Zobacz pełną wersję : [ Glamour/Beauty ] Projekt Glamour #1
Kazali zrobić mi glamour w tej mojej szkole. Nigdy tego nie robiłem przedtem i nie jest to moja działka, ale przejrzałem różne magazyny, postudiowałem pozy i światła, zaprosiłem Kasię do studia i coś tam wyszło.
Wymaganiem tego zadania było że miał być to rodzaj plagiatu, czyli trzeba było znaleźć obrazek z magazynu i się na nim wzorować. Starałem się to zrobić, ale ekspresja wyszła mi trochę inna niż na oryginale. No cóż, tam są wysoko płatni zawodowcy, a ja tylko początkujący amator...
Jest to glamour - jeśli jest to glamour - w moim stylu, czyli bez zbytniej prowokacji i bez wyzywającej ekspresji. Na granicy portretu.
A wyszło jak wyszło, sami oceńcie.
Makijaż - sama Kasia, asystent - moja żona, fotograf - myself... :)
Edited: poprawione zdjęcie.
http://www.cezarmart.com/gallery/Kasia_080324_0061_720.jpg
Poprzednie wersje są tutaj:
http://www.cezarmart.com/gallery/Kasia_080324_0061_cropped_720d.jpg
http://www.cezarmart.com/gallery/Kasia_080324_0061_cropped_720c.jpg
pod oczami poprawiłbym jeszcze retusz bo coś nie gra
legionize
27-03-2008, 09:55
Lubię zdjęcia Kasi i to też. Jedynie czerwony zafarb mi przeszkadza. ale ogladam na laptopie wiec biore na to poprawke
u mnie na lapku tez bardzo czerwono... i jeszcze więcej swiatla z lewej :)
diZaster
27-03-2008, 10:59
obrobka lezy.
Kasia ladna ;)
legionize
27-03-2008, 11:10
chlopaki to moja ulubiona córka światła. prosze nie podrywac:P:P
Sculptoris
27-03-2008, 11:10
LCD - też tak soczyście skóra wyszła - jakby świeżo po opalaniu czy też gorącej kąpieli :-)
motylanoga
27-03-2008, 11:40
Za czerwono, ale ładnie. :) Zdjęłabym z niej tylko biżuterię (albo chociaż samą bransoletkę, która nie pasuje do reszty).
Vodafone
27-03-2008, 12:44
Czerwono... Kasia wygląda jak aniołek ;-)
Dzięki za komenty. Z tym czerwonym, to oryginał jest jeszcze bardziej czerwony. Specjalnie nawet nakładałem filtry aby taki zafarb dać. Chyba taka po prostu konwencja.
obrobka lezy.
Dizaster - możesz rozwinąć myśl?
Czerwono... Kasia wygląda jak aniołek ;-)
mnie też się podoba ,ale ja się nie znam na glamour :-D nie będę pisał że różowo skoro piszesz że tak ma być
mnie też się podoba ,ale ja się nie znam na glamour :-D nie będę pisał że różowo skoro piszesz że tak ma być
Wiem że jest różowo jak świnka Piggy, ale do licha chodziło o konkretny projekt, więc zrobiłem różowo. Normalnie bym tak nie zrobił.
A zresztą różowo też nie musi być źle, prawda...? :)
Na przykład kiedyś ktoś tutaj (Legionize?) zrobił zdjęcie na zielonkawo. I było dobrze.
Wiem że jest różowo jak świnka Piggy, ale do licha chodziło o konkretny projekt, więc zrobiłem różowo. Normalnie bym tak nie zrobił.
