Zobacz pełną wersję : Uniwersalne ekonomiczne wyposażenie fotografa plener/pokaz mody/bal
wydaje mi się, że wybrałem odpowiedni dział na zadanie poniższych pytań, jesli nie, prosze moderatora o przeniesienie.
otóż dostałem propozycję wyjazdu,hmmm zarobkowego z duza firma na zagraniczna 'konferencję'
wyjazd ma wyglądać mniej więcej tak: kilkadziesiąt osób, trzy dni, podczas których mają miec miejsce: konferencje, bal, kolacja na plazy(wieczorem), pokazy mody, zwiedzanie miasta (?)...
i teraz moja prosba o wasze rady, jak się do tego wszystkiego przygotować, czyli jaki sprzęt powinienem dokupić, myślę tu głównie o sztuczym świetle.
posiadam, to, co w stopce + lampa metz (nie pamietam modelu, dalem za nia 200zl na allegro rok temu, glowica ruchoma tylkogora/dol), dysponuję budżetem 1000zł
zastanawiam sie, czy moze nie pozbyc sie su-800, kupic chinskie radio do wyzwalania lamp (sabiny i metza), kupic do nich dwa softboxy ok 60x80, pomyslalem tez, ze jakbym sprzedal jeszcze 50 1.8 to powinno starczyc na 85 1.8, a moze cos szerszego, np sigme 30 1.4 (do pokazow mody, bardzo wazny punkt programu).
no i oczywiscie jakas ze 2x4GB CF, co by chociaz na jeden dzien w NEFach starczylo...
kronos28
22-03-2008, 13:01
laptop - do zgrywania fot i ewentualnego pokazu jak se włodarze zażyczą ;)
jasny teleobiektyw - sprzedaj to SU800, bo wątpię abyś miał czas na zabawę CLSem - sprzedasz SU800, tego 70-300 i kupisz np. sigmę 70-200/2.8
weź lampę kilka kart i sporo akku :)
sprzedasz SU800, tego 70-300 i kupisz np. sigmę 70-200/2.8
weź lampę kilka kart i sporo akku :)
hmmm, a nie lepiej jakas szeroka stalke?
Masz 17mm f/2.8 i chcesz jeszcze szerzej?
Wydaje mi sie ze w miejscach o jakich mowisz raczej szerzej nie trzeba. A tak jak kolega powiedzial, kup tele ze stalym swiatlem 2.8 i bedziesz mial wszystko co trzeba. Ja bym sie tylko zastanowil nad zapasowym body, bo jesli tutaj mowa o powaznych klientach to raczej nie bedziesz chcial sie tlumaczyc ze zdjec nie ma bo sie cos zepsulo.
pioter m
22-03-2008, 16:33
Prawda. Nawet d40 zapiety na stale do sigmy 70-200/2.8 duzo ulatwilby zycie.
konferencja, pokaz mody, bal, kolacja na plaży.. to raczej nie miejsca na rozstawianie lamp z softboxami, to się przydaje przy zdjęciach pozowanych, a nie gdy trzeba się przez cały czas poruszać
za kolegami, przydałby się jasny tele, no i może jakiś databank
Prawda. Nawet d40 zapiety na stale do sigmy 70-200/2.8 duzo ulatwilby zycie.
Tak tylko ze z D40 nie bedzie AF. Ja bym obstawial drugi D70/D70s
Czyli 2x D70/D70s, Tamron 17-50mm f/2.8, Sigma 70-200mm f/2.8, SB-800, No i jakis data bank lub laptop. Bedzie pewnie i jasno.
kronos28
22-03-2008, 18:14
Tak tylko ze z D40 nie bedzie AF. Ja bym obstawial drugi D70/D70s
chyba ze gdzies taniej wyrwie wersję z HSM
konferencja, pokaz mody, bal, kolacja na plaży.. to raczej nie miejsca na rozstawianie lamp z softboxami, to się przydaje przy zdjęciach pozowanych, a nie gdy trzeba się przez cały czas poruszać
za kolegami
jak chce sie to zrobic profesjonalnie to raczje wyobrazam sobie bez dodatkowego oswietlenia.. niewazne czy bedzie to plaza czy pokaz mody czy konferencja. wszedzie mozna dostawic lampy o ile sa to zorganizowane imprezy.
