Zobacz pełną wersję : Komputer do grafiki: Co myślicie o tej konfiguracji?
legologo
20-03-2008, 15:07
Witam. :)
Od dłuższego czasu planuje zainwestować w nowy komputer. W wolnych chwilach zajmuje się trochę grafiką (na na razie nic poważniejszego), obrabiam zdjęcia. Obecnie (512 RAM, 1.7 GHZ CPU :P) szybkość działania Photoshopa i Lightrooma jest raczej nie do przyjęcia. Poszperałem w różnych portalach i sklepach, przeanalizowałem swoje potrzeby i wstępnie zdecydowałam się na taką konfiguracje:
Płyta główna: MSI P35 NEO-F (PCI-Ex16,SATA2, USB2.0,SOUND 8-channel,LAN-1000,DDR2)
Procesor: Intel Core 2 Duo E6750 (2x2.66 GHZ,fsb 1333mhz, cache 4 mb) + intelowski wentylatorek
RAM: 4 gb (2 kości po 2 gb), 800 MHZ, Apacer
Dysk: 320 gb, muszę dopytać o markę
Nagrywarka: Nagrywarka DVDx20 Liteon
Grafika: GeForce 8600GT 512 mb 128bit
Obudowa & zasilacz: Tracer Xeno, zasilacz 450 W.
Liczą sobie za to 1800 zł, sklep jpkomputery, aukcja na Allegro.
No i konkretniejsze pytania:
1. RAM Apacera jest OK?
2. Czy warto jeszcze kupować płytę główną nieobsługującą DDR3?
3. Czy ta karta graficzna sprawdzi się przy pracy z Photoshopem, Lightroomem, może Flashem?
4. Czy zasilacz 450 W nieznanej marki bezpiecznie pociągnie całość?
5. Słyszałem niepochlebne opinie o Intelowskim wentylatorku. Na co warto by go zamienić (i czy w ogóle warto)?
Nie wymagam żadnej specjalnej wydajności, nie chce po prostu by większy plik .psd otwierał się 5 minut (tak jest teraz). Pierwotnie chciałem na to wydać około tysiąca złotych, później doszedłem do wniosku, że lepiej dać trochę więcej. Żelazną granicą jest w tej chwili 2000 zł.
Takie coś jest OK? Jakie zmiany byście proponowali? Każda opinia/komentarz/porada/sugestia/odpowiedź na pytanie/cokolwiek będzie bardzo mile widziana. :)
Pozdrawiam.
Ja mam jedna uwage odnosnie procka. Zamiast brac Intel Core 2 Duo E6750 w starej technologii na 65nm zainwestuj w Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz jest na 45nm - bedzie mniej zarl pradu i mniej sie nagrzewal a wydajnosc bedzie praktycznie ta sama i masz wiecej cache (6MB)- tym bardziej, ze cena jest praktycznie identyczna.
http://www.komputronik.pl/Procesory/Intel/Core2_Duo_S775_dual_core_64_bit_/Intel_Core2_Duo_E8200_2_66GHz_S775_BOX/pelny,id,50649/
dentharg
20-03-2008, 15:30
Ja mam tylko 2 punkty:
Ad. 4: Kup obudowę bez zasilacza i do niej zasilacz dobrej marki, np. Tagan (http://blog.dentharg.eu.org/2008/02/02/operacja-tagan/), Enermax, Topower (u siebie opisałem zmianę tagana). Ew. możesz kupić np. obudowę chiefteca z zasilaczem - klasa wyżej niż tracer.
Ad.5 Ja mam boxowy proc z wentylem i nie narzekam na wydajność - jedynie na ciszę. Zmieniam niedlugo na Tacens Gelus.
Dysk mam WD Caviar z serii AAKS - działa pięknie i cicho.
ja bym tylko dopisał do dysku - jak najszybszy:-D
To jeszcze dorzuce swoje 3 grosze :)
" 2. Czy warto jeszcze kupować płytę główną nieobsługującą DDR3?
Nie ma sie co narazie molestowac z DDR3 - na dzien obecny i na najblizsze jeszcze podejrzewam 5-6m-cy jego ceny beda nadal zaporowe, wydajnosc uzyskana na nich bedzie niewspolmierna do wydanych srodkow w porownaniu do DDR2 - po prostu zal pakowac taka kase mz
3. Czy ta karta graficzna sprawdzi się przy pracy z Photoshopem, Lightroomem, może Flashem?
Spokojnie - bierz tylko GF z DDR3 zeby Ci nie wsadzili na DDR2
Nie oszczedzaj na gownianym zaslilaczu - ja bym bral cos z oferty Corsair - np ten model:
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/ATX_high_end/Corsair/Zasilacz_do_obudowy_Corsair_CMPSU_520HXEU__520W/pelny,id,31688/
5. Słyszałem niepochlebne opinie o Intelowskim wentylatorku. Na co warto by go zamienić (i czy w ogóle warto)?
Jak nie bedziesz mocno krecil - to spokojnie sobie da rade..
Co do pamieci to ja wolalbym Patriota jesli juz albo cos z OCZ ale w sumie Apacery nie sa jakies tam tragiczne.
david555
20-03-2008, 15:39
No to jak wszyscy "jajają", to i ja se "jajnę".:D
Ja:D z kolei wymieniłbym niemal wszystko, na lepsze i bardziej markowe.
Tam, gdzie graficzna robota, to nie powinno się stosować kompromisów.
Przede wszystkim wydajny procek i jak najlepsza grafika (mam na myśli jakość obrazu a nie wydajność, choć i ta ostatnia nie jest bez znaczenia), pomijam dobry monitor, bo to raczej oczywiste.;)
Ale po co jakas super wydajna grafika do obrobki zdjec nie bardzo rozumiem ? Karta klasy GeForce 8600 GT wystarczy z duzym zapasem tak naprawde.
Edit - hehehe widze dopisales rozwiniecie do karty, z ktorym akurat w tym pnkt sie zgadzam :)
david555
20-03-2008, 15:43
Ale po co jakas super wydajna grafika do obrobki zdjec nie bardzo rozumiem ? Karta klasy GeForce 8600 GT wystarczy z duzym zapasem tak naprawde.
Jeszcze raz przeczytaj co napisałem, poza tym Geforce, to raczej Ge, czyli "gie".:D
Jeszcze raz przeczytaj co napisałem, poza tym Geforce, to raczej Ge, czyli "gie".:D
Edytowalem odpowiedz zanim zdazyles dopisac :)
david555
20-03-2008, 16:02
Edytowalem odpowiedz zanim zdazyles dopisac :)
Bo już takie z nas SPEEDY GONZALESY.:D
Ba :) widze, ze i Autor posta zadowolony bo nawet juz nic nie pyta - chyba sie mu rozjasnilo hehe.
to co stacje graficzną ma sobie kupić ??!!!
Do tej pory pracował na 512 RAM, 1.7 GHZ CPU i robił swoje .
Liczą sobie za to 1800 zł, sklep jpkomputery, aukcja na Allegro.
czyli mniej więcej na tyle chce przeznaczyć.Oczywiście może wydać 5x tyle , bo zawsze jest lepsza karta i wydajniejszy procek itp...
No i konkretniejsze pytania:
1
. RAM Apacera jest OK? OK
2. Czy warto jeszcze kupować płytę główną nieobsługującą DDR3?
zapewne jak kupowałeś swojego poprzedniego kompa też już były nowsze standardy ale dużo droższe :)
Na chwilę obecną NA BANK .Co wymyślą to zobaczymy :)
Szukaj najcichszego :) 450 powinno wystarczyć ale 520 też nie zaszkodzi
No to temat woda o wyższości Swiąt Wielkanocnych .............
Osobiście mam ( i zawsze miałem) "boxowe" wentylatorki i złego słowa o nich nie powiem . Te nowe MB sterują prędkością obrotową wentylatorów i przy normalnej pracy ( jak i przy graniu) jest prawie niesłyszalny .
Ja ostatnio też wymieniłem sprzęta .I juz parę razy sie złapałem na tym ,że budze się rano a komputer działa .A stoi w sypialni .Jest naprawdę cichy. PS śmiga .teraz obrobienie raw-a to już przyjemność a nie czekanie na odświeżenie ekranu
Sugestia Calme z prockiem jest jak najbardziej trafna
DAVID555 jakiego ty masz tam sprzęta ,tak z ciekawości się zapytam?
david555
20-03-2008, 17:11
DAVID555 jakiego ty masz tam sprzęta ,tak z ciekawości się zapytam?
Bardzo drogiego, szkoda o tym mówić.:D
Ale obrabiałem też fotki na dość kiepskich wydajnościowo maszynach i to z dobrym skutkiem, tyle, ze karta grafiki w nich zawsze była niezła.
Nawiązując do Twojej wypowiedzi w kwestii karty graficznej, to oczywiście każdy inaczej patrzy, ale Geforce, to naprawdę nie najlepszy wybór do grafiki.
Jakiś niedrogi Matroxik i będzie OK.
legologo
20-03-2008, 19:09
Ba :) widze, ze i Autor posta zadowolony bo nawet juz nic nie pyta - chyba sie mu rozjasnilo hehe.
Owszem, nie spodziewałem się dwóch stron porad po raptem czterech godzinach. Bardzo wszystkim dziękuje.
Cytat:
No to temat woda o wyższości Swiąt Wielkanocnych .............
Osobiście mam ( i zawsze miałem) "boxowe" wentylatorki i złego słowa o nich nie powiem . Te nowe MB sterują
prędkością obrotową wentylatorów i przy normalnej pracy ( jak i przy graniu) jest prawie niesłyszalny .
Ja ostatnio też wymieniłem sprzęta .I juz parę razy sie złapałem na tym ,że budze się rano a komputer działa .A stoi w sypialni .Jest naprawdę cichy. PS śmiga .teraz obrobienie raw-a to już przyjemność a nie czekanie na odświeżenie ekranu
Sugestia Calme z prockiem jest jak najbardziej trafna
Temat woda? Chyba rzeka. :D
Znajomy wspominał, że te boxowe wentylatorki strasznie łapią kurz i po jakimś czasie przestają efektywnie chłodzić, o ile dobrze pamiętam. Wiesz coś o tym?
Tam, gdzie graficzna robota, to nie powinno się stosować kompromisów.
Przede wszystkim wydajny procek i jak najlepsza grafika (mam na myśli jakość obrazu a nie wydajność, choć i ta ostatnia nie jest bez znaczenia), pomijam dobry monitor, bo to raczej oczywiste.
Na bezkompromisową wydajność nie pozwoli raczej mizerna liczba zer na moim koncie. :) Jak zauważył kolega dabek nie potrzebuje kombajnu, grafika w amatorskim wydaniu, od czasu do czasu zdarzy mi się trochę pograć...
Nie oszczedzaj na gownianym zaslilaczu - ja bym bral cos z oferty Corsair - np ten model:
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_...elny,id,31688/
Tak też myślałem, że ten zasilacz Tracera nie wygląda zbyt dobrze. Ale Corsair z linka jest poza moim raczej zasięgiem - znów muszę odwołać się do bariery finansowej.
