Zobacz pełną wersję : problem z SB-600
mam pytanie, czy ktoś się spotkał z czymś takim: po włączeniu lampy, (która już jest na aparacie) w trakcie próby zrobienia zdjęcia zamiast startowego napisu na wyświetlaczu zoom 24 mm, pojawia sie zoom - -, lampa jest nowa, cholera nie słychać ruchów w środku...
1) bateria nie są za słabe?
2) błyska w ogóle?
3) sprawdź czy nie jest wyciągnięty rozpraszacz (wysunięcie kilka mm wystarczy, żeby zoom był zablokowany na 24mm)
Wg mnie słaba bateria. Dioda gotowości się pali?
Tak na marginesie, to sabinki w ogóle dziwnie reagują na zdychające baterie. Moja SB-28DX jeździła zoomem w tę i z powrotem.
sb 800 też tak ma ;)
Ja miałem kiedyś taki problem, jak Ty. Przeczyściłem styki w bagnecie obietywu i body, byłopo problemie.
dioda się pali, styki przeczyściłem, baterie oki...i na chwilę zadziałało i padło...cholera wysyłka do sklepu...
Witam miałem podobny problem. Jednak wymiana bateri pomogła - w tej lampie przy słabych bateriach mogą pojawic się dziwne rzeczy. Dlatego nauczony doswiadczeniem zawsze rozpoczynam od wymiany bateri i to lepiej na zakupione w PEWNYM miesjcu.