Zobacz pełną wersję : Vista 64bit. kontra Capture NX
kubalmar
26-03-2008, 19:31
Proszę o prade osoby mające zainstalowany system Win. Vista 64 bitowa. Czy na tym systemie da sie uruchomić Capture NX i ViewNX ? mam teraz zainstalowana wersje Visty 32 bitowa, ale ta wersja widzi tylko 3582 MB Ramu,
a mam dwie kości w dualu po 2GB i chciał bym to wykorzystać. Win Vista 64 widzi bez problemu duże zasoby pamięci, ale Nikon zrobił swoje programy na Viste 32 bitową i chciał bym wiedziec czy jest sens instalowac Viste 64 bitowa jeśli programy, których używam nie będą na niej pracowały.
Art Erie
26-03-2008, 21:33
1.zakładam, że masz procesor 64-bit
2.jesli oprogramowanie jest 32 bitowe, to z pewnością nie przyspieszy
3.zanim zainstalujesz Vistę 64 bit sprawdż jakie peryferia do komputera posiadasz i czy masz do nich sterowniki
4.kolega prowadzi sklep komputerowy, sprzedał kilka laptopów z preinstalowaną Vistą ( 32 bitową ) i miał problemy z klientami którzy twierdzili, że część ich "starego" oprogramowania nie chce pracować
P.S.
Wyniki 1 - 10 spośród około 187,000 dla zapytanie problem z win vista (język polski). (Znaleziono w 0,25 sek.)
Wyniki 1 - 10 spośród około 187,000 dla zapytanie problem z win vista (język polski). (Znaleziono w 0,25 sek.)
przydalo by sie tak zwane czytanie ze zrozumieniem... autor nie ma problemow z Vista... zastanawia sie tylko czy zamienic viste 32 bit na 64..
Art Erie
26-03-2008, 22:08
przydalo by sie tak zwane czytanie ze zrozumieniem... autor nie ma problemow z Vista... zastanawia sie tylko czy zamienic viste 32 bit na 64..
To raczej sugestia, że ten system jest problematyczny i jeśli nie ma problemu, to może je mieć. Słaba sprzedaż tego systemu, pierwszy SP1 tuż po premierze i zapowiedż kolejnego windowsa za 2 lata o czymś swiadczy. Odp. na post zawarłem w pkt.1-3
To raczej sugestia, że ten system jest problematyczny i jeśli nie ma problemu, to może je mieć. Słaba sprzedaż tego systemu, pierwszy SP1 tuż po premierze i zapowiedż kolejnego windowsa za 2 lata o czymś swiadczy. Odp. na post zawarłem w pkt.1-3
skoro jest tam odpowiedz to znaczy da sie czy sie nie da (odpalic Capture NX na 64 bitach) ?
Art Erie
26-03-2008, 22:30
(...)
2.jesli oprogramowanie jest 32 bitowe, to z pewnością nie przyspieszy
(...)
Co znaczy: jeśli nawet odpali bez problemu, to i tak będzie działać najwyżej tak jak z wersją 32 bitową. Szykość i wydajność pracy nie wzrosną.
Księgowy
26-03-2008, 22:35
Da się odpalić bo mam zainstalowane i działa (na VISTA 64bit ultimate), ale VISTA 64 bit ma zdecydowanie więcej problemów niż 32 bit (podobnie było z XP 64bit) np, problemy z wykrywaniem pendrive'ów, przenośnych dysków na USB i w ogóle urządzen USB, tak więc niestety widzi 4GBr ramu ale co z tego jak nie da sie na tym pracować. Więc niestety wracam do sytemu 32bitowego XP lub VISTA, brak decyzji jeszcze.
Co znaczy: jeśli nawet odpali bez problemu, to i tak będzie działać najwyżej tak jak z wersją 32 bitową. Szykość i wydajność pracy nie wzrosną.
czyli co moze spokojnie chlop zainwestowac w wersje 64 bit ? Bo twoje slowa "jesli nawet odpali bez problemu" jakos mnie nie przekonuja ze bedzie to chodzic.
Art Erie
27-03-2008, 01:54
czyli co moze spokojnie chlop zainwestowac w wersje 64 bit ? Bo twoje slowa "jesli nawet odpali bez problemu" jakos mnie nie przekonuja ze bedzie to chodzic.