Na przykład kiedyś ktoś tutaj (Legionize?) zrobił zdjęcie na zielonkawo. I było dobrze.
bez przesady do Piggy bardzo daleko ---ponadto Kasia tutaj jest naprawdę ładnie pokazana
pozdrawiam :-D
Zdjęcie przyjemne, chociaż nie kojarzy mi się z glamour. Co do kolorystyki - za oceanem lubują się w ciepłej kolorystyce, więc im będzie się podobać, my lubimy w miarę naturalne kolorki, Niemcy zimne, a w Japonii rządzą buźki różowe jak u prosiaków. Dlatego np. papier foto i profile dla niego produkcji fuji na różnych kontynentach są różne. Były fajne klimaty z nielegalnym importem papieru z Azji. Kto widział, to wie o czym mówię ;)
Zdjęcie przyjemne, chociaż nie kojarzy mi się z glamour.
Jeśli pozwolisz to tutaj pociągnę Cię za język.
Otóż mam pytanie - co to jest glamour? W tej naszej klasie definicja glamour to zdjęcie którego tematyką jest zmysłowość. Zmysłowość pokazana poprzez ciało oraz ekspresję twarzy.
Na tym forum, nie wiem, a może po prostu generalnie w Polsce, jeżeli zdjęcia są nazwane glamourem to muszą być obowiązkowo wyzywające. Modelki są agresywne w ekspresji, są ostre w pozach i na mój gust czasami na granicy dobrego smaku.
Przed przystąpieniem do tego projektu sporo przestudiowałem różnych numerów Vogue, Cosmopolitan, Vanity Fair itd. I nigdzie nie znalazłem tego typu zdjęć jakie dominują na tym forum. Zdjęcia w tych magazynach są bardzo ciepłe, przyjazne i eksponują raczej miękką zmysłowość niż twardą seksualność.
Jedynie Andy O jest najbardziej zbliżony do tej miękkiej metodyki prezentowania glamouru.
Można to porównać do muzyki. O ile do zdjęć Vogue czy Vanity Fair można przyłożyć soft rock, to do zdjęć na tym forum pasuje jedynie metal.
Czy taka różnica kultur?
Jeśli pozwolisz to tutaj pociągnę Cię za język.
Otóż mam pytanie - co to jest glamour? W tej naszej klasie definicja glamour to zdjęcie którego tematyką jest zmysłowość. Zmysłowość pokazana poprzez ciało oraz ekspresję twarzy.
Na tym forum, nie wiem, a może po prostu generalnie w Polsce, jeżeli zdjęcia są nazwane glamourem to muszą być obowiązkowo wyzywające. Modelki są agresywne w ekspresji, są ostre w pozach i na mój gust czasami na granicy dobrego smaku.
Przed przystąpieniem do tego projektu sporo przestudiowałem różnych numerów Vogue, Cosmopolitan, Vanity Fair itd. I nigdzie nie znalazłem tego typu zdjęć jakie dominują na tym forum. Zdjęcia w tych magazynach są bardzo ciepłe, przyjazne i eksponują raczej miękką zmysłowość niż twardą seksualność.
Jedynie Andy O jest najbardziej zbliżony do tej miękkiej metodyki prezentowania glamouru.
Można to porównać do muzyki. O ile do zdjęć Vogue czy Vanity Fair można przyłożyć soft rock, to do zdjęć na tym forum pasuje jedynie metal.
Czy taka różnica kultur?
No właśnie - nie potrafię tego wyjaśnić, ale jakoś nie widzę tego zdjęcia na okładce, może moja wyobraźnia jest do d... :mrgreen: Moje wyobrażenie o tego typu fotografii nie idzie w kierunku agresywności, a raczej zmysłowości, oddania emocji. Jeśli chodzi o Twoją fotografię, to przywodzi mi na myśl fotkę albumową zrobioną w trakcie rozmowy modelki z inna osobą. Niby make-up i stylizacja sugerują coś innego, ale coś jest nie tak. Przepraszam, odpowiedź enigmatyczna, ale nie potrafię tego wyjaśnić.