Nie ma sie co narazie molestowac z DDR3 - na dzien obecny i na najblizsze jeszcze podejrzewam 5-6m-cy jego ceny beda nadal zaporowe, wydajnosc uzyskana na nich bedzie niewspolmierna do wydanych srodkow w porownaniu do DDR2 - po prostu zal pakowac taka kase mz
Chyba troszkę źle mnie zrozumiałeś. Czy nie warto by teraz dołożyć trochę na płytę główną, które obsługuje DDR3, dać jej DDR2 i za rok-dwa, dołożyć DDR3, które do tego czasu (mam nadzieję) stanieją? Tylko ponoć większość nie obsługuje dwóch różnych typów pamięci, trzeba mieć albo całość DDR2, albo DDR3, nie można "mieszać". :) To prawda, czy coś pokręciłem?
Ja mam jedna uwage odnosnie procka. Zamiast brac Intel Core 2 Duo E6750 w starej technologii na 65nm zainwestuj w Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz jest na 45nm - bedzie mniej zarl pradu i mniej sie nagrzewal a wydajnosc bedzie praktycznie ta sama i masz wiecej cache (6MB)- tym bardziej, ze cena jest praktycznie identyczna.
http://www.komputronik.pl/Procesory/...elny,id,50649/
O, dzięki, faktycznie. Dopytam, czy mogliby mi takie coś wsadzić.
krzysztof jot
20-03-2008, 19:53
ta... poniewaz pare dni temu odebrałem nowego peceta - http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=634241&postcount=24
-Intel Core Q6600 BOX - 750,00 zł
-plyta Gigabyte P35-DS-3 -280,00 zł
-S-VGA Gigabyte GF8500GT/512 - 215,00 - bo chcialem pasywna
-RAM Patriot 2x2GB - 350,00 zł
-obudowa Qultec Cojot (big) - 210,00 zł
-zasilacz Corsair 520XEU - 300,00 zł
to powiem że wyszło doskonale. Mozna by Duo3,0 zamiast Quad2.4 ale ja aż taki szybki nie jestem - za to "we wsadach" idzie na 4 rdzenie i aż miło spoglądać na uciekajace pliki.. i stojacy w miejscu czas :).
Co do chłodzenia box'owego od zawsze zostawałem przy box'ie , zawsze kupując wyłacznie Intela - ale tym razem faktycznie box był do dupy. Zmieniłem go na tychmiast na rewelacyjny Scythe NINJA CPU Cooler - totalna cisza i chłód. Sadze ze DDR3 mozna sobie darowac - istotne to płyta na P35, pasywna i cicha grafika i dużo RAMu - bez wiekszego znaczenia co do marki - praca w PS to nie streaming...
velaskez
21-03-2008, 10:06
A przypadkiem nie jest tak, że do obróbki zdjęć nie jest bardziej potrzebny lepszy procesor i więcej ramu? W końcu karta grficzna ma większe znaczenie jeżeli musimy wyświetlać coś w 3D (a zdjęć w 3D jeszcze robić nie można). Jak to jest czy to procesor liczy to co zrobimy ze zdjęciem czy procesor graficzny?
Jestem na swiezo ze zmiana kompa , powiem co kupilem i jak to dziala;)
Intel Quad 2,4 Ghz
3Gb Ram
GF 8800 GS - strasznie glosna jest ! ...
czytnik kart wbudowany - dla mnie to wazna sprawa :P *******a a ulatwia zycie ...
400Gb dysk ...
zasilacz chiefftec - czy jakos tak:p
PS CS3 smiga swietnie ... generowanie HDRa nawet z 6 fotek przy 12Mpix nie robi zadnego problemu, praca na 32/16 bitowych obrazach tak samo ... Procek naprawde warty polecenia , co do ramu - to zawsze za malo ale 3 GB jest OK ... wiecej niz 3,2 gb ramu widza dopiero systemy 64Bit ... ktore powiem szczerze jak dla mnie kiepsko sobie jakos narazie radza ...
Mysle ze do oborbki fotek to zdecydowanie procesor i ram + dysk w miare jak najszybszy ...
grafika nie ma przy tym az takiego znaczenia ... niedawno pracowalem na 3200+ z zabytkowa karta GF2 32MB ... i PS CS3 smigal elegancko ...
A przypadkiem nie jest tak, że do obróbki zdjęć nie jest bardziej potrzebny lepszy procesor i więcej ramu? W końcu karta grficzna ma większe znaczenie jeżeli musimy wyświetlać coś w 3D (a zdjęć w 3D jeszcze robić nie można). Jak to jest czy to procesor liczy to co zrobimy ze zdjęciem czy procesor graficzny?
To prawda. Karty z DX10 to do gier :) W obróbce zdjęć bez znaczenia potoki renderujące itd.
Obróbka odbywa się głównie w RAM. Karta ma na celu przede wszystkim wyświetlenie.
Tu jakość ma znaczenie a mie FPS w Quake'u.
Moim zdaniem nie warto przeinwestowywać jeśli chodzi o procesor i pamięć. Lepiej zachować zdrowy rozsądek.
Bo różnica może być minimalna (a w cenie spora). Chyba, że ktoś hurtowo, zarobkowo obrabia wesela, stypy itp.
Dysk twardy może mieć pewne znaczenie w ogólnej wydajności kompa.
co do tego 70-300 ... propozycja taka : wstrzymaj sie narazie ...
popracuj troche z tym 18-135 / 18-70 zalezy co kupisz i z 50mm
jak sie okaze ze potrzebujesz czegos wiekszego to zawsze mozna dokupic :) a wydac kase po to zeby lezalo to bez sensu :) lepiej uskladaj i kup jakas jasniejsza 200mm :)
co do lampy :) myslalem tak jak ty :) nie fotografuje w pomieszczeniu to sie nie przyda ... nic bardziej mylnego:)
w plenerze tez czesto trzeba dopalic blyskiem dopelniajacym ... jak stoisz troszke dalej od modelki to juz standartowa lampa ma problem :)
zamiast superduper karty lepiej zainwestowac w 2 raptory dzialajace w RAID.
i jesli wykorzystac 4 gb to najlepiej w2003 server,
z malym trickiem by zainstalowac tam ps cs3 http://www.adobeforums.com/webx/.3bc3e1c8
legologo
21-03-2008, 12:51
co do tego 70-300 ... propozycja taka : wstrzymaj sie narazie ...
popracuj troche z tym 18-135 / 18-70 zalezy co kupisz i z 50mm
jak sie okaze ze potrzebujesz czegos wiekszego to zawsze mozna dokupic :) a wydac kase po to zeby lezalo to bez sensu :) lepiej uskladaj i kup jakas jasniejsza 200mm :)
co do lampy :) myslalem tak jak ty :) nie fotografuje w pomieszczeniu to sie nie przyda ... nic bardziej mylnego:)
w plenerze tez czesto trzeba dopalic blyskiem dopelniajacym ... jak stoisz troszke dalej od modelki to juz standartowa lampa ma problem :)
To chyba nie do mnie, ale od tego tematu: :)
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=52912
Aczkolwiek dziękuje, kupno lampy też chodzi mi po głowie. :D
zamiast superduper karty lepiej zainwestowac w 2 raptory dzialajace w RAID.
i jesli wykorzystac 4 gb to najlepiej w2003 server,
z malym trickiem by zainstalowac tam ps cs3 http://www.adobeforums.com/webx/.3bc3e1c8
To raczej odpada. Grafika jest co prawda priorytetem, ale to będzie mój jedyny komputer do internetu, Worda, Gadu i innych bardziej prozaicznych, życiowych zastosowań.
Moim zdaniem nie warto przeinwestowywać jeśli chodzi o procesor i pamięć. Lepiej zachować zdrowy rozsądek.
Bo różnica może być minimalna (a w cenie spora). Chyba, że ktoś hurtowo, zarobkowo obrabia wesela, stypy itp.
Mówisz ogólnie, czy konkretnie w moim przypadku. 2.66 Core2Duo i 4 gb RAM to rzeczywiście nadto dla raczej "niedzielnych" zastosowań?
Mówisz ogólnie, czy konkretnie w moim przypadku. 2.66 Core2Duo i 4 gb RAM to rzeczywiście nadto dla raczej "niedzielnych" zastosowań?[/quote]
Do "niedzielnych" zastosowań to 4 giga RAM jest przesadą (nie odczujesz różnicy moim zdaniem).
Lepiej dobry twardziel (mogę z doświadczenia polecić np. nowe Barracudy) - szybki i dość cichy.
Zasilacz też lepiej porządny i cichy (nie lubię szumu i wycia).
Grafika. Cóż, ja używam Matrox'a. Fanem GF nigdy nie byłem. To już lepiej dobre ATI (np. Sapphire).
Ojej przepraszam:D net cos zaczal padac i pogmatwalem posty :>
Sorrrrki
Witam. :)
1. RAM Apacera jest OK?
Jest OK ale nie potrzeba Ci tyle tego. Visata zajmuje max 521MB (XP ~300mB). Niech sam PS zajmie dodatkowe 300MB. Do tego procesy systemowe uzupełniająco do 1GB.
Będziesz 3-Gigabajtowe fotki obrabiał ????
Karta ma wyświetlić obraz na monitorze. Jeśli nie masz zamiaru grać w najnowsze gry a chcesz wydać sporą kasę to kup Matroxa. Nawet starszy model.
Jak nie matrox to ewentualnie ATI. Najlepiej pasywną (będzie cicho).
GF Nvidii jest chwalony na wszystkich forach za ilości klatek w grach a nie wierne wyświetlanie koloru.
Do obróbki zdjęć tylko ATI.
Zamiast wydawać niepotrzebnie kasę na za dużo ramu i przewymiarowaną grafikę zainwestuj w cichy i stabilny zasilator oraz cichsze chłodzenie proca. (Intelowski wiatrak potrafi zagwizdać - u siebie mam Scytche Ninja)
Jak kupisz noname i nie bedziesz miał szczęścia to sfajczą Ci się tylko te cudeńka do których dołożyłeś oszczędzając na zasilaczu.
