PDA

Zobacz pełną wersję : su800

jacoslavgth
21-03-2008, 13:35
czy ktos z was sie orientuje czy su800 wyzwala przedblyski w trybie manualnym? chodzi o to ze mam 2xsb800 i bede mial lampe quantuuma, chce wszystko odpalac przez fotocele ( sb800 w trybie su4 ), a jezeli su800 wysyla przedblyski to moze byc problem z quantuumem.

szymony
21-03-2008, 14:26
czy ktos z was sie orientuje czy su800 wyzwala przedblyski w trybie manualnym? chodzi o to ze mam 2xsb800 i bede mial lampe quantuuma, chce wszystko odpalac przez fotocele ( sb800 w trybie su4 ), a jezeli su800 wysyla przedblyski to moze byc problem z quantuumem.
Tylko po co Ci, SU800, skoro sabiny chcesz dać w SU-4 ?

jacoslavgth
21-03-2008, 14:37
Tylko po co Ci, SU800, skoro sabiny chcesz dać w SU-4 ?

poniewaz nie chce miec lampy na sankach, byc moze troche przekombinowalem ale czy jest taka mozliwosc? jezeli wszystkie lampy mam poza korpusem (ustawione na su4 ) a na sankach su800 to chyba powinno zadzialac. mylę się?

piotr w
21-03-2008, 15:45
Przyznaję, nie sprawdzałem w praktyce, ale wysyłanie przedbłysków realizonae jest przez lampy, a nie przez sterownik, jeżeli więc ustawisz wszystkie grupy na tryb M, to lampy nie bedą emitowały przedbłysków.

jacoslavgth
21-03-2008, 16:11
Przyznaję, nie sprawdzałem w praktyce, ale wysyłanie przedbłysków realizonae jest przez lampy, a nie przez sterownik, jeżeli więc ustawisz wszystkie grupy na tryb M, to lampy nie bedą emitowały przedbłysków.

jak by tak bylo to jestem w domu :)

piotr w
21-03-2008, 16:21
Na chłopski rozum, nie wydaje mi się, żeby mogło być inaczej. Nie wydaje mi się też, aby SB-800 musiały pracować w trybie SU-4 (bo rozumiem, że to tryb wyzwalania za pomoca wbudowanej fotoceli). Ustawienie na SU-800 trybu M dla aktywnych kanałów, powinno załatwić sprawę. A pewnością to sam sprawdzę, ale dopiero jak nabędę SB-800, a to nie szybciej niż w maju.

jacoslavgth
21-03-2008, 16:26
ja sprawdze zestaw z quantuumem na początku kwietnia, mam nadzieje ze jednak obędzie sie bez kabli :)

kronos28
21-03-2008, 17:16
a wbudowaną lampę to ci z tego d200 wypruli? ;) SU800 w SU4 nie chodzi - to jest sterownik do systemu AWL (Advanced Wireless Lightning) i tylko takie jego zadanie. SU 800 emituje kilka/kilkanaście błysków komunikacyjnych dla lamp sb600/800 /r200 w podczerwieni - chyba nawet jak jest w trybie M.

sposób na to następujący - sabiny w tryb SU4, uruchamiasz fotocele w Quantumie następnie lampe wbudowaną w tryb M i jazda - jak nie chcesz aby brała udział w ekspozycji to ją czymś zasłoń - np kawałkiem kartonika owiniętym folią aluminiową aby polepszyć odbłysk w drugą stronę aby fotocele go widziały.

jacoslavgth
21-03-2008, 19:04
a wbudowaną lampę to ci z tego d200 wypruli? ;) SU800 w SU4 nie chodzi - to jest sterownik do systemu AWL (Advanced Wireless Lightning) i tylko takie jego zadanie. SU 800 emituje kilka/kilkanaście błysków komunikacyjnych dla lamp sb600/800 /r200 w podczerwieni - chyba nawet jak jest w trybie M.

sposób na to następujący - sabiny w tryb SU4, uruchamiasz fotocele w Quantumie następnie lampe wbudowaną w tryb M i jazda - jak nie chcesz aby brała udział w ekspozycji to ją czymś zasłoń - np kawałkiem kartonika owiniętym folią aluminiową aby polepszyć odbłysk w drugą stronę aby fotocele go widziały.

no nie wypruli, chodzi o to ze mam juz dwie 800-setki i chcialem dokupic quantuuma, a SU maiala to wszystko obsługiwac. myśle ze jest jakiś sposób zeby to wszysko obsłużyć.

kronos28
21-03-2008, 19:29
no nie wypruli, chodzi o to ze mam juz dwie 800-setki i chcialem dokupic quantuuma, a SU maiala to wszystko obsługiwac. myśle ze jest jakiś sposób zeby to wszysko obsłużyć.

