Zobacz pełną wersję : Tele do D50
Wiem wiem wiem ... juz odsylacie mnie do jakis starszych postow...
Szukam tele do D50 i mam problem bo nie wiem co powinnam kupic, a nie usmiecha mi sie wydac 4000 zl:( . Cos poradzicie????
Nie kombinuj, tylko kup 55-200. Tanie, szybkie, optycznie jakościowo ujdzie. Acha, i małe.
Z tymi tele niestety tak jest: albo tanio, albo dobrze.
Tyle to i ja juz wiem:) dlatego licze na Wasza pomoc :)
Czyli co, zrzutka będzie? :D
Czyli co, zrzutka będzie? :D
:lol: to jest świetny pomysł! Proponuję, aby wszyscy użytkownicy forum (ponad 3000) zrzucali się po 2PLN miesięcznie na zakup, powiedzmy, 70-200VR. Zakupione obiektywy byłyby kolejno przekazywane użytkownikom, którzy napisali najwięcej postów ;)
olta, 70-300 G. na poczatek wystarczy a i w koszta sie nie wpedzisz. po czasie moze cos z lepszym swiatlem...
kupiłem sobie ostatnio Soligora 100-400 f4.5/6.7 za 700zł w stanie bardzo dobrym wporównaniu do nikkora 70-300 G to niebo a ziemia, ale-3x większy i 3x cięższy od 55-200DX
barkowx, taka bazuka na pewno korzystnie nie wpłynie na kobiece dłonie :cool:
Z gory przepraszam za offa ale mam pytanie co do tego Soligora - czy jest on duzo lepszy optycznie i szybszy (AF) od Sigmy 70-300 APO???
Dziekuje i pozdrawiam
Buculus
Buculus, z tego że 3x większy i 3x cięższy można wnioskować, że również 3x lepszy. :mrgreen:
Zastanawiam sie po prostu, czy jest to lepsza alternatywa dla Sigmy APO 70-300 Super Macro II. Obecnie jestem na etapie poszukiwania takiej sigmy ale zaciekawil mnie ten Soligor :wink: Chcialbym po prostu poznac opinie bo moze nie powinienem sobie glowy Sigma zawracac :mrgreen:
Pozdrawiam
Buculus
Czornyj, dobry pomysł! Ha, zabieram się za pisanie postów.. :D
http://www.plfoto.com/zdjecie.php?picture=868605 przykładowa fotka z Soligora crop 100% 360mm f10 1/400
barkowx, to popraw tytuł przy tej fotce, bo od tego toważysza to się niedobrze robi..
JK, moim skromnym zdaniem - jest dużo lepszy
barkowx - dziekuje za link :) Czy sa tam jeszcze jakies inne zdjecia do poogladania z tego szkielka? Coraz bardziej mnie intryguje :)
Pozdraiwam
Buculus
pebees, nie każdy toważysz jest zły :lol:
[ Dodano: Wto 21 Mar, 2006 ]
Buculus, szkiełko mam dopiero pare dni "artystycznego" nic więcej jeszcze nie spłodziłem ale moge coś podesłać na maila
Nie musi byc artystyczne :wink: Poprosilbym jakies sample na
[email protected] :)
Z gory dziekuje i pozdrawiam
Buculus
P.S. A jak z predkoscia AF???