Visata zajmuje max 521MB..
hehehe no juz nie robcie se jaj chlopaki, prosze ;p
co do kompa. plyta chyba ok w tej cenie i raczej nie do krecenia. procesor - lepiej w tej samej cenie kup e8200. ram.. 4gb czasem sie przydaje czasem nie ale Apacera bym nie kupil.. nie wiem co to. jakis kingston albo nawet good ram. dysk WD Caviar, ew Seagate'a. nagrywarka - nie liteon. w sumie ostatnio to LG sie nie psuja i daja rade. karta jesli czasem masz ochote pograc moze byc - lepiej wez jakiegos pasywnego gigabyte'a niz pare zlotych tanszego palita. jesli nie grasz mozesz wziac cos tanszego. obudowa - przy takim zestawie nie ma co szalec, natomiast zasliacz - jak starczy kasy to mozesz dolozyc do jakiegos chiefteca, jak nie to te Tracery nie sa zle.
ddr3 - na razie drogie, kiedys pewnie beda tansze, ale wtedy bedziesz zmienial plyte razem z prockiem pewnie. przy pracy z programami graficznymi grafika ma ladnie, ostro wyswietlac obraz. nie musi byc mega szybka. Wentylki intela zazwyczaj daja rade. chyba ze masz faktycznie bezglosna reszte kompa i drazni Cie lekki szumik to mozesz kombinowac. ale jakbys bral np e8200 to on juz w ogole sie prawie nie grzeje a wentyl nie szaleje. aa .. co do zapychania kurzem to owszem , ale nie dotyczy to tylko intelowskich ;-) wentyle od czasu do czasu trzeba przedmuchac po prostu. wszystkie.
Art Erie
21-03-2008, 14:34
Od jakiegoś czasu moje komputery (wymieniam co 2-3 lata), nie pochodziły ze sklepu - kupuję poleasingowe stacje graficzne...
Dzięki temu od kilku dobrych lat używam sprzętu 2-procesorowego, przyzwoitych kart graficznych, i dysków SCSI w sprzętowym RAID, a pamięci RIMM 800MHz pamiętam jeszcze od czasów kiedy w sklepach "królowały" jeszcze 133MHz.
Obecnie 2 komputery 2x XEON 2000MHz i 2x Athlon MP, już zbliża się czas ich wymiany ale w momencie zakupu nie dałem więcej niz 2k za sztukę, a o procesorach wielordzeniowych można było sobie tylko poczytać.
Przemyśl takie rozwiązanie...
legologo
21-03-2008, 19:07
Jest OK ale nie potrzeba Ci tyle tego. Visata zajmuje max 521MB (XP ~300mB). Niech sam PS zajmie dodatkowe 300MB. Do tego procesy systemowe uzupełniająco do 1GB.
Będziesz 3-Gigabajtowe fotki obrabiał ????
W sumie nie planuje na razie przerzucać się na Vistę, zostanę (na razie) przy XP. Aczkolwiek pewnie zdarzy mi się nie raz pracować na plikach .psd z dużą ilością warstw, ważących jakieś 200-300 mb. Nie będzie to może codzienność, ale jednak oczekiwałbym w miarę płynnej pracy. Ogólnie moje rozumienie "płynnej pracy" jest oparte głównie na wideotutorialach, etc, nie doświadczyłem jej "osobiście", stąd ciężko mi być obiektywnym.
Karta ma wyświetlić obraz na monitorze. Jeśli nie masz zamiaru grać w najnowsze gry a chcesz wydać sporą kasę to kup Matroxa. Nawet starszy model.
Jak nie matrox to ewentualnie ATI. Najlepiej pasywną (będzie cicho).
GF Nvidii jest chwalony na wszystkich forach za ilości klatek w grach a nie wierne wyświetlanie koloru.
Do obróbki zdjęć tylko ATI.
Ja w sumie też mam małe uprzedzenia do NVidii. Co do gier, to obecnie praktycznie wcale nie gram, ciężko mi tak wybiegać w przyszłość.
Chyba jednak zdecyduje się na jakiś produkt ATI za ok. 200 zł, mógłbyś mi coś polecić?
Zamiast wydawać niepotrzebnie kasę na za dużo ramu i przewymiarowaną grafikę zainwestuj w cichy i stabilny zasilator oraz cichsze chłodzenie proca. (Intelowski wiatrak potrafi zagwizdać - u siebie mam Scytche Ninja)
Jak kupisz noname i nie bedziesz miał szczęścia to sfajczą Ci się tylko te cudeńka do których dołożyłeś oszczędzając na zasilaczu.
Jeśli chodzi o RAM to chyba mnie przekonaliście, 2 gb powinno wstępnie starczyć. Zawsze mogę dokupić drugą kość w razie co, nie jest to strasznie droga sprawa (w stosunku do np. procka).
Aha, odpowiedzieli ze sklepu. Nie mają na składzie Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz , ewentualnie mógłbym kupić zestaw bez niego i samodzielnie go kupić i wmontować (w komputroniku mają nawet promocje zdaje się). A jeśli chodzi o dysk to będzie to: marka WD, 7200 obr, 320 gb.
I pozwolę sobie zapytać jeszcze o kilka rzeczy:
6. Co sądzicie o tym dysku. 7200 obrotów to chyba w miarę dobrze. Marka jest OK?
7. Moglibyście polecić mi jakąś kartę ATI za ok. 200 zł? Najlepiej wersję z chłodzeniem pasywnym. Co np. myślelibyście o 3650, ponoć ciekawa? http://www.komputronik.pl/Karty_graficzne/PCI_Express_x16/chipset_ATI/Radeon_3600_rodzina_/Radeon_3650_512MB/Radeon_3650_PowerColor_512MB_DDR2_2xDVI/pelny,id,52935/
8. Moglibyście polecić mi jakiś zasilacz za ok. 100 zł, ewentualnie więcej, jeśli na prawdę warto dopłacać?
9. Tak sobie myślę... Jak już obcinamy koszta, to może my zdecydować się na procesor z mniejszym taktowaniem - wersję 2.33Ghz? Zaoszczędziłbym lekko licząc 100 zł. Będzie to odczuwalna różnica w szybkości/stabilności pracy? Domyślam się, że model E6550 (2x2.33ghz,fsb 1333mhz,cache 4mb) wykonany jest też w tej starszej technologii 65 nm. Ma odpowiednik w 45nm (bo nie mogłem go znaleźć)? Przede wszystkim czy w ogóle dobrym pomysłem jest oszczędzanie na procku? - bo co do tego nie jestem przekonany.
7. Moglibyście polecić mi jakąś kartę ATI za ok. 200 zł? Najlepiej wersję z chłodzeniem pasywnym.
Mam to http://tinyurl.com/2tmhw9 i działa. Ja nie gram więc nie wiem jak sprawa ma się w tej kwestii.
8. Moglibyście polecić mi jakiś zasilacz za ok. 100 zł, ewentualnie więcej, jeśli na prawdę warto dopłacać?
np. http://tinyurl.com/34kdnq
9. Tak sobie myślę... Jak już obcinamy koszta, to może my zdecydować się na procesor z mniejszym taktowaniem - wersję 2.33Ghz? Zaoszczędziłbym lekko licząc 100 zł. Będzie to odczuwalna różnica w szybkości/stabilności pracy? Domyślam się, że model E6550 (2x2.33ghz,fsb 1333mhz,cache 4mb) wykonany jest też w tej starszej technologii 65 nm. Ma odpowiednik w 45nm (bo nie mogłem go znaleźć)? Przede wszystkim czy w ogóle dobrym pomysłem jest oszczędzanie na procku? - bo co do tego nie jestem przekonany.
IHMO poniżej E8200 nie ma co schodzić. Chyba że wyselekcjonuje się jakieś E4300 i ekstremalnie przetaktujemy.
wczoraj odebrałem podzespoły do modernizacji mojego starego pudła i konfig wygląda tak (trochę podpatrzyłem Robina102 :))
Intel E8400
Płyta Gigabite GA-P35-DS3R
Dysk Seagate 250/16mb-ST3250410AS
Obudowa Chieftek LBX-02B-B-B
Pamięci GEIL DDR2 2x1GB PC800 ULTRA CL4 Dual
Odnośnie pamięci, zamawiałem Patriot LLk800MHZ CL4 a przyszły Geile:???:
Zastanawiałem się też nad C2D E6..., ale chyba faktycznie poniżej E8... nie ma co schodzić.
Całość 1660PLN
Art Erie
22-03-2008, 10:58
ta... poniewaz pare dni temu odebrałem nowego peceta - http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=634241&postcount=24
-Intel Core Q6600 BOX - 750,00 zł
-plyta Gigabyte P35-DS-3 -280,00 zł
-S-VGA Gigabyte GF8500GT/512 - 215,00 - bo chcialem pasywna
-RAM Patriot 2x2GB - 350,00 zł
-obudowa Qultec Cojot (big) - 210,00 zł
-zasilacz Corsair 520XEU - 300,00 zł
to powiem że wyszło doskonale. Mozna by Duo3,0 zamiast Quad2.4 ale ja aż taki szybki nie jestem - za to "we wsadach" idzie na 4 rdzenie i aż miło spoglądać na uciekajace pliki.. i stojacy w miejscu czas :). (...)
Bardzo rozsądnie zrobiłeś ;) Podwojenie czasu taktowania procesora zwiększa jego wydajność o około 40% więc to chwyt raczej marketnigowy, a dodatkowy rdzeń to praktycznie drugi procesor (Intel i AMD mają nieco inne rozwiązania, mniejsza o to). Na układach wieloprocesorowych ( kiedyś nie było proców wielordzeniowych) pracuję od czasów P I. Pozostaje jeszcze kwestia tego w jaki sposób system operacyjny i poszczególne aplikacje wykorzystują sysytemy wieloprocesorowe (wielordzeniowe).Bardzo ważnym elementem o którym tutaj nikt nie wspomina jest płyta główna ( to tak jak fundament w budynku). Z kolei najwolnieszym elementem komputera jest dysk twardy.
krzysztof jot
22-03-2008, 19:18
.......
Bardzo ważnym elementem o którym tutaj nikt nie wspomina jest płyta główna ( to tak jak fundament w budynku). Z kolei najwolnieszym elementem komputera jest dysk twardy.
O to to..dokładnie. Myśle o RAID'zie bo mam kontrolel obsługi RAID już na płycie głównej - to wtedy dopiero zaczyna sie robić rakieta, chyba dowale drugi dysk, choc wtedy i trzeci wypadało na backupy :) troche to zbyteczne, aż tyle nie mam informacji do zapisania.
Art Erie
22-03-2008, 19:48
Mam sprzętowy RAID 0 z kontrolerem w który wpakowałem 128MB RAM ( dla porównania zwykłe dyski mają około 8-16MB), całość zbudowana na 4 x HDD SCSI 15tyś obrotów - efekt widać gołym okiem :).
Jeśli masz na płycie RAID pod SATA, to warto zapłacić te 200-300 zł za dodatkowy dysk. Widziałem takie konfiguracje ( kolega zrobił coś takiego jak zobaczył mojego kompa ) i dają radę. Jeśli RAID-u nie ma na płycie można dokupić kontroler na PCI. Taki "półsprzętowy" kontroler można mieć juz za 30zł, oczywiście sprzętowe i SATA i SCSI zaczynają się od 1500 zł, z tym że te drugie mozna kupić z rozbiórki poleasingowych serwerów za 200-300zł.
