Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Wirdżiniti
Sztolcman
27-03-2008, 10:42
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.
Zainspirowała mnie pewna reklama (notabene dzisiaj zobaczyłem, że została ocenzurowana). Kto czasem wychodzi z domu ten wie o co chodzi
Sculptoris
27-03-2008, 11:12
Hehe... jak dla mnie bardzo czytelne. Jeśli chodzi o prawy kadr to... ja tam tolerancyjny jestem ;-P
rozumiem ... dramatyczne swiatlo, ale wg mnie brakuje go zdecydowanie na szyjce. Troszke zbyt nierownomierne oswietlenie - dodam ze to tylko moje zdanie ( mam kaprys ) :) Modelka fajna - Zrobisz Jej lepsza zdjęcia.
światło fajnie pasuje do pozy, kadry z pomysłem , mi się podoba
Ocenzurowali te reklamy na mieście ?? szok...
a na fotkach zdecydowanie brakuje światła...
ale odbiór zdjęć jest zdecydowanie czytelny :)
motylanoga
27-03-2008, 11:38
W Wawie wiszą i mają się dobrze. Ale kto wie, Rada Reklamy dostała na samego housa w tym roku tyle skarg, że jest szansa iż on jeden wyrobi normę z całego poprzedniego roku. Swoją drogą to kampania mi się bardzo podoba. ;-)
A zdjęcia zdecydowanie zbyt ciemne jak dla mnie. No i dziewczyna na drugim... hmm... z facetem to fajniej wygląda. ;)
mi sie podoba. ciekawe oswietlenie.
hedgehog
27-03-2008, 11:48
Jakie reklamy? Czy ktoś może przybliżyć? Ciekawy jestem.
motylanoga
27-03-2008, 11:53
Jakie reklamy? Czy ktoś może przybliżyć? Ciekawy jestem.
Masz stronkę hous'a http://www.house.pl/#story (chodzi o kampanie Virginity na lato 2008 ). Chyba nie muszę tłumaczyć skąd (jak najbardziej zamierzone) kontrowersje.
hedgehog
27-03-2008, 12:02
Haha! Goście z House of Colors zawsze byli dobrzy. Tak trzymać! Mnie się bardzo podoba koncepcja; ostra i pieprzna, dobrze zrealizowana. Zdjęcie kolegi z wątku też się jej trzyma, jest ok :)
Przypomina mi to historię z "szokującą" reklamą Puma:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://www.museumofhoaxes.com/EE/images/uploads/puma_ad.jpg)
która została wypuszczona przypadkiem, przez speców z Saatchi & Saatchi - tylko po to, by wygrać przetarg - ale wyciekła. Puma wściekła się, ale... sprzedaż podskoczyła jak dzika :)
cyrusvirus
27-03-2008, 12:10
No reklama bardzo fajna, Twoje zdjęcia również :)
reklama swietna?? dzizas .. ludzie .. myslalem ze przynajmniej w gronie fotografow sie nie przyjmie .. przeceiz jest do granic mozliwoci oblesna i beznadziejna. nie prowokujaca (choc takei bylo zalozenie autorow) tylko oblesna. mialo wyjsc z pazurem niczym benetton a wyszlo "prawie" z pazurem
a zdjecie .. jakosiciowo pod rekalme technicznie jeszcze daleko.
Sztolcman
28-03-2008, 00:39
Sailor mów co chcesz, ale ta reklama zapada w pamięć czyli spełnia swoje zadanie. Nie rozumiem też bulwersowania się faktem, iż może się ona komukolwiek podobać. Nie od dziś wiadomo, że każdy ma prawo do posiadania swojego zdania, a żadne zdanie nie jest tak do końca słuszne. Wg Ciebie jest obleśna i beznadziejna, a mnie i wielu osobom te bilbordy się spodobały. Kto ma rację? Nie ważne... chodzi o to, żeby szanować poglądy innych.
Ps. Mam wielu znajomych wśród młodego pokolenia krakowskich artystów, historyków sztuki i komparatystów... większości reklama się podoba, a o brak wiedzy czy dobrego smaku bym ich nie posądzał:) Pozdrawiam wszystkich serdecznie.
Sailor mów co chcesz, ale ta reklama zapada w pamięć czyli spełnia swoje zadanie.
neikoniecznie .. liczy sie w jaki sposob zapada w pamiec :)
Nie rozumiem też bulwersowania się faktem, iż może się ona komukolwiek podobać. Nie od dziś wiadomo, że każdy ma prawo do posiadania swojego zdania, a żadne zdanie nie jest tak do końca słuszne.
alez nikt sie nie bulwersuje :)
Wg Ciebie jest obleśna i beznadziejna, a mnie i wielu osobom te bilbordy się spodobały. Kto ma rację? Nie ważne... chodzi o to, żeby szanować poglądy innych.
