PDA

Zobacz pełną wersję : Mydlane foty z D80

Strus
26-03-2008, 19:53
ja mam może nietypowe pytanko.

D80 + kitowy 17-80 posiadam od kilku dni i jestem na etapie zapoznawania się ze sprzętem. Cyknąłem dziś )na czyjąś notabene prośbę) kilka fotek na największej dziurze i na szerokim kącie.

Zrzuciłem foty na kompa i odpaliłem je w Infranie. Na full screenie straszne mydło wyszło. Po zmniejszeniu i wyostrzeniu jest ładnie ale to chyba nie o to chodzi żeby każdą fotkę zmniejszac i ostrzyc...

Słyszałem że takie mydło to normalka przy kitowym szkle i największej dziurze....... Czy ktos mógłby się do tego ustosunkowac ?

mpwt
26-03-2008, 19:55
Nie jesteśmy tu jasnowidzami. Musisz pokazać fotkę abyśmy mogli się wypowiedzieć. Ale 18-70 wypada całkiem nieźle. Zobacz test na http://optyczne.pl. Ale chyba nie oglądasz cropów?

kowalski
26-03-2008, 19:58
Ustosunkowuję się: Na pewno nie jest to normalne. Nie ma tak złych kitów do Nikona, żeby ich jakość była nieakceptowalna. Proponuję zacząć od sprawdzenia ustawień AF (na co ostrzysz).

Maciex
26-03-2008, 20:14
mpwt ma rację - za mało napisałeś..a przede wszystkim nie pokazałeś zdjęcia, trudno zgadnąć co to dla Ciebie "mydło" i jakiego efektu się spodziewałeś..

Ale tak w ciemno:
Po pierwsze - w czym (znaczy jpg czy nef) robiłeś zdjęcie i z jakimi ustawieniami,
Po drugie z czym porównujesz - bo jak np z kompaktem to tam zawsze jpg jest mocno od razu softwarowo wyostrzony (lustrzanke daj Ci wolność wyboru na jakim poziomie chcesz to zrobić)
Po trzecie, co rozumiesz przez pełny ekran, bo jak 1:1 (czyli crop 100%) to przy takim rozmiarze pliku jaki daje D80 to wcalnie nie dziwne że przy takim powiększeniu może się nie ostry wydawać (zrób odbitkę, albo dostosuj rozmiar do ekranu monitora, realnie go pomniejszać nie trzeba, jeszcze inna sprawa że jak oglądasz pomniejszone to najwięcej zależy od algorytmu wyświetlania na monitorze i w różnych programach to różnie może wyglądać)
Po czwarte, nie jest to obiektyw "żyleta" zwłaszcza od tzw. pełnej dziury, ale jakość powinna być wystarczająca. Widziałem wiele bardo dobrych i ostrych zdjęć z niego.
Jednak jak bardzo chcesz mieć widocznie ostrzejsze zdjęcia dokup sobie (jak to się mówi za grosze) N50/1.8 i będziesz mógł łatwo porównać co to znaczy ostre zdjęcie..ale też wcale nie od "pełnej dziury.

A po ostatnie - jak się kupuje lustrzankę to trzeba raczej liczyć się z obróbką zdjęć w komputerze, nie ma cudów...zwłaszcza w D80.:mrgreen:

Strus
26-03-2008, 21:36
Test czytałem bo nie zwykłem wydawać pieniążków nie wiedząc co kupuję. Z tymi cropami to chyba przesadziłeś, mpwt Poczułem sie jakbym kupił lustro bo jest modne a nie po to żeby się rozwijać.

Ostrzenie mam na dynamiczne ustawione i akurat było ostrzone centralnie.

Fotki w jpg
Robiłem hybrydą do tej pory ale nie widziałem żeby fotka wychodząca z lustra była tak mydlana
pełny ekran to w tym przypadku to co InnfranView wyswietla na 22 calowym panoramicznym monitorze w trybie Full Screen
Wiem że zyleta to nie jest (szkło) ale spodziewałem się czegoś lepszego stąd postanowiłem zapytać Was.
50tke kupuje niebawem bo chcę też w studiu powalczyć. W końcu o rozwój i nowe doświadczenia chodzi

No to teraz fotki. Likowane oczywiście żeby nic nie zmieniać. Są 3 wersje - numer 1 to fota o którą się rozchodzi - prosto z aparatu. Numer 2 to fota z aparatu ostrzona razy 2 w Infranie. Numer 3 to fota zmniejszona do rozmiarów 800*600 z jednoczesnym wyostrzaniem równiez w Infranie.

