PDA

Zobacz pełną wersję : Numeracja zdjęć w D200 - dwa pytania

Jacek B.
22-03-2008, 12:25
Witam,
czy jest gdzieś w D200 możliwośc ustawinia aparatu, żeby numerował na każdej kolejnej włożonej karcie, zdjęcia z zachowaniem ciągłości numeracji. Teraz po formatowaniu kartu mam znowu nr 0001 a chce mieć kolejny czyli jeśli przed formatowaniem ostatni był 320 to po formatownianu ma być 321 jako pierwsze wykonane zdjęcie.
Drugie pytanie dotyczy opcji określenia od jakiego nr ma zaczynać numerację. Chodzi o to że np w jednym korpusie ustawiam sobie żeby zaczynał od 001 a w drugim np od 1000, wtedy nr nie nie powtarzają przy zgrywaniu wszystkich zdjęć do jednego folderu. czy jest gdzieś taka opcja?
pozdrawiam

JK
22-03-2008, 12:35
..... czy jest gdzieś w D200 możliwośc ustawinia aparatu, żeby numerował na każdej kolejnej włożonej karcie, zdjęcia z zachowaniem ciągłości numeracji. ....

Jest. Poszukaj w instrukcji i zmień ustawienia w menu. Nie mam już D200 więc numeru parametru nie podam, ale taka możliwość jest. Trzeba tylko poszukać.

.... Drugie pytanie dotyczy opcji określenia od jakiego nr ma zaczynać numerację. Chodzi o to że np w jednym korpusie ustawiam sobie żeby zaczynał od 001 a w drugim np od 1000, wtedy nr nie nie powtarzają przy zgrywaniu wszystkich zdjęć do jednego folderu. czy jest gdzieś taka opcja? ....

Wystarczy w menu obu puszek zmienić tekst "DSC" na inny. Na przykład: DS1 - dla pierwszej puszki i DS2 - dla drugiej. Będziesz miał różne nazwy plików z każdej puszki.

BugsBunny
22-03-2008, 12:41
czy jest gdzieś w D200 możliwośc ustawinia aparatu, żeby numerował na każdej kolejnej włożonej karcie, zdjęcia z zachowaniem ciągłości numeracji. Teraz po formatowaniu kartu mam znowu nr 0001 a chce mieć kolejny czyli jeśli przed formatowaniem ostatni był 320 to po formatownianu ma być 321 jako pierwsze wykonane zdjęcie.

Custom Settings/d6/File No. Sequence/ On
co do drugiego pytania - najlepiej tak jak podał JK, różne nazwy dla różnych korpusów

Jacek B.
22-03-2008, 13:41
dzięki za pomoc.
pozdrawiam