Zobacz pełną wersję : Bowens Esprit 750Ws+ - gdzie kupić żarnik
Niestety zbił się żarnik w tej lampie a cena zakupu w Foto7 w Gliwicach średnio mi się uśmiecha (1060zł brutto). Znalazłem takowy żarnik w BHphotovideo za 209$ http://http://www.bhphotovideo.com/c/product/209127-REG/Bowens_BW_2980_Flashtube.html , zadałem pytanie czy jest to żarnik na 110V czy na 220V, odpisali że "Yes, this flashtube with work with your monolight." Taki sam w Adoramie jest opisany jako wyłącznie na 110V. Czy ktoś się orientuje bardziej jak to jest z tymi żarnikami. Dzięki
jesli palnik ma 750Ws to napiecie z ktorego jest ladowany nie ma znaczenia - przewaznie palniki w lampach pracuja na 500-600V
jesli masz 750Ws lampe to pewnie ma podwajacz napiecia - czyli kondensator zamiast do typowych ~300V laduje sie do dwukrotnie wiekszej wielkosci
ze 110V bez niczego przy tej samej pojemnosci kondensatora blysniesz zaledwie na ...12Ws
gdyby palnik byl na 110V to kondensatory pewnie mialy by wielkosc lodowki :D
mialem ten sam problem z zakupem palnika - generlanie wszedzie ci powieza ze nie bedzie pasowac bo ICH palniki pasuja tylko do ICH lamp - a gowno - wsio zdielano w CHRL dla perkin-elemer - niemiaszki chyba nic nie robia - nawet 1 szt nie chca sprzedac (cena jakies 18ojro ale trzebaq wziasc 500szt)
owszem sa roznice - np multiblitz czeto stosuje ceramiczne cokoly - wymiana palnika to bajka - ale cena - chyba bulbulator z przyczlapami z promu kosmicznego jest tanszy
vo nie znaczy ze nie da sie czego takiego uzyc - wystarczy oprawke zdemontowac ostroznie a palnik wsadzic do swoejej lampy
pod uwage bierz palniki np 1000Ws (praktycznie kazda lampa do 500Ws pracuje na palniku wlasnie 500 - wydluza to trwalosc - pewnie 500 i wyzej to wlasnie 1000Ws jak nic
wazne zeby pasowal rozstaw nozek palnika i srednica wewnetrza bylazblizona (choc jesli uzywasz np halogenow a nie zarowek e27 na piloty to moze byc mniejsza srednica - z wiekszymi srednicami palnika jest gorzej - moze nie pasowac potem jakies akcesorium
generalnie troszke problem - gdyby to bylo mniej to polecilbym conrad elektrnik - 80zl za palnik 500Ws choc bez filtra UV (podobno wplywa to na WB - ale nie zauwazylem)
zapytaj np w markoflashu - produkuja lampy wiec pewnie ci pomoga - a do tego polska firma - wiec fakture dostaniesz czego zagraniczniakach nie mozna powiedziec
chyba coś kręcisz bo istnieją lampy w wersji US zasilane 110V które mają moc 750Ws i nie mają wielkości lodówki, interesuje mnie generalnie tylko to czy sam palnik jest inny w wersji US 110V i europejskiej 220V
chyba coś kręcisz bo istnieją lampy w wersji US zasilane 110V które mają moc 750Ws i nie mają wielkości lodówki
czytaj uwaznie..
gmoszkow
24-03-2008, 01:33
rolic - ty piszesz o zasilaniu lampy (i to może być 110 lub 230V) ale napięcie na żarniku jest zupełnie inne niż to z sieci.
Ludzie z BH Photovideo czy innej firmy piszą Ci, że to będzie pasowało do lamp, które oni sprzedają czyli na 110 V. Jednym zdaniem napięcie o którym pisze madburn to wewnętrzne napięcie rozładowania kondensatorów które idzie na żarnik.
Na Twoim miejscu napisałbym do Bowensa z tekstem, że obecnie przebywasz w USA i spalił Ci się żarnik i czy ten z modelu amerykańskiego będzie banglał z tym europejskim.
Pozdrawiam
Grzegorz
to czysta fizyka - E(Ws) =(C*U^2)/2
jesli przeksztalcisz to zobaczysz ze duze energie ciezko uzyskac przy znanym i lubianym 220V
dlatego stosuje sie powielacze napiecia
Wracając do tematu - gdzie kupić żarnik do bowensa 750+?;)
Wracając do tematu - gdzie kupić żarnik do bowensa 750+?;)
albo foto7 albo calumetphoto.
http://www.calumetphoto.co.uk/item/BW2980/
to chyba ten jesli czegos nie pozajaczkowalem
a do tego polska firma - wiec fakture dostaniesz czego zagraniczniakach nie mozna powiedziec
kazda legalnei dzialajaca firma wystawi ci fakture. jesli jest to w europie to rozliczasz ja normalnie odliczasz vat itp.
jesli jest to poza europa nie odliczysz vatu, ale w koszty mozesz wrzucic bez problemu.
Calumet ma też filię w Niemczech. Jest odrobinę drożej niż w UK, ale z tego co się zorientowałem to taniej oryginalnych palników raczej nie da się kupić. Wymiana na nieoryginalny mija się z celem - zważywszy na fakt, że jednym z powodów, dla których kupuje się te lampy, jest stabilność temperatury barwowej. Co do faktury - euronip to 48 godzin - czyli dobę po złożeniu zgłoszenia już można się nim posługiwać, niemiecki Calumet ponoć wystawia faktury, nie wiem jak w UK, ale zakładam, że tak samo.
marszull
08-02-2010, 15:33
calumet uk tez wystawia faktury bez problemu, dodatkowo wprowadzili od niedawan platnosc paypal co biorac pod uwage koszt przelewow zagranicznychw polskich bankach
jest duzym ulatwieniem
ps jakbys mial problem z kontaktem to odezwij sie na pw wieczoram podam ci maila bezposredniego do babki ktora zajmuje sie sprzedaza poza anglie ale teza nie jestem w domu
calumet uk tez wystawia faktury bez problemu[...]
Nawet nie wiesz jak ułatwiłeś mi tym pewien plan :mrgreen:
marszull
08-02-2010, 16:16
nie ma problemu ;-) oczywiscie nipeu jest potrzebny, ale jak widze to chyba o tym wiesz. jakbys potrzebowal tych namiarow to tez sie odezwij na PW wieczorem