Zobacz pełną wersję : Szara karta
bialy260
26-03-2008, 21:22
Witam
Zakupiłem szarą kartę firmy Quantuum z jednej strony jest biała z drugiej jest szara po środku z "celownikiem" i mam pytanie, a mianowice czy jest jakaś zależność z której strony tej karty mam korzystać, a jeśli tak to od czego to zależy druga sprawa jak mam ustawić ostrość na białej jednolitej stronie tej karty gdyż AF ma problemy
Sorry za te banalne pytania, ktore powoduja usmiech u niektorych na tym forum ale caly czas sie ucze :):):) pozdrawiam
Witam
Zakupiłem szarą kartę firmy Quantuum ...
Napisz, w jakim celu ją zakupiłeś, będzie łatwiej odpowiedzieć.
bialy260
26-03-2008, 21:30
Oczywiscie WB
Oczywiscie WB
A jak bedziesz korzystał - pre czy raw?
:-D
No dobra, żartuję (http://www.google.com/custom?domains=forum.nikon.org.pl&q=szara+karta%2Cwb&sitesearch=forum.nikon.org.pl&sa=Szukaj+Google&client=pub-000000000&forid=1&ie=ISO-8859-2&oe=ISO-8859-2&cof=GALT%3A%23CC9908%3BGL%3A1%3BDIV%3A%23999999%3B VLC%3A8A949E%3BAH%3Acenter%3BBGC%3A000000%3BLBGC%3 ACCE5F9%3BALC%3AFFFF66%3BLC%3AFFCC00%3BT%3AFFFFFF% 3BGFNT%3ACC9908%3BGIMP%3A223472%3BFORID%3A1%3B&hl=pl&s=&do=dosearch&quicksearch=1&title=)
bialy260
26-03-2008, 22:02
PRE
Głównie chciałbym używac do WB natomiast wyczytałem na innych postach że szarą stronę wykorzystuje się do ekspozycji natomiast białą stronę do WB i w związku z tym mam pytania:
1. W jaki sposob stosuje sie szarą strone do ekspozycji?
2. Jak używać kartę, czyli czy ma być ona w kadrze i kawałek planu , który pózniej będę pstrykał czy tylko i wyłącznie sama karta w kadrze?
3. Jak mam złapać ostrość na białej stronie bo moje próby skończyły się obrazą AF i jego wariacji?
PRE
Głównie chciałbym używac do WB natomiast wyczytałem na innych postach że szarą stronę wykorzystuje się do ekspozycji natomiast białą stronę do WB i w związku z tym mam pytania:
1. W jaki sposob stosuje sie szarą strone do ekspozycji?
2. Jak używać kartę, czyli czy ma być ona w kadrze i kawałek planu , który pózniej będę pstrykał czy tylko i wyłącznie sama karta w kadrze?
3. Jak mam złapać ostrość na białej stronie bo moje próby skończyły się obrazą AF i jego wariacji?
1. Wykonac pomiar
2. do pre ma byc cała, do raw w kadrze "wzorcowym"
3. a po co af?
bialy260
26-03-2008, 22:12
1. Wykonac pomiar
2. do pre ma byc cała, do raw w kadrze "wzorcowym"
3. a po co af?
1. W jaki sposób mam zrobić ten pomiar? ustawiam karte strona szara na kadr pozniej pstrykany lapie ostrosc na karte odkladam karte i pstrykam do konca?
3. Manual? Tutaj też miałem problem
1. W jaki sposób mam zrobić ten pomiar?
3. Manual? Tutaj też miałem problem
1. Światłomierzem, światłomierzem w Twoim aparacie. Może bardziej rozwinie temat wpisanie w google "18% szarośc"
3. Nie mam Nikona, jaki masz problem, migawka się nie chce wyzwolic?
P.S. Przepraszam za brak c z ogoniem, to przez ATI CCC :evil:
bialy260
26-03-2008, 22:24
1. Światłomierzem, światłomierzem w Twoim aparacie. Może bardziej rozwinie temat wpisanie w google "18% szarośc"
3. Nie mam Nikona, jaki masz problem, migawka się nie chce wyzwolic?
P.S. Przepraszam za brak c z ogoniem, to przez ATI CCC :evil:
3. w AF napewno nie pstryknę do wariuje wiadomo jeden kolor trudno mu złapac natomiast w manualu pczywiście że pstrykne w każdym momencie tylko czy ostrość nie jest potrzebna aby prawidłowo zmierzyć WB ?
3. w AF napewno nie pstryknę do wariuje wiadomo jeden kolor trudno mu złapac natomiast w manualu pczywiście że pstrykne w każdym momencie tylko czy ostrość nie jest potrzebna aby prawidłowo zmierzyć WB ?
Nie jest potrzebna. To wszystko i tak jest ~
Pre WB jest czasami pomocne, ale ....
Musisz to przecwiczyc
AF nie potrzebny jak pisał Wini. Ważne by cała karta była w kadrze i by nie padał na nią jakiś cień przypadkiem. Przy czym w krajobrazie to średnio przydatna rzecz, bo powinieneś ją umieścić jak najbliżej obiektu fotografowanego - światło kilkaset metrów dalej może być zupełnie inne. W pomieszczeniach, przy portretach plenerowych bardzo fajna rzecz. Ale trzeba się nauczyć z tego korzystać. Dla mnie osobiście ustawienia na szary wzornik i Pre dają zbyt zimną temperaturę. Ale to kwestia preferencji (no i może danej puszki).
Karta szara nie musi być w całym kadrze przy pomiarze ekspozycji - wystarczy użyć innego pomiaru niż matrycowy. Na podstawie dokonanych pomiarów można ustawić wartości w trybie M. Warto też pamiętać o istnieniu przycisku blokady ekspozycji.