Zobacz pełną wersję : Czekając na D90...
Cześć! Jak myślicie, kupić D80, bo ceny są przystępne...czy czekać na nowość D90(o ile takowy będzie?).
velaskez
21-03-2008, 12:03
możesz czekać, ale nie oczekuj, że będzie w cenie teraźniejszego D80
D80 po premierze kosztował ok 4,5-5k zł..., taka była cena sugerowana
hallucinogen
21-03-2008, 12:12
jakby ktos jeszcze nie czytal to podaje specyfikacje D90 :
http://yourphotoarchive.com/laugh.htm
velaskez
21-03-2008, 12:12
było:)
Bartek - NinoVeron
21-03-2008, 14:15
Ja cały czas czekam na D90 :)
ogolnie jest tak, że nowe aparaty debiutują albo przed/w czasie targów (PMA) w Las Vegas czyli na przełomie/początku roku albo pod koniec wakacji (tak było dwa lata temu z D80) :)
Jako, że w tym pierwszym okresie debiutował już Nikon D60 oraz wiele Canonów, Alf i Pentaxów to jak nic ok. wakacji musi sie pojawić następce D80 bo inaczej będzie to najbardziej zacofany model w tej klasie.
dla mnie np. przesiadka z D50 na D80 nie ma sensu ale z D50 na D90 w którym można przypuszczać co będzie - to już będzie sensowna zmiana :)
mała historia debiutów ułożona przeze mnie na podstawie pierwszych opisów i testów w Fotopolis i dpreview:
2005 rok
- poczatek kwietnia: Nikon D50, Nikon D70s
- listopad: Nikon D200
2006 rok
- czerwiec: Nikon D2Xs
- sierpień: Nikon D80
- listopad: Nikon D40
2007 rok
- marzec: Nikon D40X (targi PMA)
- sierpień: Nikon D300, Nikon D3
2008 rok:
- styczeń: Nikon D60 (targi PMA)
jak widać ... D90 nadejdzie już za kilka m-cy :D
cypherdid
21-03-2008, 14:22
czekać tak można w nieskończoność..jak chcesz coś lepszego niż d80 to kup d200..bo ceny są z okolic kosmosu
Krzysiek29
21-03-2008, 14:45
To nie tamte czasy. Konkurencja też znacznie większa A350 ~2400zł, A700~3600zł , C 40D~2900zł (ze zwrotem) , Pentax K20~3800zł i D300 za 5300 z F-rą się kupi.
Moja wróżka mi mówi, że cena nowego D90 nie przekroczy 3000 w sklepach.
40D~2900zł (ze zwrotem)
poniżej 2800, 6fps, magnezowa obudowa.
To ile mówisz ma nie przekroczyć cena d80 ?
poniżej 2800, 6fps, magnezowa obudowa.
To ile mówisz ma nie przekroczyć cena d80 ?
To już zależy gdzie kupi, bo sugerujac sie cenami sprawdzonych sklepów w sieci to jakies 31xx po cashbacku.
slayer17
22-03-2008, 19:10
Jest jeden znaczący plus - stanieje D80, na którego się z apetytem przymierzam :D
"dla mnie np. przesiadka z D50 na D80 nie ma sensu ale z D50 na D90 w którym można przypuszczać co będzie - to już będzie sensowna zmiana.
O Boże...
A co by było gdyby babcia miała wąsy ??? Pozdrawiam :-)
Bartek - NinoVeron
22-03-2008, 22:19
"dla mnie np. przesiadka z D50 na D80 nie ma sensu ale z D50 na D90 w którym można przypuszczać co będzie - to już będzie sensowna zmiana.
O Boże...
A co by było gdyby babcia miała wąsy ??? Pozdrawiam :-)
a w czym jest problem?
co Cię tak zabolało?
A czy D90 bedzie posiadal srubokret ? Zastanawiam sie w zwiazku z tym nad sprzedaza sprzetu i sciagnieciem 14-24 i 24-70.
