Zobacz pełną wersję : NEF z D300, a PS CS 2.
pjolofoto
25-03-2008, 21:40
Czy korzysta ktos z PS CS2 i D300.
Nie moge otworzyc Raw ,szukalem na stronie producenta,
nie znalazlem.
Najnowsza Camera Raw 4.4 chyba nie obsluguje.
Proponuje pobrac konwerter do dmg ze strony adobe ( darmowy ). konwertuje bezstratnie raw do dmg ...
a z dmg cs2 bedzie smigal i camera raw tymbardziej.
tak, dokladnie. cs2 nie obsluguje nefow z d300. potrzebny converter jest tutaj http://www.adobe.com/support/downloads/detail.jsp?ftpID=3894
ale optymalne rozwiazanie to raczej nie jest. np. z 10megowego nefa wychodzi 8megowy dng wiec costam sie gubi w trakcie tej konwersji.
Jacek B.
25-03-2008, 23:09
a nie lepiej zainstalować SC3 ? Najnowszy ACR tylko z CS3 działa i obsługuje NEF D300.
a nie lepiej zainstalować SC3 ? Najnowszy ACR tylko z CS3 działa i obsługuje NEF D300.
pewnie, ze lepiej. tylko jak juz ktos wywalil troche dukatow na cs2 to teraz glupio 3 tysiaki wyrzucac, bo chlopaki z adobe sobie wykombinowali, ze lepiej bedzie olac wsparcie dla cs2 i trzepac kase na cs3 ;)
@ malisz : poszukaj w opcjach ... wiem ze gdzies tam sie wylaczalo optymalizacje rozmiaru pliku.
wtedy wychodzi dokladnie 1:1 z 10MB NEFa , 10MB DNG
malisz, ale Jacek B. pisał o zainstalowaniu, a nie o kupowaniu ;)
ale jezeli ktos kupuje Cs2 i wklada w to pieniazki to znaczy ze potrzebny byl oryginalny:>:>
pewnie, ze lepiej. tylko jak juz ktos wywalil troche dukatow na cs2 to teraz glupio 3 tysiaki wyrzucac, bo chlopaki z adobe sobie wykombinowali, ze lepiej bedzie olac wsparcie dla cs2 i trzepac kase na cs3 ;)
Nie trzeba trzech tysiaków tylko tysiaka na upgrade. Ale fakt pozostaje faktem, że to też kupa kasy.
Kompresja w DNG Converter jest domyślnie ustawiona na bezstratną, więc żadnych informacji nie traci (może poza ustawieniami puszki, których ACR i tak nie obsługuje).
a to nie wiedzialem, ze upgrade 'tylko' tysiac. ja narazie i tak im podziekowalem, bo to ze olali wsparcie dla d300 w cs2 to po prostu chamstwo! ;)
sevenoo (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=14184), faktycznie mozna sobie przestawic kompresje, ale ja mialem ustawiona na bezstratna a pliki i tak mniejsze wychodza. no i u mnie ta konwersja na dng chwile trwa. a dwa, szkoda, ze nie czyta ustawien z aparatu tylko wywoluje jak leci. dalbym szanse cnx, zwlaszcza, ze dostalem go 'za darmo' z aparatem, ale nie chce dzialac na moim kompie. wiec chwilowo zostaje mi cs2 i dng, albo jakies alternatywy w stylu rawtherapee do ktorych jeszcze sie nie przekonalem za bardzo.
Gdzies o tym czytalem to ponoc jakis algorytm i zaleta dng , ze sa ciut mniejsze od raw przy bezstratnej zamianie z NEF.
Mysle ze brak wsparcia dla d300 ze strony Adobe to faktycznie chamstwo ...