Buculus, AF porównywalny do 18-55DX ale o sporcie na hali zapomnij no i 3x głośniejszy :mrgreen:
Wychodzi na to, że to fajny obiektyw: 3x większy, 3x cięższy, 3x głośniejszy no i jeszcze znacznie ciemniejszy, ale tak ogólnie nie jest źle. :D
barkowx - dziekuje bardzo za sample :!:
Przynam, ze jak na moje oko laika to jakosc jest dobra i nie ma sie czego czepiac :) Nie przeszkadza mi ani ciezar ani wielkosc. Halas tym bardziej. Do sportu tez uzywac go nie bede :)
Mysle, ze to dobra alternatywa dla Sigmy jezeli chodzi o optyke :)
Pozdrawiam
Buculus
Wychodzi na to, że to fajny obiektyw: 3x większy, 3x cięższy, 3x głośniejszy no i jeszcze znacznie ciemniejszy, ale tak ogólnie nie jest źle. :D
Ciemniejszy od czego? Jezeli chodzi o Sigme to (jezeli dobrze pamietam) jest 4-5,6 na obu koncach. Ten Soligor ma 4,5 do 6,7 z tym, ze konce sa odpowiednio 100 i 400. Mysle, ze Sigma przy 100mm bedzie miala spokojnie ponad 4,5 jezeli 70mm startuje od 4,0. Analogicznie przypuszczam, ze Soligor bedzie mial na 300mm zblizona jasnosc do Sigmy (5,6). Moge sie jednak mylic :mrgreen: Jednak wydaje mi sie, ze przy tych samych ogniskowych (100 i 300) soligor nie jest ciemniejszy a moze nawet byc jasniejszy od Sigmy :)
Pozdrawiam
Buculus
barkowx, towaRZysz, nie towaŻysz :)
A ja polece 70-300 APO DG MACRO SIGMY, mam i sobie chwale......torszke ciemny bo 4-5,6 ale da rade...pozdrawiam
dla mnie body + kit to juz jesy kolos:) tak polatam z tym chwilke to silownie mam z glowy ;) hmm rozumiem ze w tej sytuacji zostaje mi tylko sigma???
Sigma wazy okolo 530g. Soligor okolo 740g. Kit wazy 210g :) Jak by nie bylo roznica miedzy Sigma a Soligorem nie jest jakas straszna - 210g czyli tyle co wazy sam kit. Zalezy na jak duzym tele ci zalezy. Sigma po cropie bedzie miala jakies 105-450mm. Soligor 150-600mm. Mysle, ze roznica jest adekwatna do ciezaru :wink: Jezeli jednak 530g Sigmy to bedzie dla ciebie i tak juz spory ciezar to moze warto przy tym pozostac.
Powiem tak - roznica jest tyle ile wazy kit. Sigma to 2,5 kita a Soligor 3,5 :wink:
Teraz odpowiedz sobie jakiego tele ci potrzeba. No i wez pod uwage cene. Nowa Sigma APO to jakies 800-900zl. Ja kupilem wczoraj nowego Soligora z papierami ze starych zapasow (bo juz nie produkuja) za 110 euro...
Pozdrawiam
Buculus
olta, rozwaz ze sigma 2x drozsza od nikkora, a co do roznic opotycznych mozesz poczytac na forum- watkow było dosc i poogladac sample na necie :wink:
Jak już mówiłem na początku - Nikkor 55-200 DX. Jest praktycznie wielkości i ciężaru kita 18-55 i zdecydowanie jest najmniejszy ze wszystkich proponowanych tutaj obiektywów. Daje jakość równie cudowną jak obiektywy, które zostały zaproponowane a na pewno cichszy i szybszy od wszystkich.
grzechoo
22-03-2006, 12:07
dorobiłem się 70-300G za 350zł :D
na razie wystarcza, ale już odkładam na 80-200 f/2.8 :shock:
szczerze polecam Sigmy 70-300 DG Macro (APO lub bez APO)
ryzykant78
31-03-2006, 22:48
tu mozesz spojrzec jak sobie radzi nikkor pogoda byla pochmurna z przeblyskami slonca ( przyslony roznie niepamietam dokladnie jedynie czas 1/500s) http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=21926 ja jestem z tego szkielka zadowolony tym bardziej ze kupilem nowy na gwarancji za jedyne 490pln teraz zbieram na cos lepszego ale to na jesien:) pozdrawiam
Witam!
Tez zastanawiam sie nad tele do D50 i mam na oku sprzet o ktorym na forum nic nie moge znalezc a mianowicie Sigma 400mm f 5. Wolaja za niego 1700zl a za nowego 70-300 ED 1390 (chyba) i ciekaw jestem waszych opinii co lepiej wybrac.
Pozdrawiam!
grzechoo
01-04-2006, 13:34
Herbi, sam nie znam tej sigmy, ale jeśli nie miałeś nigdy do czynienia z tele to raczej odradzam, 400mm to dużo, czasem moze się okazać że za dużo, do tego f5 potrzebuje sporo światła, a wiesz że im więcej mm tym więcej światła będziesz potrzebował, żeby nie zruszyć zdjęcia...... więc to również spore ograniczenie, albo statyw albo słoneczny dzień na fotografie. do amatorskich zastosowań optymalnym rozwiązaniem będzie 70-300
wlasnie tak sie zastanawialem bo ta staloogniskowosc bylaby sporym ograniczeniem a po zabawie w komisie tym obiektywem i zrobieniu sporej liczby zdjec przy pochmurnym ale jasnym niebie ostre wyszly moze 3 :/
pozdrawiam
Herbi, zalezy do czego potrzebujesz tych 400mm.jak masz dobry statyw i nie polujesz na ptaki to co nieco tym obiektywem zdzialasz. f5 nie jest az tak zle...
