PDA

Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Projekt Glamour #1

swiatlo
27-03-2008, 09:19
Kazali zrobić mi glamour w tej mojej szkole. Nigdy tego nie robiłem przedtem i nie jest to moja działka, ale przejrzałem różne magazyny, postudiowałem pozy i światła, zaprosiłem Kasię do studia i coś tam wyszło.
Wymaganiem tego zadania było że miał być to rodzaj plagiatu, czyli trzeba było znaleźć obrazek z magazynu i się na nim wzorować. Starałem się to zrobić, ale ekspresja wyszła mi trochę inna niż na oryginale. No cóż, tam są wysoko płatni zawodowcy, a ja tylko początkujący amator...
Jest to glamour - jeśli jest to glamour - w moim stylu, czyli bez zbytniej prowokacji i bez wyzywającej ekspresji. Na granicy portretu.
A wyszło jak wyszło, sami oceńcie.
Makijaż - sama Kasia, asystent - moja żona, fotograf - myself... :)

Edited: poprawione zdjęcie.

http://www.cezarmart.com/gallery/Kasia_080324_0061_720.jpg

Poprzednie wersje są tutaj:
http://www.cezarmart.com/gallery/Kasia_080324_0061_cropped_720d.jpg
http://www.cezarmart.com/gallery/Kasia_080324_0061_cropped_720c.jpg

cygan
27-03-2008, 09:40
pod oczami poprawiłbym jeszcze retusz bo coś nie gra

legionize
27-03-2008, 09:55
Lubię zdjęcia Kasi i to też. Jedynie czerwony zafarb mi przeszkadza. ale ogladam na laptopie wiec biore na to poprawke

Vooda
27-03-2008, 10:57
u mnie na lapku tez bardzo czerwono... i jeszcze więcej swiatla z lewej :)

diZaster
27-03-2008, 10:59
obrobka lezy.
Kasia ladna ;)

legionize
27-03-2008, 11:10
chlopaki to moja ulubiona córka światła. prosze nie podrywac:P:P

Sculptoris
27-03-2008, 11:10
LCD - też tak soczyście skóra wyszła - jakby świeżo po opalaniu czy też gorącej kąpieli :-)

motylanoga
27-03-2008, 11:40
Za czerwono, ale ładnie. :) Zdjęłabym z niej tylko biżuterię (albo chociaż samą bransoletkę, która nie pasuje do reszty).

Vodafone
27-03-2008, 12:44
Czerwono... Kasia wygląda jak aniołek ;-)

swiatlo
27-03-2008, 14:40
Dzięki za komenty. Z tym czerwonym, to oryginał jest jeszcze bardziej czerwony. Specjalnie nawet nakładałem filtry aby taki zafarb dać. Chyba taka po prostu konwencja.

obrobka lezy.
Dizaster - możesz rozwinąć myśl?

harb
27-03-2008, 18:18
Czerwono... Kasia wygląda jak aniołek ;-)

mnie też się podoba ,ale ja się nie znam na glamour :-D nie będę pisał że różowo skoro piszesz że tak ma być

swiatlo
27-03-2008, 18:36
mnie też się podoba ,ale ja się nie znam na glamour :-D nie będę pisał że różowo skoro piszesz że tak ma być

Wiem że jest różowo jak świnka Piggy, ale do licha chodziło o konkretny projekt, więc zrobiłem różowo. Normalnie bym tak nie zrobił.
A zresztą różowo też nie musi być źle, prawda...? :)
Na przykład kiedyś ktoś tutaj (Legionize?) zrobił zdjęcie na zielonkawo. I było dobrze.

harb
27-03-2008, 18:57
Wiem że jest różowo jak świnka Piggy, ale do licha chodziło o konkretny projekt, więc zrobiłem różowo. Normalnie bym tak nie zrobił.
Na przykład kiedyś ktoś tutaj (Legionize?) zrobił zdjęcie na zielonkawo. I było dobrze.

bez przesady do Piggy bardzo daleko ---ponadto Kasia tutaj jest naprawdę ładnie pokazana

pozdrawiam :-D

fIlek
27-03-2008, 19:43

Zdjęcie przyjemne, chociaż nie kojarzy mi się z glamour. Co do kolorystyki - za oceanem lubują się w ciepłej kolorystyce, więc im będzie się podobać, my lubimy w miarę naturalne kolorki, Niemcy zimne, a w Japonii rządzą buźki różowe jak u prosiaków. Dlatego np. papier foto i profile dla niego produkcji fuji na różnych kontynentach są różne. Były fajne klimaty z nielegalnym importem papieru z Azji. Kto widział, to wie o czym mówię ;)

swiatlo
27-03-2008, 19:55
Zdjęcie przyjemne, chociaż nie kojarzy mi się z glamour.

