Zobacz pełną wersję : Jak usunac EXIF ze zdjec?
Szykuje swoja galerie i dla bezpieczenstwa chce usunac dane exif ze zdjec. Pracuje na NC + PS Elements.
Jak wy to robicie, czy jest jakis prosty sposob na to?
Byle jaki edytor exifów > import... i się pojawia. Niestety.
mozna np programem Exifer.
http://www.rainbow-software.org/
JPG Cleaner. Ot i wszystko.
Serdeczne dzieki Tomku-chodzi, tez tego wlasnie szukalem-pozdrawiam
kozacko mi działa to:D a moze jkest cos do ,,grupowego zmniejszania fotek:>?
a nie mozesz akcji w PS usatwic i wszystko po kolei jednym klawiszem zalatwic? ja tak robie i jest spoko, kilkadziesiat zdjec zajmuje kilkadziesiat sekund :) na wszelki wypadek zawsze otwieram najpierw zdjecia poziome, skaluje a poznij pionowe, skaluje i juz, no chyba ze jest jakis sposob ze program zeskaluje i automatycznie zapisze bez dodatkowego klikania CRL+Shift+Alt+S (Save for web), jesli taki jest to ja tez bym go chetnie poznam, tak wiec czekam na kolejne pomysly
na wszelki wypadek zawsze otwieram najpierw zdjecia poziome, skaluje a poznij pionowe, skaluje
A nie mozesz uzyc "Fit Image", zamiast "image size"? Wtedy nie bedziesz musial dzielic zdjec na pionowe i poziome.
stig, a gdzie jest to polecenie, wlasnie szukalam i sie nie dopatrzylam :(
stig, a gdzie jest to polecenie, wlasnie szukalam i sie nie dopatrzylam :(
File / Automate / Fit Image
dzieki :)
tam akurat nie szukalam :mrgreen:
dobrze miec tu na forum PeeSowego guru :)
dzieki :)
tam akurat nie szukalam :mrgreen:
Najlepiej szukac wszystkiego w jednym miejscu. Pod klawiszem F1. ;)
no tak, jak tos taki jak ja wychowany na PS7 mial wiedziec co sie kryje pod maska PS C2 :) masz racje stig, jezy tam ta opcja i kwiczy
[ Dodano: Czw 15 Cze, 2006 ]
sorry cs2
a moze jkest cos do ,,grupowego zmniejszania fotek:>?
Ja to robię w ACDSee. Trzeba po otwarciu zdjęcia kliknąć 2 razy na nie i otworzy się okno edycju ze wszystkimi zdjęcimu w danym katalogu, potem zaznacza sie wszystkie na raz i u góry sa opcje:
Resize (zmiana wymiarów wszystkich zdjęć procentowo lub do konkretnej wielkości, wybór kompresji i nazw itp)
Bath Rename (zmiana nazwy zdjęć wg. wybranego schematu)
i kilka innych funkcji jak kontrast czy odwrócenie które można stosować do większej ilości zdjęć od razu.
ja mam ACDSee 5.1 (dostałem razem z kompaktem Pentaxa)
w starszych wersjach może tego nie byc...
pozdrawiam ;)
no tak, jak tos taki jak ja wychowany na PS7 mial wiedziec co sie kryje pod maska PS C2 :)
Nie mow mi takich rzeczy... :D Ja sie "wychowalem" na PhotoShopie w wersji 3 (nie mowiac juz o amigowych AdPro, ImageFX czy Photogenics). Trzeba po prostu czasami zastanowic sie (przeczytac), z jakich to powodow instaluje sie najnowsze wersje uzywanych programow...
Szykuje swoja galerie i dla bezpieczenstwa chce usunac dane exif ze zdjec. Pracuje na NC + PS Elements.
Jak wy to robicie, czy jest jakis prosty sposob na to?
TU (http://www.maniooo.pl/exifer.php) masz dokładny opis :)
ostatnio zaslyszalem dobry patent na wywalanie exifa
ctrl-c... nowy image... ctrl-v i po sprawie
na wszelki wypadek zawsze otwieram najpierw zdjecia poziome, skaluje a poznij pionowe, skaluje i juz...
...ja tam niczego nie dziele... jade wszystkie foty pionowe i poziome i jest cacy...
pozdrawiam
m