Zobacz pełną wersję : Zabezpieczanie płyt CD lub DVD przez kopiowaniem - można?
Witam,
czy jest możliwe zabezpieczenie danych na płycie CD lub DVD ze zdjęciami przed kopiowaniem na innych komputerach?
Może wgranie samych zdjęć (głośno myślę) na niewiele się zda, ale może jest sposób, żeby tak przygotować prezentację zdjęciową (lub nie wiem udostępniać z jakimś systemem operacyjnym umożliwiający włączenie takiej opcji), żeby dane nie mogły "wyjść" spoza obszar płyty CD lub DVD.
Wiadomo, że nie zabezpieczę się przed skopiowaniem poprzez Prt Scr (ale może na to też są sposoby !!!)?
Dziękuję.
Pozdrawiam.
jakis czas temu walkowalem dokladnie ten sam temat. Byc moze od tego czasu cos sie zmienilo, ale ja nie znalazlem sposobu na zabezpieczenie danych na CD/DVD.
R, to forum niemal zadziało jak jakiś chat - momentalna odpowiedź! :) Na pewno jakiś sposób ograniczenia kopiowania danych musi istnieć. Tylko kto o tym wie... :) ?
O samym kodowaniu nosnikow CD/DVD to mozesz poczytac forum z http://www.cdrinfo.pl, to jest interesujace http://www.cdrinfo.pl/artykuly/tages/ jest tez program SafeLock, ale nie znam go na tyle, tu masz stronke: http://www.safelock.prv.pl/.
Mam nadzieje ze cos pomoga.
pozdrawiam
irekka, o jakim szyfrowaniu dokładnie mówisz? Możesz zdradzić więcej szczegółów :) ? Będę wdzięczny :)
octopus, SafeLock jak się właśnie dowiedziałem jest trochę zawodną metodą zabezpieczania danych gdyż można złamać takie zabezpieczenie...
niestety każde zabezpieczenie da się złamać i skopiować dane, więc takie zabezpieczenie to więcej zachodu niż pożytku.
Kwestia co będzie na płycie i czy w inny sposób da się to zabezpieczyć
Swoop, mogę oczywiście nanosić logo, ale to ostateczność.
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Mianowicie program tworzący swego rodzaju prezentację zdjęć (typu slide-show lub coś podobnego - najchętniej, żeby wszystkie dane zawarte były w jednym pliku wykonywalnym EXE) częściowo utrudniające możliwość skopiowania tych danych zwłaszcza jeśli myślę tutaj o mniej doświadczonych użytkownikach. Nie może tutaj już być w ogóle mowy o czymś takich jak np. dostęp do menu kontekstowego podczas przeglądania plików itp. Coś takiego znacie... ?
hedgehog
27-03-2008, 18:36
(typu slide-show lub coś podobnego - najchętniej, żeby wszystkie dane zawarte były w jednym pliku wykonywalnym EXE)
A co z użytkownikami Maca? :)
Tak szczerze, to zabezpieczenia bym sobie odpuścił. To naprawdę prawie niewykonalne. A roboty przy tym od cholery. :)
Przyszła mi do głowy jeszcze jedna myśl. Mianowicie program tworzący swego rodzaju prezentację zdjęć (typu slide-show lub coś podobnego - najchętniej, żeby wszystkie dane zawarte były w jednym pliku wykonywalnym EXE) częściowo utrudniające możliwość skopiowania tych danych zwłaszcza jeśli myślę tutaj o mniej doświadczonych użytkownikach. Nie może tutaj już być w ogóle mowy o czymś takich jak np. dostęp do menu kontekstowego podczas przeglądania plików itp. Coś takiego znacie... ?
A dostęp do PSc?
hedgehog, na Maca akurat w tej konkretnej sytuacji nie potrzebuję :)
dzejms, wszystko ograniczone do minimum. Nie mając żadnego programu nie powinienem aż tak bardzo wybrzydzać :)
shaddixx
27-03-2008, 19:20
w MM sa płyty z preinstalowanym programem do zabezpieczenia płyty. 20 zl sztuka. Nie mniej jednak juz obeszlem to zabezpieczenie. Ale dla niewtajemniczonych jakas trudnosć moze w tym byc.