no i co - sabin mozesz miec i z 10 - wszystkie w tryb SU4 (czyli zwykła fotocela) Quantumowi uruchamiasz fotocele i wszystko odpalasz za pomocą wbudowanej lampy ustawionej na tryb M - po co ci SU800 jak z jego funkcjonalności i tak nie skorzystasz a jak juz to bez Quantuma, bo ten nie obsługuje CLS a to co daje ci SU800 masz prawie wszystko we wbudowanej lampie D200 (zakładając że cały czas działamy na fotocelach a nie w CLS). SU800 komunikuje się za pomocą wielekrotnych błysków w podczerwieni - pierwszy błysk z SU800 wyzwoli ci Quantuma i sabiny w trybie SU4.

szymony
21-03-2008, 19:33
Jeżeli chcesz w studio korzystać z sabin i czegoś innego (quantum czy co tam), to trzeba kombinować dokładnie odwrotnie.
Wyzwalasz lampę studyjną w dowolny znany sposób (kabel, radio itp.), a sabiny ustawione w trybie Su-4 (manual) odpalą, pobudzone błyskiem "dużego" błyskacza.
Jeżeli koniecznie chcesz również lampę studyjną z fotoceli odpalić, to kup jakiś tani wyzwalacz w podczerwieni np.
http://www.allegro.pl/item333472626_podczerwien_beprzewodowy_wyzwalacz_l amp_blysk_.html
czy też na wbudowanego błyskograta zainstaluj filtr ir.

jacoslavgth
21-03-2008, 19:41
Jeżeli chcesz w studio korzystać z sabin i czegoś innego (quantum czy co tam), to trzeba kombinować dokładnie odwrotnie.
Wyzwalasz lampę studyjną w dowolny znany sposób (kabel, radio itp.), a sabiny ustawione w trybie Su-4 (manual) odpalą, pobudzone błyskiem "dużego" błyskacza.
Jeżeli koniecznie chcesz również lampę studyjną z fotoceli odpalić, to kup jakiś tani wyzwalacz w podczerwieni np.
http://www.allegro.pl/item333472626_podczerwien_beprzewodowy_wyzwalacz_l amp_blysk_.html
czy też na wbudowanego błyskograta zainstaluj filtr ir.

czyli kupując taki wyzwalacz podczerwieni i w jakis nie znany mi blizej sposob do np. quantuuma, moge wszystkie 3 lampy wyzwalac bezprzewodowozapomocą su800? jezeli tak, to teraz jest pytanie jak podlączyc taki wyzwalacz podczerwieni do quantuuma?
jezeli juz wszystko zawiedzie, pozostanie mi nic innego jak kupic trzecią sztuke sb800 i w pelni cieszyc sie clsem :)

kronos28
21-03-2008, 19:46
czyli kupując taki wyzwalacz podczerwieni i w jakis nie znany mi blizej sposob do np. quantuuma, moge wszystkie 3 lampy wyzwalac bezprzewodowozapomocą su800? jezeli tak, to teraz jest pytanie jak podlączyc taki wyzwalacz podczerwieni do quantuuma?
jezeli juz wszystko zawiedzie, pozostanie mi nic innego jak kupic trzecią sztuke sb800 i w pelni cieszyc sie clsem :)

ty chyba za bardzo nie wiesz o co lotoo ;) - nie potrzebne ci SU800 jak masz ten wyzwalacz co np. podał szymony z allegro - fotocela wbudowana quantuma czy inną lampę np. SB800 reaguje na kazde światło - nawet podczerwień. Nie potrzebny ci SU800 bo on jest do CLS a ty z nigeo i tak nie bedziesz korzystać

tez wyzwalacz z allegro zapinasz na sanki uruchamiasz fotocele we wszystkich lampach i jedzesz z koksem :)

jacoslavgth
21-03-2008, 19:49
ty chyba za bardzo nie wiesz o co lotoo ;) - nie potrzebne ci SU800 jak masz ten wyzwalacz co np. podał szymony z allegro - fotocela wbudowana quantuma czy inną lampę np. SB800 reaguje na kazde światło - nawet podczerwień. Nie potrzebny ci SU800 bo on jest do CLS a ty z nigeo i tak nie bedziesz korzystać

dlatego miast wchodzic w quantuuma, a pozostac przy zestawie jaki mam (szkoda zeby su800 lezal w torbie) i rozszerzyc o jeszcze jedną 800. chyba ze dwie sabiny bede odpalal z su 800 a biednego quantuuma z kabla. wiem ze skomplikowalem sobie sprawe na wlasne zyczenie :)

kronos28
21-03-2008, 19:52
dlatego miast wchodzic w quantuuma, a pozostac przy zestawie jaki mam (szkoda zeby su800 lezal w torbie) i rozszerzyc o jeszcze jedną 800. chyba ze dwie sabiny bede odpalal z su 800 a biednego quantuuma z kabla. wiem ze skomplikowalem sobie sprawe na wlasne zyczenie :)

albo tak - kupic SB800 ale co studyjna lampa to studyjna

albo miast kabla to kupic wyzwalacz radiowy od chinoli za jakies 150zł i wtedy odpalasz Quantuma radiem a Quantum poprzez fotocele w sabinach - sabiny - tak jak radził szymony

szymony
21-03-2008, 19:56
To se ne da panie hawranek. Pierwszy przedbłysk pomiarowy, również powoduje zwarcie na złączu PC, a co za tym idzie para z quntuma połączonego po kablu, pójdzie w gwizdek.
Dobra zapytam inaczej. Powiedz co chcesz osiągnąć, a my pomożemy to zrealizować. Oczywiście gdy jest to wykonalne.

