PDA

Zobacz pełną wersję : sandisk 16GB exIII 30mb/s vs 4GB ExIII 20mb/s

KJO
20-03-2008, 19:20
Może kogoś to zaciekawi, pojawiły się na rynku nowe karty sandisk'a z serii Extreeme III. Mają zwiększoną o 10mb/s prędkość w stosunku do starych. Porównałem obie karty na czytniku sandisk'a pod USB i wyniki są takie że na kompie działają tak samo osiągając 15-17mb/s przy zestawie zdjeć RAW+jpg basic. W aparacie nie miałem jeszcze czasu spokojnie sprawdzić ale na oko, bufor się szybciej opróżnia, trzaskając same JPG'i udało mi się wcisnąć kilka więcej zanim prędkość zmalała niż to ma miejsce w starszej karcie.

Ogólnie nie widać różnicy ale skoro cena taka sama ... W zasadzie to są dwie różnicę, nowsza wersja rescue pro i brak kartki z aktywacją na C1...

pozdrawiam :mrgreen:

xMAREKx
24-03-2008, 15:02
Taka prędkość zapisu przekracza możliwości magistrali USB. Nie jestem pewien czy USB 2.0 ale 1.0 napewno.

Yanluk
24-03-2008, 17:13
Może kogoś to zaciekawi, pojawiły się na rynku nowe karty sandisk'a z serii Extreeme III. Mają zwiększoną o 10mb/s prędkość w stosunku do starych. Porównałem obie karty na czytniku sandisk'a pod USB i wyniki są takie że na kompie działają tak samo osiągając 15-17mb/s przy zestawie zdjeć RAW+jpg basic. W aparacie nie miałem jeszcze czasu spokojnie sprawdzić ale na oko, bufor się szybciej opróżnia, trzaskając same JPG'i udało mi się wcisnąć kilka więcej zanim prędkość zmalała niż to ma miejsce w starszej karcie.

Ogólnie nie widać różnicy ale skoro cena taka sama ... W zasadzie to są dwie różnicę, nowsza wersja rescue pro i brak kartki z aktywacją na C1...

Taka prędkość zapisu przekracza możliwości magistrali USB. Nie jestem pewien czy USB 2.0 ale 1.0 napewno.

Najprawdopodobniej zeby w pelni wykozystac te karty potrzebowalbys czytnika Sandiska na FireWire

fotojacek
24-03-2008, 18:16

masz za wolny czytnik zeby zobaczyc roznice

KJO
25-03-2008, 17:00
@xMAREKx (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=11339)

nie wiem o czym ty piszesz USB 1.0 ? USB 2.0 ma transfer 480Mbit/s czyli większy od firewire który ma 400MBit/s

@Yanluk (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=13058)

http://www.fotografuj.pl/Article/Test_Sandisk_Extreme_IV_dla_kogo_szybkie_karty_CF/id/96/page/3#content

to jest test kilku czytników, wyraźnie widać że dla kart nie UDMA (czyli np ExIII) czytnisk sandiska pod FW jest wolniejszy od sandiska extreeme USB który posiadam.

@fotojacek (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=13571)

pokaż który jest szybszy bo mi się nie udało znaleźć

fotojacek
25-03-2008, 21:13
Szybszy narazie jedynie ten na Firewire chyba ze się coś zmieniło i się mylę.

A co do karteczek z C1 .. zapewne masz ich jak ja kilka:)
zresztą było to dodawane do poczatkowej partii tych kart - mam na mysli extrIII , poźniej juz ich nie było
A co do rescue pro warto wiedzieć ze dali nowsze - tak na wszelki wypadek:)

KJO
26-03-2008, 00:41
Szybszy narazie jedynie ten na Firewire chyba ze się coś zmieniło i się mylę.