Zrób prezentację DVD. Opalisz to na blaszku, mkówie i innych wynalazkach.
robi1021
27-03-2008, 20:32
witam
jest to pomysł przeczytany pare lat temu na forum wideofilmowców. Aby był problem z przegraniem prezentacji trzeba zarysować na plycie końcówkę wypalonej scieżki szpilką itp, przy przegrywaniu wywala błąd. Ale zeby mozna bylo obejzec całą prezentację trzeba na koncu filmu, prezentacji dograć 3min czarnego ekranu czy też swoją wizytówkę w tym miejscu będzie tam rysa.
pozdrawiam
Ale o czym my tu dyskutujemy? O zabezpieczeniu plików (fotek) na nośniku, czy o zabezpieczeniu nośnika przed kopiowaniem?
Jest takie coś - flip album się nazywa. Robisz prezentację, w menu blokujesz funkcję wydruku i zapisu plików. Pomimo, że pliki w formacie jpg widać, to otworzyć już się nie da. Płytka daje się kopiować, ale zdjęcia nie.
Dla chcącego nic trudnego - http://www.frazpc.pl/b/211784
fIlek, dzięki za odpowiedź :) To może u mnie zdać egzamin. Właśnie bawię tym programem...
Fr@ntz, niestety nie działa link :(
UPDATE: Już działa. Czytam.
Mozesz sprobowac tez cos takiego :
1. Wstawiasz zdjecia do prezentacji np. Powerpoint
2. Zamieniesz format pliku na PDF (np. PDF Creator) zaznaczajac opcje : blokada drukowania, blokaka kopiowania zdjec.
3. Dorzucasz na plytke Adobe Reader lub FoxIt i ... juz.
Mozesz sprobowac tez cos takiego :
1. Wstawiasz zdjecia do prezentacji np. Powerpoint
2. Zamieniesz format pliku na PDF (np. PDF Creator) zaznaczajac opcje : blokada drukowania, blokaka kopiowania zdjec.
3. Dorzucasz na plytke Adobe Reader lub FoxIt i ... juz.
Są całe góry programików odblokowujących pdfy :)
Są całe góry programików odblokowujących pdfy :)
Zgoda. Zabezpieczenia na 100% nie ma. Mozemy tylko probowac nieco utrudnic zycie :).
Zgoda. Zabezpieczenia na 100% nie ma. Mozemy tylko probowac nieco utrudnic zycie :).
Ale to nie jest żadne zabezpieczenie - na googlach wywala od razu ze 20 programów :)
Ten kij ma dwa końce. Utrudnisz życie...stracisz potencjalnych klientów. Nie znajdziesz złotego środka. Lepszym rozwiązaniem jest sprzedaż praw autorskich. Ja mniej więcej coś takiego stosuje i to działa.
Ale to nie jest żadne zabezpieczenie - na googlach wywala od razu ze 20 programów :)
OK. :(
Flip album próbowało już kilku spryciarzy rozwalić i się nie udało. Pewnie zabezpieczenie polega na modyfikacji nagłówka pliku albo coś w tym stylu. Grunt, że działa. Moja dawna forma dawała tak młodym fotki na CD jako dodatek do albumu.
Pawel92, dzięki za post, ale myślę, że fIlek ma trochę racji z uwagi na szeroką dostępność formatu PDF (szybciej go można złamać).
PS. Kombinuję na dniach z FlipAlbumem :)
Pawel92, dzięki za post, ale myślę, że fIlek ma trochę racji z uwagi na szeroką dostępność formatu PDF (szybciej go można złamać).
PS. Kombinuję na dniach z FlipAlbumem :)
Jak coś zajrzyj do składowych części albumu - okładki, itp, one nie są zabezpieczone, więc można je sobie spersonalizować :) - taki mały trick
Ja tez sprobuje, jak FlipAlbum dziala :)
Hmmm, a czy autor wątku mógłby sprecyzować pytanie? Bo z tego co zrozumiałem intereuje go mozliwość przeglądania zawartości płyty ale brak mozliwości jej skopiowania, czy może ogólnie zabezpieczenie zawarytości płyty przed jakimkolwiek dostępem i kopiowaniem.