1 (http://www.nielot2.webd.pl/fotki/3.JPG)

2 (http://www.nielot2.webd.pl/fotki/3a.jpg)

3 (http://www.nielot2.webd.pl/fotki/3b.jpg)

A moższ przesadzam i trzeba się przyzwyczaić że fotki z D80, jak kolega Maciex zasugerował, przed zaprezentowaniem nawet sobie samemu trzeba obrobic ..... :???:

Z góry dziekuję za wszelkie wypowiedzi Wszak jest to jeden ze sposobów na czerpanie wiedzy na temat nowego sprzętu

mayor
26-03-2008, 21:45
jak dla mnie 1 jest OK 2 i 3 przeostrzona

Strus
26-03-2008, 21:53
Powiekszyłes je czy tylko zerknąłeś na fotkę ? Bo jesli tylko zerknałes to owszem masz rację. Z tym że na Full screenie wygladaja na nieprzeostrzone a numer 1 na mydło.

zeby było jasne - mam na koncie parę tysięcy ujęć i i nigdy nie maiłem takiego problemu ani na 22 calowym monitorze, ani na 19 calowym niepanoramicznym. Dlatego postanowiłem was podpytać. Podesłałem foty 2 znajomym i u u nich wyglada to tak samo jak u mnie.

http://nikon.org.pl/showthread.php?t=1358

A to przepraszam po co ? Źle wstawiłem? Coś nie działa ? Bo nie rozumiem. Może sugerujesz że miałem tu wstawić oryginał zeby kazdy mógł popatrzeć ? I zeby i tak został zlinkowany ...

mayor
26-03-2008, 21:59
no tak ale nie ogladaj tej fotki na 100 % powiekszeniu... tylko tak zebys widzial cale boki zdjecia na ekranie wtedy to ma sens.
jak powiekszysz do 100 % to zdjecie bedzie zeczywiscie mydlane, ale przeciez nie o to chodzi zeby kroic zdjece i wyciagac z niego 100 % powiekszenia.

Strus
26-03-2008, 22:08
no tak ale nie ogladaj tej fotki na 100 % powiekszeniu... tylko tak zebys widzial cale boki zdjecia na ekranie wtedy to ma sens.

Ja własnie o tym. nie mówię o obrazie widocznym po odpaleniu foty w Infranie tylko o obrazie kiedy cała fotka wypełnia ekran czyli przegladanie w trybie Full Screen

macte
26-03-2008, 22:13
W moim D80 problemu z ostrzeniem nie mam. Aparat mam już ponad pół roku. Ostatnio moja żona powiedziała, że Nikon rzeczywiście robi dobre zdjęcia. Wykorzystując technologię cyfrową staram się powtarzać ujęcie i na ile potrafię kontrolować ekspozycję - w tym mistrzem nie jestem. Podobnie jak wczesniej w analogu - Nikon F-601 z każdego spaceru mam wystarczający "urobek" dobrych pstryknięć, które często bez poprawek staram się przenieść na papier - z powodzeniem.

Wracając do Twojego zdjęcia: nie jest złe, kadr mi się podoba, przesadnie ostre też nie jest, nie znam wartości przysłony, ale pewnie nie jest bardzo przymknięta i związana z nią głębia ostrości nie obejmuje najdalszych i najbliżej położonych partii zdjęcia.

Moja rada: próbuj, nie zrażaj się, natychmiastowy dokup obiektywu nie jest najlepszym rozwiązaniem, wg mnie pomysł na zdjęcie jest czasem ważniejszy niż jego wykonanie.

Czyli jeszcze raz: gdyby się uprzeć zdjęciu nr 1 można zarzucić brak ostrości i albo ustawienia były winne, albo lekkie przesunięcie planu i punktu autofokusa - warto się nad tym zastanowić.

Strus
26-03-2008, 22:16
Wracając do Twojego zdjęcia: nie jest złe, kadr mi się podoba, przesadnie ostre też nie jest, nie znam wartości przysłony, ale pewnie nie jest bardzo przymknięta i związana z nią głębia ostrości nie obejmuje najdalszych i najbliżej położonych partii zdjęcia.

Czyli jeszcze raz: gdyby się uprzeć zdjęciu nr 1 można zarzucić brak ostrości i albo ustawienia były winne, albo lekkie przesunięcie planu i punktu autofokusa - warto się nad tym zastanowić.

