PDA

Zobacz pełną wersję : precyzyjna korekta autofocus w d300 co zrobic jak brakuje skali

pawextelinfo
25-03-2008, 23:03
Witam!
Zakupiłem tamrona 17-50 i mam problem z ff mimo korekcji af w d300 na +20 ff nadal występuje
Poże ktoś zna sposób na powiększenie tej 20 np na 30
pozdrawiam

Jacek B.
25-03-2008, 23:06
Chyba nie ma opcji zwiększenia skali. Czyli że mimo opcji kalibracji nadal trzeba dobierać szkło pod body. Nikon nie przewidział aż takch baboli w szkłach.

pawextelinfo
26-03-2008, 02:25
Sa wogule tampony;) 17-50 ostrzczące w punkt bo przetestowałem 4 pod nikona i kapa już nawet mailem kupić sigmę 18-50hsm ale po trzech minutach testów silnik sie zepsuł
Ze wszystkich obiektywów jakie posiadam bez korekcji af super tylko 50 f1,4 nawet 70-200vr musiałem ustawić +17 a dla tamrona brakło skali jedyne co mnie pociesza to to ze na 2,8 żyleta prawie jak na f5,6 tylko trzeba recznie ustawić ostrość
Co z tymi obiektywami wszędzie buble ludzie wczesniej jak było mydło myśleli ze tak ma być teraz to ich h.. trafia jak wiedza co to bf/ff

giziol
26-03-2008, 02:35
widzicie a ja musialem 50 1,4 ustawiac , tamrona nic, 85 1,8 tak samo, a Sigma 30 zyleta nie ruszana :P zycie..... heh

PaRaGaS
26-03-2008, 03:55
Mój Tamron ostrzy w punkt i jest żyleta :D
Ale to pewnie dlatego, że od Sławka :mrgreen:

Jacek B.
26-03-2008, 07:13
mój Tamron też bez problemu. Kumpel ma sigmę i dwa nikkory i właśnie z nikkorami problem.

gregoire7
26-03-2008, 08:44
Śmieszna jest uwaga w instrukcji, informująca że z tej korekty należy korzystać w ostateczności, w D3 w tej ostateczności musiałem ustawić +20 dla 135/2,0DC, +14 dla 85/1,4, +2 dla 50/1,4, najciekawsze jest to że Sigmy 12-24,24-70 i 70-200 bez korekcji ostrzą tak jak trzeba...

pawextelinfo
26-03-2008, 10:19
A czy domowymi sposobami bez serwisu można skorygować af w body nie z poziomu aparatu tylko mechanicznie

pawextelinfo
26-03-2008, 12:34
A tam spróbować można tylko żebym wiedział gdzie nastawiać może jakiś schemat ktoś ma to by sie filtr aa osunęło przy okazji

maki
26-03-2008, 13:10
wow! napisz jak było, bo w d300 z reczną calibracją autofocusa nie tak łatwo jak dxxx inne, ale chetnie sie dowiemy jak w domu AA sie usuwa i co sie potem wkłada

fIlek
26-03-2008, 13:29
A czy domowymi sposobami bez serwisu można skorygować af w body nie z poziomu aparatu tylko mechanicznie

To bardzo proste. Potrzeba do tego młotka, przecinaka, szlifierki kątowej i migomatu :mrgreen:

pawextelinfo
26-03-2008, 13:36
Mam serwis z telefonami komórkowymi i wiem ze można zrobić to samo co autoryzowany serwis jeśli sie wie jak to zrobić i ma odpowiednie narzędzia i programy
Jestem pewien że w foto tez to jest możliwe chyba że tam tylko roboty pracują albo magicy i odkręcają śrubki telekinetycznie

Jacek B.
26-03-2008, 14:11
To bardzo proste. Potrzeba do tego młotka, przecinaka, szlifierki kątowej i migomatu :mrgreen:

powinno być w zestawie z aparatem biorąc pod uwagę pracę serwisu Nikona.

apol
26-03-2008, 15:30
Mam serwis z telefonami komórkowymi i wiem ze można zrobić to samo co autoryzowany serwis jeśli sie wie jak to zrobić i ma odpowiednie narzędzia i programy

Co do GSM
Serwisów w pl jest kilka z tego co wiem(GSM) ktore maja autoryzacje(robie w UK w jednym z wiekszych ktore maja filie tez w pl) a wszystkie inne to pseudo "serwisy" ktore bazuja na nieautoryzowanym sofcie i sprzecie, pozatym nawet te autoryzowane wielke Serwisy nie maja uprawnien na niektore levele danej marki zeby wykonywac wymiane czesci lub flashowanie softem.
Pozatym zeby uscisnic serwisy nie naprawiaja(fizycznie) tylko wymieniaja dana czesc na org lub zgodna z org. ,to sie nazywa Rework a Repair (naprawa) w swiecie GSM jest nideozwolona no chyba ze w PL ;) w "serwisach".

Co do foto
zadna firma nie pozwolila by sobie na wyciek takiego softu do kalibracji AF u ile jest to mozliwe w warunkach domowych.