No właśnie - nie potrafię tego wyjaśnić, ale jakoś nie widzę tego zdjęcia na okładce, może moja wyobraźnia jest do d... :mrgreen: Moje wyobrażenie o tego typu fotografii nie idzie w kierunku agresywności, a raczej zmysłowości, oddania emocji. Jeśli chodzi o Twoją fotografię, to przywodzi mi na myśl fotkę albumową zrobioną w trakcie rozmowy modelki z inna osobą. Niby make-up i stylizacja sugerują coś innego, ale coś jest nie tak. Przepraszam, odpowiedź enigmatyczna, ale nie potrafię tego wyjaśnić.
Oczywiście ja też nie wyobrażam sobie tego zdjęcia na okładce. :) Nie ten poziom i nie ta liga... :)
Co do ekspresji na moim zdjęciu to chyba masz rację. Wyszło nam zupełnie co innego co chcieliśmy.
Oto oryginał na którym staraliśmy się wzorować:
http://www.swatch.com/templates/us_en/img/ads-bijoux/ads-print-02.jpg
Hmm, jak się patrzę na to, to oryginał nie ma w sobie nic z różowego. Na wydruku wyglądało to trochę inaczej. Chyba zrobiłem błąd z tymi kolorami....
P.S. Poprawiłem. Dzięki za pomocne uwagi... :)
zdjęcie na okładce jest aż przesłodzone ,natomiast Kasia w obecnej formie zyskała ,ale tylko kolorystycznie gdyż fotka tak czy tak mnie się podobała i nie tylko mnie
pozdrawiam
zdjęcie na okładce jest aż przesłodzone ,natomiast Kasia w obecnej formie zyskała ,ale tylko kolorystycznie gdyż fotka tak czy tak mnie się podobała i nie tylko mnie
Janusz, Ty też masz ładne modelki w domu. Do roboty, przynajmniej nie będę osamotniony! :)
P.S. Poprawiłem. Dzięki za pomocne uwagi... :)
Hmm... Mi chyba jednak bardziej leży wersja "świńkowa" niż "żółtaczkowa". :)
Hmm... Mi chyba jednak bardziej leży wersja "świńkowa" niż "żółtaczkowa". :)
Masz ci los, dogodź wszystkim! :)
Najgorzej jest to że ja sam nie wiem co lepsze. Zwykle jak robię zdjęcia to wiem czego chcę i nie ma problemu, a tutaj to jestem zagubiony jak na puszczy...
Sculptoris
27-03-2008, 22:16
Heh, a ja wchodzę teraz, patrzę... o kurcze, na CRT wygląda OK! A po chwili dopiero widzę że podmienione ;-P
Moim zdaniem kolorystyka jest teraz naturalne. Jedyne co to musiałbyś jeszcze popracować nad cerą - są tam takie kolorystyczne plamki, które w glamour nie powinny się pojawić. Spróbuj skopiować warstwę i górną rozmyć jak trzeba... np. na 35. Nałożyć na to maskę z pełną przezroczystością i później ładnie pędzelkiem z bardzo niewielkim stopniem krycia trochę "pojeździć" po twarzy.
Heh, a ja wchodzę teraz, patrzę... o kurcze, na CRT wygląda OK! A po chwili dopiero widzę że podmienione ;-P
Moim zdaniem kolorystyka jest teraz naturalne. Jedyne co to musiałbyś jeszcze popracować nad cerą - są tam takie kolorystyczne plamki, które w glamour nie powinny się pojawić. Spróbuj skopiować warstwę i górną rozmyć jak trzeba... np. na 35. Nałożyć na to maskę z pełną przezroczystością i później ładnie pędzelkiem z bardzo niewielkim stopniem krycia trochę "pojeździć" po twarzy.
Zrobiłem to, ale teraz aby poprawić z różowego na żółty musiałem pracować krzywymi na ostatecznym jpg, bo nie mam oryginalnego psd. Jestem bowiem w pracy a nie w domu.
Tak więc efekt plam na cerze wyszedł z powrotem. Jak będę w domu to zrobię to ponownie i tym razem mam nadzieję dobrze na oryginalnym psd.
