Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : jKA WYŁĄCZYĆ DIODĘ af W d200

Jacek B.
27-03-2008, 10:41
Witam,
czy można wyłączyć diodę AF w D200? Jakie ewentualne negatywne skutki niesie to za sobą i czy wyłączenie ma jakiś wpływ na lampę SB800.
pozdrawiam

BugsBunny
27-03-2008, 12:13
Witam,
czy można wyłączyć diodę AF w D200? Jakie ewentualne negatywne skutki niesie to za sobą i czy wyłączenie ma jakiś wpływ na lampę SB800.
pozdrawiam
można wyłączyć - Custom Settings/A9(Built-in AF-Assist Illuminiator )/Off
skutki negatywne - brak wspomagania AF przy bardzo słabym świetle
wyłączenie nie wpływa na SB, bo przy założonej SB funkcję AF Assist przejmuje lampa, nawet jak dioda nie jest wyłączona. Wspomaganie AF z lampy wyłącza się ustawieniami indywidualnymi w SB, jeżeli w lampie jest off a w korpusie on to będzie działać dioda korpusu przy założonej lampie

phantomek
27-03-2008, 13:20
Kiedyś w D70 jak nie wiedzialem jak wyłączyć to zakleiłem taśmą izolacyjną i było ok :D

Jacek B.
27-03-2008, 13:36
Kiedyś w D70 jak nie wiedzialem jak wyłączyć to zakleiłem taśmą izolacyjną i było ok :D

No bo z tego co zauważyłem to dioda zapala się przy określonych krótkich odległościach, więc jak aparat radzi sobie przy większych odległosciach to przy krótkich też jest niepotrzebne to wspomaganie. Trochę to durnowato wygląda i wolę wyłączyć.

BugsBunny
27-03-2008, 13:40
No bo z tego co zauważyłem to diada zapala się przy określonych krótkich odległościach, więc jak aparat radzi sobie przy większych odległosciach to przy krótkich też jest niepotrzebny.
dioda ma ograniczony zasięg, do ok. 3m i to nie z każdym obiektywem, to nie laser

valoos
29-03-2008, 01:56
... dioda to też nie jest tak gwoli ścisłości...

powerfactorx
29-03-2008, 10:38
to tak gwoli ścisłości napisz co to jest :) bo pewnie wiesz :)

Kaleid
29-03-2008, 11:11
Po wnikliwej analizie problemów z "działu sprzętowego", stwierdzam że odpowiedź na 90% pytań zadawanych tutaj, można znaleźć w instrukcji aparatu...ech.

Bonthyc
11-09-2008, 23:11
Mój problem nie tyczy się wyłączenia, a włączenia diody wspomagającej AF, a dokładnie pytania czemu dioda pali się tylko wtedy gdy ostrość pobierana jest ze środkowego pola AF? Wg. mnie jest to lekkim idiotyzmem ze strony inżynierów, że przy słabszych warunkach oświetleniowych z 11 pól AF 10 jest bezużytecznych. Czy może się mylę i można włączyć wspomaganie dla pozostałych punktów?

Jacek_Z
11-09-2008, 23:29
można wyłączyć - Custom Settings/A9(Built-in AF-Assist Illuminiator )/Off
skutki negatywne - brak wspomagania AF przy bardzo słabym świetle

wyłączyłem ta diodę pierwszego dnia, gdy konfigurowałem body pod siebie. Pracuję w studiu, sztuczne światło najwyżej kilku halogenów/żarówek 250/100 W, zasłonięte w softboxach, najczęściej nie ustawionych na pełną moc. AF radzi sobie bardzo dobrze.

BugsBunny
12-09-2008, 12:38
Mój problem nie tyczy się wyłączenia, a włączenia diody wspomagającej AF, a dokładnie pytania czemu dioda pali się tylko wtedy gdy ostrość pobierana jest ze środkowego pola AF? Wg. mnie jest to lekkim idiotyzmem ze strony inżynierów, że przy słabszych warunkach oświetleniowych z 11 pól AF 10 jest bezużytecznych. Czy może się mylę i można włączyć wspomaganie dla pozostałych punktów?
nie można, przynajmniej nie w D200, może dlatego że tylko środkowe pole jest krzyżowe albo dioda ma jakis ograniczony kąt
AF assist dla wszystkich pól jest dostępny w D2X/H z SB600/800

lodzermensch
12-09-2008, 12:42
to tak gwoli ścisłości napisz co to jest :) bo pewnie wiesz :)

reflektor(ek) :???: