Zobacz pełną wersję : Fotografia studyjna - szkło
beribazoo
22-03-2008, 18:01
Witam,
Jako że po wielu miesiącach oczekiwań wkońcu udało mi się namówić mój zestaw studyjno-oświetleniowy do współpracy z body to rozpoczynam prace.
A praca nie jest łatwa, mam do sfotografowania kolekcje około 150 małych buteleczek (część przezroczysta, część nie, cześć buteleczek ma różne zabarwienie), na początek mają to być zdjęcia katalogowe, czyli tło, buteleczka ładnie oświetlona i odbicie od plexi na dole.
I tu sie pojawił problem z ustawieniem oświetlenia, posiadam "lampę" studyjną JH-6800 i troche stuff'u (statyw, parasolka itp.), zrobiłem "stół" na którym trzymałem oświetlany przedmiot, z tyłu białe tło, po bokach białe tło(patrz.rysunek). Jak widac na schemacie walilem swiatlem odbitym od parasolki, swiatlem przechodzacym przez parasolke oraz swiatlem bezposrednio z lampy (jedyna zaslona to tło).
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img530.imageshack.us/img530/9408/schemat1ec1.jpg)
a efekt jest dosyc mizerny:
źródło (http://img179.imageshack.us/img179/9563/sg1s4939copykv9.jpg)
źródło (http://img395.imageshack.us/img395/9938/sg1s4961copyaj7.jpg)
Chciałbym osiągnąc coś takiego mniej więcej:
http://www.lion.com.pl/html/5_867.html
I teraz sie zastanawiam, czy dopalić drugą taką lampą z parasolką od przodu, czy ustawiać po bokach, zwątpiłem w to ze da się to sfotografować za pomocą "single light", w każdym razie jeżeli ktoś ma jakieś pomysły jakby można to było ustawić będe bardzo wdzięczny.
Tło jest to kartka...A1 lub A0 (teoretycznie biała), bardzo mała odległość butelki od źródła światła...około 30-40 cm(może oddalić)?
m_a_j_k_e_l
22-03-2008, 22:56
Polecam zglosic sie do bonza ! :) Naprawde jest the best! Robi zdjecia tak, ze wygladaja jakby byly zrobione BOG wie czym :P a robi zazwyczaj wszystko sam i opisuje to na swoim forum! Zobacz tam a napewno Ci to pomoze! To jest stronka: http://www.o7.tox.pl/ a to jego forum : http://www.forfoto.pl/
P.s Bonzo wybacz, ze podaje stronke z Twoim adresem tutaj ale tam najwiecej kolega znajdzie... no i oczywiscie na Twojej stronie sa przyklady zdjec aby mial mozliwosc obejrzenia.
Pozdrawiam i mam nadzieje, ze troche pomoglem
beribazoo
22-03-2008, 23:29
majkel, dzieki za info, nie omieszkam sprobowac sie czegos dowiedziec:)
Moze sam bonzo sie tutaj wypowie?
Podstawy mozna powiedziec ze mam, Michael Freeman przerobiony dokladnie plus pare tutoriali z neta...ale praktyka wyglada nieco inaczej niz to co pisza w ksiazkach...
hmmm. specjalista nie jestem, jednak mam pomysl:
wykorzystaj SOFTBOX ?!
beribazoo
22-03-2008, 23:34
Jakbym mial to bym wykorzystał, mozna zrobic tylko pytanie jaki?
Druga kwestia...ok mam softbox...co dalej?
Chodzilo mi bardziej o ustawienie niz zastosowanie sprzetu ale dzieki za odpowiedź:)
hmmm...
ustawiasz swoja butelke wewnatrz, oswietlasz rownomiernie.... ha, tu jest problem :)
proboj, proboj a napewno sie uda :D
pozdrawiam !
beribazoo
23-03-2008, 00:00
A to widzisz...w ten sposób nie pomyślałem żeby wykorzystać softbox.
Kuba
a próbowałeś zrobić coś na wzór małego namiotu bezcieniowego z podłogą w plexi ??
i od strony aparatu dodatkowo mógłbyś błyskać światłem odbitym od parasolki...
jak będę miał chwilę, to musimy się jakoś umówić u ciebie i popróbować... :)
beribazoo
23-03-2008, 10:16
Niestety namiot bezcieniowy nie sprawdza sie przy szkle :)
m_a_j_k_e_l
23-03-2008, 12:53
Ja to bym zawołał bonza :) Pewnie zrobi coś z niczego a efekty beda swietne! Miejmy nadzieje, ze zauwazy post! Wypowie się i bedzie ja zapas dla nowych uzytkownikow! Pozdrawiam
Niestety namiot bezcieniowy nie sprawdza sie przy szkle :)
namiot bezcieniowy to taka namiastka stolu bezcieniowego .. i przy szkle da sie go zastosowac.. wszystko zalezy co chcemy osiagnac .. nie do wszysktiego sie nadaje.
wracajac do watku
calosc tego co chcesz da sie zalatwic na stole bezcieniowym. ewentualnie jak niemasz stolu to plexi i bialy karton na tlo . tyle tylko ze jedna lampa nic nie zrobisz. potrzebujesz minimum jescze jednej a najlepiej dwoch.
stawiasz lampe na plexi, podswietlasz od dolu biale tlo, ktore robiac za blende oswietli butelke, dopalasz z skosnym swiatlem z gory przod ustawiajac tak by nie bylo blikow. 150 butelek do zrobienia spokojnie w dwa dni jels maja to byc katalogowki.
idealem jest 5 lamp i dobre makro. wbrew pozorom fotografia produktu wymaga znacznei wiecej swiatla niz modowa czy portretowa
ps. a po ostatnich duskusjach o stopkach obiecalem sobie ze koniec dzielenia sie wiedza... no ale niech bedzie .. swieta sa .. :)
beribazoo
23-03-2008, 15:14
stawiasz lampe na plexi....podswietlasz od dolu biale tlo
Czyli jedna lampa na pleksi, jedna na biale tlo od spodu, i jedna po skosie od przodu? Jaki jest cel tej ostatniej, lampa od spodu nie da wystarczajaco duzo swiatla zeby uwidocznic szczegoly buteleczki? :)
Dzieki za wyczerpującą odpowiedź
w cytowanej wypowiedzi mialo byc butelke :) znaczy sie predmiot fotografowany :)
najlepszym rozwiazaneim jest 5 lamp - dwie z dolu dwie z gory jedna z tylu. no w szczegolnych przypadkach jeszcze jedna z przodu.
ale napisales ze masz jedna wiec odpowiedzialem ze jedna niewiele zrobisz potrzebna ci minimum jeszcze jedna lampa z przodu. jedna podswietlasz tlo + troche dolu druga doswietlasz przod. najlepiej przed jakis duzy dyfuzor by miec jak nabardziej rozproszone swiatlo - moze byc
kawal mlecznej plexi na przyklad lub gruba kalka techniczna w razie potrzeby dwie warstwy.
normalnie sie to robi oswietlajac przez dyfuzor z mlecznej plexi montowany na stole.
beribazoo
23-03-2008, 16:37
normalnie sie to robi oswietlajac przez dyfuzor z mlecznej plexi montowany na stole
Wiem, czytalem Michaela Fremaan'a :)
Powiem szczerze ze jako taki kompromis osiągnałem, 1 lampa wali od tyłu pod kontem, 1 blenda (srebna płachta do przednich szyb do samochodów) odbija na tło, druga - biały brystol na przedmiot od przodu...efekt mozna nazwać zadowalającym kompromisem.