Moje zdanie jest takie, że jesli ktoś juz MUSI korzystac z Windowsa, to prędzej czy pózniej wróci do Win XP 32 bit, i jest to ostatni z systemów Microsoft z którego można w miarę bezstresowo korzystać. Vista nie oferuje zupełnie nic więcej niż XP po za wygórowanymi wymaganiami sprzętowymi. Zapowiadany za 2 lata Windows 7 zapewne skłoni się w kierunku dodatkowych funkcji typu "obsługa komputera głosem", ale to już było ( w latach 80-tych ) w OS/2 ( z tą różnicą że OS/2 miał minimalne wymagania sprzętowe: procesor 486 i 2 lub 4 MB RAM i co ważniejsze działał szybko i bezawaryjnie).
Systemy Microsoftu idą dokładnie w tym samym kierunku co telefony komórkowe - przerost formy nad trescią.
System operacyjny ma być "pomostem" pomiedzy sprzętem ( komputerem i peryferiami ) a programami które na komputerze uruchamiamy. To czy ktoś będzie chciał uruchomić oprogramowanie do pracy, czy "wodotrysk" to już jego wybór; Vista takiego wyboru nie daje.
Nawiazując do pytania jakie zostało postawione na poczatku wątku, dotyczące ilości obsługiwanej pamięci przez Win Vista ( zarówno 32, jak i 64 bit) to odpowiedż jest tutaj: http://support.microsoft.com/kb/929605/pl
Jesli tekst jest zbyt długi, lub technicznie niezrozumały mogę streścić jednym zdaniem: " Jak się nie obrócisz, dupa zawsze z tyłu"
nie da sie powiedziec ze bedzie dzialac. zasadniczo .net jest na viste 64 i nie powinno byc problemu, wielu ludziom chodzi i jest ok. dibael tkwi w szczegolach nieststy i nikt ci nie zagwarantuje ze u ciebie tez zadziala. nikon nie wspiera wogole systemow 64 bitowych, jak popatrzysz co w watku juz napisano to imo skorka nie jest warta wyprawki.
Proste pytanie - czy będzie NX działał na 64 bitach Visty i zamiast równie prostej odpowiedzi nabijanie postów. Sam się zastanawiałem nad tym bo w specyfikacji NX jest napisane, że Vista tak ale w nawiasie 32bity. Dzięki Księgowy za odpowiedź.
kubalmar
27-03-2008, 10:52
Art Erie bez urazy, ale mam wrażenie, że swoimi odpowiedziami chciałeś zabłysnąć, ale po pierwsze ja mam już wyrobione zdanie, co do Visty, po drugie nie odpowiedziałeś w żadnym ze swoich postów na moje pytanie i nie wiem, czemu miały służyć Twoje wypowiedzi. Każdy nowy system, jaki był, jest i będzie, będzie miał ten sam problem, ale pewnie jesteś zbyt młody żeby to pamiętać. Jak wchodził Win XP to dopiero była jazda ze sprzętem, bo ludzie przesiadali się wtedy z Win 95, 98, 2000 na XP mając bardzo słabe komputery. Tak naprawdę to kilka lat starć i SP2 do XP załatwił sprawę, więc wybacz, ale jesteś następnym, który tego nie przyswaja. Vista jest następnym programem, który za jakiś czas będzie dominował na rynku i nic na to nie poradzimy. Mam w domu trzy stacje i na dwóch jest zainstalowany XP, a na jednym Vista i na razie tylko ten jeden spełnia moje oczekiwania, co do prędkości obróbki z zastosowany nowym sprzętem. Viste 64 bit. kupiłem jakies pół roku temu i nie miałem z nia problemów, a przejście na 32bit. wymusił na mnie Nikon. Teraz po zmianie aparatu i oprogramowania chę wrócic do 64bit. i dlatego moje pytanie jest takie, a nie inne. Na forum są ludzi którzy już to przeszli i chcę skorzystać z ich doświadczenia. Wybacz, ale jeśli nie chcesz pomóc to nie przeszkadzaj. Pozostałym bardzo dziękuję za pomoc i przeczytanie ze zrozumieniem mojego pytania.
Art Erie
27-03-2008, 13:56
Jesli "biję pianę', to przepraszam. Od Visty w takim razie też nie będę Cię odwodził.
witam.
posiadam viste 64bit i obrobka zdjec w capture nx to masakra [przynajmniej u mnie] na Q6600@3,2GHz, 6GB ramu, hdd 500GB 32MB.
praktycznie zerowe wykorzystanie CPU wg menadzera zadan i innych tego typu prog.
nawet powiekszanie/zmniejszanie podgladu zdjecia dziala B.WOLNO.