To fotka czysto testowa. jest exif więc można zerknąć. dziura na maxa - 3.5, tryb A. Przy takim czasie poruszenie nie wchodzi w grę. poza tym strzeliłem 3 testowe na tych samych ustawieniach i każda jest taka sama

mayor
26-03-2008, 22:18
Ja własnie o tym. nie mówię o obrazie widocznym po odpaleniu foty w Infranie tylko o obrazie kiedy cała fotka wypełnia ekran czyli przegladanie w trybie Full Screen

moze uscislijmy, Full Screen jest wtedy kiedy nie widzisz paskow narzedzi od irfana a fotka wypelnia caly ekran ale nic nie "wystaje poza" ekran

bo jest tak to fotka powinna byc wmiare ostra wg mnie.

a jesli cos CI za ten ekran wystaje to znaczy wiekszosc zdjecia a Ty widzisz tylko niewielki wycinek to fotka moze sie wydawac nieostra

Strus
26-03-2008, 22:21
moze uscislijmy, Full Screen jest wtedy kiedy nie widzisz paskow narzedzi od irfana a fotka wypelnia caly ekran ale nic nie "wystaje poza" ekran

bo jest tak to fotka powinna byc wmiare ostra wg mnie.

No to mamy jasnośc teraz i zgadzamy się że powinna być ostra. a nie jest...

macte
26-03-2008, 22:26
A autofokus na nieskończoność ustawiłes, czy nieco bliżej?

Dla przysłony 3,5 prawie nie ma głębi ostrości, a w dodatku wychodzą niedoskonałości obiektywu N18-70, który dla tej przysłony nie jest zbyt ostry ( wiekszośc obiektywów trzeba choc trochę przysłonić). Warto też uciec od ogniskowej 18mm ze względu na beczki i takie tam zniekształcenia charakterystyczne dla prawie wszystkich zoomów.

mayor
26-03-2008, 22:30
no masz racje nie jest ostre... i moga byc 3 powody

1. wina lezy po stronie maksymalnie otwartej przyslony
2. wina lezy po stronie 18mm czyli szeroko w tym obiektywie
3. wina lezy po stronie szkla ktor ma wade

wg mnie wina jest w pkt. 2 ale to tylko moje zdanie, zauwazylem ze moj 18-70 tez przy 18 mm troche dziwnie sie zachowuje

Strus
26-03-2008, 22:42
Brawo Panowie. powoli do czegoś dochodzimy. Własnie o takie sugestie mi chodziło od samego początku.

mam juz potwierdzenie mojej teorii której celowonie ujawniałem na poczatku.

Wyglada na to że po prostu w tym szkle trzeba bardzo rozważnie kozystać zarówno z 18mm (co w sumie mnie nie dziwi bo w Fuji 6500 jest to samo) jak i najwiekszej dziury. Najprościej unikac każdej z nich a połączenie obu wogóle nie wchodzi w grę bo potem tylko soft nas ratuje.

dziekuję że udało sie znaleźć rozwiązanie mojej zagadki.

art-74
27-03-2008, 02:00
1 jest standardowo mydlana typowo dlaD80 i D200 (przynajmniej na moje oko)
2 i 3 jakoś ostro wyglądają - prawie jak z d70 lub 20D

Jeśli mydlaność przeszkadza, to wystarczy wymienić na jeden z powyższych aparatów lub d300, 30d, 40d, 350d, 400d. Tylko po co, skoro można podostrzyć trochę i o ile nie trafiło na szumofoba, to będzie ok

pil74
27-03-2008, 10:08
Ustaw sobie w menu osobistym puszki wyostrzanie na +1. Przy widoczkach możesz też podbić dodatkowo kontrast na +1. Oczywiście wszystko to można i tak zrobić potem na kompie. Ale jak kto lubi.
Jak chcesz to mogę podesłać na pw fotkę do porównania robioną tym samym zestawem na tych samych parametrach. Kiedyś też kontolnie tak sobie pstryknąłem, bo się na forum naczytałem różności :)
A jak masz w dalszym ciągu wątpliwości co do ostrości fotki to zamiast oglądać ją na 100% wywołaj ją na papierze. Nawet w formacie A4. Ciekaw jestem wtedy twojej opinii :)

mpwt
27-03-2008, 10:28
Dla mnie jest ok.

Niewielki brak ostrości to to efekt F3.5, ISO 125 (choć nie wiem na ile ma to wpływ) i nie wiemy do końca gdzie jest punkt ostrości.

copywriter2000
27-03-2008, 10:33
Za mpwt. Na maks. dziurze ostro to to nie będzie. Przymknij przynajmniej o 1,5 wartości i zobacz efekt:D

Ps. Nie wspominając o automatycznym wyborze AF. (ustaw centralnie, wąskie pole)

Sejsmolog
27-03-2008, 10:41
Użyłeś szerokiego pola AF - może to miało jakiś wpływ? Jeżeli możesz to zrób taką fotkę z małym polem AF.

