PDA

Zobacz pełną wersję : Pola AF i nie działająca asysta AF (D50)

Lucid
23-03-2006, 09:03
Witam. Ostatnio bawiłem sie kumpla D50 i zauwazyłem takie cos. Jak zmienie pole AF na inne niż środkowe to asysta AF nie działa. Czy tak jest czy kumpel nie potrafił tego ustawic. Niedługo kupuje D50 i wystraszyłem sie bo dużo zdjec bede robił na imprezach gdzie jest ciemno i nie chciałbym mieć dostepnego tylko jednego pola AF . Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam!!

Wozik
23-03-2006, 10:19
Witam. Ostatnio bawiłem sie kumpla D50 i zauwazyłem takie cos. Jak zmienie pole AF na inne niż środkowe to asysta AF nie działa. Czy tak jest czy kumpel nie potrafił tego ustawic. Niedługo kupuje D50 i wystraszyłem sie bo dużo zdjec bede robił na imprezach gdzie jest ciemno i nie chciałbym mieć dostepnego tylko jednego pola AF . Prosze o odpowiedz. Pozdrawiam!!

Trochę trudno byłoby świecić tej lampce w aktywne miejsce autofokusa, inne niż środkowe, nie uważasz? :)

najt
23-03-2006, 15:15
Albo kumpel miał ustawienia na AF-C

Lucid
23-03-2006, 18:31
Wozik tak samo sobie to tłumacze, ale pytam sie bo moze sie da...najt nie wiem jak miał ustawione, na innych by sie dało zeby lampa asysty działała normalnie??

Jakubas
23-03-2006, 18:53
ale ona dziala normalnie... w D70 jest to samo. jakim cudem lampka mialaby oswietlic miejsce objete lewym pole AF sama bedac po prawej stronie obiektywu, ktory moze miec rozne rozmiary? a jakbys wpial 70-200? albo jeszcze wiekszy kaliber, 200-400? to jest niewykonalne...

Lucid
23-03-2006, 20:27
Ok, dzieki za info, pozdrawiam!!!

leon28
23-03-2006, 20:57
Jakubas,

ale ona dziala normalnie... w D70 jest to samo. jakim cudem lampka mialaby oswietlic miejsce objete lewym pole AF sama bedac po prawej stronie obiektywu, ktory moze miec rozne rozmiary? a jakbys wpial 70-200? albo jeszcze wiekszy kaliber, 200-400? to jest niewykonalne...

chyba troche mieszasz, w instrukcji obslugi aparatu wyraznie jest napisane, ze równiez w wypadku wiekszych obiektywow lampka wspomagajaca bedzie dzialac, ale musi zostac zachowana minimalna odleglosc obiektywu od obiektu. patrz str. 72 instrukcji obslugi d70. a wybrane pole ostrosci nie ma dla wspomagania zadnego znaczenia.
dopiero w tele 70- w gore nie dziala wspomaganie, ale ma to tez swoje wytlumaczenie, bo tam minimalne odleglosci od obiektu to ok. 2 metry.

kwasik
23-03-2006, 21:40
a to rodzaj pola AF ma jakiekolwiek znaczenie przy af assist ? przeciez to sluzy to tylko do oswietlania obiektu zeby af sie nie gubil a aktywne pola af ...

leon28
23-03-2006, 21:47
kwasik,

a to rodzaj pola AF ma jakiekolwiek znaczenie przy af assist ? przeciez to sluzy to tylko do oswietlania obiektu zeby af sie nie gubil a aktywne pola af ...

no wlasnie o tym pisze, bo przedmowcy starali sie stwiedzic, ze niemozliwym jest aby
lampka mialaby oswietlic miejsce objete lewym pole AF sama bedac po prawej stronie obiektywu i
Trochę trudno byłoby świecić tej lampce w aktywne miejsce autofokusa, inne niż środkowe, nie uważasz? , ja natomiast twierdze, tak jak i ty, ze swiatelko z tej lampki wspomagajacej podswietli obiekt tak, zeby mozliwe bylo korzystanie ze wszystkich pol af, chyba ze, co napisalem wczesniej, beda to obiektywy tele od 70- w gore, przy ktorych producent oficjalnie twierdzi, ze wspomagania nie bedzie

kwasik
23-03-2006, 22:45
no loozik, a co do zoomow to oczywiscie rzecz jasna, ze lampka nie doświetli :wink:

nin
23-03-2006, 23:07
jak mialem sony to tam nie bylo lampki a taka laserowa siatka to byl dopiero bajer !

leon28
23-03-2006, 23:25
nin,

jak mialem sony to tam nie bylo lampki a taka laserowa siatka to byl dopiero bajer !

pamietam ;-), ale to samo, a moze i lepiej jest teraz z pomoca sabinki np. sb800

Lucid
23-03-2006, 23:39
nie chodzi mi o to zeby lampka swieciła tam gdzie pole AF ale zeby swieciła wogóle, a jak zmienie pole na inne niz srodkowe to przestaje działac....czyli da sie tak ze lamka swieci sie normalnie a ja moge zmienic pole na inne??

sadki
24-03-2006, 01:26
czyli da sie tak ze lamka swieci sie normalnie a ja moge zmienic pole na inne??
Nie da się. Znaczy się, jak zmienisz pole, to lampka gaśnie. Ona wogóle jest niedorobiona, jak dłużej jej używam to gaśnie, i trzeba czekać kilkadziesiąt sekund aż się ponownie naładuje.

gmoszkow
24-03-2006, 04:38
Nie naladuje, tylko wystygnie.