A czy D90 bedzie posiadal srubokret ?
Heh. Tego nie wie nikt i jest to jedna z większych zagadek :)
diZaster
22-03-2008, 22:53
poczekaj na kd90s mk II z kitowym zeissem :)
A jak wam się wydaje jaki może być najniższa cena D80? Teraz nowe body można kupić za 2,2tyś, sądzicie, że po wyjściu D90 spadnie poniżej 2tyś?
A jak wam się wydaje jaki może być najniższa cena D80? Teraz nowe body można kupić za 2,2tys., sądzicie, że po wyjściu D90 spadnie poniżej 2tys?
Szczerze wątpię. W momencie wyjścia D90, D80 zostanie wycofany z produkcji. A ponieważ różnica pomiędzy nimi pewnie będzie subtelna, więc stanie się towarem deficytowym i... jego cena (nowego) może IMO nawet wzrosnąć.
Natomiast nowa puszka, jeśli takowa wyjdzie, bankowo będzie kosztować powyżej 3k, powiedziałbym że nawet bliżej 4k, jej cena będzie spadać, i owszem, ale nie jakoś specjalnie gwałtownie, tego bym się nie spodziewał.
Zobacznie D300 vs. 40D: przecież na Nikona powinien paść blady strach i obniżyć natychmiast cenę D300 do, przynajmniej, 4000, a może i niżej.
I co: dzieje się tak?? Nic z tych rzeczy! D300 sprzedaje się i tak. :)
Art
Bartek - NinoVeron
23-03-2008, 00:10
Zobacznie D300 vs. 40D: przecież na Nikona powinien paść blady strach i obniżyć natychmiast cenę D300 do, przynajmniej, 4000, a może i niżej.
I co: dzieje się tak?? Nic z tych rzeczy! D300 sprzedaje się i tak. :)
jeśli mogę to Cię troszeczkę poprawię
otóż Nikon D300 rywalizuje z Canonem 5D (a nie z 40D)
i ceny body D300 i 5D wynoszą mniej więcej tyle samo czyli ok. 4900-5500 zl
Nikon D80 (wcześniej D70s) rywalizuje w segmencie Canona 40D (wcześniej z 20D i 30D)
Nikony D60, D40x (wcześniej D40 i D50) jest to najtańszy segment amatorskich lustrzanek i rywalizuje w nim z Canonami 450D, 400D (a wcześniej z 350D i 300D)
Ceny są podobne ale ja bym 5D porównywał raczej z D3 ze względu na FF, i bynajmniej fakt, że cena D3 jest 3 razy droższa raczej nie powinna być wyrocznią bo na taki sprzęt nie decydują się amatorzy tylko profesjonaliści którzy siedzą już trochę w systemie i mają swoją szklarnię.
5D to w ogóle jest dosyć przestarzała konstrukcja, a cena za puchę jeszcze przed minionymi wakacjami wynosiła 10k.
i ceny body D300 i 5D wynoszą mniej więcej tyle samo czyli ok. 4900-5500 zl (...)
Cóż... to Twoje zdanie i... może Nikona. Ja nie mieszałbym aparatu FF z formatem DX.
W większości testów, porównań etc. D300 porównuje się z 40D.
I - co gorsza - 40D wypada przy nim wcale wcale,
przynajmniej jeśli chodzi o wypluwane obrazki.
Podam jeden przykład: http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/page22.asp,
spójrz też na zdjęcia http://www.dpreview.com/reviews/nikond300/page24.asp.
Ja tam takiej różnicy pomiędzy D300 a 40D nie widzę, jak w cenie, a Ty?
Art
PS.: Żeby nie było niedomówień, mój D300 przyjedzie do mnie 12 kwietnia :) .
od kiedy glowna plaszczyzna do porownania body jest cena?
40d i d300 mialy premiery na tych samych targach i maja bardzo zblizone osiagi.
