Zobacz pełną wersję : D80 - 20 tyś. klapnięć
adamturek
21-03-2008, 21:51
Rok używania i pojawiła się magiczna liczba 21 tyś zrobionych zdjęć (dla jednych mało jak przez rok dla drugich dużo, zależy jak się patrzy).
Mam pytanie do koleżanek i kolegów, którzy już mają podobne przebiegi w tej puszce lub większe.
Jakieś problemy ?? :D
Pytanko czysto kontrolne :D. Lubię wiedzieć czasami co mnie może czekać :D.
U mnie jak narazie wszystko gra i buczy. :)
Pozdrawiam.
ja mam narazie przebieg 10 tyś. mniejszy od Ciebie ale też czytając posty częściej myślę o migawce :)
czas pokaże jaki to jest sprzęt - oby było jak do tej pory
adamturek
21-03-2008, 21:58
O migawce to czytałem :D. Bardziej chodzi mi o inne problemy z puszką. Np. niezapowiedziane rozregulowanie AF, itp.
velaskez
21-03-2008, 22:09
ja z nadzieją liczę na 150 00 klapnięć do padnięcia migawki...
20 tyś. to tyle co nic :) Serio, nic sie nie przejmuj :)
ps. Ja mam 13 tys. na liczniku :)
adamturek
21-03-2008, 22:13
Halo halo !!! Nie chodzi mi o migawkę :D tylko o inne problemy, jeżeli takowe się pojawiły. :)
A zapomniałbym, prz3mo dzięki za pomoc z torbą. Dostałem wczoraj, jest super :D
Halo halo !!! Nie chodzi mi o migawkę :D tylko o inne problemy, jeżeli takowe się pojawiły. :)
Eeee.... Nie wynajduj problemów jesli ich nie ma :)
A zapomniałbym, prz3mo dzięki za pomoc z torbą. Dostałem wczoraj, jest super :D
Spox, na zdrowie :) Wesołych Swiat!
velaskez
21-03-2008, 22:16
z tego co się orientuję to w D80 guma się odklejała, ale w moim jeszcze nie, więc nie umiem podać kiedy by to miało się zdarzyć:) jak się zacznie odklejać to kropelka w dłoń i po problemie:) o to się nie martwię. O innych problemach nie słyszałem
zaraz sie odezwie jakiś rzeźnik który używa okazjonalnie d80 jako zastępce d3 i napisze: spoko mój d80 ma jedyne 141 tys, odpadły klapki, guma, wyświetlacz się zbij, nie zawsze reagują przyciski ale jest ok";):):):):):)
Witam. Ja też mam na swoim D80 20 000 " klapnięć ". Wszystko gra . Zadnych odpukać problemów . Choć dalej nie mogę opanowć " sławetnych przepałów " .Ten typ tak ma i trudno. Ale w sumie to wspaniały aparat.
adamturek
21-03-2008, 22:22
Eeee.... Nie wynajduj problemów jesli ich nie ma :)
Spox, na zdrowie :) Wesołych Swiat!
:D Ja tak czasami lubię coś wynajdować.
Wzajemnie: Wesołych, zdrowych i spokojnych Świąt.
Ja w e-oko bawilem sie egzemplarzem, ktory byl jeszcze na gwarancji, a mial ok 23000 klapniec. Oprocz wyslizganego uchwytu, pod wzgledem mechaniki i AF byl jak nowka!
Art Erie
21-03-2008, 22:29
Przebieg raczej "psychologiczny" ;)
velaskez
21-03-2008, 22:39
nasuwa mi się pytanie. Co by lepiej działało po 150 000 klapnięć: D80 czy powiedzmy C 30D:), zna ktoś odpowiedź na moje pytanie, jakieś doświadczenia, albo coś?
co to w ogóle za temat? Jak coś padnie to padnie. Nie ma czegoś takiego jak "po xx tyś klapnięć przestaje działać to i to", takie tematy są totalnie bez sensu. Po co się martwić na zapas? Ja nawet nie sprawdzam ile mam przebiegu. Działa - działa, nie ma sensu szukać problemów na siłę. Zamiast pisać takie bzdurne topici lepiej wziąć puszkę "póki działa" i iść pstrykać foty.
jakieś 80% użytkowników forum zmieni body kupione z przebiegiem 20-30 tys na nowe zanim cokolwiek się stanie
z tym przebiegiem to jakaś masowa histeria się robi
slayer17
22-03-2008, 19:07
Pewnie ktoś w necie jakąś plotkę rozpuścił, że aparaty są wyliczane na jakąś ilość zdjęć.
