Zobacz pełną wersję : Lightroom
deejay3x
23-03-2008, 21:40
Dawno dawno temu za górami za lasami był sobie ............ no właśnie nie ta bajka:) zakupiłem sprzęt, poczytałem troszkę o RAWach i wybrałem do obróbki Lightrom'a v 1.3.1 . No i wszystko super program mi się podoba dobrze działa na Viscie i było ok do dziś. Nie wiem jakim sposobem ale przypadkowo wrzuciłem do niego zamiast RAWa plik JPG i ku mojemu zaskoczeniu mogłem z nim robic to samo co z rawem . I teraz nęka mnie pytanie dlaczego tak się dzieje i po co w takim razie strzelać rawy skoro w jpg też mogę robić to samo??!!. Mam mętlik w głowie ktoś może mi to naświetlić ?
bo w RAWie masz zapisane duuużo więcej informacji, a co za tym idzie przy obróbce możesz uzyskać więcej i lepiej
deejay3x
23-03-2008, 21:59
No tak ale na pierwszy rzut oka tego nie widziałem :/
dermalamor
23-03-2008, 23:57
Bo tego na pierwszy rzut oka na ogół nie widać :) RAW to surowe informacje zapisane przez matrycę aparatu, i to jak je wykorzystarz zależy od Ciebie i też po trochu programu w którym je "wywołasz". A jpg to dzieło procesora aparatu... Możliwości obróbki te same, ale materiał do obróbki tylko pozornie ten sam.
proponuje test mozliwosci plikow RAW;
zrob identyczne zdjecie w raw i jpg
najlepiej w nocy na automatycznym balansie bieli, wtedy foty sa mocno przeżółkłe
i spróbuj zmienić właśnie balans bieli.
zobaczysz wtedy, ile kolorów można wyciągnąć z raw !
daj znać, jak ci poszlo :)
swoja droga LIGHTROOM swietny program, moim zdaniem bezkonkurencyny, szczególnie w połączeniu z PS
pozdrawiam
!aczkolwiek
24-03-2008, 01:55
watek pewnie i tak pojdzie w niebyt wiec zapytam zupełnie poza tematem. jeśli moj problem to nie efekt mojej nieuwagi i samouctwa, to zawsze można wydzielić z tego nowy.
Mimo ustawienia sharpening amount na 0 (wlasciwie ustawiłem wszystkie suwaki z pola sharpening na najniższe wartości, tak dla pewności), przy zmniejszaniu bitmapy w procesie eksportu ulega ona potwornemu przeostrzeniu. W photoshopie są "rodzaje zmniejszania", i wybranie właściwego załatwia sprawę, ale tutaj nie mogę znaleźć odpowiedniego ustawienia. Czy jestem skazany na eksport w pełnej rozdzielczości i zmniejszanie w photoshopie?
Poniżej przykład takiego zachowania. W oryginale spodnie tej pani nie mają białej ramki.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://aczkolwiek.com/nikon/07.jpg)
Bedę wdzięczny za pomoc.
ja nie widze zadnej ramki
ja nie widze zadnej ramki
pochyl ekran w dol = popatrz na ekran z gory (zwiekszy sie kontrast) i zobaczysz biala obwodke na wew. krawedzi spodni.
swoja droga tez nie mam pojecia jak sobie z tym poradzic
moze dodaj ze 2 pkt BLACKS ?
pochyl ekran w dol = popatrz na ekran z gory (zwiekszy sie kontrast)Ale bledy wyswietlania tandetnych LCDkow, nie sluza raczej do oceny jakosci technicznej grafiki (zdjec), prawda? Ja na CRT tez nie widze zadnych obwodek.
!aczkolwiek
24-03-2008, 18:49
Teraz będzie widać dokładnie.
źródło (http://aczkolwiek.com/nikon/08.jpg)
Oto powiększony plik zaprezentowany wcześniej. Wyraźnie widoczna biała ramka wokół kontrastowych powierzchni. Przeostrzenie jak przypuszczam.
źródło (http://aczkolwiek.com/nikon/09.jpg)
Normalny plik.
Chyba juz wiadomo o jakie przeostrzanie mi chodzi. Chyba lepiej nie da się tego pokazać.
Czy ktoś zna sposób na pozbycie się tego?
!aczkolwiek
24-03-2008, 18:53
Ale bledy wyswietlania tandetnych LCDkow, nie sluza raczej do oceny jakosci technicznej grafiki (zdjec), prawda? Ja na CRT tez nie widze zadnych obwodek.
Widzę to zarówno na tandetnym lcd jaki i na przyzwoitym crt. Oczywiście jako że lcd jest ostrzejszy, widać to dokładniej.
pochyl ekran w dol = popatrz na ekran z gory (zwiekszy sie kontrast)
A co to za sposób patrzenia na monitor?
Ja na swoim CRT też nie widzę żadnych ob wódek. Może kolega za długo przy monitorze siedział? {bez złośliwości!} Na tych nowych powiększeniach też nie ma żadnych ob wódek.
Prosty eksperyment: Ładujesz jotpega na gwizdek i oglądasz na jakimolwiek innym monitorze (albo na trzech) . Są ob wódki??