5d to FF i poczawszy od plastyki zdjec, przez rodzaj AF, a skonczywszy na ilosci zdjec w serii nie ma nic wspolnego z d300.
luzaczek82
24-03-2008, 13:24
Cześć! Ja mialem dylemat czy zmienic body na d80!ale jednak stwierdzilem ze poczekam na d90:)a ile to sie okaże...
halo! XD
mozecie przypomnie ile na poczatku kostowal sam korpus d80?
Bo nie wiem co mam brac na raty, albo d200 albo d300
a d90 bylby sporo posredni miedzy nimi. i moze sie gotowka do tego czasu nazbiera
tylko ze d200 kosztuje 3700 a d90 no wlasnie, pewnie bedzie 4k.
co wtedy wybrac?
tylko ze d200 kosztuje 3700 a d90 no wlasnie, pewnie bedzie 4k.
co wtedy wybrac?
Co za pytanie.... znasz specyfikację D90? Bo ja nie. A chętnie poznam...
P.S. ja wróżką nie jestem.
specyfikacja nie ma tutaj duzo do rzeczy.
wystarczy ze znamy specyfikacje d300
d90 bedzie jego obcieta wersja wiec nalezy powyrzucac topowe opcje z d300 i juz.
tylko o cene sie rozchodzi
specyfikacja nie ma tutaj duzo do rzeczy.
wystarczy ze znamy specyfikacje d300
d90 bedzie jego obcieta
Skąd wiecie to? A jak zrobią akcję jak z D60? Czyli do D80 wsadzą bajery typu "odkurzacz", itp? A jak wyjmą śrubokręt?
Na razie to dla mnie wróżenie z fusów....
nalezy powyrzucac topowe opcje z d300 i juz.
Pięknie to brzmi, ale czy tak będzie?
Niedawno była o tym dyskusja w innym wątku. Proponuję przejrzeć.
transporter
28-03-2008, 10:34
W tej chwili ok. 5 kpln kosztuje body D300, więc nie wydaje mi się, żeby "D90" mógł być aż tak drogi.
D90 będzie się miało do D300 jak D80 do D200. Wg mnie:
-telewizorek 3 cale
-taka sama matryca jak D300
-oby taki sam wizjer jak D300 lub D200
-plastikowa obudowa
-brak współpracy z manualami
-wiecej niż D300 opcji zagrzebanych w menu zamiast na korpusie (przyciskologia taka sama jak D80)
-oby był śrubokręt (ale mam poważne wątpliwości)
I tak różnica pomiedzy body "semiprofi" (D300/200) a amatorskim D80 jest mniejsza niż była pomiedzy F100 i F80 (pamiętacie F80: synchro 1/125, ciemny wizjer, brak gripa ze spustem migawki?)
-telewizorek 3 cale (będzie miał to się sprzedaje)
-taka sama matryca jak D300 (niekoniecznie)
-oby taki sam wizjer jak D300 lub D200 (niekoniecznie)
-plastikowa obudowa (będzie)
-brak współpracy z manualami (na pewno nie będzie)
-wiecej niż D300 opcji zagrzebanych w menu zamiast na korpusie (przyciskologia taka sama jak D80) (tak)
-oby był śrubokręt (ale mam poważne wątpliwości) (może nie być)
+ LW
+ czyszczałka
Witam!
Matryca czy będzie taka sama jak w d300 to nikt nie wie, ale może ktoś coś wie czy to będzie już CMOS jak w D300?
Poza tym czy dobrze wyczytałem, iż w tym D90 miałby byc niby uVR (czyli stabilizacja w body):O??
Pozdrawiam
Nic nie wiadomo o D90. Ba! Nawet nie wiadomo czy będzie w ogóle.
Poza tym czy dobrze wyczytałem, iż w tym D90 miałby byc niby uVR (czyli stabilizacja w body):O??