Jeśli pozwolisz to tutaj pociągnę Cię za język.
Otóż mam pytanie - co to jest glamour? W tej naszej klasie definicja glamour to zdjęcie którego tematyką jest zmysłowość. Zmysłowość pokazana poprzez ciało oraz ekspresję twarzy.
Na tym forum, nie wiem, a może po prostu generalnie w Polsce, jeżeli zdjęcia są nazwane glamourem to muszą być obowiązkowo wyzywające. Modelki są agresywne w ekspresji, są ostre w pozach i na mój gust czasami na granicy dobrego smaku.

Przed przystąpieniem do tego projektu sporo przestudiowałem różnych numerów Vogue, Cosmopolitan, Vanity Fair itd. I nigdzie nie znalazłem tego typu zdjęć jakie dominują na tym forum. Zdjęcia w tych magazynach są bardzo ciepłe, przyjazne i eksponują raczej miękką zmysłowość niż twardą seksualność.
Jedynie Andy O jest najbardziej zbliżony do tej miękkiej metodyki prezentowania glamouru.
Można to porównać do muzyki. O ile do zdjęć Vogue czy Vanity Fair można przyłożyć soft rock, to do zdjęć na tym forum pasuje jedynie metal.
Czy taka różnica kultur?

fIlek
27-03-2008, 21:03
Jeśli pozwolisz to tutaj pociągnę Cię za język.
Otóż mam pytanie - co to jest glamour? W tej naszej klasie definicja glamour to zdjęcie którego tematyką jest zmysłowość. Zmysłowość pokazana poprzez ciało oraz ekspresję twarzy.
Na tym forum, nie wiem, a może po prostu generalnie w Polsce, jeżeli zdjęcia są nazwane glamourem to muszą być obowiązkowo wyzywające. Modelki są agresywne w ekspresji, są ostre w pozach i na mój gust czasami na granicy dobrego smaku.

Przed przystąpieniem do tego projektu sporo przestudiowałem różnych numerów Vogue, Cosmopolitan, Vanity Fair itd. I nigdzie nie znalazłem tego typu zdjęć jakie dominują na tym forum. Zdjęcia w tych magazynach są bardzo ciepłe, przyjazne i eksponują raczej miękką zmysłowość niż twardą seksualność.
Jedynie Andy O jest najbardziej zbliżony do tej miękkiej metodyki prezentowania glamouru.
Można to porównać do muzyki. O ile do zdjęć Vogue czy Vanity Fair można przyłożyć soft rock, to do zdjęć na tym forum pasuje jedynie metal.
Czy taka różnica kultur?

No właśnie - nie potrafię tego wyjaśnić, ale jakoś nie widzę tego zdjęcia na okładce, może moja wyobraźnia jest do d... :mrgreen: Moje wyobrażenie o tego typu fotografii nie idzie w kierunku agresywności, a raczej zmysłowości, oddania emocji. Jeśli chodzi o Twoją fotografię, to przywodzi mi na myśl fotkę albumową zrobioną w trakcie rozmowy modelki z inna osobą. Niby make-up i stylizacja sugerują coś innego, ale coś jest nie tak. Przepraszam, odpowiedź enigmatyczna, ale nie potrafię tego wyjaśnić.

swiatlo
27-03-2008, 21:35
No właśnie - nie potrafię tego wyjaśnić, ale jakoś nie widzę tego zdjęcia na okładce, może moja wyobraźnia jest do d... :mrgreen: Moje wyobrażenie o tego typu fotografii nie idzie w kierunku agresywności, a raczej zmysłowości, oddania emocji. Jeśli chodzi o Twoją fotografię, to przywodzi mi na myśl fotkę albumową zrobioną w trakcie rozmowy modelki z inna osobą. Niby make-up i stylizacja sugerują coś innego, ale coś jest nie tak. Przepraszam, odpowiedź enigmatyczna, ale nie potrafię tego wyjaśnić.