Z kolei jeśli ktoś używa Linuksa, to ma jeszcze do dyspozycji RAID programowy, dostępny w systemie podczas instalacji, też daje radę, ale obciąża ( tak jak RAID "półsprzętowy") procesor na płycie głównej.
gdy chce się do 'szybkości' (RAID O) dodać element 'bezpieczeństwa' stosując 'domowe' technologie polecę ze swojej strony: RAID 10 z 4x seagate 7200.10,250GB,16MBcache, 1-talerzowy,(oznaczenie kończące się na *410AS)
jest dużo płyt które to (RAID 10) "normalnie" obsługują.
k-r-i-s-s
31-03-2008, 19:32
Ja bym proponował procka AMD Phenom, który jest w cenie proponowanego przez Ciebie Intela, jest co prawda troszkę wolniejszy, ale jeśli kupisz płytę główną z podstawka AM2+ to taki zestaw w przyszłości będzie łatwiejszy do unowocześnienia niz ten oparty na Intelu. Co do zasilacza to proponuję chiefteca (czy jakos tak..) mam zasilacz tej firmy juz dwa lata i jest super stabilny i cichy. I na dodatek niedrogi w porównaniu z taganem i spółką:) RAMu nigdy za mało, ale myślę za 2 GB na początek wystarczą, u mnie w lapku nikiedy brakuje pamięci gdy wrzuce do Capture NX z cztery NEFy i cos na każdym zrobie, ale i tak jest o niebo lepiej niz na 1GB na moim blaszaku:) Dysk polecam Seagate ale w wersji z 16MB cach-u, sa szybsze i zarazem cichsze. Chłodzenie na procesor polecam Arctic Cooling a karte graficzna Radeona 2600 lub 3650 z pasywnym chlodzeniem. Odkąd mam w blaszaku pasywne chłodzenie grafiki i wiatrak na procku z arctic cooling to w zestawie z zasilaczem Chiefteca komputer dziala ciszej niz moj laptop z włączonym wiatrakiem, a to bardzo podnosi komfort pracy z komputerem..
Ja bym proponował procka AMD Phenom, który jest w cenie proponowanego przez Ciebie Intela, jest co prawda troszkę wolniejszy..
podoba mi sie ta mysl - zaplac za inny tyle samo, zeby miec gorszy. dobre dobre ;-)
aa, i to 'troszke wolniejszy' w przypadku programow graficznych to 'troszke bardzo naciagane' ;p
Art Erie
31-03-2008, 21:53
Kwestia tego co jest szybsze a co wolniejsze niestety nie jest tak łatwa do rozstrzygnięcia, gdyż obie firmy idą praktycznie "łeb w łeb" i nawet benchmarki nie są w tej kwestii wiarygodne. Intel często prezentuje coś nowszego i szybszego, ale na odzew AMD nie trzeba czekać zbyt długo.
To co postawił bym przeciw INTEL-owi, to częste zmiany gniazd procesora dzięki czemu wymiana procesora na nowszy często jest równoznaczna z wymianą płyty głównej. AMD jest w tej kwestii bardziej "konserwatywne" i zwykle pozwala pozostać uzytkownikowi przy starszej płycie głównej.
Osobiście mam pod biurkiem 2 kompy, jeden z dwoma procesorami Intela, drugi z dwoma procami AMD (są to swoje odpowiedniki w bardzo podobnej konfiguracji). W moim wypadku AMD pracuje wyraznie szybciej.
Art Erie.. no coz.. akurat testowalem pare kompow jakis czas temu i nowe amdki dostaja w dupe mowiac wprost od Inteli niestety (bo sam jestem wieloletnim fanem aemdeka).
a co do gniazd.. no wszystko fajnie, ale jesli chodzi o AMD to slot A, socket A ( i tutaj co kawalek inna obsluga itp zeby nowe proce chodzily, mozna pewnie policzyc typy A), 754, 939, AM, AM+ .. jeszcze raz .. co mowiles ? konserwatywny ? gdzie ? mam 3 kompy z amdekiem, ciezko uznawalne za wielkie starocie. kazdy z inna podstawka.. super, naprawde, prawdziwa dbalosc..
a co do pracy tego co masz pod biurkiem, to nie obraz sie ale masz dwa starsze kompy, gdzie porownania wychodza zdecydowanie inaczej niz przy nowych skrzynkach.
Art Erie
31-03-2008, 22:58
Art Erie.. no coz.. akurat testowalem pare kompow jakis czas temu i nowe amdki dostaja w dupe mowiac wprost od Inteli niestety (bo sam jestem wieloletnim fanem aemdeka).
a co do gniazd.. no wszystko fajnie, ale jesli chodzi o AMD to slot A, socket A ( i tutaj co kawalek inna obsluga itp zeby nowe proce chodzily, mozna pewnie policzyc typy A), 754, 939, AM, AM+ .. jeszcze raz .. co mowiles ? konserwatywny ? gdzie ? mam 3 kompy z amdekiem, ciezko uznawalne za wielkie starocie. kazdy z inna podstawka.. super, naprawde, prawdziwa dbalosc..
a co do pracy tego co masz pod biurkiem, to nie obraz sie ale masz dwa starsze kompy, gdzie porownania wychodza zdecydowanie inaczej niz przy nowych skrzynkach.
Osobiscie zawsze byłem fanem Intela :). Co do kompów pod moim biurkiem, to są to serwerowe rozwiązania i przykladowo procesor 64 bitowy ( który jest "najnowszym" osiągnięciem technolgii informatycznych jakie w ostatnich czasach trafiły pod "strzechy") powstał w roku Anno Domini 1992.
Przykładowo 4-miesięczna konfiguracja mojego kolegi na płycie ASUS z procesorem AMD 64 bit ( dokładnych danych nie mogę podac w tej chwili bo to nie mój komp) pracuje z bardzo podobna prędkościa jak moje 2x AMD MP 2000+ na płycie Tyan Thunder K7 S2462 ( mój sprzet ma już z 5 lat i powoli myslę o przejsciu na Opterona :) )
legologo
01-04-2008, 18:20
Dzięki, ale mam dziwną, nieuzasadnioną niechęć do AMD, po prostu jestem raczej sympatykiem Intela. Trochę poczytałem/pooglądałem i zdecydowałem się niekupować gotowej konfuguracji na Allegro, ale wybrać wszystko samemu w Komputroniku, tak żeby komputer lepiej odzwierciedlał moje potrzeby. Za kilka dni planuje zamówić taki zestaw:
Procesor: Intel Core2 Duo E8200 2,66GHz (S775) BOX - 625.00 zł
Tutaj myślałem jeszcze o wersji E840 3,0 gzh, pclab.pl twierdzi, że jest bardziej opłacalna. Doszedłem jednak do wniosku, że dla mnie ten będzie lepszy.
Płyta główna: Asus P5KC Intel P35 - 376.00 zł
Troszkę drogo mi tu wyszło, choć niby na płycie głównej nie warto oszczędzać i powinna być przyszłościowa. Waham się nad czymś tańszym.
RAM: Corsair Twin2X DDR2 2x 1GB 800MHz CL5-5-5-12 - 163.00 zł
2gb na początek jednak starszy. Zresztą ponoć XP obsługuje max. 3,2, right?
Karta graficzna: Radeon 3650 Asus Silent Magic 512MB 2xDVI - 195.00 zł
Chłodzenie pasywne, powinna mi starczyć.
Dysk: Samsung SpinPoint T166 320 GB (SATA II, 16MB cache, NCQ) - 231.00 zł
Tu chyba nie ma nic do komentowania.
Zasilacz: Tagan U33 2-Force II Series 400W - 233.00 zł
Zdecydowałem się jednak na wszędzie polecanego Tagana, choć trochę drogo będzie mnie to kosztować. Trudno oprzeć się pokusie kupna czegoś tańszego, wciąż się waham.
Obudowa: Modecom Step 107 LCD czarna - 151.00 zł
Podoba mi się design i wodotrysk w postaci ekraniku. :P
Wyjdzie, 1974 zł. Nagrywarkę LG przełożę na razie ze starego kompa. Nową dokupie w przyszłym roku podobnie zamysł mam z dodatkowym RAMem i wiatrakiem do procka (na razie Intelowski będzie). Jak macie jakieś pomysły na w miarę bezinwazyjne zaoszczędzenie na czymś to słucham. :)
legologo ja bym przoszczedzil na taganie szczerze mowiac. 450 chiefteca chocby - z 70-80 przyoszczedzisz, a to nie jest konfiguracja ktora wymaga nie wiadomo czego. a na zapas to ..
osobiscie nie wzialbym dysku samsunga, ale ja po prostu nie mam do nich zaufania.
Art Erie
01-04-2008, 21:35
legologo ja bym przoszczedzil na taganie szczerze mowiac. 450 chiefteca chocby - z 70-80 przyoszczedzisz(...)
Ale z zasilaczem już nizej nie schodż, bo to bardzo wazny element komputera, ten chieftec pociągnie...
Jeszcze możesz coś z grafy urwać, jesli nie grasz to do grafiki 256MB zupełnie wystarczy, szkoda że te nowe płyty nie mają AGP, z kolei karty MATROX na PCI-X są cholernie drogie więc nic tej firmy tam nie wetkniesz
A po co p5kc skoro ładujesz DDR2 ?
legologo
03-04-2008, 17:26
legologo ja bym przoszczedzil na taganie szczerze mowiac. 450 chiefteca chocby - z 70-80 przyoszczedzisz, a to nie jest konfiguracja ktora wymaga nie wiadomo czego. a na zapas to ..
osobiscie nie wzialbym dysku samsunga, ale ja po prostu nie mam do nich zaufania.
Dzięki, mówisz o tym:
http://www.komputronik.pl/Zasilacze_do_obudow/ATX_high_end/Chieftec/Zasilacz_do_obudowy_Chieftec_GPS_450AA_101A_450W/pelny,id,18095/
Wygląda dość ciekawie, ale z opinii wynika, że jest dość głośna. Miałeś z nią do czynienia?
Ale z zasilaczem już nizej nie schodż, bo to bardzo wazny element komputera, ten chieftec pociągnie...
Jeszcze możesz coś z grafy urwać, jesli nie grasz to do grafiki 256MB zupełnie wystarczy, szkoda że te nowe płyty nie mają AGP, z kolei karty MATROX na PCI-X są cholernie drogie więc nic tej firmy tam nie wetkniesz
Chyba jednak wykosztuje się już na 512 mb, zdarzy mi się od czasu do czasu pograć. Trudno powiedzieć. :D Co do zasilacza to ostatecznie chieftec jest OK? Bo nie wynika dla mnie to jasno z budowy zdania. :)
A po co p5kc skoro ładujesz DDR2 ?
Znajomy, mnie namówił. :) Niby za jakieś 2-3 lata warto będzie już kupić DDR3, nie będę musiał wymieniać płyty. Choć nie jestem co do tego przekonany.
Art Erie
03-04-2008, 18:17
Chieftec to dobra firma, a raczej marka handlowa sprzedająca pod swoim logo zasilacze dobrych firm, więc spokojnie :)
Marian K
04-04-2008, 08:17
Witam!