jacoslavgth
21-03-2008, 20:13
dobra- to widze ni dy rydy, w takim razie chlopacy, ostatnie pytanie, bo moze nie potrzebuje studyjnej : z jaką mocą lampy studyjnej mozna porownac moc sb800 i czy zamontowanie softa, np. okty 120cm z dodatkowym dyfuzorem da rade?
ogolnie fotografuje srednij wielkosci obiekty, w gre wchodzi portret amerykanski, to wszystko, nie robie duzych scen i calych postaci.
softa chce bo potrzebuje super miękkich cieni a choc parasol mi takie daje to chcialbym jeszcze miękkcej :)
z gory dziekuje za wyrozumialosc dla mej upierdliwej osoby

Artur Jonik
21-03-2008, 21:27
dobra- to widze ni dy rydy, w takim razie chlopacy, ostatnie pytanie, bo moze nie potrzebuje studyjnej : z jaką mocą lampy studyjnej mozna porownac moc sb800 i czy zamontowanie softa, np. okty 120cm z dodatkowym dyfuzorem da rade?
ogolnie fotografuje srednij wielkosci obiekty, w gre wchodzi portret amerykanski, to wszystko, nie robie duzych scen i calych postaci.
softa chce bo potrzebuje super miękkich cieni a choc parasol mi takie daje to chcialbym jeszcze miękkcej :)
z gory dziekuje za wyrozumialosc dla mej upierdliwej osoby

Okta 120. Zdecydowanie za duza. Nie osiagniesz takiego kata rozblysku nawet z nakladka 14 mm. Ja probowalem okte 80 cm i tez nie da rady. Kupilem wiec okte 55cm i jestem szczesliwy. A co do wyzwalania sabinek i lamp studyjnych to stosuje kabel sc 29 (mozna tanszy ale wspomaganie af sie przydaje) sabinka w manualu i wszystko gra. Jak chcesz stosowac softbox na sb to musisz sie liczyc z kablem bo zasloni Ci fotocele i czujniki cls.

Jacek_Z
22-03-2008, 18:39
tyle ci tłumaczyłem na PW. Zapomnij o równoległym uzywaniu SU800 i Quantuuma. Zapomnij o SU800 w studiu. Coś się tak uparł by używać to urządzenie. Schowaj je głęboko do torby. Kronos juz radził: użyj lampki wbudowanej w body do wyzwalania reszty lamp. Zasłoń te lampkę kartonikiem odbijającym światło 45 stopni w górę. Fotocele i tak taki błysk zobaczą i wyzwolą.
Możesz zamiast tego kupić za około 120 zł promiennik podczerwieni i to wszystko. Wsuwasz go w sanki aparatu i po wszystkim. Qantumy to będa widziały, SB800 w trybie SU4 też. Masz wszystko bezprzewodowo.

sabinki do dużego softboxa to bezesensowny posysł. Sabinki nie świecą do tyłu, cała wewnętrzna srebrna czasza okty będzie nieuzyteczna. W tym przypadku softbox da podobne światło jak parasolka. Więc kup najwyżej wtedy parasolkę, bo tańsza.

PS - zastanawiam się czy SU800 nie ma jakiejś funkcji jako zwykły (tzn nie dający przedbłysków) promiennik IR. Nie mam instrukcji do niego.

KJO
22-03-2008, 18:59

widzę że strasznie kombinujesz.

su800 nie jest co do niczego nie potrzebne to raz, szkoda kasy.

Propozycja nr 1.

Kupujesz kabel synchro do lampy, masz d200 czyli normalnie masz gniazdko PC w korpusie, podłączasz quantuma z d200 kablem (koszt 15zł), sb800 dajesz w tryb SU-4 i wszystki ci ładnie wypala.

Druga możliwość quantum w fotocelę, su-4 na sabinkach, wbudowana lampa w tryb M i najmniejszą moc. Co prawdą przy takim ustawieniu lampka wbudowana ci zastrajkuje po pewnym czasie bo się przegrzeje... ;)

Trzecia możliwość, kupujesz wyzwalacz radiowy, za najdroższy i tak zapłacisz mniej niż za su800 którego nie potrzebujesz ;) podłączasz d200 - quantum za jego pomocą i sabinki w su-4

Wszystkie 3 przetestowałem i się raczej sprawdzają :mrgreen:

Jacek_Z
22-03-2008, 21:28
no i ta czwarta opcja - wyzwalanie przez IR, urządzonko kosztuje około 100 zł, a pozwala oszczędzić lampkę wbudowaną i nie trzeba kombinować z zaasłonięciem jej palnika.

jacoslavgth
22-03-2008, 22:51
wiem ze strasznie namącilem :) ale nie mam doswiadczenia ze studiem, poprzestaje narazie na su800, dwóch sabinach i parasolach :) dzieki za pomoc chłopacy