Zobacz pełną wersję : Korecja wizjera w d40
Witam.
Może ktoś się orientuje, jak należy ustawić ten suwaczek od korecji wizjera w d40, tak aby był w pozycji neutralnej, tzn. 0D, nie 1D, nie -1D. Nosze okulary i także w nich fotografuję, więc nie potrzebna mi korekta w body.
Ustaw tak, żebys dobrze widział;)
Właśnie próbuje, ale dobrze widzę w dwóch pozycjach, i sam nie wiem w której lepiej :p
Art Erie
22-03-2008, 12:08
Pozycja neutralna będzie zapewne w połowie ;) Obrót góra-dół to korekcja +/-
o to chodzi, że w d40 mam suwaczek, a nie kółeczko takie jak jest np. w d80.
Art Erie
22-03-2008, 13:33
To chyba nie jest aż taka różnica "kółko", czy "suwak" środkowa pozycja intuicyjnie wskazuje pozycję neutralną.
A ja nie mam wady wzroku, a suwak muszę mieć w D40x na samym dole, bo w innej pozycji mam obraz rozmazany, nie ostry.
Pozdrawiam Paweł
luzaczek82
23-03-2008, 23:59
Ja tez mam na samym dole:)
...za kolegami, suwak w moim D40 też jest na samym dole, inne pozycje nie są ostre...
Ja w okularach mam jedną pozycję od dołu, tak sobie ustawiłem, tak mi najlepiej. Więc nadal kwestia pozycji zerowej jest nierozwiązana :P.
foto-facecik
24-03-2008, 13:45
Kolego Ja W Swoim D40x Mam Suwak Prewie Na Samym Dole, Ale Myśle że Tego Nikt Ci Nie Podpowie Jak Go Ustawić Poprostu Ustaw Go Tak Abyś Dobrze Widział
Według tego co pamiętam z instrukcji, zakres wartość suwaka nie jest równa
Dół jest gdzieś -0.5 dioptri a do góry ze +2 ale nie mam instrukcji przy sobie zeby sprawdzic.
Wiem jedynie ze na zero to jest 1 dzialka od dolu
Najważniejsze żebyście pola ostrości widzieli dobrze(takie czarne kwadraciki :)). A potem kropką sprawdzić czy wam oko nie zezuje :D