Podziwiam Kolegów za znastwo tematu i chęc dzielenia się wiedzoą.
Ja bym prosił o podanie optymalnego zestawu jakośc/cena ze wskazaniem
na jakośc do 2-3 tysięcy zł.
Pozdrawiam!Marian
Znajomy, mnie namówił. :) Niby za jakieś 2-3 lata warto będzie już kupić DDR3, nie będę musiał wymieniać płyty. Choć nie jestem co do tego przekonany.
Za jakieś 2-3 lata to wymienisz prędzej całego kompa a nie kupisz DDR3 do tego ;)
Ja powiem co mam ceny nie podam:P bo mnie też zszokowała ale... warto było...
Core 2 Duo E6750 (w testach był jeszcze jakiś nowy quad ale przyrostu mocy wielkiego nie było ale cenowo...)
Gigabyte P35T DQ6
2 GB DDR3 1066 Adata
Asus Radeon 3850 256 Mb
i gwóźdź całego zestawu dający najwięcej przyjemności z pracy w programach to
4 dyski Samsung 320 GB zapięte w RAID 5 co daje 960 GB i 4x16 MB "keszu"
Jeżeli chodzi o prace czyli PS, Corel, CADy itd.. jest nie do zagięcia w grach spisuje się dobrze
Art Erie
04-04-2008, 09:50
Witam!
Podziwiam Kolegów za znastwo tematu i chęc dzielenia się wiedzoą.
Ja bym prosił o podanie optymalnego zestawu jakośc/cena ze wskazaniem
na jakośc do 2-3 tysięcy zł.
Pozdrawiam!Marian
Płyta główna: zdecydowanie ASUS z naciskiem na wyższy model
Procesor: obecnie poleciłbym AMD ze względu na wbudowany kontroler pamięci w procesor
Pamięć RAM: 2GB ( zakładam, że Win XP)
Dysk twardy: SATA NCQ, w zalezności od preferowanej wielkości, polecam dwa dyski spięte w RAID ze względu na szybkość
Karta graficzna: jeśli do zastosowań graficznych MATROX lub ATI, jesli grasz ATI lub GeFORCE
DVD; na tym etapie mozna ten element pominąć :)
Zasilacz: tutaj nie ma na czym oszczędzać, tylko firmowy zasilacz Tagan, Chieftec itp.
Obudowa: Wygląd najmniej istotny! Najwazniejsze cechy to: przepływ powietrza wewnatrz obudowy, funkcjonalność, jakość wykonania.
Napisz jakie są Twoje oczekiwania co do wielkości dysków, co robisz na komputerze (tylko praca, czy równiez gry), podaj bardziej konkretnie cenę bo 2-3 tyś to 1000 róznicy więc przepaść :)
Art Erie
04-04-2008, 10:00
(...)Core 2 Duo E6750 (w testach był jeszcze jakiś nowy quad ale przyrostu mocy wielkiego nie było ale cenowo...) (...)
Dwa rdzenie, a cztery to POTĘŻNA róznica wydajności! Jeśli nie było jej widać, to znaczy że oprogramowanie nie potrafiło tej wydajności wykorzystać.
Dwa rdzenie, a cztery to POTĘŻNA róznica wydajności! Jeśli nie było jej widać, to znaczy że oprogramowanie nie potrafiło tej wydajności wykorzystać.
Czyli czy jest sens dokładać więcej?
Art Erie
04-04-2008, 10:26
Czyli czy jest sens dokładać więcej? Jeśli nie ma zmiany wydajności to oczywiście NIE.
To tak jak napisałem wynika z to mozliwości oprogramowania pod jakim się pracuje. W moim przypadku ( nie pracuję pod Windowsem ) TAK, gdyż nie mam ograniczeń co do ilości obsługiwanych procesorów/rdzeni, czy ilości zainstalowanej pamięci.
Przykładowo w Trójmiescie pracuje komputer posiadający 1400 procesorów czterordzeniowych Intel Xeon Quad-Core co oznacza 5600 rdzeni ( to oczywiście przykład z kosmosu).
Wynika to ze specyfiki pracy i zapotrzebowania na moc obliczeniową, ale nie można powiedzieć że procesor dwu i cztero rdzeniowy to prawie to samo :)
ale nie można powiedzieć że procesor dwu i cztero rdzeniowy to prawie to samo :)
Tego nie powiedziałem :)
Podkreśliłem dyski ponieważ od nich też dużo zależy podczas pracy dlatego dałem się przekonać do RAIDu, nie wiem jak w grach ten Quad by śmigał (podejrzewam o niebo lepiej) lecz moim celem był PS i CADy...
Art Erie
04-04-2008, 11:12
(...)Core 2 Duo E6750 (w testach był jeszcze jakiś nowy quad ale przyrostu mocy wielkiego nie było ale cenowo...)(...)
Tak to właśnie zrozumiałem :)
Co do RAID ( zapewne mowa o RAID 0 ), to jak najbardziej jestem na TAK, gdyż dysk jest najwolniejszym elementem komputera i jest to rozwiązanie pozwalające na zwielokrotnienie jego prędkości; przy dzisiejszych pojemnościach dysków kwestię wielkości powierzchni w zastosowaniach domowych mozemy raczej pominąć, choć dla wielu równiez ten element będzie bardzo istotny.
Należy tutaj jeszcze dodac, że w przypadku awarii jednego dysku w systemie RAID 0 ( sam takiego rozwiązania używam ) nalezy się liczyc z utrata wszystkich danych tak samo jak gdybysmy pracowali na jednym dysku. Alternatywą są oczywiście RAID 1 (i inne wykonujące kopię zapasową w czasie rzeczywistym), ale tu z kolei rosną koszty budowy macierzy :(
Też jestem na tym etapie, ale juz głupieje, jako że nie jestem informatykiem, ilość modeli i rozwiązań rośnie szybciej niz jestem w stanie to opanować ;)
Problem mam taki:
płyta? wiem Asus pewnie P5... i teraz co dalej SE czy EPV, czy KC ? co jest ważne (wiem ze nie potrzebuje DDR3) ale co jest ważne czy mieć 2x PCI-E x16 i 1xPCI-Ex1 czy jedno x16??? co podłączany pod to x16 oprócz karty graficznej???? a co pod PCI-E x1?
dalej karta graficzna:
-wim ze ATI pasywna, ale teraz pojawiły sie jakieś nowe PCI-E 2.0 -co to oznacza??? potrzebne są do tego specyjalne płyty? bo karty sa bardzo tanie i zapewne wystarcza do moich zastosowań (ok 110,- do 150,- przy 256 MB)
-no i najpoważniejszy finansowo dylemat to dysk (i).
na poczatku chciałem kupiś nowy szybki (duży) 500MB (2 tależe) i 32MB, ale pomyślałem że troche słabe razwiązanie -system i dane na tym samym dysku, wiec wróciłem do pomysłu z Raptorem, ale ta cholera nadal droga? jeszcze rozważam wersje z dwoma małymi dyskami w RAID na system (np 2x 80GB) i jeden na magazyn (np. jakieś 320GB) -wyjdzie drożej niż jedna 500GB (a czy wogóle tak mogę 2 dyski w RAID na system i jeden na dane?) czy to ma duży wpływ na szybkość, komfort bezpieczeństwo (kolejność przypadkowa- wszystko wazne)
Zastosowanie to oczywiście zdjęcia i CAD ale taki 3D czyli Inventor , w gry nie gram zupełnie.
Reszta to E8200 + 2 lub 4 GB RAM 800MHz CL5 w dualu, obudowa SH-01-B-B-B 400W Chieftek
Pozdrawiam
Aaaa bo właśnie porzuciłem myśl o laptopie i modernizuje stacjonarny.
Art Erie
04-04-2008, 11:48
Też jestem na tym etapie, ale juz głupieje, jako że nie jestem informatykiem, ilość modeli i rozwiązań rośnie szybciej niz jestem w stanie to opanować ;)(...).
I na tym własnie polega marketing :)
Jeśli masz zamiar osobiście składać komputer ( zamawiając w sklepie konkretne podzespoły i montaż ), to nie zastanawiaj się nad typami złącz w płycie (cyt. czy mieć 2x PCI-E x16 i 1xPCI-Ex1 czy jedno x16???), bo jedynie potrzebne Tobie szyny to takie jakie będa wymagane do wpięcia kart w momencie budowy komputera. Zapomnij o tym, że jesli za 2-3 lata będziesz chciał coś rozszerzyć to będzie to miało jakieś znaczenie gdyż obecnie stosowane rozwiązania będzie mozna rozpatrywać jedynie w aspekcie "historycznym".
Kolejna sprawa, to to że obecnie w sklepach komputerowych mamy praktycznie dostęp jedynie do platform budowanych do rozrywki i gier. Sprzęt taki sprawdzi się oczywiście w zwykłej pracy biurowej (Word, Excel), ale grafika ma swoje wymagania...
Osobiście już od lat nie kupuję komputerów w sklepie, a korzystam z profesjonalnych rozwiązań typu stacja graficzna. Oczywiście nie mówię tutaj o zakupie nowej stacji graficznej ( kosztuje tyle samo co samochód średniej klasy ), a poleasingowe stacje takie jak na przykład ta: http://www.allegro.pl/item336174872_profesjonalny_dell_precision_650_int el_xeon_fv_gw_.html
( jest to tylko przykład, gdybym miał kupić zdecydowałbym się na coś innego ).
Często mozna coś takiego spotkać z płyta 2-procesorową, dołożyć trochę pamięci, wymienić dysk ( lub postawić RAID). Ogólnie rzecz ujmując mamy komputer skonstruowany do zastosowań graficznych, który po niewielkiej rozbudowie oferuje bardzo duża wydajność przy stosunkowo niewielkiej inwestycji finansowej z naszej strony.
Tak to właśnie zrozumiałem :)
Należy tutaj jeszcze dodac, że w przypadku awarii jednego dysku w systemie RAID 0 ( sam takiego rozwiązania używam ) nalezy się liczyc z utrata wszystkich danych tak samo jak gdybysmy pracowali na jednym dysku. Alternatywą są oczywiście RAID 1 (i inne wykonujące kopię zapasową w czasie rzeczywistym), ale tu z kolei rosną koszty budowy macierzy :(
Ja mam zbudowane na RAID 5, 4 dyski 320 GB co daje 960 GB robocze a 320 GB na "sume" backupa.
Zaleta: jak padnie jeden dysk możemy go podczas pracy kompa wyjąć włożyć nowy "czysty" i nic nie tracimy z danych. Im więcej dysków tym szybsza praca i większe bezpieczeństwo przed utratą danych...
Dzieki za odpowiedź, ale brakuje mie wiedzy by kupić cos takiego... bo na pierwszy rzut oka nie wyglada to ani troche ciekawie (ja bym nawet sie nie zatrzymał przy tym) Ty piszesz ze warto takie coś...