PS CS3 dzialal pieknie ale jakos bardziej podchodzi mi NX
oczywiscie na XP 32b i C2D 2,4GHz jest duzo lepiej. ciekawe jak bedzie w NX2
Nikon NX da się uruchomić pod Vista 64. Ważniejsze czy masz wszystkie sterowniki do sprzętu. Przyrostu żadnego nie będzie, może być odrobinę wolniej ze względu na emulację win32. na dzień dzisiejszy chyba lepszym rozwiązaniem jest pozostanie przy 32bitowym systemie i spożytkowanie dodatkowego RAM na ramdysk na który mozna poustawiać katalogi TEMP czy to windowsowe czy do NXa
Najpraktyczniejszym choć nie najtańszym rozwiązaniem jest serwerowa odmiana starszego z systemów.
a czy jak wylacze cache files [nie to: use image cache to increase speed of application] tylko te dwa ponizej to powinien korzystac tylko z ram-u?
Najpraktyczniejszym choć nie najtańszym rozwiązaniem jest serwerowa odmiana starszego z systemów.
Pomijając oczywiście pewne problemy z ich użytkowaniem np. pod W2K3 NX2 trzeba najpierw rozpakować a potem instalować
Posiadam i używam Viste 64bit, nie mam z nią żadnych problemów i nigdy do XP-ka nie wrócę. Należy się rozwijać a nie cofać ze względu na przyzwyczajenia :) ot takie mam zdanie. Wolno działający NX nie był pisany pod żadną z Vist, moim zdaniem to oprogramowanie kuleje a nie system. Nikon znacznie lepiej postarał się w NX2 program dość znacznie przyśpieszył.
Posiadam i używam Viste 64bit, nie mam z nią żadnych problemów i nigdy do XP-ka nie wrócę. Należy się rozwijać a nie cofać ze względu na przyzwyczajenia :) To jest dla Ciebie rozwoj? :mrgreen:
lukasz_wysocki
05-07-2008, 14:47
Proszę o prade osoby mające zainstalowany system Win. Vista 64 bitowa. Czy na tym systemie da sie uruchomić Capture NX i ViewNX ? mam teraz zainstalowana wersje Visty 32 bitowa, ale ta wersja widzi tylko 3582 MB Ramu,
a mam dwie kości w dualu po 2GB i chciał bym to wykorzystać. Win Vista 64 widzi bez problemu duże zasoby pamięci, ale Nikon zrobił swoje programy na Viste 32 bitową i chciał bym wiedziec czy jest sens instalowac Viste 64 bitowa jeśli programy, których używam nie będą na niej pracowały.
Witaj,
najpierw zainstaluj Service Pack do Visty i zobaczysz że spokojnie widzi 4GB RAM.
Mam 4 kości po 1GB i wszystko hula bez problemów na Vista 32 premium.
Pozdrawiam
To jest dla Ciebie rozwoj? :mrgreen:
Może nie sama Vista tylko 64bity. 32bity nie obsługują nic więcej poza 3,3GB, w pewnym momencie jest to za mało.
Jest to dla mnie wystarczający powód przy zakupie na dzień dzisiejszy systemu 64-bitowego.
najpierw zainstaluj Service Pack do Visty i zobaczysz że spokojnie widzi 4GB RAM.
Owszem widzi 4GB, ale to nie jest równoznaczne z tym, że je WYKORZYSTUJE. System 32-u bitowy najzwyczajniej w świecie nie jest w stanie zaadresować więcej, niż te umowne 3.5 GB pamięci i żaden SP tego nie zmieni. Radzę poczytać knowledge-base Microsoftu (http://support.microsoft.com/kb/929605).
EDIT: Sam używam Vista Home Premium 64 bit + 4GB RAM i nigdy nie miałem za tym systemem najmniejszych problemów. Tyle tylko, że uzywam Camera Raw, nie CNX...
...nie obsługują nic więcej poza 3,3GB, w pewnym momencie jest to za mało.
4 GB pamięci RAM jest Ci za mało do obróbki zdjęć?
Racz nie robić sobie jaj z poważnych ludzi.:D
Poza tym Vista, to żaden postęp, bo to jedna wielka niedopracowana kupa, którą niebawem podmieni siódemka, tak więc nie ma co się tak podniecać.;)
Nie bardzo też rozumiem, po jaką cholerę Ci 64 bitowy system do próbki obrazów 2D, ale może ja się nie znam.
Motorniczy
07-07-2008, 00:23
Podczas śledzenia tego wątku mogłes zainstalować Viste 64 bity ... trwało by to 1 h . Pozdro