[edit] OK widzisz to na dwóch monitorach.
P.
uwazam ze jest to niezly sposob "do wyciagania" szczegolow z mocno naswietlonych fragmentow zdjecia :)
a tak a powaznie, to nie jest to metoda, ale czasem 'na chlopski rozum' lepiej cos wytlumaczyc, a najprostrze metody staja sie najlepsze
troche dystansu do tego wszystkiego proponuje :)
!aczkolwiek
24-03-2008, 19:23
Więc już ostatni raz.
Obódka zaznaczona czerwonym kolorem. Jeśli jej nie widzicie bez podnoszenia kontrastu to ja zgłoszę się do psychiatry.
źródło (http://aczkolwiek.com/nikon/088.jpg)
Jeśli jej nie widzicie bez podnoszenia kontrastu.
No, ja nie znam żadnego dobrego psychiatry i nie widzę obwódki. Tzn. widzę te pojedyncze jaśniejsze piksele w tym gigantycznym powiększeniu, ale nie na normalnym zdjęciu...
P.
proponuje odpoczac z tydzien od robienia zdjec zamiast doszukiwac sie takich rzeczy.... kto oglada foty w takim powiekszeniu? na nomrlanym zdjeciu jest to praktycznie niezauwazalne. Nikt przeciez nie analizuje zdjecia piksel po pikselu przy powiekszeniu x razy.
ja widzę tę obwódkę, czy to oznacza, że również powinienem się zgłosić do psychiatry? gość prosi grzecznie o pomoc, a Wy sobie robicie jaja
!aczkolwiek
24-03-2008, 22:45
spoko. ja mam poczucie humoru. jaja z moich problemów w ogóle mi nie przeszkadzają. rozumiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego, lub nie zwraca uwagi na takie rzeczy, ale ja publikuje zdjecia w takich wymiarach, moze ciut wiekszych, i bardzo mi to przeszkadza. zwykły perfekcjonizm.
spoko. ja mam poczucie humoru. jaja z moich problemów w ogóle mi nie przeszkadzają. rozumiem, ze wiekszosc ludzi nie widzi tego, lub nie zwraca uwagi na takie rzeczy, ale ja publikuje zdjecia w takich wymiarach, moze ciut wiekszych, i bardzo mi to przeszkadza. zwykły perfekcjonizm.
Pzy perfekcjoniżmie to wypadałoby sie zapoznać z działaniem wyostrzania obrazu cyfrowego oraz skalowania - Lightroom robi to tak, a nie inaczej (wykorzystuje bodajże algorytm Lanczosa, który używa wyostrzania w trakcie skalowania) i raczej sie tego obejść nie da (no chyba że można włączyć inny moduł skalowania, ale w trakcie 30 dniowego testu Lightrooma nie pamiętam abym się z nim spotkał). Tak więc może faktycznie eksport w pełnej rozdzielczości, a następnie skalowanie w PSie/ innej niż Lightroom aplikacji.
!aczkolwiek
25-03-2008, 01:20
Pzy perfekcjoniżmie to wypadałoby sie zapoznać z działaniem wyostrzania obrazu cyfrowego oraz skalowania - Lightroom robi to tak, a nie inaczej (wykorzystuje bodajże algorytm Lanczosa, który używa wyostrzania w trakcie skalowania)
Miło że nazwałeś ten algorytm po imieniu. Jak wspomniałem jestem samoukiem i algorytmy te znam tylko i wyłącznie z efektów, co moje ego perfekcjonisty, przy zastosowaniu odpowiedniego, karmi do syta. Jako że widzę różnicę między poszczególnymi sposobami zmieniania wielkości bitmapy w Photoshopie, chciałbym móc uzyskać podobne rezultaty w Lightroomie. Zdało mi się oczywistym, że opcja zmiany logarytmu Lanczosa na inny jest zawarta w tym programie, ale jak widać oczywistym jest to tylko dla mnie.
Mimo wszystko, jeśli ktoś zna miejsce ukrycia takiej opcji w menu programu, będę wdzięczny za informację.
ja przepraszam ze sie wtrace z wlasnym pytniem. ale RAWy tylko jak narazie w lightroomie wywolywalem i wywoluje.
Po imporcie do lightrooma plikow, sa hmm. No nie odzwierciedlaja tego co widzialem na LCD aparatu.
czy to normalne?
(na lcd ladnie nasycone kolory kontrast itp itd kompozycja, a w roomie jakby wszystko bylo ustawione na normal itp itd, ciemno i wogole ;ok,mozna to wszystko pozniej poustawiac ale czy to normalne?)
ja przepraszam ze sie wtrace z wlasnym pytniem. ale RAWy tylko jak narazie w lightroomie wywolywalem i wywoluje.
Po imporcie do lightrooma plikow, sa hmm. No nie odzwierciedlaja tego co widzialem na LCD aparatu.
czy to normalne?
(na lcd ladnie nasycone kolory kontrast itp itd kompozycja, a w roomie jakby wszystko bylo ustawione na normal itp itd, ciemno i wogole ;ok,mozna to wszystko pozniej poustawiac ale czy to normalne?)
