Zobacz pełną wersję : D300 Stroboskop z lampy wbudowanej
Witam - na 99% pytanie wynika z mojego niedoinformowania.
Otwieram lampe wbudowaną w D300 tryb M - pozostale ustawienia standardowe dotykam podglądu glebi i Nikon zieje ogniem z lampy - ciagle strobo okolo 50-70 Hz na oko... CO TO MA BYĆ ??? :)
Witam - na 99% pytanie wynika z mojego niedoinformowania.
Otwieram lampe wbudowaną w D300 tryb M - pozostale ustawienia standardowe dotykam podglądu glebi i Nikon zieje ogniem z lampy - ciagle strobo okolo 50-70 Hz na oko... CO TO MA BYĆ ??? :)
No proszę Cię - przecież to błysk modelujący...
silver56
26-03-2008, 17:02
To nie "błysk modelujący" tylko "podgląd". Przymyka przysłonę do roboczej i oświetla, żeby po ciemku było widać.
To nie "błysk modelujący" tylko "podgląd". Przymyka przysłonę do roboczej i oświetla, żeby po ciemku było widać.
Skoro masz D300 i dobrze wiesz - otwórz instrukcję na stronie 105 i przeczytaj tam o błysku modelującym.
Ma on służyć do oceny rozkładu świateł i cieni przy pracy z lampą/grupą lamp.
To to raczej służy do ''skatowania'' lampy ;D Wiedziałem, że błysk stroboskopowy jest w flashach zewnętrznych ale, że wbudowaną tak urządzili to bym nawet nie pomyślał.
Jeśli masz parę lamp w CLS to z tego co wiem błysk modelujący zadziałą na wszystkich.
To jest właśnie światło modelujące, jeśli nie chcesz by "spawarka" świeciła to wyłącz w menu e4.
silver56
26-03-2008, 21:01
Skoro masz D300 i dobrze wiesz - otwórz instrukcję na stronie 105 i przeczytaj tam o błysku modelującym.
Ma on służyć do oceny rozkładu świateł i cieni przy pracy z lampą/grupą lamp.
No fakt, masz rację "błysk modelujący". Ale, o ile dobrze doczytałem w instrukcji, służy tylko do "podglądnięcia" rozkładu świateł i cieni. Nie ma wplywu na pomiar światła, chyba że czegoś nie kumam.
tak to jest jak sie instrukcji nie czyta :D juz myslalem ze jakies zwarcie - widac przeskok z d70 na d300 troszke mnie oglupil :D dzieki - nawazniejsze z to normalka, a nie jakies zwarcia :D