Edit: Chociaż nie, to nie powinno mieć żadnego znaczenia.

fraktal-im
27-03-2008, 14:12
Jeśli obejrzysz dokładnie swoje zdjęcie, zauważysz, że istnieje na nim ostry plan. Zgadnij gdzie? Dla mnie jest on ostry na tyle, na ile pozwala przysłona 3.5 w takim obiektywie.

Prawdopodobnie oczekiwałeś, że wszystko będzie ostre. Tutaj muszę Cię rozczarować. Jeśli chcesz mieć wszystko ostre kup sobie kompakt. Używając lustrzanki musisz świadomie wybierać punkt ostrości - ale dzięki temu możesz uzyskać plastykę o jakiej kompaktom sie nie śniło.

Pozdrawiam
D80

Sejsmolog
27-03-2008, 14:22
Jeśli obejrzysz dokładnie swoje zdjęcie, zauważysz, że istnieje na nim ostry plan. Zgadnij gdzie? Dla mnie jest on ostry na tyle, na ile pozwala przysłona 3.5 w takim obiektywie.

Capture podaje, że punkt ostrzenia był na bramie w centrum kadru. A bardziej ostry wydaje się pierwszy plan (budynek po lewej stronie). Inna sprawa, że ogólnie zdjęcie wcale nie wygląda na mydlane.

Strus
27-03-2008, 15:02
Użyłeś szerokiego pola AF - może to miało jakiś wpływ? Jeżeli możesz to zrób taką fotkę z małym polem AF.

Edit: Chociaż nie, to nie powinno mieć żadnego znaczenia.

Prawdopodobnie oczekiwałeś, że wszystko będzie ostre. Tutaj muszę Cię rozczarować. Jeśli chcesz mieć wszystko ostre kup sobie kompakt. Używając lustrzanki musisz świadomie wybierać punkt ostrości - ale dzięki temu możesz uzyskać plastykę o jakiej kompaktom sie nie śniło.

Pozdrawiam
D80

Muszę uczciwie przyznać że spodziewałm się po przesiadce większej ostrośco na całym kadrez ale teraz już wiem że trzeba pamiętać o unikaniu tak otwartej dziury jesli nie chce sie potem każdej foty wyostrzać. Co do reszty zdaję sobie sprawę.

Capture podaje, że punkt ostrzenia był na bramie w centrum kadru. A bardziej ostry wydaje się pierwszy plan (budynek po lewej stronie). Inna sprawa, że ogólnie zdjęcie wcale nie wygląda na mydlane.

Juz wcześniej wpominałem że ostrzone było na ustawienu dynamicznym z szerokim polem ostrzenia ustawionym centralnie.

Ponownie dziekuje wszystkim za zianteresowanie i za wszelką pomoc w rozwiązaniu zagadki. zaraz idę do parku i potestuję trochę.

madburn
27-03-2008, 15:19
ja bym zaczal od przymkniecia obiektywu o 2 działki - i lekkiego przeogniskowania na powyzej 28mm - wtedy obiektyw sprawuje sie jako tako

nie wspominajac ze do takiego ujecia "wszystko ostre" to bez f8 lub mniejszej dziury to nie podchodz
podbicie ostrzenia w puszce i kontrastu tez powinno pomoc
prpoponuje tez poczytac o hiperfokalnej - bo tak sie sklada ze akurat kompakty ze wzgledu na wielkosc matrycy i konstrukcje obiektywu maja ostrosc od 3m do nieskonczonosci - za to bokeh widac tylko przy macro :)

mpwt
27-03-2008, 15:25
Poczytaj sobie o 18-70
http://optyczne.pl/23.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF-S_DX_18-70_mm_f_3.5-4.5_IF-ED_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.html

i przeanalizuj to:
centrum

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/911_roz_cent-1.jpg
źródło (http://optyczne.pl/tmp/911_roz_cent.jpg)

i na brzegu

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/03/912_roz_brzeh-1.jpg
źródło (http://optyczne.pl/tmp/912_roz_brzeh.jpg)

Kup 50/1.8. Zrób fotkę postaci na f1.8 i spróbuj wyostrzyć dalszy plan. Głębi ostrości nie przeskoczysz żadnym wyostrzaniem.

madburn
27-03-2008, 15:59
i niech zrobi to samo 50tka nie tylko na 1.8 ale i na 2.8 i 5.6 - od razu zobaczy jak włącza sie "In-Lens sharpening" hehe

mpwt
27-03-2008, 16:02
Tia... :)

Dla porównania 50mm

https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2007/12/4691_roz-1.jpg
źródło (http://optyczne.pl/tmp/4691_roz.jpg)

http://optyczne.pl/66.4-Test_obiektywu-Nikkor_AF_50_mm_f_1.8D_Rozdzielczo%B6%E6_obrazu.ht ml

Strus
27-03-2008, 18:20
ponowne dzięki za fotki poglądowe z testów.