Nie wiem co worto czego nie, co da sie robudowac itd. dlatego dla mnie prostsze jest wybranie czegoś ze sklepu (choć niekoniecznie bedzie to lepsze), dalej nic nie wiem, bo sprzedawcom nie potrafie zaufać i zdać się na ich rady - zbyt rzadko spotyka się w sklepie człowieka który wie co sprzedaje ;(
pozdr
Marian K
04-04-2008, 13:17
Płyta główna: zdecydowanie ASUS z naciskiem na wyższy model
Procesor: obecnie poleciłbym AMD ze względu na wbudowany kontroler pamięci w procesor
Pamięć RAM: 2GB ( zakładam, że Win XP)
Dysk twardy: SATA NCQ, w zalezności od preferowanej wielkości, polecam dwa dyski spięte w RAID ze względu na szybkość
Karta graficzna: jeśli do zastosowań graficznych MATROX lub ATI, jesli grasz ATI lub GeFORCE
DVD; na tym etapie mozna ten element pominąć :)
Zasilacz: tutaj nie ma na czym oszczędzać, tylko firmowy zasilacz Tagan, Chieftec itp.
Obudowa: Wygląd najmniej istotny! Najwazniejsze cechy to: przepływ powietrza wewnatrz obudowy, funkcjonalność, jakość wykonania.
Napisz jakie są Twoje oczekiwania co do wielkości dysków, co robisz na komputerze (tylko praca, czy równiez gry), podaj bardziej konkretnie cenę bo 2-3 tyś to 1000 róznicy więc przepaść :)
Dzięki! za szybką odp.
Komp.potrzebny: 1. do obróbki zdjęc.
2. czasem jakaś gierka.(czasem przyjazd wnuków)
Zdjęcia to amatorska zabawa ale chciałbym coś dobrego.
Cena może byc większa jeśli jakośc tego wymaga.
Oczywiście jeżeli można miec taniej a dobrze,to jestem za.Marian
Art Erie
04-04-2008, 13:18
Ja mam zbudowane na RAID 5, 4 dyski 320 GB co daje 960 GB robocze a 320 GB na "sume" backupa.
Zaleta: jak padnie jeden dysk możemy go podczas pracy kompa wyjąć włożyć nowy "czysty" i nic nie tracimy z danych. Im więcej dysków tym szybsza praca i większe bezpieczeństwo przed utratą danych...
Bardzo dobre rozwiązanie - połaczenie wydajności i bezpieczeństwa, osobiście mam RAID 0, więc bez kopii ale używam SCSI i polegam na jakości tego standardu. Dla kopii bezpieczeństwa i magazynowania danych zastanawiam się na dyskiem zewnętrznym po LAN
Art Erie
04-04-2008, 13:22
Dzieki za odpowiedź, ale brakuje mie wiedzy by kupić cos takiego... (...)
Jesli jest to coś co mniej więcej potrzebuje Marian K, to wieczorem postaram sie podrzucić dwie przykładowe konfiguracje :)
Art Eri:
Wielkie dzięki za pomoc ;) Chętnie zerkną na Twoją propozycję, niestety zaraz wyjade i bede bez dostępu do poniedziałku -wiec jakby co to zgóry dziękuję.
Myslę że zastosowanie podobne (choć gry nie wchdza absolutnie jako potrzeba), za to cisza tak, bo komp w sypialni no i ten Inventor jest tu nietypowy (ale to nie jest priorytet), bardziej pod NX i PS, bede tez czasem musiał pomysleć o zrobieniu porządku z plikami video (bo sie troche nazbierało - córka od roku ;).
Budżet planowałem na ok 2.000,- (ceny z www.gral.pl (http://www.gral.pl) bo to tani sklep u mnie w Gdańsku sporo tańszy od komputronika).
Pozdr
Mariusz
Marian K
04-04-2008, 14:31
Jesli jest to coś co mniej więcej potrzebuje Marian K, to wieczorem postaram sie podrzucić dwie przykładowe konfiguracje :)
Art Erie z góry wielkie dziękuję! Marian K
Art Erie
04-04-2008, 19:26
Początkowo myslałem o podaniu przykładowej konfiguracji na podzespołach Intela i AMD, ale ostatecznie zdecydowałem się na dwa zestawy AMD. Dodam tylko tyle, że adekwatna konfiguracja na podzespołach Intela byłaby nieco droższa.
ZESTAW 1 - około 2000zł
1 Procesor AMD XP x2 Athlon 5400+ 359zł
2 Płyta główna Asus M2N nFORCE 570 294zł
3 Pamięć RAM KINGSTON DDR2 2048MB (2*1024)KVR800D2N5K2/2GB 129zł
4 Dysk Twardy HDD SEAGATE 320GB ST3320620NS SATA II 16MB 3+2 LATA 480zł cena za 2sztuki
5 Napęd optyczny Asus182L Nagrywarka DVD 105zł
6 Obudowa OBUDOWA CHIEFTEC CH-05B-B-OP – Czarna 230zł
7 Zasilacz ZASILACZ CHIEFTEC GPS-450AA-101A ATX 450 Watt 155zł
8 grafa ASUS Radeon HD3650 256MB DDR3/128b TV/DV PCI-E TOP 261zł
RAZEM 2013zł
ZESTAW 2 - około 3000zł
1 Procesor AMD ATHLON 64 X2 6400+ BOX (AM2) 534zł
2 Płyta główna Asus M3A32-MVP Deluxe/Wi-Fi SAM2 A790FX 641zł
3 Pamięć RAM GEIL DDR2 2048MB PC800 DUAL 2 x 1024 ULTRA 162zł
4 Dysk Twardy HDD SEAGATE 500GB ST3500320NS SATA II 32MB 3+2 LATA 756zł cena za 2 sztuki
5 Napęd optyczny Asus182L Nagrywarka DVD 105zł
6 Obudowa OBUDOWA CHIEFTEC CH-05B-B-OP – Czarna 230zł
7 Zasilacz ZASILACZ AMACROX FREE EARTH (FREI ERDE) 650W BOX 393zł
8 grafa ASUS Radeon HD3650 256MB DDR3/128b TV/DV PCI-E TOP 261zł
RAZEM 3082zł
I jeszcze kilka uwag :)
-Ceny detaliczne obowiązujące na dzień dzisiejszy w sklepie mojego kolegi.
-W obu zestawach zrezygnowałem z kart grafiki z pasywnycm chłodzeniem które wczesniej polecałem ( kolega ztwierdził, że trzy takie karty wróciły do nie go w ramach gwarancji z objawami przegrzania - może to niewiele, ale jednak).
Karty graficzne w obu zestawach identyczne pozwalające na obróbkę grafiki i sporadyczne uruchomienie gier. Osobiscie wybrałbym kartę graficzną Matrox Millennium P690 PCI-E x16, jednak nie było jej w ofercie sklepu a cena wykraczała po za granice jakie sobie wyznaczyliśmy ( mozna ją kupic tutaj: http://www.allegro.pl/item339829201_p690_pcie_x16_najnowszy_matrox_mille nnium.html ).
-W obu konfiguracjach zaproponowałem dyski twarde w ilości 2szt. z myślą o zbudowaniu RAID 0 ( w przeciwnym wypadku sprzęt o takiej wydajności będzie spowalniany przez dysk twardy). Oczywiście można zastosowac inny RAID ( więcej na ten temat tutaj: http://pl.wikipedia.org/wiki/RAID) generalnie wielkośc dysków należy dobrać indywidualnie w zależności od konfiguracji i potrzeb ( zalecam omijanie dysków Samsunga).
-Z kolei zasilacz w ZESTAWIE 1 - uważam że to minimum rozsądku ponizej którego nie warto schodzić. W przypadku ZESTAWU 2 - bardzo mocny zasilacz, dysponujacy potężną nadwyżką mocy ( normalnie dobiera się zasilacz tak, aby pracował z moca 60-70% mocy nominalnej), wart uwagi gdy będziemy chcieli użyć do budowy RAID czterech dysków, lub dodatkowo rozbudować system.
-Obudowa CHIEFTEC - właściwie to wszystkie obudowy tej marki charakteryzują się wysoką jakością - więc do wyboru...
I to chyba byłoby na tyle :)
Marian K
05-04-2008, 09:47
I to chyba byłoby na tyle :)[/QUOTE]
Raczej aż! tyle. Art Erie DZIĘKUJĘ!
Teraz tylko się zdecydowac!a wybór się powiększył.
Ale żeby problemy były tylko takie.Marian.
Art Erie
05-04-2008, 10:31
Raczej aż! tyle. Art Erie DZIĘKUJĘ! Teraz tylko się zdecydowac!a wybór się powiększył.
Myslę, że warto poszukać tych podzespołów w internecie, jeśli będzie mozliwość kupić taniej to zaoszczędzone pieniązki dołozyć do karty graficznej MATROX-a o jakiej wspomniałem i będzie naprawdę SUPER :)
Dzieki Art Erie,
No, a już byłem całkiem przekonany do Intela... i teraz dalej zagwozdka (do tej pory zawsze miałem AMD).
Jeszcze jak by mi ktos wyjaśnił jak to jest z tymi RAID-ami: jest jakaś opcja by system postawić na dwóch dyskach RAID (np 0) i mieć trzeci duży na dane??? bo jak podlącze 3 różne dyski w RAID 5 (np) to i tak bedą miał tylko trzy takie same (jak ten najmniejszy tak?), kombinuje ze pewnie moge podłączyć ten trzeci dysk do ATA (ale musze podłączyć stary dysk i bedzie wolno), lub podpiąć dysk zewnętrzny (ale porządny to drogo)
pozdr
Art Erie
07-04-2008, 10:11
Dzieki Art Erie,
No, a już byłem całkiem przekonany do Intela... i teraz dalej zagwozdka (do tej pory zawsze miałem AMD).(...)r
Ja do tej pory zawsze miałem Intela, w tej chwili mam dwa komputery ( Intel i AMD - wersje serwerowe ). Ze względu na cena/wydajność polecam Ci AMD.
Jesli chodzi o RAID w komputerze, to niestety ale dyski twarde zawsze były jednym z droższych elementów komputera i w sprzęcie za 2k zł raczej dużego pola maneru nie masz. Z tego powodu w zestawie zaproponowałem dwa dyski ( 25% CENY KOMPUTERA) z myslą o spięciu ich w RAID 0. W takiej konfiguracji otrzymujesz szybkość zapisu i odczytu, która nie będzie spowalniać sprzętu. Niestety RAID 0 nie przewiduje kopii zapasowej, więc konieczna jest archiwizacja danych na płytach DVD.
W tym przedziale cenowym raczej nie zbuduje się innego RAID, ani nie zastosuje lepszych jakościowo dysków; myslę jednak za jakiś czas bedziesz mógł sobie pozwolić na zewnętrzy dysk sieciowy ( najlepiej po LAN-ie ) przykładowo: http://www.allegro.pl/item339180965_dysk_sieciowy_320gb_lan_wifi_serwer_ samba_ftp_wro.html
( takie rozwiązanie zapewnia szybki dostęp do danych, zabezpiecza dane, ale nie NIE ZWALNIA Z ARCHIWIZACJI NA PŁYTACH).