inaczej wyjda pstryki jakie pan prezes moze zrobic malpka ale nie martw sie .. i tak beda zadowoleni ze maja zdjecia na ktorych widac tylko przepite mordki i czarna otchlan w tle ktora udaje plaze. w takich wyjazdach chodzi z reguly o ilosc zdjec a nie ich jakosc i o to by kazdy na tych zdjciach byl.
rzadko sie zdarza ze ktoras z firm chce cos naprawde porzadnego.
jak chce sie to zrobic profesjonalnie to raczje wyobrazam sobie bez dodatkowego oswietlenia.. niewazne czy bedzie to plaza czy pokaz mody czy konferencja. wszedzie mozna dostawic lampy o ile sa to zorganizowane imprezy.
inaczej wyjda pstryki jakie pan prezes moze zrobic malpka ale nie martw sie .. i tak beda zadowoleni ze maja zdjecia na ktorych widac tylko przepite mordki i czarna otchlan w tle ktora udaje plaze. w takich wyjazdach chodzi z reguly o ilosc zdjec a nie ich jakosc i o to by kazdy na tych zdjciach byl.
rzadko sie zdarza ze ktoras z firm chce cos naprawde porzadnego.
co wiec proponujesz na dodatkowe oswietlenie ?
czy moje sb800 i ten Metz + radio i softboxy to dobry i wystarczajacy pomysl ?
zawsze moge tez trzymac sabine na sankach i wyzwalac metza fotocela.
piszac, ze mysle o czyms szerszym myslalem o jasnej stalce szerszej niz 50, czyli np sigma 30 1.4
no i kurcze, swietny koncept z jasnym tele, ale jakby nie bylo, to 3k trzeba dac...
jaka jasna stałka wg was będzie najbardziej przydatna w opisanych przeze mnie sytuacjach ?
kronos28
22-03-2008, 21:34
sigmę używkę można wyrwać za 2k
a te softboxy do SB to raczej takie małe bo ci duzego Sb to nie udźwignie i zginie ta lampa w nim
no jeżeli jest wystarczająco czasu to oczywiście się zgadzam, tylko z drugiej strony sabina i metz, mogą być trochę za słabe żeby efektywnie doświetlić tło na plaży (nie wiem ja amator ;) )
a do autora to chyba jednak lepszym uzupełnieniem tego co masz to byłby wspomniany przez ciebie nikon 85 1.8, bo tamronem powinieneś dać sobie radę
no jeżeli jest wystarczająco czasu to oczywiście się zgadzam, tylko z drugiej strony sabina i metz, mogą być trochę za słabe żeby efektywnie doświetlić tło na plaży (nie wiem ja amator ;) )
a do autora to chyba jednak lepszym uzupełnieniem tego co masz to byłby wspomniany przez ciebie nikon 85 1.8, bo tamronem powinieneś dać sobie radę
z ta plaza, to jednak bedzie tylko kolacja w zamknietym namiocie. a moze AŻ.
ja tez mam wrazenie ze bardziej przydatna niz 70-200 2.8 bedzie 85 1.8 ze wzgledu na duzo lepsze swiatlo. zdjecia beda wykonywane przedewszystkim w ciemnych lokacjach. dysponuje niestety tylko d70s ktory jak wiadomo szumi przeokrutnie, wiec iso maaaax 640.
do tego praktycznie zadna fotografia nie bedzie drukowna na papier, zdjecia beda ogladane na monitorach, a jak wiadomo ludzie bardzo nie lubia 'takich kropek i brudow'
zdecydowalem sie jednak na sigme 70-200.
mam jeszcze jedno pytanie:
czy lepiej dolozyc do d200 (za max kilka misiecy i tak przesiade sie na d300, na ktore mnie narazie nie stac)
czy lepiej kupic jeszcze jeden obiektyw, mysle tu o sigmie 30/1.4 (nie piszcie o wadach tego obiektywu, szkoda watku, przejazalem juz forum i testy)