Zobacz pełną wersję : body dla wielkiego chłopa
Znajomy zwrócił się do mnie z prośbą o wybór aparatu i obiektywu to zastosowań amatorskich.
Niewiele się zastanawiając poleciłem mu Nikkor AF-S 18-200mm f/3.5-5.6 G IF-ED VR II DX jako najlepszy z najbardziej uniwerslanych szkieł (bez konkurencji w innych systemach) :) Pytanie tylko jakie body ??
Zakładam, że będzie pstrykał w jpg i z włączoną funkcją "P" :)
Facet ma jednak 190m wzrostu i łapy jak niedziedź, D40 może okazać się trochu za małe.
Co waszym zdaniem mu zaproponować ?? D60 czy D80??
A D60 jest większe od D40?
Porównanie:
http://optyczne.pl/porownaj.php?co=aparat&ile=2&add0=376&add1=608
d60 to takie same wymiary jak d40/d40x
dla dużych rąk / duzych luf podłączenie gripa daje bardzo zadawalającą poprawę ergonomii...:-)
no ale przy dzisiejszej cenie d80 polecam ten model...
D80 z gripem, albo jak ma większą kase - D300 z gripem :)
widzę, że masz dwa body, czy są jakieś wyraźne różnice do ISO800 w kolorach, rejestracji szczegółów etc??
Sejsmolog
27-03-2008, 14:24
D200 z gripem dla wielkiego chłopa będzie jak ulał. I cena za używkę bardzo dobra obecnie.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://forum.nikon.org.pl/images/icons/icon7.gif)
dla dużych rąk / duzych luf podłączenie gripa daje bardzo zadawalającą poprawę ergonomii...:-)
i to też koniecznie z gripem... ja nie jestem duży (175 cm w kapeluszu a dłonie proporcjonalne do wzrostu) ale po podpięciu dużego obiektywu i lampy zewnętrznej to ten D80 w rękach leży tak średnio..i tak lepiej niż konkurencja z tej półki, a tym bardziej malutkie D40/D60, ale jak się weźmie do ręki D200/D300 i to nawet bez gripa to wtedy można zrozumieć co znaczy, że aparat dobrze leży w ręku.
A jak masz duże ręce tym bardziej to docenisz.
Mnie w D80 mały palec nie mieścił się na body i nie czułem że trzymam go pewnie w ręku.
Miałem dokupić gripa do D80, ale wziąłem raz do ręki D300...i już nie chciał się ode mnie odczepić ;)
Ale całkiem serio - D80 ale koniecznie z gripem - jest OK., ale przy obecnych cenach to warto o D200 pomyśleć. jeśli możesz to warto tę rożnicę dopłacić i to nie tylko dla rozmiaru.
d60 to obudowa jest taka sama jak d40, więc żeby było większe to tylko d80
znając wyśrubowane wymagania niektórych uzytkowników tego forum nie podejmuje się ostatecznej oceny co do jakości
moja osobista opinia jest taka że oba aparaty robią zdjęcia bardzo podobnej jakości w tym zakresie. krażą nawet plotki że 40/60 robi ładniejsze JPG , ale się nie wypowiadam...
natomiast ergonomia (szczególnie dostęp do funkcji) w d80 jest oczywiście o półke wyżej...
początkującego uzytkownika ta ilość przycisków może nawet onieśmielić... więc może to być traktowane również jako wada :-)
najbardziej znacząca równica to jednak śrubokręt...
moim zdanie ( też mały nie jestem) grip do d80 /d200 robi z tych aparatów bradzo duże puszki - trudno to nosić w torbie , wyciagać...itp
taki d3 np to wydaje mi się za duzy do czegokolwiek innego niz pracy w studio z pancernym statywem :-)
no ale faceci mają fizia na punkcie wielkości :-)
oczywiście te dywagacje maja charakter rozmowy "że jeden lubi pomidorową, a drugi jak mu nogi śmierdzą....