A tak bajdełej, D80 ma migawkę klasyczno-mechaniczą czy jakąś hybrydę ?
D80 kupione jako jedno z pierwszych w Polsce (od niezawodnego Hesji), jakieś 40 000 klapnięć i żadnych problemów, no może poza komentarzami w stylu "zostaw ten cholerny aparat i chodź na spacer bez niego"
--> http://www.olegkikin.com/shutterlife/nikon_d80.htm
Moje D80 miałem juz w rękach jakieś dwa tygodnie po premierze. Przebieg ~50 tys. Oprócz odklejonej gumki spod kciuka (już przyklejona na amen) i wyszlifowanych (a raczej wypolerowanych) okolic tylnego i przedniego kółeczka nastawień oraz odrobinę zatartych napisów na klawiszach (szczególnie MENU) oznak starzenia się sprzętu nie stwierdzam :)
A co do linku w poprzednim poście jakiś miesiąc temu u mnie było tak:
222) Submitted by Cold
Clicks: 47,566
Shutter still alive: Yes
kurcze, pomozcie w domu przy swietach a nie martwiecie sie o migawe. takie posty potem powoduja, ze jak ktos chce sprzedac aparat z przebiegiem powyzej 20tys. to odstrasza kupcow.
jak tak sie martwisz o migawke, to nie rob zdjec obiadom, palcom, ciotkom, sobie, kotkom itd :P oszczedzaj ;)
jestem drugim wlascicielem puszki. po 10 misiacach u pierwszego miala 9 tys, po 2 miesiacach z kawalkiem u mnie ma juz ponad 13. w takim tepie moge sie pozegnac z aparatem na wakacje, a cholera bedzie potrzebny...
30 tys i wszystko działa jak na początku :)
D80 kupione jako jedno z pierwszych w Polsce (od niezawodnego Hesji), jakieś 40 000 klapnięć i żadnych problemów, no może poza komentarzami w stylu "zostaw ten cholerny aparat i chodź na spacer bez niego"
Hehehehe.... Skąd ja to znam... Dodam jeszcze: "No chodź już, bo nie będziemy na ciebie czekać, chowaj aparat i kamerę"... :)
kurcze, pomozcie w domu przy swietach a nie martwiecie sie o migawe. takie posty potem powoduja, ze jak ktos chce sprzedac aparat z przebiegiem powyzej 20tys. to odstrasza kupcow.
jak tak sie martwisz o migawke, to nie rob zdjec obiadom, palcom, ciotkom, sobie, kotkom itd :P oszczedzaj ;)
jestem drugim wlascicielem puszki. po 10 misiacach u pierwszego miala 9 tys, po 2 miesiacach z kawalkiem u mnie ma juz ponad 13. w takim tepie moge sie pozegnac z aparatem na wakacje, a cholera bedzie potrzebny...
Jak w życiu. Moje niemieckie auto ma 212k przebiegu. I mogę polecić :) Bo nie jest to "Audi prawie nówka, 197k (skręcone z 540k".
Żarty żartami. Dopóki wszystko gra, nie będę myślał o udziwnianiu. Przy robieniu serii np młodego, nie będę się zastanawiał nad tym, aby robić może nieco mniej, w celach oszczędności migawki...
Może to komuś pomoże mój D200 - 97 tysięcy, zero jakichkolwiek problemów z funkcjami jak i migawką, nawet nie zasyfiona bardzo, gruszka z apteki..
Jak na razie (puk puk puk) wszystko gra. 14 miesiecy uzytkowania, 26 tys. klapsów :)
w 6 tygodni zrobilem tym aparatem 12 tys (7 studniowek, 1 wesele, testy na FF) wiec 21k przez rok to nie jest duzo. Pociągnie sporo więcej. Jak w środę byłem na postępu, to rozmawiałem z jakims PRO co przyszedł z D1x - mowil ze ma milion klatek i drugi raz lustro mu spadło (pierwszy przy 700 tys)
u mnie 19 000 klapnięć i wszystko OK...
phantomek
29-03-2008, 10:52
20 tys w rok to ma byc duzo ?? :)
tyle to ja przez 3 tygodnie robie spokojnie :)
20 tys w rok to ma byc duzo ?? :)
tyle to ja przez 3 tygodnie robie spokojnie :)
Temat dotyczy korpusów klasy D80, a nie D2x czy D3... Taka mała różnica :)
phantomek
29-03-2008, 11:12
Jaki by nie był to korpus, to 40 czy 50 tys spokojnie wytrzyma.
D70s zrobilem kiedys cos ok 80 tys i dalej wszystko ladnie działało.
Ludzie są przewrażliwieni na temat przebiegów...