PDA

Zobacz pełną wersję : manual do d70s

mati87
24-03-2006, 20:20
Witam

Nie wiem nie moge sie dopatrzeć jakiś wskazówek odnośnie tego jaki moze podejśc itp.Moze za słąbo szukam ale nie wiem.Chciałbym manuala ze względów dwóćh 1.ekonomicznych 2.chce sie dopracować w robieniu zdjęć poprzez manuala.Chciałbym jakieś tele chcąc fotografować nature tzn pocztówki pejzaże i zwierzęta z ukrycia.Na allegro siedze cały czas ale nie wiem czy coś podejdzie czy nie, , co mozecie polecić z tego typu obiektywów?

pozdrawiam

Vadim
24-03-2006, 20:24
Możesz jasniej napisać, o co pytasz, bo nie rozumiem tego słowotoku

mati87
24-03-2006, 20:25
jaki manual do d70s tele?

Paradox
24-03-2006, 20:32
Aaaaaaaaaa.
No nie powiem , że zrozumienie przyszło od razu , ale chyba wiem o co biega .
Ale chłopie najpierw to dopracuj umiejętności komunikacyjne ;)
Bo nie tak łatwo zrozumieć o co chodzi.
Czy zdajesz sobie sprawę, że z obiektywami manulanymi nie masz pomiau światła ?
I co Twoim zdaniem uda Ci się dopracować ?
Czy dobrze sobie radzisz z pracą w trybie manualnym?
Bo jeśli jeszcze nie próbowałeś, to rozpoczynanie od pracy z obiektywem manualnym to chyba niezbyt dobre rozwiązanie

mati87
24-03-2006, 20:39
hmm z tym wszyzstkim to wiem wiem tez ze moze nie być AF chce sie pobawić a z resztą nie stać mnie na obietyw za 1000zł , mam kita narazie.z resztą starsze obietywy sa czasami leprze jakościowo niż nowe modele

[ Dodano: Pią 24 Mar, 2006 ]
Czy moje wypowiedzi są aż tak mało zrozumiałe :)?

Vadim
24-03-2006, 21:18
Aż tak mało to mało napisane. Ale większy problem widzę w tym, że jak już nawet ktoś przebrnie przez Twoją twórczość, i coś odpisuje, to Ty mati87 dalej krążysz w świecie obcym dla logiki. Co to znaczy, że wiesz, że może nie być AF??? A kiedy może z manualem? 8)
Zrozumiałeś słowa które napisał Paradox? Do D70 możesz podpiąć każdy manualny obiektyw nikona, ale nie będzie działał pomiar światła.
Więc albo będziesz korzystał z histogramow (trudne i mało praktyczne), zewnętrznego światłomierza (sądzę że go nie masz i nie masz kasy na jego zakup) lub doświadczenia i zdolności w oku i mózgu, które pozwolą prawidłowo określić ekspozycję (w to nie wierzę). Krótko - żaden manualny tele do D70s.
Moja propozycja dla Ciebie -, przeczytaj dobrze instrukcję aparatu, pracuj z tym kitem, czytaj książki o fotografii i fotografowaniu, a w nagrodę za jakiś czas sam będziesz sie męczyl z odpowiadaniem na niezrozumiałe pytania. Pozdrawiam.

zdyboo
24-03-2006, 21:28
Czy moje wypowiedzi są aż tak mało zrozumiałe ?

Tak, sprawiają pewne kłopoty w zrozumieniu przekazu. Próbowałeś chociaż przeczytać to co napisałeś, po ilości literówek, smiem wątpić. Interpunkcja też ułatwia, a nawet czasem potrafi zmienić sens słów.

Piszesz, że może nie być AF, a manual, w odniesieniu do obiektywów, na tym forum jest rozumiany jako manualny obiektyw. Czyli taki, w którym ostrość nastawia się ręcznie. Taki obiektyw najprawdopodobniej nie ma procesora i w wypadku tańszych body (D50, D70) aparat nie dostaje informacji o pomiarze ekspozycji. Jedyny tryb w jakim aparat będzie chciał robić zdjęcia to będzie tryb M. Trzeba wiedzy i cierpliwości, żeby praca takim obiektywem była pracą, a nie udręką.
Cena jest osobną kwestią i często obiektywy manulane, to kultowe, pancerne szkła o wyśmienitej wręcz jakości, cena bywa równie wysoka, a czasem nawet wyższa niż w przypadku odpowiadajacych im szkieł AF.

Jak potrzebujesz dobrego, taniego obiektywu, to kup N50 f/1,8, koniecznie z AF. Będziesz miał jakość i niską cenę w jednym.

mati87
24-03-2006, 21:54
oki postaram sie pisać już w bardziej zrozumiałym języku :)Dzięki za rady , dobrze ze najpierw tłumaczycie a nie bijecie :)

Vadim
24-03-2006, 22:07
Tak, tak Wini, zasadniczo masz rację. Ale dla kogoś, kto nie rozróżnia AF od MF będzie takie, jak napisałem.