Zobacz pełną wersję : Problem z D40
michalek_101
24-03-2008, 19:38
Witam mam problem z NIKONEM D40.Nagle podczas robienia zdjęcia odpadło mi lusterko w środku. Próbowałem założyć to lusterko ale po zrobieniu zdjęcia wypada.Co mam zrobić ? oddać do serwisu? Aparat mam miesiąc. Kupiłem go w Vobisie w sklepie internetowym.Zależy mi na czasie bo 11.05 komunia syna. :(
kronos28
24-03-2008, 19:45
tylko do serwisu - adres juz ci podaliśmy, nic nie założysz bo lustro jest wyłamane z mechanizmu unoszenia
A to nie jest problem z podnoszącym się i opadającym lustrem? Teraz jak robisz zdjęcia to coś klapie w środku?
Opis trochę lakoniczny podałeś...
michalek_101
25-03-2008, 07:53
Nie bo jak odłączę obiektyw to lusterko normalnie wypada:( jak założę to 1 zdjęcie można zrobić a potem znowu wypada.Nie trzyma się na swoim miejscu ,tam są takie 4 punkciki chyba z klejem i one nie trzymają .
stachmuszel
25-03-2008, 08:20
O czymś takim jeszcze nie słyszałem. Odpadające lustro... Coś Nikon odpuścił sobie jakość swoich budżetowych produktów. Bardzo źle.
Pozdr!
Ale jak otwór skierujesz w dół, to lustro wypada na dłoń (jak wystawisz)?
velaskez
25-03-2008, 12:40
hmm...ciekawe...ale wypadło tak o!, po prostu!?
vasper31
25-03-2008, 15:02
może taki ma mechanizm do czyszczenia filtra... :) hihihi
michalek_101
25-03-2008, 16:01
może taki ma mechanizm do czyszczenia filtra... :) hihihi
To dla mnie nie jest wcale śmieszne :(
Pisałem już że jak robię zdjęcie to następnego już nie zrobię bo lusterko wypada z tego uchwytu :( dzwoniłem dzisiaj do serwisu to pani mi powiedziała że to nie możliwe że samo wypadło.Kazała przesłać go do nich to wtedy się zobaczy.
michalek_101
25-03-2008, 16:03
"Ale jak otwór skierujesz w dół, to lustro wypada na dłoń (jak wystawisz)?"
Tak nie raz wypadnie jak się gdzieś nie zawiesi.
A możesz zrobić fotkę po tym jak wypadło? Jak to wygląda w środku? Jak samo lustro? Np. z komórki.
michalek_101
25-03-2008, 16:25
Kurcze tak się zastanawiam czy tego nie można zrobić we własnym zakresie.Jakoś podkleić tego lusterka do obudowy .Na lusterku są po rogach takie małe okrągłe gumeczki (pewnie na nich był klej ) może czymś da radę podkleić ,tylko czym ? może ktoś ma doświadczenie w tego typu usterce???
michalek_101
25-03-2008, 16:27
A możesz zrobić fotkę po tym jak wypadło? Jak to wygląda w środku? Jak samo lustro? Np. z komórki.
Nie mam czym zrobić zdjęcia :(
ja bym sie bał kombinować - ale to twój aparat :-)
ale jaja wielkanocne
miejmy nadzieje ze to jeden egzemplarz na 1000
Do serwisu
nie kombinuj z klejem bo se jeszcze matryce pobrudzisz i dupa zbita
kronos28
26-03-2008, 13:07
Kurcze tak się zastanawiam czy tego nie można zrobić we własnym zakresie.Jakoś podkleić tego lusterka do obudowy .Na lusterku są po rogach takie małe okrągłe gumeczki (pewnie na nich był klej ) może czymś da radę podkleić ,tylko czym ? może ktoś ma doświadczenie w tego typu usterce???
kurde człowieku nie kombinuj, bo tego SAM NIE ZROBISZ. Masz dyplom z inżynierii precyzyjnej? Mechanizm unoszenia lustra to po migawce i matrycy jedna z najbardziej precyzyjnie wykonanych rzeczy w aparacie - musi trzymać czasy otwarcia z migawką, synchronizować się z otwarciem tejże, i być bardzo precyzyjnie umieszczonym ze względu na lusterko znajdujące się za lustrem głównym i takie tam. I na pewno nie było to na klej. Cały mechanizm lustra jest po prostu do wymiany - a to ci zrobi niestety tylko SERWIS nikon polska (choć może byc różnie jako, że już tam sam łapy pchałeś to ci mogą odmówić serwisowania i zabrać gwarancję).
Najprawdopodobniej (jeżeli nie zrobiłeś tego sam) sprzedali ci w sklepie "macanta" z wystawy i tyle - gdzie kupowałeś?
Najprawdopodobniej (jeżeli nie zrobiłeś tego sam) sprzedali ci w sklepie "macanta" z wystawy i tyle - gdzie kupowałeś?
Kupiłem go w Vobisie w sklepie internetowym.
nie ma za co ;)
Ale jak pisze kronos nie kombinuj bracie tylko oddaj do serwisu, bo jeszcze go spieprzysz bardziej.
Przede wszystkim nic tam nie ruszaj, tylko oddaj do serwisu. Z tego co przeczytałem to kupiłeś go w sklepie internetowym. Wnioskuję z tego, że został Ci doręczony kurierem lub przez pocztę. Właśnie podczas transportu mogło dojść do uszkodzenia. Kiedyś sam byłem świadkiem jak pani na poczcie spadła paczka i coś w środku strzeliło, więc mogło być tak samo z Twoim aparatem.
michalek_101
26-03-2008, 22:37
Zamykam temat Nikon zrobiony.Wszystko działa i jest OK.Naprawiłem sam .Dzięki za pomoc.
I pewnie na Postępu wcale lepiej by nie naprawili :D
BTW.
Mógłbyś podać trochę więcej szczegółów?
michalek_101
27-03-2008, 07:38
Panie i Panowie bardzo przepraszam wprowadziłem was w błąd,ale wynikło to z mojej nie wiedzy:( (tak mi się wydaje) mi cały czas chodziło o to szkiełko nad lusterkiem a nie o lusterko.Szkiełko wypadało z tego plastiku i nic więcej.Jeszcze raz bardzo przepraszam.:???:
przem_ki
28-03-2008, 23:22
Czyli jednak w D40 jest wymienna matówka ;)
... a tak na poważnie: po tym zabiegu z matówką działa ci podświetlenie punktów AF?
michalek_101
29-03-2008, 20:44
Tak wszystko działa :-D
przem_ki
12-04-2008, 13:50
Tak w kwestii wymienności matówki D40 http://www.youtube.com/watch?v=3IjSPL584zg&feature=related
które matówki mogą do niego pasować? - patrzyłem po sklepach i są matówki, ale dedykowane do analogowych nikonów, i w dodatku żadna z nich nie ma tego "ząbka" z boku (jak ten zamiennik z filmiku)