PDA

Zobacz pełną wersję : nikkor 180/2.8

Piotr_Z
27-03-2008, 21:35
mam male (dla mnie duze)pytanie co do jakości zdjecia uzyskanego nikkorem 180/2.8 z tego samego miejsca(morskie klimaty) tylko z dwóch roznych body czyli nikona d50(ktorego mam) i np. d200 czy roznice w ostrosci zdjecia mogą byc mocno widoczne?pytam pod katem tego ile mozna wycisnąc z tego szkiełka a ile ja swoim skromnym body porpostu niemoge.

rastula
27-03-2008, 21:40
nie wydaje mi się aby ostrość zdjęcia uległa zmianie po podmianie body...

ale ten obiektyw dostałem dopiero dziś więc jeszcze wiele nie mogę powiedzieć - poza tym że ostry , jasny i bez VR ;-)

Wini
27-03-2008, 21:43
d50....d200 ...czy roznice w ostrosci zdjecia mogą byc mocno widoczne?
Jaka wielkośc odbitki, raw czy jpg, jakie ustawienia chcesz zastosowac ?

Piotr_Z
27-03-2008, 22:12
tzn. generalnie to w poście jest pytanie czy warto zmienic body i czy roznice w zdjeciach bedą widoczne.Nadmienie ze nie robie zdjec zawodowo lecz tylko i wylacznie amatorsko.

Wini
27-03-2008, 22:25
...czy warto zmienic body....
to pewnie lepiej w innym dziale zapytac

Piotr_Z
27-03-2008, 22:35
no wlasnie :(bo w zasadzie nie bardzo wiedzialem gdzie te pytanie zadac.

Tomson
28-03-2008, 09:11
Z tego szkła wycisnąć można bardzo dużo. Na tyle dużo, ile mozna zmieścić na Velvii 50 (zeskanowanej na dobrym skanerze). Na pewno więcej, niż da się wycisnąć z matrycy.
Druga kwestia: jaką wersję tego szkła posiadasz? MF, AF, AF-D?
Szkło uchodziło za jedno z najlepszych spośród stałek Nikkor. A wywodzi sie jeszcze z Olimpii-Sonnar skonstruowanej na olimpiadę w Berlinie.
Albo BF/FF, albo coś poważnie walniętę w szkle. Samo szkło (próbowałem wersję AF-D na analogu) poraża jakością.

Piotr_Z
28-03-2008, 09:45
tzn.. ja nie tyle mam wątpliwosci co do szkła bo jest naprawde super tylko moje mysli pytają w jakim kierunku isc z body(wlasnie pod kątem 180) i czy wogole zmiany body mają sens biorac pod uwage ze nie pracuje zawodowo jaki fotograf tylko to czyste hobby.Nikkor to 180/2.8D AF

zmorak
28-03-2008, 11:20
ja tez mialem podobne wątpliwości, nowy obiektyw czy nowe body
narazie obiektywy wygrywają :)
zawodowcem nie jestem i d50 spokojnie mi wystarcza
ale z czasem przyjdzie tez pora na nową puszeczkę

kaktus
28-03-2008, 18:46
Jestem uzytkownikiem D50, mialem na kilka dni D80 (wyjazd w gory). Zdjecia robilem moimi obiektywami, na zmiane Tokina 124 i N50/1.8. Procz gigantycznej roznicy w wizjerze, ktora najbardziej przydaje sie przy manualnym ostrzeniu (mam kilka manuali nie wymienionych w stopce, jakies M42), nie odczulem wielkiej potrzeby zmiany body i brakow w D50. Ale ja jestem amatorem, zdjec praktycznie nie wywoluje, a rozdzielczosc matrycy D50 wystarcza mi calkowicie, nie trzaskam zadnej reporterki, nie uzywam praktycznie bracketingow i innych funkcji - staram sie wypatrzyc kadr, a potem go utrwalic.

Ja tam zbieram na Sigme 30/1.4... body? Moze jak bedzie okazja po wakacjach, jakis przyplyw gotowki...
Zeby zobaczyc jaka szklarnia ma znaczenie wystarczy porownac wyniki z glupiego N50/1.8 za 400 zl i kita 18-55...