Oczywiście ja też nie wyobrażam sobie tego zdjęcia na okładce. :) Nie ten poziom i nie ta liga... :)
Co do ekspresji na moim zdjęciu to chyba masz rację. Wyszło nam zupełnie co innego co chcieliśmy.
Oto oryginał na którym staraliśmy się wzorować:

http://www.swatch.com/templates/us_en/img/ads-bijoux/ads-print-02.jpg

Hmm, jak się patrzę na to, to oryginał nie ma w sobie nic z różowego. Na wydruku wyglądało to trochę inaczej. Chyba zrobiłem błąd z tymi kolorami....

P.S. Poprawiłem. Dzięki za pomocne uwagi... :)

harb
27-03-2008, 22:02
zdjęcie na okładce jest aż przesłodzone ,natomiast Kasia w obecnej formie zyskała ,ale tylko kolorystycznie gdyż fotka tak czy tak mnie się podobała i nie tylko mnie

pozdrawiam

swiatlo
27-03-2008, 22:05
zdjęcie na okładce jest aż przesłodzone ,natomiast Kasia w obecnej formie zyskała ,ale tylko kolorystycznie gdyż fotka tak czy tak mnie się podobała i nie tylko mnie

Janusz, Ty też masz ładne modelki w domu. Do roboty, przynajmniej nie będę osamotniony! :)

milo_ja
27-03-2008, 22:07
P.S. Poprawiłem. Dzięki za pomocne uwagi... :)

Hmm... Mi chyba jednak bardziej leży wersja "świńkowa" niż "żółtaczkowa". :)

swiatlo
27-03-2008, 22:09
Hmm... Mi chyba jednak bardziej leży wersja "świńkowa" niż "żółtaczkowa". :)

Masz ci los, dogodź wszystkim! :)
Najgorzej jest to że ja sam nie wiem co lepsze. Zwykle jak robię zdjęcia to wiem czego chcę i nie ma problemu, a tutaj to jestem zagubiony jak na puszczy...

Sculptoris
27-03-2008, 22:16
Heh, a ja wchodzę teraz, patrzę... o kurcze, na CRT wygląda OK! A po chwili dopiero widzę że podmienione ;-P

Moim zdaniem kolorystyka jest teraz naturalne. Jedyne co to musiałbyś jeszcze popracować nad cerą - są tam takie kolorystyczne plamki, które w glamour nie powinny się pojawić. Spróbuj skopiować warstwę i górną rozmyć jak trzeba... np. na 35. Nałożyć na to maskę z pełną przezroczystością i później ładnie pędzelkiem z bardzo niewielkim stopniem krycia trochę "pojeździć" po twarzy.

swiatlo
27-03-2008, 22:23
Heh, a ja wchodzę teraz, patrzę... o kurcze, na CRT wygląda OK! A po chwili dopiero widzę że podmienione ;-P

Moim zdaniem kolorystyka jest teraz naturalne. Jedyne co to musiałbyś jeszcze popracować nad cerą - są tam takie kolorystyczne plamki, które w glamour nie powinny się pojawić. Spróbuj skopiować warstwę i górną rozmyć jak trzeba... np. na 35. Nałożyć na to maskę z pełną przezroczystością i później ładnie pędzelkiem z bardzo niewielkim stopniem krycia trochę "pojeździć" po twarzy.