Pozdrawiam
Na 100% nie bedzie w body stabilizacji. N i C wybrały inną drogę - stabilizacja w szkłach i tego się beda trzymać jak najdłuzej.... A szkoda, bo wolałbym miec stabilizacje w korpusie.
wolałbym miec stabilizacje w korpusie.
Jakbyś pobawił się nowym Olympusem E-3 i D50 + np. 18-200VR to uwierz. Brałbyś tą drugą opcję. :D
D90 będzie się miało do D300 jak D80 do D200. Wg mnie:
-telewizorek 3 cale
-taka sama matryca jak D300
-oby taki sam wizjer jak D300 lub D200
-plastikowa obudowa
-brak współpracy z manualami
-wiecej niż D300 opcji zagrzebanych w menu zamiast na korpusie (przyciskologia taka sama jak D80)
-najprawdopodobniej tak, ew. 2.7
-niestety mam obawy ze bedzie to CCD 14Mpix
-niesądze by D90 miał wizjer o 100% polu krycia, choć kto wie..
-raczej napewno
-tez jestem pewien
-z pewnością, na pewno bedzie system czyszczenia z D60 (airduct)
-jestem pewien na 100%, że będzie.
Krzysiek29
29-03-2008, 13:16
-raczej napewno
-tez jestem pewien
Jeszcze dwa miesiące temu miałeś nadzieję, że w D90 będzie CMOS z D300. Skąd u Ciebie takie czarnowidztwo.
nadzieje i obawy
to dwie różne sprawy
żółto-czarny
29-03-2008, 13:32
Ja też. W moim przypadku oznaczałoby to pozbycie się (pewnie za bezcen!) tele Sigmy. Dlatego pytanie, czy warto teraz wymieniać na d80, czy czekać na d90, rozpatrywałbym pod kątem posiadanej/planowanej szklarni.
przem_ki
29-03-2008, 14:12
Wątpię żeby ostał się napęd AF w korpusie - pewnie razem z ewentualnym D90 zaprezentują tanią stałkę 30 albo 50mm typu AF-S, a wtedy Nikon będzie miał w ofercie praktycznie wszystko czego ambitny, średnio kasiasty amator mógłby chcieć (tańsze "coś" z napisem makro zawsze od Sigmy może brać ;), chociaż w sumie jest już AF-S 60mm Micro)
Muszą iść za ciosem - teraz do amatorskich konstrukcji w każdym systemie poza systemem Nikona można dokupić tanią uniwersalną stałkę (mam tu na myśli fakt, że AF nie ostrzą z D40(X)/60/90(?)) - w moim rozumieniu "taniej stałki" nie mieści się Sigma z HSM za 1000+zeta.
-raczej napewno
-tez jestem pewien
Niestety tak będzie pewnie to wyglądało, może dodadzą jeszcze jakiś uproszczony Live View dla ludzi mających problemy ze zginaniem łokci.
Szkoda, bo ta matryca korci.... I pewnie w jakimś stopniu odwiodła by wielu od przejścia do C.
Z drugiej strony, jak sprzedawałby się d300 - dalej byłyby kolejki, jak za 1,5-2 K złotówek mniej byłby D90 CMOS?
żółto-czarny
29-03-2008, 22:31
D70 - matryca z D100
D80 - matryca z D200
D90 - musi mieć z D300.
Tradycja to rzecz święta (zwłaszcza w Japonii)!
:-D
D70 - matryca z D100
D80 - matryca z D200
D90 - musi mieć z D300.
Też tak uważam.
D70 - matryca z D100
D80 - matryca z D200
D90 - musi mieć z D300.
Z tym ze D80 nie ma wcale tej samej matrycy co D200, a to, że ma taką samą ilość pikseli to pewnie pomysł marketingu. Jak wychodzilo D80 to nie było żadnych cropowanych matryc o większej ilości megapikseli, wiec po co wsadzać wiecej do takiego body?