FalconPL
26-03-2008, 18:48
Co do GSM
Co do foto zadna firma nie pozwolila by sobie na wyciek takiego softu do kalibracji AF u ile jest to mozliwe w warunkach domowych.

apol - nie takie rzeczy wyciekały i były dostępne w sieciach p2p :)

zresztą co to za problem - wystarczy jeden pracownik takiego foto serwisu.

no i jeszcze słówko o "warunkach" domowych - jeśli to jest soft to chyba warunki nie mają znaczenia :)

pawextelinfo
26-03-2008, 19:55
tak apol piszesz "Pozatym zeby uscisnic serwisy nie naprawiaja(fizycznie) tylko wymieniaja dana czesc na org lub zgodna z org. ,to sie nazywa Rework a Repair (naprawa) w swiecie GSM jest nideozwolona no chyba ze w PL w "serwisach"."
Trochę pomyslunku kolego, to jak nie naprawiają to co robią?
Naprawa polega na wymianie części wadliwych na wolne od wad ,to chyba logiczne.
Chyba ze mówisz o klejeniu butów jako naprawie

apol
27-03-2008, 12:05
Trochę pomyslunku kolego, to jak nie naprawiają to co robią?

sorki za offtopic..

ano wlasnie pomyslunku i doswiadzenia jesli nie wiesz o czym piszesz to nie pisz, mam status CIS i wiem o czym pisze zachecam do lektury http://www.soldertrainingauthority.com/7711cis.htm choc malo prawdopodobne abys zaliczyl w PL ten certyfikat :) nie wspomne o ESD bo malo ktory autoryzowany sewis tego przestrzega, a "serwis" pewnie zaden :). Technik level 2,5 i 3 pracujacy dla blackberry nie moze nic robic z PCB jesli nie ma IPC.
Poczytaj o IPC a pozniej moze zaskoczysz jakie sa roznice miedzy rework a repair(i dlaczego reapir jest niedozwolony w GSM).

dinox
27-03-2008, 13:35
Sorry za OF: Apol a sprobuj przetlumaczyc na polski "rework" ? bo wg mnie towje rework i repair mieszccza sie w definicji POLSKIEGO slowa "naprawa"

PS...przepraszam ale denerwuja mnie takie wywody

apol
27-03-2008, 13:43
Dlatego w pl jest jak jest i kazdy rozumie jak mu wygodnie;) IPC jasno rozlacza te dwa rozne pojecia

Zanim zrobilem IPC myslalem ze wiem duzo na temat lutowania i pseudo naprawy.

irekka
27-03-2008, 16:25
Upierając się trochę można osiągnąć skalę regulacji od 0 do 40. Nie zda to egzaminu przy kazdym zestawie szkieł, ale może tutaj to wystarczy. Wartość domyślna sumuje się z wartością korekty ustawionej dla obiektywu. Można to wykorzystać.

pawextelinfo
27-03-2008, 23:37
dobra serwisancie apol jak naprawisz taka usterek:
np nie działa mikrofon-diagnoza odlutowany kabelek od mikrofonu
a) przylutujesz kabelek i wszystko gra
b) wymieniasz telefon an nowy bo nie możesz wykonać naprawy a wymiana czesci nic nie da cyt "Pozatym zeby uscisnic serwisy nie naprawiaja(fizycznie) tylko wymieniaja dana czesc na org lub zgodna z org. ,to sie nazywa Rework a Repair (naprawa) w swiecie GSM jest nideozwolona"
c) wraca z adnotacja koszt naprawy przekracza wartosc telefonu

przepraszam za moja upierdliwość ale jestem prostym człowiekiem pseudo serwisantem i nie mogę tego pojąć
jezeli możesz odpowiedz jak to robicie i przetłumacz mi słowo Rework

a tak już całkowicie od tematu
Mój kumpel zrobil kurs spawacza za darmo dla bezrobotnych papiery dostal i od razu znalazl prace dla niego kosmos 12,5 na godz tydzien popracowal i spier.... w hu... materiału na jakiejs konstrukcji i do zwolnienia
Dla mnie z tego morał kursy kursami papiery papierami ale i tak liczy sie wiedza doświadczenie i w miarę logiczne podejście do tematu

maki
28-03-2008, 00:17
Przecież to Twoj aparat, wiec nie musisz sie przed nikim tlumaczyc z wlasnego serwisu, tylko napisz co tam włożysz zamiast filtra aa

pawextelinfo
28-03-2008, 10:54
maki wycinam szybke z filtra http://www.allegro.pl/item335390961_b_w_digi_pro_uv_ir_cut_chrom_52_mm_p olecam_wroclaw.html
i zakladam zamiast org filtra
co o tym sądzisz? szczerze

pawextelinfo
28-03-2008, 11:24
ierkka próbowałem niestety niestarcza

może ktoś ma link do schematu tego aparatu

maki
28-03-2008, 23:49
Szczerze? Nie mam pojęcia! Rozumiem dążenie niektórych ludzi do uzyskania ostrzejszego obrazu poprzez usunięcie aa, nie rozumiem tępienia tego przez innych (choć rozumiem i ich argumenty). Jednak nie wyobrażam sobie w domowych warunkach takiego dłubania przy matrycy...nawet nie potrafię sobie wyobrazić jak zapewnić jakieś w miarę sterylne warunki... Szczerze? Podziwiam trochę Twój optymizm, ale może źle to osądzam. Sam ostatnio wymieniłem matówkę na KatzEye`a i uważam ten zabieg za banalny (!!!), a wiem że niektórzy się z tym męczyli. W związku z tym czyszczenie matówki to też prostota okazuje się. A naczytałem się trochę o tym jaki to kosmos w porównaniu z czysczeniem matrycy... Ja nie wiem czy wycięcie kawałka szybki z filtra UV załatwi sprawę. Jak to np. zamocować???
pozdrawiam