w fotografii nie mozna sobie pozwalac na kompromisy :) nikt z klientow nie bedzie pytal czy masz blende lastolite'a czy kawal przescieradla. liczy sie efekt :) znam zdjecia reklamowe zrobione w malym garazu ktore powalaja na kolana i takei robione w wielkim studio z super sprzetem ktore sie do niczego nie nadaja. najwzniejsze wiedziec co sie chce osiagnac i przedstawic klientowi taki efekt koncowy byz radosia podpisal fakture :)
beribazoo
23-03-2008, 18:54
Będąc studentem bez dochodu ja mam do wyboru tylko kompromisy ;)
Będąc studentem bez dochodu ja mam do wyboru tylko kompromisy ;)
kiepska wymowka - masz sprzet ktorym mozna zrobic swietne zdjecia - to czy sie jest studentem czy nie, nie ma zadnego znaczenia. mozna byc nawet policjantem :)
dochod nie ma tu zadnego znaczenia. klient ma powinien dostac jak najlepsze foty i porzadnie za nie zaplacic - kazda inna opcja jest dokopywaniem samemu sobie :)
beribazoo
23-03-2008, 20:49
kiepska wymowka - masz sprzet ktorym mozna zrobic swietne zdjecia - to czy sie jest studentem czy nie, nie ma zadnego znaczenia. mozna byc nawet policjantem :)
dochod nie ma tu zadnego znaczenia. klient ma powinien dostac jak najlepsze foty i porzadnie za nie zaplacic - kazda inna opcja jest dokopywaniem samemu sobie :)
Heh, poniekąd jest, nie musze kupowac profi sprzetu zeby robic dobre zdjecia, to jest dosyc oczywiste, ale softbox by sie przydal no i tu jest problem, albo kupic albo samemu robic ale nawet jak chce zrobic samemu potrzebuje do tego paru materiałów, chyba ze bym po smietnikach chodził i szukał. Bo powiedzmy szczerze, niektórych niezbędnych urządzeń nie zastąpimy talentem, umiejętnościami czy kombinowaniem :)
Moge sie postarac robić tym co mam foty jak najlepsze, ale mowisz ze potrzebne do tego 5 lamp, ja mam 1 i sobie radze, ale to jest wlasnie kompromis. Zamiast kupic pozostale 4 ja wykorzystuje to co mam i kombinuje.
EDIT:
1.Chyba zeszlismy z tematu...
2. Oddam nerke za troche gliceryny :P
nie musze kupowac profi sprzetu zeby robic dobre zdjecia, to jest dosyc oczywiste, ale softbox by sie przydal no i tu jest problem, albo kupic albo samemu robic ale nawet jak chce zrobic samemu potrzebuje do tego paru materiałów, chyba ze bym po smietnikach chodził i szukał.
patrzac po stopce watpie bys byl zmuszony chodzic po smietnikach...
dobija mnie jak ludzie kupujacy sprzet za kilka lub nascie tyspln potem mowia ze nie stac ich na softbox :)
Bo powiedzmy szczerze, niektórych niezbędnych urządzeń nie zastąpimy talentem, umiejętnościami czy kombinowaniem :)
zastapimy
Moge sie postarac robić tym co mam foty jak najlepsze, ale mowisz ze potrzebne do tego 5 lamp, ja mam 1 i sobie radze, ale to jest wlasnie kompromis. Zamiast kupic pozostale 4 ja wykorzystuje to co mam i kombinuje.
nie powiedzialem ze potrzebne tyllko ze najprosciej, da sie dwoma. na upartego da sie jedna.
widze ze nic nie zrozumiales z moich wypowiedzi :)
beribazoo
23-03-2008, 21:06
Heh no cóż, różnią nam sie poglądy w pewnych kwestiach, czytam oczywiscie to co piszesz bo po to założyłem ten wątek (i rozumiem). Moja stopka wcale nie jest taka imponująca, a komentarz że mam sprzęt za pare tysia a nie stać mnie na soft'a mi sie szczerze nie podoba, nie poszedlem do sklepu i kupilem wszystko naraz (a za pomoca zmudnej i powolnej roboty zeby moc sobie kupic chociarz zwykle tele), przebija z Twoim postów taka jakby wyższość w zwiazku z tym ze w kolumnie po lewej masz liczbe z 3 zerami a ja 1, napewno masz wiecej doswiadczenia i wiedzy (w to nie watpie, ale nie lubie jak ktos patrzy na mnie z gory) :)
Kupiłem ostatnio fotocele żeby móc wogole coś zrobić i to jest wlasnie przyklad ze nie wszystko da sie zastąpić dobrymi chęciami i kombinowaniem :)
EDIT:dobra, sprawny elektryk i z tym by sobie poradzil...