Problem jest taki że w domu mam laptopa do dupy, a w pracy mam znakomity system z dobrą kartą graficzną i wykalibrowanym monitorem. Pierwotne zdjęcie zrobiłem w domu, bo w pracy muszę przecież pracować a nie bawić się zdjęciami.
Na przyszłość będę musiał być cierpliwy i po wykończeniu zdjęć na laptopie w domu trzeba jeszcze raz je przepuszczać na kompie w prace i dopiero wtedy publikować...
Czarek-wrzuć obie ,będzie możliwość i wyboru i porównania
Vodafone
27-03-2008, 23:20
Zgadzam się w 100% ;-)
Ps. Harb co z obiecanymi zdjęciami z "wejścia" promu (tego większego) do portu ??? Czekam i czekam... czy sie doczekam ? ;-)
Zgadzam się w 100% ;-)
Ps. Harb co z obiecanymi zdjęciami z "wejścia" promu (tego większego) do portu ??? Czekam i czekam... czy sie doczekam ? ;-)
kurde jak pamiętasz !!! będą ,będą -czekam na dramatyczne niebo (bo bardzo boję się Bąbla:lol::lol::lol:)
pozdrawiam
Oryginał to zdjęcie biżyterii. Modelka jest dodatkiem, pięknym, ale dodatkiem. U Ciebie jest naczej. To biżuteria jest dodatkiem, ale jest trochę w złych punktach, a jakość oświetlenia, brak refleksów i ostrości na wszystkich częściach biżuterii, kompletnie zmienia charakter zdjęcia. Biżuteria ginie. Tym samym taki kadr, a szczególnie kierunek podążania wzroku zmienia swój sens. Jak dla mnie, to było to pierwsze, co mnie zdziwiło, a dopiero, jak zobaczyłem oryginał, zrozumiałem o co chodzi. Czy raczej o co mialo chodzić. Zdjęcia sa różne, ale końcowy efekt jest całkiem udany, choć wydaje mi się że, zdjęcie zrobione ze zbyt bliskiej odległości (jaki obiektyw - 50mm?) oraz widziałbym w kadrze trochę wiecej powietrza. Ogólnie na plus, choć widać, że to nie jest Twoja dziedzina :)
Uff, po raz n-ty poprawiłem. Najgorsze jest to że mam trzy wykalibrowane monitory, i na każdym są inne kolory. Sam już więc nie wiem czy jest dobrze, czy za żółto, czy za różowo, czy też za zielono w kropki bordo...
Sculptoris
29-03-2008, 08:48
Dla mnie jest OK :-)
Pamiętasz jak miałeś balans bieli ustawiony na tym zdjęciu? jakim aparatem robiłeś to zdjęcie?
Według mnie kolorki teraz są bardzo dobre do glamour :)
Ile Kasia ma latek? Wygląda młodo;)
zdjęcie mi sie podoba
fotokarol
29-03-2008, 16:37
jak dla mnie to zdjęcie nie ma czerwonego zafarbu - powiem nawet, w cieniu dekoltu wchodzi zielony. WB - oceniam na perfect. Retusz całkiem całkiem - coś nie tak z nosem od strony lewego oka - powstaje jakaś górka. Pierścionek troszkę przekręcony - może zrobisz najpierw z tego obrączkę, a potem dodasz jakiś delikatny brylancik. Widoczna brew mogła by się troszkę wydłużyć i zaokrąglić - branzoletka za ciężka. Coś przesadziłeś z włosami na uchu. Widzę jakąś plamę od pędzla. No i z usteczkami warto by się trochę pobawić - lekkie wzmocnienie konturu - potem maska - warstwa - filtry: foliowanie - krycie 30%.
ps. ale i tak jest bardzo fajnie - pozdrowienia dla modelki ;) i dla Ciebie oczywiście też.
Ile Kasia ma latek? Wygląda młodo;)
Kasia ma 23 lata.