PDA

Zobacz pełną wersję : Nikon L11 Problem z nagranym dzwiękiem

pol2000
20-03-2008, 23:33
Kupiłem Nikona L11 . Gdy nagram filmik lub sam głos . Przy jego odtwarzaniu słychać bardzo głośny "lecący helikopter " , turkot . ( podobno to wina jakiegoś silniczka od czegoś ?? Podobno można to wyłączyć ale mi się nie udało ) . A aparat wrócił z serwisu lecz nadal jest bez zmian . Kupiłem go 01.16.08 - czy mogę zwrócić go do sklepu . Co robić ?? Proszę o pomoc .

sToh
21-03-2008, 17:28
przeczytaj instrukcje.

Art Erie
21-03-2008, 20:01
Kupiłem Nikona L11 . Gdy nagram filmik lub sam głos . Przy jego odtwarzaniu słychać bardzo głośny "lecący helikopter " , turkot . ( podobno to wina jakiegoś silniczka od czegoś ?? Podobno można to wyłączyć ale mi się nie udało ) . A aparat wrócił z serwisu lecz nadal jest bez zmian . Kupiłem go 01.16.08 - czy mogę zwrócić go do sklepu . Co robić ?? Proszę o pomoc .

Prawdopodobnie chodzi o odgłos silniczka obsługującego zoom aparatu. Niestety ale wszystkie drgania są przenoszone po elementach korpusu w który jest wbudowany również mikrofon. "Normalnie" używa się mikrofonów zewnętrznych, ale wątpię by w tym przypadku była taka mozliwość.
A tak nawiasem mówiąc mozliwość nagrywania filmów w kompakcie, to tylko taki gadżet jak możliwość robienia zdjęć w kamerze, czy telefonie.

pol2000
22-03-2008, 00:18
Instrukcje przerobiłem nie raz lecz nic nie znalazłem . Prosze o pomoc .

pol2000
22-03-2008, 00:26
Tak to gadzet lecz jeśli cos jest to powinno działac poprawnie . W L10 jest idealnie bez bardzo głosnego "helikoptera" . W nocy w pokoju jest cisza a jak odtworze nagrane video to jest taki głośny warkot , że nie idzie tego wytrzymać .
Czy mogę zwrócić aparat do sklepu ?? kupiłem go 01.16.08 w serwisie tez był i nic . Proszę o odpowiedz .

Art Erie
22-03-2008, 13:27
Tak to gadzet lecz jeśli cos jest to powinno działac poprawnie . W L10 jest idealnie bez bardzo głosnego "helikoptera" . W nocy w pokoju jest cisza a jak odtworze nagrane video to jest taki głośny warkot , że nie idzie tego wytrzymać .
(...).
W takim razie w L10 zastosowali silniczek który pracuje ciszej, albo w inny sposób wytłumili dżwięki.
Swego czasu miałem potrzebę nagrywania różnych dżwięków, przez co dokładnie przeglądałem internet w tym temacie. Z tego co się dowiedziałem, to wszystkie urządzenia rejestrujące posiadające silniczki ( dyktafony, kamery itp) mają takie objawy. Jedynym sposobem na polepszenie jakosci dżwięku jest zastosowanie mikrofonu zewnętrznego ( zastosowałem mini disc i mikrofo kierunkowy od profesjonalnej kamery video - było idealnie), czego w kompakcie zrobić nie możesz. Co do ewentualnej reklamacji sprzętu to chyba pozostaje jedynie kontakt ze sprzedawcą.
A tak z czystej ciekawości właśnie po raz pierwszy nagrałem film na moim C8800 - jakość obrazu i dżwięku jest PORAŻAJĄCA, choć zdjęcia wypluwa bardzo przyzwoite ( jak na kompakt i moje możliwości oczywiście ;) )