Niestety jest spory rozrzut tego do czego tele przydaloby mi sie. czasem ptaki, przyroda, czasem sport samochodowy w szybkiej wersji (tory) wiec pomimo ze ze swiatlem nie bywa tam zle to czarno to widze (a wogole to za porzadne szklo do takich zastosowan to mozna kupic niezly samochod nieprawdaz?)
pozdrawiam! :)
no to nie za bardzo ci sie ta czteryseta sprawdzi.
wogole to mozna kupic dobre autko ;)
mad_mark
01-04-2006, 16:46
Herbi, jeżeli chodzi o sporty samochodowe to walczyłem troche z 70-300G.
Ocen sam http://tt1.hollosite.com/cpg/thumbnails.php?album=8
pozdrawiam!
ps. na ptaszki tez tym szklem polowalem, jak trzeba bedzie co cos podesle.
ps2. jezeli chodzi o predkosc fotografowanych samochodow to kolo 60-80kmh.
widze ze mozna tym sprobowac swoich sil chociaz wersja ED jest podobno sporo lepsza od G wiec nie ma sie co zastanawiac. a co do ptakow to chetnie zobacze, jak mozesz to podeslij na maila. dzieki i pozdrawiam!
mad_mark
01-04-2006, 16:55
Herbi, na ptaszki niestety trzeba bedzie poczekac do poniedzialku, nie mam na obecnym kompie zadnych.
jedno tylko w sieci: http://www.fototok.tkb.pl/pt/photo.php?p=68190#
hmmm, zdjecie ladne tylko zastanawiam sie jaka byla od niego odleglosc.
wogole to teraz zauwazylem ze predkosc samochodow byla ok. 60-80 co mnie nie cieszy bo myslalem o zakresie 150-200 :(
mad_mark
01-04-2006, 17:06
co do ptaszka... odleglosc jakies ~5m :) udalo mi sie podejsc.
a co do predkosci.... no coz.. mialem obawy ze bedzie problem z ostrzeniem (nie jest to demon predkosci), ale przy af-c nie zauwazylem wiekszych problemow nawet gdy samochody poruszaly sie w moim kierunku.
mam zamiar odwiedzic poznan jakos 13-14 maja na motorki ale nie wiem czy sie wyrobie.
pozdrawiam.
ja sie na 100% nie wyrobie bo 15 mam wazne kolokwium ;( dlaczego pytam, dlaczego ? ;(
no nic, beda kiedy indziej, dzieki i pozdrawiam!
wersja ED jest podobno sporo lepsza od G
a czy ja wiem...
zobaczcie w moją stopkę...i zanim kupicie, przyjeżdzajcie na plener, podepniecie, potestujecie i będziecie wiedzieć co warta jest sigma...a na marginesie...nie ma sigmy 400/5 tylko sigma 400/5,6 i to w 4 bodajrze wersjach z których tylko 2 są warte zachodu - ta, którą mam ja oraz jej droższa wersja HSM...dla mnie zestaw sigmy 70-200/2,8HSM + sigma 400/5,6 APO makro jest optymalny w stosunku cena/jakość...
grzechoo
02-04-2006, 21:04
ALF, faktycznie, masz się czym pochwalić
na plenerze będzie tego znacznie więcej bo przyjedzie kilkadziesiąt osób, wiec potestować będzie można różne szkła...na prawdę warto :P
Czy jest jakiś obiektyw w okolicy 400mm (niekoniecznie zoom) do 1000zł z dobrą optyką i jaśniejszy od 5.6? Może nawet jakiś manual?
z tego co wiem, to nie ma...moja sigma jest najtańszym szkłem 400mm z akceptowalnym światłem 5,6 i akceptowalną jakością optyczną i mechaniczną...
mad_mark
23-06-2006, 09:22
ALF, sigma?...