Zobacz pełną wersję : manual do d70s
Witam
Nie wiem nie moge sie dopatrzeć jakiś wskazówek odnośnie tego jaki moze podejśc itp.Moze za słąbo szukam ale nie wiem.Chciałbym manuala ze względów dwóćh 1.ekonomicznych 2.chce sie dopracować w robieniu zdjęć poprzez manuala.Chciałbym jakieś tele chcąc fotografować nature tzn pocztówki pejzaże i zwierzęta z ukrycia.Na allegro siedze cały czas ale nie wiem czy coś podejdzie czy nie, , co mozecie polecić z tego typu obiektywów?
pozdrawiam
Możesz jasniej napisać, o co pytasz, bo nie rozumiem tego słowotoku
jaki manual do d70s tele?
Aaaaaaaaaa.
No nie powiem , że zrozumienie przyszło od razu , ale chyba wiem o co biega .
Ale chłopie najpierw to dopracuj umiejętności komunikacyjne ;)
Bo nie tak łatwo zrozumieć o co chodzi.
Czy zdajesz sobie sprawę, że z obiektywami manulanymi nie masz pomiau światła ?
I co Twoim zdaniem uda Ci się dopracować ?
Czy dobrze sobie radzisz z pracą w trybie manualnym?
Bo jeśli jeszcze nie próbowałeś, to rozpoczynanie od pracy z obiektywem manualnym to chyba niezbyt dobre rozwiązanie
hmm z tym wszyzstkim to wiem wiem tez ze moze nie być AF chce sie pobawić a z resztą nie stać mnie na obietyw za 1000zł , mam kita narazie.z resztą starsze obietywy sa czasami leprze jakościowo niż nowe modele
[ Dodano: Pią 24 Mar, 2006 ]
Czy moje wypowiedzi są aż tak mało zrozumiałe :)?
Aż tak mało to mało napisane. Ale większy problem widzę w tym, że jak już nawet ktoś przebrnie przez Twoją twórczość, i coś odpisuje, to Ty mati87 dalej krążysz w świecie obcym dla logiki. Co to znaczy, że wiesz, że może nie być AF??? A kiedy może z manualem? 8)
Zrozumiałeś słowa które napisał Paradox? Do D70 możesz podpiąć każdy manualny obiektyw nikona, ale nie będzie działał pomiar światła.
Więc albo będziesz korzystał z histogramow (trudne i mało praktyczne), zewnętrznego światłomierza (sądzę że go nie masz i nie masz kasy na jego zakup) lub doświadczenia i zdolności w oku i mózgu, które pozwolą prawidłowo określić ekspozycję (w to nie wierzę). Krótko - żaden manualny tele do D70s.
Moja propozycja dla Ciebie -, przeczytaj dobrze instrukcję aparatu, pracuj z tym kitem, czytaj książki o fotografii i fotografowaniu, a w nagrodę za jakiś czas sam będziesz sie męczyl z odpowiadaniem na niezrozumiałe pytania. Pozdrawiam.
Czy moje wypowiedzi są aż tak mało zrozumiałe ?
Tak, sprawiają pewne kłopoty w zrozumieniu przekazu. Próbowałeś chociaż przeczytać to co napisałeś, po ilości literówek, smiem wątpić. Interpunkcja też ułatwia, a nawet czasem potrafi zmienić sens słów.
Piszesz, że może nie być AF, a manual, w odniesieniu do obiektywów, na tym forum jest rozumiany jako manualny obiektyw. Czyli taki, w którym ostrość nastawia się ręcznie. Taki obiektyw najprawdopodobniej nie ma procesora i w wypadku tańszych body (D50, D70) aparat nie dostaje informacji o pomiarze ekspozycji. Jedyny tryb w jakim aparat będzie chciał robić zdjęcia to będzie tryb M. Trzeba wiedzy i cierpliwości, żeby praca takim obiektywem była pracą, a nie udręką.
Cena jest osobną kwestią i często obiektywy manulane, to kultowe, pancerne szkła o wyśmienitej wręcz jakości, cena bywa równie wysoka, a czasem nawet wyższa niż w przypadku odpowiadajacych im szkieł AF.
Jak potrzebujesz dobrego, taniego obiektywu, to kup N50 f/1,8, koniecznie z AF. Będziesz miał jakość i niską cenę w jednym.
oki postaram sie pisać już w bardziej zrozumiałym języku :)Dzięki za rady , dobrze ze najpierw tłumaczycie a nie bijecie :)
Tak, tak Wini, zasadniczo masz rację. Ale dla kogoś, kto nie rozróżnia AF od MF będzie takie, jak napisałem.