Osobiscie pracuję na dyskach SCSI RAID 0 i od 12 lat ( oczywiście dyski były wymieniane ) nie miałem nigdy problemu z danymi. Ponieważ pracuję na dwóch komputerach, synchronizuję dane raz w tygodniu i zgrywam na płyty, dopiero gdy brakuje mi miejsca. Jednak tak jak juz napisałem wyżej w przypadku komputera za 2000 tyś zł nie da się zbudować RAID 5, zastosować dysków SCSI, lub Raptor ( o rozsądnej pojemności ). Tego typu rozwiązania są zarezerwowane dla zastosowań, gdzie wartość danych i ciągła praca maszyny jest decydująca wtedy koszt budowy macierzy jest sprawą drugorzędną, Lub tak jak w moim przypadku, dla osób które potrafią sobie zorganizować odpowiednie komponenty i zbudować profesjonalną maszynę za ułamek jej wartości
PS.
Oczywiście możesz skorzystać z RAID 1, zyskasz kopię zapasową tworzoną w czasie rzeczywistym, ale jednoczesnie układ o parametrach zapis/odczyt tak jak w przypadku pojedyńczego dysku.
Dzieki ponownie ;)
Czyli nie bardzo sie da zrobić RAID 0 i dołożyć nezależny dysk...
O zewnętrzyn to myslałem raczej o e-Sata, ale mówisz że LAN lepszy... tylko się z tego robi dużo informatyki (ustawiania, konfigurowania- zapewne bym sobie poradził, tylko zdobycie wiedzy i poustawianie tego to dla mnie dużo czasu i po dwóch tygodniach bym już nie pamiętał jakto zrobiłem ;) mam w domu sieć bezprzewodową czy ten zaproponowany dysk nie potrzebuje podpinania kabla? może się podłączyć do sieci bezprzewodowej???
A co do archiwizacji na DVD to i tak to robie i robił pwnie będę
pozr
Art Erie
07-04-2008, 11:30
Dzieki ponownie ;)(...)O zewnętrzyn to myslałem raczej o e-Sata, ale mówisz że LAN lepszy... tylko się z tego robi dużo informatyki (ustawiania, konfigurowania- zapewne bym sobie poradził, tylko zdobycie wiedzy i poustawianie tego to dla mnie dużo czasu i po dwóch tygodniach bym już nie pamiętał jakto zrobiłem ;) mam w domu sieć bezprzewodową czy ten zaproponowany dysk nie potrzebuje podpinania kabla? może się podłączyć do sieci bezprzewodowej???
(...)r
W opisie aukcji jest napisane, że: "Współpracuje z routerami LAN i WiFi!" jednak myslę, iż obudowa nie posiada nadajnika/odbiornika WiFi. Sprzedający ma tutaj raczej na mysli, ze routery WiFi posiadaja porty LAN (Rj-45).
WiFi w sieciach biurowych-domowych ma zastosowanie w przypadku połaczeń z urządzeniami mobilnymi ( np. laptop ), lub w innym przypadku, gdy okablowanie może stanowić problem. W przypadku dysku zewnętrznego LAN jest najlepszym i najtańszym rozwiązaniem. Natomiast konfiguracja urządzenia jest mozliwa poprzez przydzielenie stałego nr IP, lub ustawienia automatyczne systemu.
W tym miejscu posłużę się ponownie własnym przykładem ( przewaga praktyki nad teorią :) ): Internet odbieram po WiFi, na dachu mam zainstalowaną antenę i AP. Z AP na dachu sygnał przesyłany jest skrętka na moje biurko do AP z wpudowanym routerem. Drugi AP ( ten na biurku ) obsługuje mi sieć bezprzewodową WiFi w pomieszczeniu ( laptop), a router w sieci LAN - pozostałe dwa komputery stacjonarne i dwie drukarki sieciowe. Nr IP przydzielone na stałe są zapisane na obudowie sprzętu i przy jego wymianie nie muszę niczego pamiętać.
Takie rozwiązanie daje tez możliwość z korzystania z danych na dysku poprzez ftp, a więc poprzez internet z dowolnego miejsca na Ziemi :)
Co do eSATA, to jest to standard taki sam jak większość innych, czyli taki który zostanie za kilka lat zastąpiony poprzez następny "lepszy" system komunikacji. LAN jest natomiast rozwiązaniem które od 1976 roku pozostaje praktycznie niezmienne ( kiedys był używany kabel koncentryczny podobny jak ten do anten TV, dziś używa się jedynie "skrętki") i zwiększa się jedynie predkość transmisji.
Dodatkowo każdy komputer ma wbudowaną kartę sieciową, a metr skrętki ( przewodu LAN ) kosztuje 60 groszy. Możesz oczywiście kupić gotowe kable o potrzebnej długości za kilka złotych, należy jedynie uwazać, by były to kable typu "patch cord", a nie "cross".
PS
Jeśli taki dysk zewnętrzy podepniesz do routera WiFi po LAN, to będzie on oczywiście widoczny w sieci bezprzewodowej
to zeby Wam nie ulatwiac powiem uczciwie ze niestety intel pozamiata amdeka na polu predkosci obrobki zdjec ;-)
czyli przykladowo :
w tej cenie w to miejsce wstawiamy plyte Asusa p5k pro albo p5k-e wifi/ap oparte na p35, 8fazowe zasilanie wiec do podkrecania idealnie, e8400 (ktorego na takiej plycie mozemy puscic i na 4Ghz na spokojnie) .. no i niestety athlon na grzybki (plyta miedzy 380 a 450, proc 700 - ceny orientacyjne, mozna taniej ;-) )
Art Erie
07-04-2008, 13:54
to zeby Wam nie ulatwiac powiem uczciwie ze niestety intel pozamiata amdeka na polu predkosci obrobki zdjec ;-)
czyli przykladowo :
w tej cenie w to miejsce wstawiamy plyte Asusa p5k pro albo p5k-e wifi/ap oparte na p35, 8fazowe zasilanie wiec do podkrecania idealnie, e8400 (ktorego na takiej plycie mozemy puscic i na 4Ghz na spokojnie) .. no i niestety athlon na grzybki (plyta miedzy 380 a 450, proc 700 - ceny orientacyjne, mozna taniej ;-) )
W "kręcenie" procesorów ( płyt głównych, pamięci), a następnie umieszczanie komputera w lodówce, zamrazarce, chłodzenie procesora ciekłym azotem itp. mozna się bawić w ramach eksperymentów i bicia rekordów. Nie gwarantuje to jednak zadnego poziomu bezpieczeństwa, ani bezawaryjnej pracy. Jeśli mamy do obróbki szczególnie duże ilości danych, to znacznie łatwiej ( bezpieczniej, wydajniej ) jest zpiąć kilka komputerów w klaster. Jednak ani jedno rozwiązanie, ani drugie nie jest przeznaczone dla przeciętnego uzytkownika.
tak .. oczywiscie.. lodowka. chlodzenie azotem, topienie marzanny w rzece. i co jeszcze? mowisz o poziomie bezpieczenstwa a jedziesz w raidzie 0 ;-) swietnie.
bajer polega na tym ze e8400 bedzie sie minimalnie grzal nawet podkrecony troche co nie jest dla niego jakims wysilkiem, w przeciwienstwie do prockow amd. inna budowa, pobor napiecia. rowniez jesli chodzi o sama obrobke zdjec to intelowskie procki z takim samym, a nawet gorszym taktowaniem zachowuja sie lepiej.
wiec opowiesci swietnej tresci moze na jakies okazje pozostawic ? bo oczywiscie mozesz budowac klastry.. swietne rozwiazanie na domowe potrzeby. sory ale temat robi sie z serii powiem co wiem. a ludzie chca sobie zestaw do chaty zlozyc. bo jak nie, to ja Ci powiem ze zamiast kupowac jakies szmelce na allegro zebys zainwestowal w porzadnego blade'a, wstawil kilka kart jak dobrze to polaczysz to zobaczysz jak potrafi smigac ;-) tylko nie wiem kto Ci zasilanie w chacie do tego podepnie :-D
Art Erie
07-04-2008, 15:33
tak .. oczywiscie.. lodowka. chlodzenie azotem, topienie marzanny w rzece. i co jeszcze? mowisz o poziomie bezpieczenstwa a jedziesz w raidzie 0 ;-) swietnie.
bajer polega na tym ze e8400 bedzie sie minimalnie grzal nawet podkrecony troche co nie jest dla niego jakims wysilkiem, w przeciwienstwie do prockow amd. inna budowa, pobor napiecia. rowniez jesli chodzi o sama obrobke zdjec to intelowskie procki z takim samym, a nawet gorszym taktowaniem zachowuja sie lepiej.
(...)
1. Jak napisałem korzystam z RAID 0 od kilkunastu lat i nie miałem awarii dysku, w przypadku dysków SATA poziom awaryjności oczywiście wzrasta i wynika to bezpośrednio z jakości ich wykonania i uzytego łozyskowania ( o tym tez było ).
2. Gdyby Intel ( lub inny producent procesorów ) stwierdził, ze wyższe taktowanie procesora jest bezpieczne i zwiększa wydajność, niewatpliwie tak by uczynił i dał na to swoją gwarancję.
3. Przetwarzanie rozproszone jest zarezerwowane ( jak też już wspomniałem )do obróbki dużej ilości danych, a nie do obróbki jednego zdjęcia ( czy kilku zdjęć ). Co nie przeszkadza, by w ramach eksperymentu nie uruchomić Mosix i zbudować klaster z kilku komputerów
4. Watek dotyczy budowy domowego komputera za 2-3k zł, przez usera który nie bardzo wie o co w tym chodzi, więc wszelkie "czary mary" niczego tutaj nie wniosą.
PS
Roztrząsanie kwesti co jest lepsze AMD, czy Intel jest według mnie bezzasadne ot zwykła niczym nie poparta ( benchmarki nie są dla mnie wiarygodne) wojna systemowa. To co napisałem na ten temat jest moją subiektywną opinią, opartą na użytkowaniu dwóch tych platform jednoczesnie i oczywiście kazdy może na ten temat miec swoje zdanie bez względu czy ma jakieś porównanie, czy nie.
1. a ja widzialem jak sie rozjezdza. scsi tez. a po co mowimy o scsi skoro ma byc dla domowego uzytkownika ? mowimy co sie da ?
2. intel akurat slowami jednego ze swoich dyrektorow kiedys sie wypowiedzial - te procesory sie tak kreca ze bylby zdziwiony jakby ktos tego nie robil.. niewielkie podniesienie magistrali calkiem niezle podnosi wydajnosc, latwo sprawdzic czy nie ma problemow, trzeba ostro przegiac z kreceniem zeby zaczynaly zachowywac sie niestabilnie.