Test na optyczne.pl czytałem przed wyborem kitowego szkła ale może coś mi umknęło (nie miałem jeszcze sprzętu więc może nie zapamiętałem).

Właśnie wróciłem z krótkiej parkowej serii pstrykania. Jest OK. Przymknięcie przysłony zdecydowanie ratuje sprawę.

Nawiasem mówiąc - WOW. już po kilk kadrach się zakochałem w tym sprzęcie. Doś szybko poszło mi jego wybadanie aczkolwiek i tak do pełni szczęścia jeszcze kila setek cyków pewnie zostało.

W porównaniu do mojego poprzedniego sprzętu....... niebo a ziemia a jak wiadomo model 6500 ze stajni Fuji konkurencji w swojej klasie poza 9600/9500 nie ma.

Słuszna przesiadka.

Chętnie wrzuciłbym jakieś pierwsze cyki ale patrząc na poziom prezenteowanych zdjęc chyba jednak jeszcze poczekam. Aczkolwiek jak dla mnie to rewela :P

mpwt
27-03-2008, 21:33
Chętnie wrzuciłbym jakieś pierwsze cyki ale patrząc na poziom prezenteowanych zdjęc chyba jednak jeszcze poczekam. Aczkolwiek jak dla mnie to rewela :P

Wrzucaj wrzucaj. Tak najszybciej nauczysz się robić poprawne zdjęcia (moim zdaniem), bo uwagi niektórych kolegów są bezcenne. :)

Soki
27-03-2008, 21:47
Ostrzenie dynamiczne!!!!!!!!!!!!!!

Strus
27-03-2008, 23:14
Ostrzenie dynamiczne!!!!!!!!!!!!!!

????

A co do fotek to raz kozie śmierc :P http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=53685

Będę dużucał sukcesywnie.

Jak pisałem wcześniej - przymknęcie przysłony i jest OK. Nawet za ostro po zmniejszeniu

fraktal-im
27-03-2008, 23:43
Jak się trochę pobawisz to nauczysz sie D80-ki.
Ja przez pierwsze 2 tygodnie ogladałem każde zdjecie pod lupą i o mało nie zostałem onanistą sprzętowym. Poczytaj sobie http://www.kenrockwell.com/. Są tam między innymi dobre rady dla D80.

Nie wiem czy zauwazyłeś już, że D80ka przeswietla zdjęcia na pomiarze matrycowym. Trzeba wprowadzić kompensację ekspozycji od -0,7 do -1. Poza tym pomiar matrycowy jest super.

Pozdrawiam
D80

who
28-03-2008, 00:25
Nie wiem czy zauwazyłeś już, że D80ka przeswietla zdjęcia na pomiarze matrycowym. Trzeba wprowadzić kompensację ekspozycji od -0,7 do -1. Poza tym pomiar matrycowy jest super.

mi nie prześwietla :D czyli mam kopnięty aparat ;) to znaczy może i prześwietla ale jak człowiek trochę pozna sposób działania matrycowego, nauczy się tak robić zdjęcia żeby nie prześwietlał, no i broń boże, nie ustawiaj na stałe kompensacji na -0.7, czasami trzeba też wprowadzić poprawkę na plus

Strus
28-03-2008, 22:23
no i broń boże, nie ustawiaj na stałe kompensacji na -0.7, czasami trzeba też wprowadzić poprawkę na plus

Początkujący jestem owszem, ale w kwestii lustra. Technika nie jest mi obca więc spokojna głowa :) O tym przpalaniu na matrycowym gdzies czytałem zanim kupiłem D80 bo nie uznałem tego za jakis kłopot specjalny. Z reguły i tak korzystam z punktowego - taki nawyk z Fuji.... Chyba że może ktoś mógłby w 3ech słowach przedstawic róźnicę

arturjb
28-03-2008, 23:05
nie czytałem całego watku, przeczytalem tylko ze kit i nie ostro i szeroki kąt i ... po raz kolejny napisze na forum swoją własną teorię dotyczącą kitów, mianowicie:
Wszytkie kity (jakimi fotografowałem do tej pory a było ich chyba z 6 sztuk) wykazywały spory BF w zakresie 18-24mm, powyzej juz było ok, więc twierdzę, ze ten typ tak ma i ustawianie ostrości do tyłu, co skutkuje nieostrością, w 18-70 w powyzszym zakresie to norma:(