Koniec off'a, mam nadzieje ze bedziesz mądrzejszy niż ja i nie musisz mieć ostatniego słowa, bo ja sie powstrzymać nie mogłem :mrgreen:
PS. Imponujace Portfolio
a komentarz że mam sprzęt za pare tysia a nie stać mnie na soft'a mi sie szczerze nie podoba, nie poszedlem do sklepu i kupilem wszystko naraz
na kalke techniczna za 3pln tez cie nie stac? swietnie sluzy jako softbox
nikt nie kupuje wszstkiego na raz. ale marudzenie ze "chcialbym zrobic zlecenie ale mniena to nie stac" jest lekko bez sensu nie uwazasz?
przebija z Twoim postów taka jakby wyższość w zwiazku z tym ze w kolumnie po lewej masz liczbe z 3 zerami a ja 1, napewno masz wiecej doswiadczenia i wiedzy (w to nie watpie, ale nie lubie jak ktos patrzy na mnie z gory) :)
ta wypowiedz to po prostu kolejny dowod na to ze nie warto sie dzielic wiedza na forum bo i tak ktos komu ja przekazujesz pokaze ci 4litery :)
i dzieki za uswiadomienie o ilsoci postow .. co kawalek ktos laskawie o tym przypomina dzieki czemu orientuje sie ile klapniec w klawiature stracilem na tym forum :)
Kupiłem ostatnio fotocele żeby móc wogole coś zrobić i to jest wlasnie przyklad ze nie wszystko da sie zastąpić dobrymi chęciami i kombinowaniem :)
wyjasnij mi jedno - po co bierzesz sie za zawodowa fotografie (bo za taka uwazam zlecenie robione dla klienta) skoro wg ciebie samego nie masz wiedzy i sprzetu by wykonac zlecenie?
nie jest to zarzut tylko ciekawosc czesto osatnio spotykanego zjawiska porywania sie z motyka na slonce. ja na przyklad nie podjalbym sie budowy mostu w moim miescie mimo ze wiem jak chcialbym by wygladal.
beribazoo
23-03-2008, 21:28
Sailor, sory, okreslenie "praca" w pierwszym poście jest mylne. Robie to dla własnej przyjemności. Nie podjął bym sie wykonać zlecenia bez jakieś praktyki, nie szukasz praktykanta do studia? :P
Nie chciałem Cię urazić, bo dyskusja sie zamieniła w kłótnie, chciałem rade i dostąłem ją.
Nie odrazu Rzym zbudowano.
"chcialbym zrobic zlecenie ale mniena to nie stac" jest lekko bez sensu nie uwazasz?
Tak jak pisalem, robie dla wlasnej przyjemności, jakbym miał za to kase dostać to bym po kredyt poleciał :)
Robie to dla własnej przyjemności. Nie podjął bym sie wykonać zlecenia bez jakieś praktyki,
wybacz ale :
A praca nie jest łatwa, mam do sfotografowania kolekcje około 150 małych buteleczek (część przezroczysta, część nie, cześć buteleczek ma różne zabarwienie), na początek mają to być zdjęcia katalogowe
ciezko uznac za zabawe dla przyjemnosci pomijajac fakt ze nie znam nikogo kto znajduje przyjemnosc w trzaskaniu packshotow
nie szukasz praktykanta do studia? :P
szukalem, znalazlem :)
beribazoo
23-03-2008, 21:43
Mam dostęp do kolekcji i chcę ją sfotografować, mam pomysł jak można wykorzystac te zdjęcia i jest to też okazja zeby zdobyć doświadczenie i troche obycia ze światłem, czyż nie :)
Napisałem tak bo to jest tak jakby zadanie, dałem sobie cel, zrobić katalog, potem sie pobawić w coś bardziej twórczego jak mi przyjdzie do głowy pomysł
szukalem, znalazlem
Szkoda :)
Szkoda :)
koniec offtopa :)