Zrobiłem to, ale teraz aby poprawić z różowego na żółty musiałem pracować krzywymi na ostatecznym jpg, bo nie mam oryginalnego psd. Jestem bowiem w pracy a nie w domu.
Tak więc efekt plam na cerze wyszedł z powrotem. Jak będę w domu to zrobię to ponownie i tym razem mam nadzieję dobrze na oryginalnym psd.
Problem jest taki że w domu mam laptopa do dupy, a w pracy mam znakomity system z dobrą kartą graficzną i wykalibrowanym monitorem. Pierwotne zdjęcie zrobiłem w domu, bo w pracy muszę przecież pracować a nie bawić się zdjęciami.
Na przyszłość będę musiał być cierpliwy i po wykończeniu zdjęć na laptopie w domu trzeba jeszcze raz je przepuszczać na kompie w prace i dopiero wtedy publikować...

harb
27-03-2008, 23:13
Czarek-wrzuć obie ,będzie możliwość i wyboru i porównania

Vodafone
27-03-2008, 23:20

Zgadzam się w 100% ;-)

Ps. Harb co z obiecanymi zdjęciami z "wejścia" promu (tego większego) do portu ??? Czekam i czekam... czy sie doczekam ? ;-)

harb
27-03-2008, 23:30
Zgadzam się w 100% ;-)

Ps. Harb co z obiecanymi zdjęciami z "wejścia" promu (tego większego) do portu ??? Czekam i czekam... czy sie doczekam ? ;-)

kurde jak pamiętasz !!! będą ,będą -czekam na dramatyczne niebo (bo bardzo boję się Bąbla:lol::lol::lol:)

pozdrawiam

mOSAd
29-03-2008, 04:37
Oryginał to zdjęcie biżyterii. Modelka jest dodatkiem, pięknym, ale dodatkiem. U Ciebie jest naczej. To biżuteria jest dodatkiem, ale jest trochę w złych punktach, a jakość oświetlenia, brak refleksów i ostrości na wszystkich częściach biżuterii, kompletnie zmienia charakter zdjęcia. Biżuteria ginie. Tym samym taki kadr, a szczególnie kierunek podążania wzroku zmienia swój sens. Jak dla mnie, to było to pierwsze, co mnie zdziwiło, a dopiero, jak zobaczyłem oryginał, zrozumiałem o co chodzi. Czy raczej o co mialo chodzić. Zdjęcia sa różne, ale końcowy efekt jest całkiem udany, choć wydaje mi się że, zdjęcie zrobione ze zbyt bliskiej odległości (jaki obiektyw - 50mm?) oraz widziałbym w kadrze trochę wiecej powietrza. Ogólnie na plus, choć widać, że to nie jest Twoja dziedzina :)

swiatlo
29-03-2008, 08:44
Uff, po raz n-ty poprawiłem. Najgorsze jest to że mam trzy wykalibrowane monitory, i na każdym są inne kolory. Sam już więc nie wiem czy jest dobrze, czy za żółto, czy za różowo, czy też za zielono w kropki bordo...

Sculptoris
29-03-2008, 08:48
Dla mnie jest OK :-)

lucki
29-03-2008, 09:29
Pamiętasz jak miałeś balans bieli ustawiony na tym zdjęciu? jakim aparatem robiłeś to zdjęcie?

mOSAd
29-03-2008, 12:37
Według mnie kolorki teraz są bardzo dobre do glamour :)

arturjb
29-03-2008, 15:57
Ile Kasia ma latek? Wygląda młodo;)
zdjęcie mi sie podoba

fotokarol
29-03-2008, 16:37
jak dla mnie to zdjęcie nie ma czerwonego zafarbu - powiem nawet, w cieniu dekoltu wchodzi zielony. WB - oceniam na perfect. Retusz całkiem całkiem - coś nie tak z nosem od strony lewego oka - powstaje jakaś górka. Pierścionek troszkę przekręcony - może zrobisz najpierw z tego obrączkę, a potem dodasz jakiś delikatny brylancik. Widoczna brew mogła by się troszkę wydłużyć i zaokrąglić - branzoletka za ciężka. Coś przesadziłeś z włosami na uchu. Widzę jakąś plamę od pędzla. No i z usteczkami warto by się trochę pobawić - lekkie wzmocnienie konturu - potem maska - warstwa - filtry: foliowanie - krycie 30%.

ps. ale i tak jest bardzo fajnie - pozdrowienia dla modelki ;) i dla Ciebie oczywiście też.

swiatlo
29-03-2008, 17:28
Ile Kasia ma latek? Wygląda młodo;)

Kasia ma 23 lata.