A teraz mamy A350 z 14 MP, które siedzi w tym samym segmencie co hipotetyczne D90 i tym bym bardziej się orientował.
PS. Żeby nie było, to tez licze na CMOSa w D90 :P
Jeśli założymy, że TRADYCJA w Japonii to rzecz święta, to d90 powinien plasować się gdzieś między canonem 450d, a canonem 40d (lub ewentualnie jego następcą 50d)..... również cenowo :twisted:
Z tym ze D80 nie ma wcale tej samej matrycy co D200
Tak się składa, ze ma tę samą.
wasilewk
29-03-2008, 23:50
Tak się składa, ze ma tę samą.
To czemu matryca D80 ma 3 kanały a D200 6 ?
Pzdr.
Pzdr.
Już kiedyś ktoś na forum to tłumaczył.
Matryca jest ientyko, mówiąc po chłopsku jest tylko inaczej połączona z resztą "bebechów" w aparacie.
Zbigniew
30-03-2008, 00:03
Po to, abyś mógł robić 5 klatek/sekundę. Liczba kanałów (notabene nieco inna) to tylko kwestia przesyłania danych. Matryce (jako elementy światłoczułe) są takie same.
Bartek - NinoVeron
30-03-2008, 00:12
a mnie tak zastanawia jeszcze jedna rzecz ...
od paru lat Nikon co roku wypuszcza 3 nowe modele (w rożnych grupach) [moje zestawienie (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=641875&postcount=5)]
w tym roku była już jedna premiera i ... raczej na pewno będzie debiut D90 (czy jak sie tam będzie nazywał następca D80) ale ... nie mam koncepcji co będzie trzecie skoro po wymianie D80 modele we wszystkich klasach będą odświeżone :D
Zbigniew
30-03-2008, 00:24
A wg mnie nic, a za rok zobaczymy pełną klatkę w budzie Dxxx :D
Bartek - NinoVeron
30-03-2008, 00:32
no pełna klatka musi być (jak chcą konkurować z canonem) tylko ... jak już coś to napewno w następcy D300 - czyli pewnie w 2009 r. :)
Gdzies czytalem (optyczne peel?), ze Canony wycodza co 18 miesiecy. Nikon wydaje sie wiec mniej regularny, ale przeciez musi wychodzic naprzeciw konkurencji, wiec chyba mozna spodziewac sie nowych modeli w podobnych odstepach czasu...
"+ LW" (cholera wie)
"+ czyszczałka" (bedzie)
Czemu tak duzo osob boi sie, ze D90 nie bedzie mial srobokreta? D80 ma, wiec czemu Nikon mialby stworzyc nizsza polke?
Po to, abyś mógł robić 5 klatek/sekundę. Liczba kanałów (notabene nieco inna) to tylko kwestia przesyłania danych. Matryce (jako elementy światłoczułe) są takie same.
A nie jest to tak, że detektor jest projektowany pod potrzeby (ilość klatek i takie tam) ? Chociaż w sumie to to po co zmieniać od razu całość produkcji jak można tylko część. Dobra już się nie czepiam tego.
"+ LW" (cholera wie)
"+ czyszczałka" (bedzie)
Czemu tak duzo osob boi sie, ze D90 nie bedzie mial srobokreta? D80 ma, wiec czemu Nikon mialby stworzyc nizsza polke?
D90 musi mieć wkrętarke chociażby po to, żeby posiadacze bezsilnikowych stałek rzucili się na niego i żebym mógł nabyć sobie D80 za 1200 złociszy :mrgreen: Chyba, że sam padne ofiara tego owczego pędu :)
żółto-czarny
30-03-2008, 19:12
a mnie tak zastanawia jeszcze jedna rzecz ...