Jest to całkowicie normalne i prawidłowe (aczkolwiek niepożądane przez uzytkowników) - aby mieć na starcie takie kolory jak w aparacie musisz skorzystać z Capture NX :(, bowiem tylko narzędzia Nikonowskie potrafią na start wczytac ustawienia z puszki Nikona. Reszta programów wczytuje NEFa i... albo ustawia wszystko na normal, albo próbuje jakiegoś automatycznego dopasowania do zawartości pliku (z różnym skutkiem dla wyglądu).
sobie robicie jaja
Nie, napisałem już, że (wyjątkowo ;-) ) nie robię sobie jaj.
Erie ma rację. Na takim poziomie trzeba się zagłębić w bardziej "techniczne" aspekty obróbki obrazu.
Ja natomiast nie rozumiem jednej rzeczy (ale ja amator jestem) - Co mi daje podgląd zdjęcia, na którym piksele są wielkości znaczków pocztowych?
Czy najważniejszy nie jest efekt wizualny zdjęcia - jego wygląd na papierze czy na stronie internetowej?
przepraszam, że trochę zmienię temat, ale możecie mi podpowiedzieć jak najtaniej wejść w posiadanie legalnej wersji lightrooma? Czytałem w paru miejscach, że podobno ma kosztować 299USD, natomiast nigdzie nie znalazłem w sieci takiej oferty.
przepraszam, że trochę zmienię temat, ale możecie mi podpowiedzieć jak najtaniej wejść w posiadanie legalnej wersji lightrooma? Czytałem w paru miejscach, że podobno ma kosztować 299USD, natomiast nigdzie nie znalazłem w sieci takiej oferty.Google Ci sie zawiesily, czy jak? http://www.cortland.pl/Lightroom_idc=5_27_790.html
ofertę cortlandu to znam od dawna, znalazłem conajmniej 3 firmy które oferują cenę lepszą o ok 100pln, ale to mi i tak za cholerę nie daje 299 dolców!
ofertę cortlandu to znam od dawna, znalazłem conajmniej 3 firmy które oferują cenę lepszą o ok 100pln, ale to mi i tak za cholerę nie daje 299 dolców!A co Ty taki naiwny jestes, ze sobie przeliczasz 299$ razy jego kurs w Polsce? :D Poza tym wez jeszcze pod uwage, ze to mogla byc cena netto. ;)
Do 299 $ dodaj jeszcze podatki i zysk każdego, kto chociaż przez 5 minut trzymał pudełko z programem w rękach - wtedy wyjdzie Ci polska cena ;)
Gdy kupowałam Photoshopa w moje ręce wpadł artykuł zamieszczony w Computer Arts. Wypowiadał się w nim przedstawiciel Adobe na Wielką Brytanię. Na pytanie dlaczego programy Adobe na rynku europejskim są tak drogie odpowiedział, że firma ustalając ceny bierze pod uwagę średnie zarobki w danym kraju. Policzyłam i wyszło mi, że w Polsce nastąpił chyba jakiś boom gospodarczy, o którym nikt nic nie wie - wszakże polskie ceny PSa były najwyższe w Europie.
Lightroom'a możesz zakupic za 301,29 $ tutaj.
https://store2.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-EU&view=ols_prod&category=/Applications/PhotoshopLightroom&distributionMethod=FULL&nr=0
Co prawda nie jest to 299$ ale też całkiem niedrogo ;-)
no i rzeczywiście z 300dolarów zrobiło się 300Euro :)
https://store2.adobe.com/cfusion/store/index.cfm?store=OLS-EU&view=ols_prod&category=/Applications/PhotoshopLightroom&distributionMethod=FULL&nr=0
widzę że nie jestem pierwszy który przeklina pod nosem politykę adobe:
http://zawsze-kwadrat.blogspot.com/2007/02/lightroom-10-po-polsku.html
Być może moje informacje są błędne, ale kontaktowałam się z osobami zajmującymi się między innym prawem - z rozmów tych wynikało, że używanie oprogramowania zakupionego za granicami Polski bez opłacenia podatku jest nielegalne i podlega pod skarbówkę.
Sprawdzając różne możliwości zakupu PSa samodzielnie zorientowałam się, że niemożliwością stało się zakupienie oprogramowania nie posiadając stałego adresu zameldowania w USA, Niemczech, Wielkiej Brytanii itd. oraz nie posiadając karty kredytowej banku, który ma siedzibę w danym kraju. Również zarejestrowanie się w sklepie internetowym za pomocą adresu mailowego zakończonego na nasze radosne .pl było nie do przejścia ;]
Tym samym zmuszona okolicznościami kupiłam go w Polsce - otworzyłam pudełko z płytkami instalacyjnymi i ze zgrozą zobaczyłam jak wypadają z niego 2 porysowane płyty. Wyłamały się plastikowe zaczepy które utworzyły na krążkach piękne abstrakcyjne wzory.
Jak dla mnie nie tylko polityka finansowa Adobe jest lekko nietrafiona, szwankuje nawet dobór opakowań.