I kolejna rzecz, piszecie o tych programach zabezpieczających, podejrzewam, że one ładnie działają w Windowsie, a sprawdzał ktoś jak to wygląda pod linuksem? Sam używam linuksa i intersuje mnie to jak to się zachowa właśnie pod tym OSem. Jeśli ktoś ma ochotę na testy i ma jakieś dane zabezpieczone w jakiś sposób (chociażby specjalnie spreparowane na potrzeby testów), i chciałby je udostępnić mi to mogę się nimi pobawić. Zawsze to jakieś doświadczenie więcej.
NIE MA SPOSOBU na skuteczne zabezpieczenie plików na niezaszyfrowanym nośniku.
Tylko zaszyfrowanie zawartości, może dać pozory bezpieczeństwa.
Właśnie do tych wniosków zmierzałem, ael chciałem mieć wcześniej odpowiedz na postawione przez mnie pytanie.
Z ciekawości, zaszyfrowałem obraz ISO płyty od Nikona o wielkości 402.5MB, po zaszyfrowaniu plik miał 494.6MB. Proces szyfrowania i odszyfrowywania trwał ~40s dla każdego z osobna (Intel CD2 2.2GHz, 3GB RAM, X86_64, Gentoo-Linux 2.6.24-gentoo-r4). Bez dostępu do klucza GPG nikt nie jest w stanie odszyfrować tego pliku.
Pozdrawiam,
dziadu
Bez dostępu do klucza GPG nikt nie jest w stanie odszyfrować tego pliku.
Nikt? ;)
Bądzmy rozsądni, jeśli siła szyfrowania to 1024 lub 2048 bitów, to sprawdzenie wszystkich kombinacji zajmuje... strzelam: setki tysięcy lub miliony lat. Chyba, że ktoś będzie miał szczęście trafić w ciągu pierwszej setki lat. Poza tym, mówie o maszynach które znajdują się w TOP najwydajniejszych maszyn na świecie albo o całych klastrach obliczeniowych. Nikt ze zwyklym PeCetem nie będzie się porywał z motyką na słońce. A na superkomputery stać... najbogatszych. Myślę, że prędzej kupiliby od Ciebie tą fotkę za kwotę, za którą mógłbyś do końca życia pławić się w luksusie, niż marnować niewyobrażalne kwoty na pokrycie kosztów działania tych monstrów obliczeniowych.
Zła wiadomośc jest taka, że komputer kwantowy rozkłada takie liczby pierwsze w kilka sekund, więc to jest jedyna realna szansa na złamanie tego kodu w rozsądnym czasie. Dobra strona tego to to, że komputerów kwantowych jeszcze (no dobra, w gruncie rzeczy to już są) nie ma.
Słyszałeś o ZOMBIES itp. wynalazkach?
W jedności siła.
"Gołodupki, chop do kupki".;)
Daj jakieś namiary gdzie moge o tych wynalazkach poczytać. Bo google za dużo trafień ma w rózne pudła.
Daj jakieś namiary gdzie moge o tych wynalazkach poczytać. Bo google za dużo trafień ma w rózne pudła.
Namiary, mówisz, do "hackierskich" pisemek, hmmm.;)
To już sam musisz zadac sobie trud szukania.
Sorry, ale nie mogę pomóc, bo temat jest dośc śliski.
to jeszcze sensownie napiszcie po co to wszystko ???
RomanZWrocławia
08-04-2008, 22:07
Co do programu Flip Album to faktycznie pliki zawarte w prezentacji przygotowanej tym programem są chwilowo :) nieczytelne dla innych aplikacji ale bez najmniejszego problemu można je mieć za pomocą dowolnego Screen Capture-a więc o bezpieczeństwie zdjęć nie ma mowy.
Proponuję przygotować prezentację DVD lub VCD - jakość screenów przechwyconych z takiej formy prezentacji jest tak niska, że zadowoli tylko desperatów.
Wyraźne LOGO dodane do każdego zdjęcia pomoże amatorom twoich zdjęć podjąć dobrą decyzję.