od paru lat Nikon co roku wypuszcza 3 nowe modele (w rożnych grupach) [moje zestawienie (http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=641875&postcount=5)]
w tym roku była już jedna premiera i ... raczej na pewno będzie debiut D90 (czy jak sie tam będzie nazywał następca D80) ale ... nie mam koncepcji co będzie trzecie skoro po wymianie D80 modele we wszystkich klasach będą odświeżone :D
D3x z tym nowym Soniakiem 24,6 Mpx. Ci producenci 1Ds MkIII (czy jak mu tam) już mogą zacząć zwijać manatki ;-)
Ci producenci 1Ds MkIII (czy jak mu tam) już mogą zacząć zwijać manatki ;-)
hehe, tymczasem d80 ma stop sprzedaży bo klasę lepszy 40d jest w jego cenie i N ma zagryzkę jak pozycjonować plastikowego żółwia d90 bo w tych cenach to on się oj nie będzie sprzedawał, oj nie, ludzie jeszcze potrafią liczyć :)
Rozumiem, że kol. tempor tradycyjnie chciał błysnąć po swojemu (niczym SB 800 bez dyfuzora), czy też może dysponuje jakimiś informacjami na temat D90, niedostępnymi dla szerszego grona?
nysander
30-03-2008, 23:15
hehe, tymczasem d80 ma stop sprzedaży bo klasę lepszy 40d jest w jego cenie i N ma zagryzkę jak pozycjonować plastikowego żółwia d90 bo w tych cenach to on się oj nie będzie sprzedawał, oj nie, ludzie jeszcze potrafią liczyć :)
hmm ... skąd masz takie dane? bo z tego co ja widze w porównywarkach to 40d body kosztuje tyle co d80 body + N18-70 a samo body jest ok 1000 zł tańsze
kronos28
30-03-2008, 23:22
ziuteczny ojjj przepraszam, tempor - możesz podać źródło informacji o cenie nowego modelu nikona, o którym nikt nic nie wie?
a jakie chcecie informacje ? będzie plastikowy bo magezu nie dostanie i będzie żółw bo 6kl/s też nie dostanie
jednym słowem nie zbliży się ani tyci do 40d za 2800 body,
chyba też jest jasne jak słońce, że model amatorski N nie stanie się modelem półprofesjonalnym bo taki już jest za 5 koła no to potraficie myśleć czy nie ? d90 to powinno być d300 zwolnione do 3/4 fps w plastiku, nie sądzę żebyu było inaczej no i wizjer wiadomo jakiś tam mniejszy a może większy niż d80 :) jedyne czego naprawdę nie wiadomo to jaki będzie display ps Nikomaniacy a wyobraźnia słaba, hmmm ...
I teraz, jak wszystko aż wstyd takie oczywistości tłumaczyć jest kwestią optymalizacji zakupu, przy różnicach takich te kilka stówek ne gra roli wiadomo, tak naprawdę dziwię się, że się d60 sprzedaje bo dokłada się tyci tysiaka a ma się huhuhu
Wiesz ziuteczny, (o przepraszam,tempor), w sumie to ty jesteś nawet zabawny :)
cieszyłbym się gdybyś się mało mądrze personalnie nie czepiał, na temat spróbuj chłopie
kronos28
30-03-2008, 23:40
ps Nikomaniacy a wyobraźnia słaba, hmmm ...
za to u ciebie bujna :) ziuteczny
My chcemy wiedzieć skąd masz takie info o tym body, bo jak na razie to nawet nie wiadomo czy ono w ogóle będzie... czy to tylko (te ceny, te parametry) twoja wyobraźnia? :)
Wiesz ziuteczny, (o przepraszam,tempor)
:mrgreen:
A wy dalej wróżycie z fusów. Poczekajcie spokojnie, do jesieni niedługo.
