tu i ówdzie - chwalonych zdjęć! (inne widzę bez problemu) Nawet link do twojej strony nie działa ( u mnie). Za co? :-(

lechupe
01-04-2008, 21:52
strażnik, mówisz...A czego on pilnuje ten strażnik? Zeby tego blokowiska nie podprowadzili ?!
A poważnie - to nie jest zdjęcie o strażniku, to jest panorama jakiegoś (amerykańskiego ?) downtown z przypadkowym człowiekiem na pierwszym planie

Ambrosious
02-04-2008, 00:55
No.. dlaczego nie? Jest tu początek jakiejś ciekawej pracy: wyjątkowo uporządkowane formy drugiego planu i tylko tę postać trzeba by obsadzić w ciekawszej sytuacji...
Może późniejsza godzina i jego cień wydłużony wraz z ostro oświetlonymi budynkami?
Może większe zbliżenie i jakiś portret na tym tle?

Dużo możliwości w tym tkwi... ale teraz, to tylko pierwszy kontakt: nie rozegrany do końca.

To tylko taka pierwsza moja myśl, żadna sugestia, źle by było "podpowiadać" co ma być dalej...
A.

fIlek
02-04-2008, 01:10
Maćku nie mogę zobaczyć żadnego z twoich - tu i ówdzie - chwalonych zdjęć! (inne widzę bez problemu) Nawet link do twojej strony nie działa ( u mnie). Za co? :-(

Dostałeś bana :mrgreen:

maciej1234
02-04-2008, 17:59
dzieki za komentarze..

faktycznie zdjecia zniknely na chwile..to z winy serwera na ktorym je powiesilem, juz jest ok jak widac (mam nadzieje)

jesli chodzi o te fotke, wyznaje taka zasade ze czego ludzie nie zauwaza na zdjeciach tego tam nie ma:) to tlumaczenie sie ze zdjec jest troche bezcelowe bo one maja mowic same za siebie.
Ale zrobie wyjatek, bo fotka moze faktycznie nie jakas super wymowna ale po prostu cos mi sie w niej podoba, w tle widac tokio straznik pilnuje sterylnej przestrzeni gdzie nie ma nikogo, wszystko na zjdeciu wydaje sie sztucznre (rysynek drzew-krzakow, faktura ziemi wysypanej kamieniami, te wiezowce ktore wygladaj jakby byl tam postawiony plakat, wydawalo mi sie ze czuc tutaj klimat nowoczesnej japonii, ale jesli jestem jedyna jak narazie ktory to widzi to znaczy ze jestem pod wplywem sympatii do wlasnego zdjecia, dlatego wystawilem fotke na forum by sie zweryfikowac moje myslenie o niej.

Wasz odzew kaze mi sie zastanowic. Dzieki za komentarze

Ambrosious
02-04-2008, 18:24
.....czego ludzie nie zauwaza na zdjeciach tego tam nie ma

ale, czasem nie zaszkodzi TYTUŁEM naprowadzić na trop...
w przypadku "strażnika" to prowadziłeś trochę w bok - sądząc z twojego komentarza.
Gdyby tak (na rybkę) : porządek po japońsku, park w Tokio (?)

maciej1234
02-04-2008, 20:28
to fakt tytul troche niespojny z fotka, bo slowo straznik zapowiada jakis portret a temartem zdjecia jest nie tylko czlowiek bo rownie wazny jak nie wazniejszy jest konteks w jakim sie znajduje

pike
28-04-2008, 08:01
Jak widzę coś takiego,to rozumiem , dlaczego w Kopenhadze budowa takich paskudztw jest restrykcyjnie limitowana.

Yacek
28-04-2008, 16:02
Czy to może są okolice wejścia do pałacu cesarskiego w Tokio?

Josef K.
28-04-2008, 21:52
Mam duzy problem z tym zdjeciem, a konkretnie z jego ocena.
Japonia jest mi bardzo bliska, zarowno ze wzgledu na fascynacje kulturowa jak i "obserwacje uczestniczaca" ;).
Zdjecie zrobione przez Ciebie w okolicach Palacu Cesarskiego w Tokyo jak dla mnie nie oddaje tego o czym piszesz. Moge ocenic to zdjecie ze swojej strony pod wzgledem technicznym i tutaj uwazam je za zrobione poprawnie (przeszkadza mi jedynie przeciecie na pol ;) przez slupki tytulowego straznika)
Niestety, po przeczytaniu Twojego komentarza do zdjecia nie moge zgodzic sie, ze dotknales tego czego chciales dotknac - mianowicie "sedna" nowoczesnej Japonii/ Tokyo. Nie moge takze od Ciebie tego wymagac i oceniac Cie wlasnie przez pryzmat tego, bo po prostu nie wiem nawet ile czasu spedziles w Tokyo, tudziez w samej Japonii.
Zgadzam sie z Lechupe, ze moglaby byc to panorama amerykanskiego downtown. Ja rozpoznaje od razu Tokyo, ale jesli chcesz aby zdjecie samo mowilo za siebie, jesli chciales przedstawic klimat nowoczesnej Japonii to do mnie ten wlasnie kadr nie przemawia.
Jak dla mnie zdecydowanie lepiej cyknac cos od strony Ginzy na rzeke Sumida, ba...w samym Shinjuku nie brakuje "nowoczesnosci" tego kraju (jak byles to bedziesz wiedzial o czym pisze :)).

Tak w ramach uzupelnienia w dyskusji, dolaczam swoj wlasny pstryk (nie do oceny, bo fotka robiona w pospiechu na dworcu w Kyoto z malego kompaktu, niezbyt ostra), w ktorym ujmuje sie (moim i tylko moim zdaniem :)) sedno nowoczesnosci kraju Kwitnacej Wisni - dziecko w maseczce zapobiegajacej przenoszeniu infekcji z dwiema komorkami :)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img137.imageshack.us/img137/4597/dscf1362aatu9.jpg)

Tak czy owak fajnie, ze byles i probowales cos poprzez swoje zdjecie opowiedziec forumowiczom
Pozdrawiam