Ps. Mam wielu znajomych wśród młodego pokolenia krakowskich artystów, historyków sztuki i komparatystów... większości reklama się podoba, a o brak wiedzy czy dobrego smaku bym ich nie posądzał:)w polsce od dluzszego czasu liczy sie to kto bedize bardziej kontrowersyjny.. szczegolnei wsrod mlodego pokolenia.
nie uwazam sie za pruderyjna osobe i naprawde wiele trzeba by mi cokolwiek obrzydzic :)
ale reklama house'a sprawila ze watpie bym kiedykolwiek chcial cokolwiek od nich kupic, zreszta nei tylko ja .. wiekszosc znanych mi ludzi obracajacych sie w ogolnei rozumianym swiatku modelingowym uwaza ze ta rekalma to porazka (a poprzednie reklamy byly dzielami sztuki) - chco niewatpliwie duzy sukces marketingowy. ale tak jak powiedzialem .. sukces oktorym si emowi aktory wg mnei nie spelnil swojejo celu. zostanie w pamieci ale nie z tym przekazem.
reasumujac - prowokacja jest super ale poza prowokacja trzeba tez miec jakis przekaz ktory zostaje na dluzej ..
odniose sie do reklam benettona - tak kazda jedna zostawla prowokacyjnie w pamieci .. house jest "prawie jak benetton" :)
ale nie przecze - moze sie podobac ..s zczegolnie ludziom mlodym, do ktorych jestkierowana
motylanoga
28-03-2008, 10:29
w polsce od dluzszego czasu liczy sie to kto bedize bardziej kontrowersyjny.. szczegolnei wsrod mlodego pokolenia.
W takim razie bardzo dobrze, że kampania hous'a jest skierowana do młodzieży 19-25 lat. ;-) Co ciekawe dużo bardziej bulwersujące dla ludzi jest w tej kampanii użycie symboli religijnych niż dwa kolejne zdjęcia, zwłaszcza chłopaka, które IMO są dużo bardziej kontrowersyjne.
nie uwazam sie za pruderyjna osobe i naprawde wiele trzeba by mi cokolwiek obrzydzic :)
ale reklama house'a sprawila ze watpie bym kiedykolwiek chcial cokolwiek od nich kupic, zreszta nei tylko ja ..
Nie do Ciebie reklama była skierowana, przejdź się do akademika i tam popytaj co sądzą.
ale nie przecze - moze sie podobac ..s zczegolnie ludziom mlodym, do ktorych jestkierowana
I chyba o to chodzi? ;-)
A same zdjęcia z kampanii podobają mi się - zwłaszcza dobór modeli.
I koniec offtopa, bo zaraz ktoś zacznie krzyczeć ;-)
hedgehog
28-03-2008, 11:07
Sailorze - nie ma znaczenia, czy reklama bulwersuje, czy nie. Nie po to jest. Reklamę robi się po to, żeby zwiększyć sprzedaż. Przy dzisiejszych uwarunkowaniach rynku to medium nie może być czyste, bo wszystko już było. Z marketingowego punktu widzenia, działa, czyli jest okej. Wizualnie? Jednym podoba się, drugim nie, ale zapada w pamięć, co wystarcza do tego, żeby popchnąć ludzi do sklepowych wózków... I spece w Saatchi & Saatchi zacierają ręce. :)
nie ma znaczenia, czy reklama bulwersuje, czy nie. Nie po to jest. Reklamę robi się po to, żeby zwiększyć sprzedaż.
pytanie czy zwieksza sprzedaz - owszem jest o nich glosno i przez jakis czas bedzie "trendi,dżezi,kul and fresz" miec ciucha z house'a .. co potem? genitalnia przybite gwozdziem na krzyzu z logiem house'a z napisem "after virginity" ?
Z marketingowego punktu widzenia, działa, czyli jest okej.
dziala - bo jest o nich glosno czy dziala bo wszyscy ida do sklepu?
jesli to pierwsze oczywiscie sie zgadzam - ustalajac taka kampanie kalkuluje sie czy oplacaja sie koszta procesow i to jaka dodatkowa reklame to przyniesie
jesi to drugie - jzu niekoniecznie .. chociaz bedac poza grupa docelowa nie mnie sie wypowiadac. [/quote]
hedgehog
28-03-2008, 13:26
pytanie czy zwieksza sprzedaz - owszem jest o nich glosno i przez jakis czas bedzie "trendi,dżezi,kul and fresz" miec ciucha z house'a .. co potem? genitalnia przybite gwozdziem na krzyzu z logiem house'a z napisem "after virginity" ?
A co za różnica? To reklama malutkiej, relatywnie nieznanej firmy, która próbuje się przebić, w taki czy inny sposób. Nie wypowiadam się na temat całości wynalazku (choć zdaje się, mam jakąś czapkę z HoC czy cuś :), mówiłem raczej o skuteczności kampanii. Sądzę, że tylko to liczy się dla miśków z House...
Jak dla mnie to mogą sobie nawet wsadzić marchewkę w pupę i się sfotografować :)
dziala - bo jest o nich glosno czy dziala bo wszyscy ida do sklepu?
Działa, bo jest o nich głośno i przez to grupa docelowa pójdzie kupić gatki na gumce z logiem HoC :)