A co do karteczek z C1 .. zapewne masz ich jak ja kilka:)
zresztą było to dodawane do poczatkowej partii tych kart - mam na mysli extrIII , poźniej juz ich nie było
A co do rescue pro warto wiedzieć ze dali nowsze - tak na wszelki wypadek:)

ale on jest szybszy z kartami UDMA. Extreeme III nie jest kartą UDMA. Zobacz linka z mojego poprzedniego posta. Wychodzi na to że z exIII większą prędkość osiągnął czytnik pod USB niż ten pod firewire (który jest skonstruowany pod UDMA)

Ja nie planowałem kupować tego szybszego Ex'a3. Nawet nie wiedziałem że jest nowy, Cena była taka sama jak starej wersji to wziąłem a jak już wziąłem to napisałem co udało mi się zobaczyć. ;)

A co do karteczek z C1 .. zapewne masz ich jak ja kilka:) dokładnie tak :mrgreen:

Yanluk
26-03-2008, 13:20
@xMAREKx (http://www.forum.nikon.org.pl/member.php?u=11339)
nie wiem o czym ty piszesz USB 1.0 ? USB 2.0 ma transfer 480Mbit/s czyli większy od firewire który ma 400MBit/s

Predkosc magistrali czyli predkosc z jaka "port usb" jest wstanie przetransferowac dane do pamieci komputera

A co do tego testu, to czytnik na FireWire byl wilniejszy tylko byl wolniejszy tylko w wypadku uzycua karty Extreme III, co wydaje sie troche dziwne, moze byl problem z sama karta? Tak czy inaczej, z tego co mi wiadomo to wlasnie ten czytnik jest jednym z najszybszych.
Jest jeszcze jeden (innej firmy) typowo pod fotografie, zbudowany z 4 portow CF ktore moga szczytywac dane rownolegle, ale nie pamietam kto jest jego producentem.

KJO
26-03-2008, 13:45
Predkosc magistrali czyli predkosc z jaka "port usb" jest wstanie przetransferowac dane do pamieci komputera

A co do tego testu, to czytnik na FireWire byl wilniejszy tylko byl wolniejszy tylko w wypadku uzycua karty Extreme III, co wydaje sie troche dziwne, moze byl problem z sama karta? Tak czy inaczej, z tego co mi wiadomo to wlasnie ten czytnik jest jednym z najszybszych.
Jest jeszcze jeden (innej firmy) typowo pod fotografie, zbudowany z 4 portow CF ktore moga szczytywac dane rownolegle, ale nie pamietam kto jest jego producentem.

ale tamat jest o ExIII a nie o czwórkach. Dzisiaj kumpel kupuje ten czytnik pod firewire sandiska to sprawdzimy jak się spisuje ...

fotojacek
26-03-2008, 13:54
ale tamat jest o ExIII a nie o czwórkach. Dzisiaj kumpel kupuje ten czytnik pod firewire sandiska to sprawdzimy jak się spisuje ...

no to czekam na relacje bo sie kiedys mocno nad nim zastanawialem jako 2gim:)

KJO
26-03-2008, 20:40
no to czekam na relacje bo sie kiedys mocno nad nim zastanawialem jako 2gim:)

no więc tak, po pierwsze zrobiłem jeszcze raz test na aparacie. Okazuje się że na starszej wersji weszły 22neffy każdy po 15 223KB. Kiedy na tej nowej weszły 24, czyli jest szybsza :mrgreen: A w czytniku na macbook pro podpiętym przez firewire 800 wyniki są takie że stary exIII wyciągnął 17mb/s, nowy 19mb/s a exIV 30mb/s. Na sandisku USB wszystkie grzecznie poleciały 17mb/s (magiczna liczba te 17mb/s)

Yanluk
27-03-2008, 11:50
Wyglada na to ze warto inwestowac w czytnik tylko jak sie uzywa Extreme IV...

KJO
29-03-2008, 00:48
Wyglada na to ze warto inwestowac w czytnik tylko jak sie uzywa Extreme IV...

i nie warto kupować exIV jak się do nich nie dokupi dedykowanego czytnika ;)

apol
30-03-2008, 02:59
a moze ktos sprawdzic jaka predkosc jest jak z aparatu sie zgrywa? u mnie na exIII(4gb) 10mb/s cos mi podroba pachnie.

soft do testowania darmowy HD tach (http://www.simplisoftware.com/Public/index.php?request=HdTach)

apol
08-04-2008, 13:32
wlasnie dostalem zamowiona na amazon.co.uk karte sandisk extreme 3 8gb zamawialem jako stara wersje a dostalem wersje 30mb ;)