PDA

Zobacz pełną wersję : monitor lcd 24" do 4k

knaga
20-03-2008, 15:23
Jako że dostałem niespodziewany zastrzyk środków finansowych zamierzam wymienić całego kompa wraz z monitorem. Do tej pory siedziałem przed wspaniałym crt 20" od Della ale postanowiłem kupić sobie coś co mi ładnie 720p i 1080p obsłuży. Jednak nie zadowalają mnie monitory lcd, które widziałem do tej pory w sklepach czy u znajomych (cukierkowe kolory, śmieszne kąty czy ten nieszczęsny czarny kolor). Mogę przeznaczyć na monitor ok. 4000. Będzie służył głównie do oglądania filmów i trochę do grania, więc zależy mi na niskim czasie reakcji matrycy, naturalnych kolorach i dużym kącie widzenia (czasami sporo osób zapraszam, więc te co siedzą po bokach też muszą wszystko ładnie widzieć). Jako, że prawie nie mam pojęcia o lcd proszę was, abyście mi coś doradzili. Interesują mnie głównie 24", ale jakby coś większego i naprawdę dobrego się w znalazło w tej cenie to jestem jak najbardziej za.

grzegorzant
20-03-2008, 15:28
Zacznij może TU (http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=32374)

knaga
20-03-2008, 17:16
co powiecie o tym:http://www.nec-display-solutions.pl/?c=15&l=1&id=481&tab=main
czy czas reakcji matrycy będzie tutaj problemem?

KadryZpodróży
20-03-2008, 18:33
Witam. Proponuje Eizo S2411 lub jego nastepce model SX2461. Obydwa modele sa do kupienia w cenie ok 4 tys brutto:) Wspomniany wyzej Nec nie jest monitorem uniwersalnym (podswietlenie), dlatego uwazam iz lepiej zainteresowac sie w/w monitorami Eizo. Pozdrawiam

markB
20-03-2008, 21:12
Podpieram, aczkolwiek tego nowego trudno będzie dostać poniżej 5 K. W Poznaniu Eizo można na pewno kupić w Cortlandzie lub Komputroniku.

Peter
21-03-2008, 08:51
Jako że dostałem niespodziewany zastrzyk środków finansowych zamierzam wymienić całego kompa wraz z monitorem. Do tej pory siedziałem przed wspaniałym crt 20" od Della ale postanowiłem kupić sobie coś co mi ładnie 720p i 1080p obsłuży. Jednak nie zadowalają mnie monitory lcd, które widziałem do tej pory w sklepach czy u znajomych (cukierkowe kolory, śmieszne kąty czy ten nieszczęsny czarny kolor). Mogę przeznaczyć na monitor ok. 4000. Będzie służył głównie do oglądania filmów i trochę do grania, więc zależy mi na niskim czasie reakcji matrycy, naturalnych kolorach i dużym kącie widzenia (czasami sporo osób zapraszam, więc te co siedzą po bokach też muszą wszystko ładnie widzieć). Jako, że prawie nie mam pojęcia o lcd proszę was, abyście mi coś doradzili. Interesują mnie głównie 24", ale jakby coś większego i naprawdę dobrego się w znalazło w tej cenie to jestem jak najbardziej za.

Nie ma możliwości kompromisu. Albo w miarę dobre (naturalne) kolory (matryca VA lub IPS), albo (relatywnie) niski czas reakcji czyli trochę mniejsze smużenie ale kiepskie kolory (matryca TN).
Wszystkie lcd podświetlają mniej lub bardziej. Widoczne w zależności od warunków oświetleniowych otoczenia, można zastosować filtr szklany, nie jest to jednak lekarstwo na wszystko.
To już nie kineskop gdzie było wszystko w jednym.
Najlepiej sprawdź organoleptycznie co bardziej odpowiada.
Jako dotychczasowy użytkownik CRT niestety musisz coś wybrać i przywyknąć.
Jak wybierzesz, kup sobie dobry przewód dvi. Będziesz miał lepsze odwzorowanie kolorów niż na kabelku dołączonym do monitora, przy dobrej karcie graficznej oczywiście.

Tom01
21-03-2008, 12:17
Nie ma możliwości kompromisu. Albo w miarę dobre (naturalne) kolory (matryca VA lub IPS), albo (relatywnie) niski czas reakcji czyli trochę mniejsze smużenie ale kiepskie kolory (matryca TN).

Nie można generalizować. Wybór monitora po typie matrycy może prowadzić do kosztownych nieporozumień.

Jak wybierzesz, kup sobie dobry przewód dvi. Będziesz miał lepsze odwzorowanie kolorów niż na kabelku dołączonym do monitora, przy dobrej karcie graficznej oczywiście.

Raczej odwrotnie. DVI jest ucieczką od jakości. Wyjście analogowe ma pewne zalety w porównaniu do DVI, ale ze świecą trzeba szukać kart, które mają dobrej jakości wyjście, oraz monitorów w których analog nie został potraktowany po macoszemu.

Peter
21-03-2008, 12:42
Nie można generalizować. Wybór monitora po typie matrycy może prowadzić do kosztownych nieporozumień.

Tak. Z tym, że można zwrócić uwagę na pewne aspekty osobie, która nie ma doświadczenia z lcd i pracowała na crt. Efekt smużenia może być na początku dość uciążliwy (gry/video). Podobnie kąty.

Raczej odwrotnie. DVI jest ucieczką od jakości. Wyjście analogowe ma pewne zalety w porównaniu do DVI, ale ze świecą trzeba szukać kart, które mają dobrej jakości wyjście, oraz monitorów w których analog nie został potraktowany po macoszemu.

Na mojej karcie Matrox wyjście analogowe jest znakomite. W zasadzie nie ma wielkiej różnicy między obrazem po d-sub a dvi-d. Analog faktycznie bywa traktowany po macoszemu w lcd.
Natomiast "druciki" dołączane do monitorów to raczej gadżet. Również dvi. Bowiem po podłączeniu odpowiednim kablem następuje pewna poprawa obrazu również na cyfrze. Sprawdzone naocznie (Belkin vs zwykły kabelek).

knaga
22-03-2008, 11:35
moja grafa wyjścia analogowego nie ma, a zastosowanie przejściówki chyba nie poprawi obrazu
może ktoś jeszcze wypowie się na temat tych Eizo, albo zaproponuje coś innego... Aha, możecie podać link do jakiś dobrych kabelków dvi?

KadryZpodróży
22-03-2008, 12:13
Kolego o "tych" Eizo zostalo juz sporo napisane na tym i na innych forach, szczegolnie przez Pana Tom01, wystarczy poszukac a zapewniam, ze laktury masz na kilka dni...Jesli chodzi o inne propozycje w tym zakresie cenowym to niestety BRAK. Moim zdaniem najlepszym wyjsciem bedzie monitor SX2461 lub ciut tanszy S2411 (markB tego nowszego oczywiscie w Poznaniu jak i w Polsce sie nie kupi za cene ponizej 5 tys...).

Tom01 podaj prosze najlepsze wg Ciebie karty graficzne (w sensownej cenie) z wyjsciem analogowym oraz jaka przewage ma wspomniane wyjscie nad DVI? :) Czy roznica bedzie spora jesli zastosujemy dobry przewod cyfrowy??

Tom01
22-03-2008, 12:43
moja grafa wyjścia analogowego nie ma

Na 99,99% ma.

Aha, możecie podać link do jakiś dobrych kabelków dvi?

Najpierw niech Pan kupi monitor. Z niektórymi są dołączane wysokiej jakości kable, nie ma sensu dokupować.