[QUOTE=kronos28;654768]za to u ciebie bujna :) ziuteczny
My chcemy wiedzieć skąd masz takie info o tym body, bo jak na razie to nawet nie wiadomo czy ono w ogóle będzie... czy to tylko (te ceny, te parametry) twoja wyobraźnia? :)[/QUOTE
wyobraźnia
kronos28
30-03-2008, 23:52
wyobraźnia
no to wiesz - ja sobie codziennie wyobrażam, że przed domem stoi Maybach z Hedi Klum na pokładzie i czeka na mnie aby mnie zabrać w podróż luksusowym liniowcem dookoła świata - ale czy to się spełni?
te twoje dywagacje to nic innego jak takie noooo gadanie o niczym - bo gadasz o rzeczy której nie ma :D
i może jej nie będzie a tylko d60 a potem d300 ale jeśli będzie to ...
no to wiesz - ja sobie codziennie wyobrażam, że przed domem stoi Maybach z Hedi Klum na pokładzie i czeka na mnie aby mnie zabrać w podróż luksusowym liniowcem dookoła świata - ale czy to się spełni?
z twoją wyobraźnią techniczno-ekonomiczną i co za tym idzie na pewno nie :mrgreen:
kronos28
31-03-2008, 00:03
i może jej nie będzie a tylko d60 a potem d300 ale jeśli będzie to ...
z twoją wyobraźnią techniczno-ekonomiczną i co za tym idzie na pewno nie :mrgreen:
wiesz, bo ja stoję dosyć twardo na ziemi i interesują mnie bardziej fakty w przeciwieństwie do ciebie, niż gadanie o rzeczach, o których istnieniu nic nie wiadomo. Wyobraźnia się przydaje przy robieniu zdjęć ale nie ta "techniczno-ekonomiczna" jak to nazywasz...
Bartek - NinoVeron
31-03-2008, 00:22
ejjjjjjjjjjjjjjjjjjj!!!! spokoj :) peace :D piwo, muzyka i seks bez zobowiązań :D
wyluzujcie :D
Przecież od początku tego posta wiadomo, że to tylko propozycje, przypuszczenia i domysły i tak naprawdę nikt poza działem projektowo/inżynieryjnym oraz marketingowym Nikon nie wie co dokładnie będzie w następcy D80 i nawet na 100% nie wiadomo jak się będzie nazywał i czy w ogóle wyjdzie :)
To jest nasza zabawa, strzały, oczekiwania itp... i jak widać wielu osobą ta zabawa sie podoba i wiele bierze w niej udział
fajnie, że większość się interesuje tym tematam i opisuję swoje przypuszczenia
ale potraktujcie to na pół serio a pół na poważnie :D
Mar 25--The D80 replacement is due any time between now and summer, yet I find it curious that there hasn't been a lot of speculation on what it might look like. Historically, a D80-replacement should be a handful of technology and state-of-the-art hand-downs from the reigning pro cameras and as much of the parts bin as is possible from existing consumer cameras, all wrapped in a polycarbonate body that isn't fully sealed. That means that you should expect a melding of D40/D60 and D200/D300 features. As in: D200 viewfinder, D300 color LCD, some creative subset of the D300 AF and metering (e.g., same AF sensor, but fewer AF options, coupled with the use of the 420-cell matrix meter for the Auto Area 3D mode), but with the reduced control set, the shutter, write mechanism, mode dial, and remote controls of the D40/D60/D80. Sensor? It could go either way (10mp or 12mp), but expect an auto cleaning function. Add Active D-Lighting and perhaps one of the Live View modes and you've got a new mid-range model that's competitive. The key question: will Nikon go further than that?
za Tomem Hoganem
a na dpreview napisał tak:
Nikon is about to announce the 75th Anniversary of Nikkor lenses this week. The rumors are that there will be more than a press release and a new Web site. ( to już nie koniecznie o d90, bardziej o szkłach)
:mrgreen:
A wy dalej wróżycie z fusów. Poczekajcie spokojnie, do jesieni niedługo.
do jesieni to jeszcze ho ho i jeszcze troche!
do jesieni nie ma co czekac na d90. tylko kupowac co jest.
w sumei ja sobie moge gadac bo cokolwiek nowego wezme to technologicznie lepsze od d50