PDA

Zobacz pełną wersję : Analogowe nikkory a D80

Andrew
21-03-2008, 23:30
Witajcie,

mam pytanie, czy ktoś ma doświadczenie z obiektywami do analogów nikkor 28-105D oraz nikkor AF 70-200 z korpusem D80?
Czy zaobserwowaliście może jakieś problemy, np. nieostrości na krawędziach kadru. Tele powinien chodzić ok, ale nie wiem jak przy np 28mm (oczywiście 28*1,5). Obiektywy do cyfrowych luster kierują wiązkę prostopadle do matrycy, natomiast w analogach promień padał pod kątem. Czy w związku z tym nie wystąpią problemy?

pozdrawiam

Andrew

tomecki
21-03-2008, 23:43
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=23697

mpwt
21-03-2008, 23:50
Nie mam szkieł o których mówisz, ale moje wszystkie są pod pełną klatkę i ślicznie chodzą z F100 i D80. No może poza Sigmą 14mm, która na analogu wiele traci przez crop :(

I ja się nie znam, ale skąd wniosek o tych wiązkach światła?

Andrew
22-03-2008, 21:19
I ja się nie znam, ale skąd wniosek o tych wiązkach światła?[/QUOTE]

Cześć,

Ja wyczytałem w Foto Video, że w analogu kąt padania promieni nie jest tak krytyczny jak w przypadku matrycy. Obiektywy dla cyfrowych lustrzanek konstruowane są tak, że promień pada prostopadle do całej powierzchni matrycy. Jeżeli zastosujemy obiektyw od analoga, to promień światła będzie padał na matrycę prostopadle tylko w środku matrycy, natomiast po bokach będzie to kąt ostry i mogą wystąpić problemy. Nie wiem jakie, może z ostrzeniem...

Pozdrawiam i dziękuję za info

Andrzew

wist
22-03-2008, 21:35
Częściowo masz racje, z obiektywu do analoga na bokach klatki promienie padają pod pewnym kątem, Kliszy to nie przeszkadza, jednakże weź pod uwage iż w cyfrze masz matrycę o wymiarach mniejszych od pełnej klatki (crop 1.5), więc promienie padające pod największym kątem są obcinane. Do cyfry stosuje w większości obiektywy od analoga i nie widzę większego pogorszenia jakości na brzegach kadru.
Pozdrawiam WIST

fotouśmieszek
23-03-2008, 21:55
mam WSZYSTKIE obiektywy nikonowskie pelnoklatkowe i "chodza" bezblednie w d80. z cyfrowych
uzywam tylko sigmy 10-20. kumpel ma 70-200 i osiemdziesiatka sprawuje sie super,tak samo jak z moim 80-200 f/2,8
powodzenia
st

ulv
23-03-2008, 22:14
Ten problem z kątem padania na matrycę to mają głównie marketingowcy Olympusa ;-)

Pozdrawiam
Ulv

afterall
02-04-2008, 22:17
Ten problem z kątem padania na matrycę to mają głównie marketingowcy Olympusa ;-)

Pozdrawiam
Ulv

Może to i marketing ale mam wrażenie, że obiektywy pod pelną klatkę, jak np. kitowy 28-100G który posiadam, jest na kliszy ostrzejszy.
Na cyfrze to samo daje po przymknięciu o ponad 1 działkę.