Grzegorz

Jakubas
25-03-2006, 16:19
wlasnie o to mi chodzilo, ze przy zmianie pola AF na inne niz srodkowe lampka przestaje dzialac. a piszac swojego posta pomyslalem sobie, co moglo kierowac inzynierami Nikona przy tworzeniu AF assist: a mianowicie nie ma sensu zeby lampka swiecila i zuzywala baterie, jesli i tak jej dzialanie nie przyniesie pozadanego efektu, jesli obiekt objety jest np lewym polem AF. bo jak wiadomo wszem i wobec lampka jest nieruchoma i swieci tylko do przodu. a w tej lampce najbardziej irytuje mnie powierzenie jej zadania redukowania efektu czerwonych oczu. niestety dziala to tak wolno, ze fotografowane osoby najczesciej wychodza na zdjeciu znudzone oczekiwaniem na "pstryk".

sadki
25-03-2006, 16:40
Nie wiem jak w D70, w D50 lampka zapala się na 1s - moim zdaniem w sam raz. Widziałem lepsze patenty, ale do lepszych nie zaliczę przedbłysku główną lampą błyskową - wtedy najczęściej przy błysku właściwym ludzie już mają zamknięte oczy :)

mstr
26-03-2006, 12:30

Też to miałem:D Najlepsze były reakcje znajomych, jak im zdjęcia robiłem;)

Lucid
26-03-2006, 12:51
ta lampka powonna miec wikszuy kąt świecenia to moze obejmowała by inne pola...szkoda ze tak nie jest

art-74
15-04-2006, 00:36
... jak dłużej jej używam to gaśnie, i trzeba czekać kilkadziesiąt sekund aż się ponownie naładuje.
No właśnie - a po ilu błyskach robi sobie przerwę?
W moim D70 już po 5 pomiarach - potem duuuuga przerwa :(

sadki
15-04-2006, 12:09
Dokladnie tak samo, 5 pomiarów i koniec.

meliszipak
15-04-2006, 12:16
Z założoną SB800 działa asysta bez przerw i z wszystkimi polami AF

Lucid
15-04-2006, 12:21
fajnie ze działa ale tez kosztuje....

wogóle to nie wiem dlaczego nikt o tym nie pisał ale 18-70 od d70 podpiete pod d50 zasłania lampke w znacznej czesci...

sadki
15-04-2006, 12:30
18-70 od d70 podpiete pod d50 zasłania lampke w znacznej czesci...
Przeszkadza to w czymś? Ja korzystam tylko (no, głównie) ze środkowego pola AF, więc mnie to nie rusza. Czy w trybie najbliższego punktu, gdy dopala asysta, pozostałe punkty też mierzą? Bo jeśli tak, to faktycznie, ten z lewej strony jest wtedy nieużywany.

Lucid
15-04-2006, 14:10
naszczescie wystarcza swiatła dla srodkowego pola:) gdyby asysta działała na wszystkich polach wtedy był by zonk ale jest ok:)

art-74
15-04-2006, 16:52
Z założoną SB800 działa asysta bez przerw i z wszystkimi polami AF
Nie tylko SB800 ale również SB600 - czyli kilkaset złotych mniej :)

18-70 nie zasłania niczego, bo lampa z aparatu i tak jest w stanie doświetliść obraz dla środkowego pola pomiaru, a pozostałe przecież i tak nie działają w ciemności (pozostaje tylko zewnętrzne doświetlanie)

Lucid
15-04-2006, 17:05
no napisałem ze na szczecie łapie srodkowe pole:)

danz1ger
15-04-2006, 22:13
"D50 ma ten sam autofokus system co N(F)80 (z niewielkimi zmianami). system ten to piec czujnikow, ktorych pozycja jest zaznaczona w wizjerze nawiasami. czujnik srodkowy widzi detale w dwoch kierunkach, pozostale cztery tylko w dwoch. poza tym
srodkowy ma dwa sektory, jeden do silnego swiatla, drugi do slabego. pozostale dzialaja prawwidlowo tylko przy silnym swietle." stad lampka wspomagajaca autofokus dziala tylko wtedy, kiedy srodkowy jest aktywny.

Lucid
15-04-2006, 23:57
w sumie to przy zdjeciach na szerokim kącie lampka obejmuje wszystkie pola( nie biore pod uwage 18-70 gdzie obiektyw troche zasłania lewe pole) wiec dało by rade robic zdjecia z asysta na innych polach niz centralne, szkoda ze tak nie jest...

danz1ger
18-04-2006, 01:29
ktos w nikonie doszedl do wniosku, ze byloby za duzo szczescia.