kolega musi iść do sklepu i się przymierzyć :-)
moim zdanie ( też mały nie jestem) grip do d80 /d200 robi z tych aparatów bradzo duże puszki - trudno to nosić w torbie , wyciagać...itp
taki d3 np to wydaje mi się za duzy do czegokolwiek innego niz pracy w studio z pancernym statywem :-)
no ale faceci mają fizia na punkcie wielkości :-)
oczywiście te dywagacje maja charakter rozmowy "że jeden lubi pomidorową, a drugi jak mu nogi śmierdzą....
kolega musi iść do sklepu i się przymierzyć :-)
założ N 24-70 oraz lampę zewnętrzną na D40 bez gripa i spróbuj to utrzymać komfortowo i bezpiecznie w ręku..
Oczywiście, że rzecz gustu..
faceci lubią duże, a kobiecie musi się wszystko mieścić w torebce i pasować kolorem do bluzki, nieprawdaż? :razz:
1) napisałem że d40 tylko z gripem - wcytowanej wypowiedzi wyraźnie wskazuję na d80/d200 - prosze czytać z uwagą...
2)
ad:
faceci lubią duże, a kobiecie musi się wszystko mieścić w torebce i pasować kolorem do bluzki, nieprawdaż?
nie wiem - jako facet , wypowiadam się tylko w imieniu facetów - ale widzę że ty robisz za obie płci, nieprawdaż ;-)
Kordian d70
27-03-2008, 16:32
niech kupi d80, dolozy grip i bedzie oki
niech kupi d80, dolozy grip i bedzie oki
tak mu też doradziłem, utwierdziliście mnie tylko w tym przekonaniu, dzięki.
No, to dobrze mu doradziłeś :-D
Też mam 190cm wzrostu, rączki nie najmniejsze i D80 z gripem. Leży w dłoni bardzo wygodnie i co najważniejsze: grip opiera się o spód wewnętrznej strony dłoni, co znacznie odciąża palce i wspomaga chwyt.
Facet ma jednak 190m wzrostu i łapy jak niedziedź,
Ja tam mam 185 i też wielkie ręce, i d80 leży mi idealnie.
myślę że d3 w w wielkości wiedzie prym, choć jest chyba ciut mniejsza od d200 z gripem:)
Z góry przepraszam za małą dygresję.
Jestem dosyć wysoki, mam dłonie jak 15, 16 latek :) (chociaż jestem trochę starszy), ale za każdym razem kiedy mam podłączony telezoom (Tamron 70-300, patrz podpis) utwierdzam się w przekonaniu, że korpus nie jest najlepiej wyprofilowany. O co chodzi? Otóż już po kilkuminutowym użytkowaniu boli mnie środkowy palec, który przy tak dużej wadze obiektywu "wgniata" się w korpus :) (nie mówiąc już o bardzo dużej wadze takiego zestawu od którego boli mnie przedramię). Zdecydowanie uchwyt powinien być nieco bardziej wysunięty i lepiej wyprofilowany. Jak uważacie?
Mont, Nikona D50 i innych o zbliżonych rozmiarach raczej nie sugeruj, bo jak widzisz nawet dla mnie nie są idealne :(
radek30518
29-03-2008, 00:16
tez mam dlonie pianisty , d80 srednio mi lezy, dokupilem grip i jestem bardzo zadowolony. chociaz aparat juz jest bardzo duzy, ale za to wygodny
radek30518, ale mi się wszystkie palce mieszczą :) z tymże "wgniatają" mi się w korpus... :(
Ja sam mam 190cm i dosc duze dlonie i D80 to minimum, grip tylko polepszy sytuacje. Ale moze warto bylo by sie rozejrzec za uzywanym D200?
downunder
29-03-2008, 01:20
założ N 24-70 oraz lampę zewnętrzną na D40 bez gripa i spróbuj to utrzymać komfortowo i bezpiecznie w ręku..
Nie sadzę, że świadomy kupiec D40 będzie, nabywał do niego N24-70. :mrgreen:
Raczej zdecyduje się na D40 + N18-200VR, a to IMO jest kapitalny zestaw do rodzinnej fotografii albumowej. ;)