3. to po co o tym mowimy skoro to nie w temacie i nie dla domowego uzytkownika ?
4. jakie czary mary? to Ty wyskakujesz z klastrami. a ja po prostu powiedzialem ze moja konfiguracja jest tansza, wydajniejsza, a do tego mozna jeszcze ja podkrecic jak komus sie zachce.
co do roztrzasania. nie chodzi o wojny intela amd. tak sie zuuupelnie niechcacy sklada ze mialem pewne zestawiki w weekend chociazby (min z powodu zmieniania jednego swojego kompa) i troche sprawdzalem. zreszta juz kiedys robilem chyba przy okazji zakupow robina pewne porownania na roznych platformach, jak rowniez pomiedzy poszczegolnymi prockami, dotyczace szybkosci w prostych testach obrobki zdjec. wbrew temu co bym chcial wtedy osiagnac niestety benchmarki zbytnio nie klamia
Art Erie
07-04-2008, 16:20
1. a ja widzialem jak sie rozjezdza. scsi tez. a po co mowimy o scsi skoro ma byc dla domowego uzytkownika ? mowimy co sie da ?
2. intel akurat slowami jednego ze swoich dyrektorow kiedys sie wypowiedzial - te procesory sie tak kreca ze bylby zdziwiony jakby ktos tego nie robil.. niewielkie podniesienie magistrali calkiem niezle podnosi wydajnosc, latwo sprawdzic czy nie ma problemow, trzeba ostro przegiac z kreceniem zeby zaczynaly zachowywac sie niestabilnie.
3. to po co o tym mowimy skoro to nie w temacie i nie dla domowego uzytkownika ?
4. jakie czary mary? to Ty wyskakujesz z klastrami. a ja po prostu powiedzialem ze moja konfiguracja jest tansza, wydajniejsza, a do tego mozna jeszcze ja podkrecic jak komus sie zachce.
co do roztrzasania. nie chodzi o wojny intela amd. tak sie zuuupelnie niechcacy sklada ze mialem pewne zestawiki w weekend chociazby (min z powodu zmieniania jednego swojego kompa) i troche sprawdzalem. zreszta juz kiedys robilem chyba przy okazji zakupow robina pewne porownania na roznych platformach, jak rowniez pomiedzy poszczegolnymi prockami, dotyczace szybkosci w prostych testach obrobki zdjec. wbrew temu co bym chcial wtedy osiagnac niestety benchmarki zbytnio nie klamia
1. Nie powiedziałem, że SCSI jest niezniszczalne! Napisałem, że ja nie miałem z takimi dyskami żadnych problemów. Mało tego moje poprzednie dyski 2 lata temu sprzedałem koledze i pracują dalej.
W proponowanym zestawie pisałem o dyskach SATA II i sugerowałem utworzenie RAID 0, informując o możliwości zastosowania innych RAID-ów, wraz z podaniem linka do charakterystyk tych układów z których jasno wynika co można zyskać, co stracić i ile zapłacić za konkretną konfigurację.
2. Ale chyba zapomniał dodać, że każdy robi to na własną odpowiedzialność :)
3-4. Rozpoczołeś wątek o "tuningu" procesorów, powiedziałem co o tym sądzę.
Co do wydajności, to oczywiście masz prawo do wyrażenia swojego zdania w tej kwestii. Osobiście moim kolejnym wyborem będzie Opteron, a nie Xeon - ot wolność wyboru...
no ok .. mowisz ze podkrecanie procesora 'czyms grozi'. zgadza sie. jak przegniesz podkrecajac napiecia mozesz go uwalic. a sam proponujesz ludziom majacym slaba wiedze w temacie stawiania raida 0. a jak im sie ten raid rozjedzie to co? kto jest bardziej do plecow? ktos kto stracil procek za 500zl na gwarancji czy ktos kto stracil 600GB danych?
zero konsekwencji. a powiedz mi, jaka jest szansa ze uszkodzisz procesor, ktory to wszyscy ustawiaja wyzej bo podniesienie mu szyny o 10% to dla niego kaszka z mleczkiem bo chodzi na firmowym chlodzeniu nawet jak mu podniesiesz 20-30% bez zajakniecia? a jak sie ma do tego szansa padniecia przez przypadek raida na kontrolerze w plycie za 500zl ? nie sadzisz ze przy tym porownaniu podkrecenie to pestka ?
zatem zapomniales dodac ze kazdy robi raida na wlasna odpowiedzialnosc ;-)
zeby nie bylo to nie jestem jakim fanem overclockingu, gosciem zastanawiajacym jak poustawiac napiecia na swoim 'mobo' zeby wykrecic jeszcze pare mhz.. powiedzialem ze mozna ustawic wyzej. nie ze trzeba.
a wcale nie trzeba ruszac konfigiracji domyslniej zeby E8400 byl szybszy niz 6400+. do tego bedzie sie mniej grzal i wcinal mniej pradu. no ale Ty jestes na etapie xeona i opterona sprzed 5 lat wiec to porownanie jakby sie ma nijak.
a skoro jestes wrogiem podkrecania to czemu do zestawow ktore zaproponowales poleciles podkrecone karty graficzne ? pewnie nawet o tym nie wiedziales..
dobra dalej nie bede sie pastwil bo znowu bedzie ze lubie sie klocic (jak mam racje) ;-)
Art Erie
07-04-2008, 19:51
no ok .. mowisz ze podkrecanie procesora 'czyms grozi'. zgadza sie. jak przegniesz podkrecajac napiecia mozesz go uwalic. a sam proponujesz ludziom majacym slaba wiedze w temacie stawiania raida 0. a jak im sie ten raid rozjedzie to co? kto jest bardziej do plecow? ktos kto stracil procek za 500zl na gwarancji czy ktos kto stracil 600GB danych?
zero konsekwencji. a powiedz mi, jaka jest szansa ze uszkodzisz procesor, ktory to wszyscy ustawiaja wyzej bo podniesienie mu szyny o 10% to dla niego kaszka z mleczkiem bo chodzi na firmowym chlodzeniu nawet jak mu podniesiesz 20-30% bez zajakniecia? a jak sie ma do tego szansa padniecia przez przypadek raida na kontrolerze w plycie za 500zl ? nie sadzisz ze przy tym porownaniu podkrecenie to pestka ?
zatem zapomniales dodac ze kazdy robi raida na wlasna odpowiedzialnosc ;-)
zeby nie bylo to nie jestem jakim fanem overclockingu, gosciem zastanawiajacym jak poustawiac napiecia na swoim 'mobo' zeby wykrecic jeszcze pare mhz.. powiedzialem ze mozna ustawic wyzej. nie ze trzeba.
a wcale nie trzeba ruszac konfigiracji domyslniej zeby E8400 byl szybszy niz 6400+. do tego bedzie sie mniej grzal i wcinal mniej pradu. no ale Ty jestes na etapie xeona i opterona sprzed 5 lat wiec to porownanie jakby sie ma nijak.
a skoro jestes wrogiem podkrecania to czemu do zestawow ktore zaproponowales poleciles podkrecone karty graficzne ? pewnie nawet o tym nie wiedziales..
dobra dalej nie bede sie pastwil bo znowu bedzie ze lubie sie klocic (jak mam racje) ;-)
Proszę przeczytaj to co juz napisałem i postaraj się to zrozumieć...
wodstock
07-04-2008, 22:49
Ładna dyskusja - wtrącę swoje 3 grosze w temacie pomijając troszkę tę sprzeczkę.
Ostatnio nabyłem nowy komputer:
- Procesor C2D 8200 BOX - polecam (cichy i wydajny)
- Pamięci 2x2GB Patriot LLK 800 CL4 (mimo że pod XP to lepiej mieć 3GB w dualu i niewykorzystany 1 GB , niż 3GB bez duala)
- Płyta Gigabyte GA-P35C-DS3R (możliwość zapięcia kiedyś DDR3 - lepiej mieć niż nie mieć)
- Karta graficzna Radeon 3650 Asus 256MB TOP 2xDVI 800/1800 (do grafiki wystarczy, a w gry na średnich też ładnie śmigają)
- Obudowa Cooler Master Elite RC-331 Silver/BlackB/Z (przedni panel z blachy "perforowanej" z filtrem przeciw kurzowi)
- Zasilacz Chiftec 650 Watt (miał być 520 ale nie było na stanie, więc wziąłem mocniejszy dopłacając grosze)
I teraz ciekawostka - Grafika ma 2xDVI, ja mam w domu monitor Samsunga 1100p plus 21'' CTR i żeby się wpiąć do grafy musiałem wykorzystać przejściówkę dołączoną do karty (DVI-Dsub). Wszystko byłoby ok tylko ASUS do karty dodaje jakieś okrojone badziewie i na tejże przejściówce monitor chodził maksymalnie na 60Hz !!!.
Pomogło kupienie standardowej przejściówki z wszystkimi pinami po stronie DVI. Choć i tak mam max 85Hz. Ten sam monitor na starej grafice 7600 GT, miał 100 Hz przy 1280x1024. Taki mały ZONK !
ee tam sprzeczka, wymiana pogladow! ;-)
a co monitora/karty to sprawdz (moze juz sprawdziles) w ustawieniach zaawansowanych wlasciwosci ekranu, w zakladce monitor, czy masz odznaczona opcje "Ukryj tryby ktorych ten monitor nie moze wyswietlic". moze cos da.
wodstock
08-04-2008, 00:07
To niestety nic nie dawało, kombinowałem ze sterownikami, ustawieniami i pomogła tylko wymiana przejściówki. Chyba więcej jak 85 Hz na przejściówce wycisną się nie da. Wszystko powyżej powoduje zmianę rozdzielczości na 640x480. Może monitor za stary na kombinacje z przejściówkami, lub PCI express coś miesza.
Poprzednio na 7600 pod AGP i oryginalnym Dsub w karcie śmigało na 100Hz.
Art Erie
08-04-2008, 00:10
Ładna dyskusja - wtrącę swoje 3 grosze w temacie pomijając troszkę tę sprzeczkę.(...)
Nareszcie jakiś post kierujący watek na własciwe tory i mam nadzieję konczacy dyskusję o wyższości Świąt Bożego Narodzenia nad Świętami Wielkiejnocy :)
Zapędziliśmy się troszeczkę nie na temat, ale wynika to tylko z róznych punktów widzenia...
Konfiguracja OKi, zawsze jednak z posród cywilnych płyt preferowałem Asusa, co do grafiki to zdecydowanie Matrox, lecz skoro grywasz to musi być coś do rozrywki.
W zasilaczu nigdy mocy nie za wiele...
Te wszelkiej masci "przejsciówki" to zawsze były takie że raz działały, a raz nie i trudno trafić. Mam Eizo F931 i przelotka z grafiki nie pracuje z tym monitorem, więc cisnę na kabelku BNC.
To niestety nic nie dawało, kombinowałem ze sterownikami, ustawieniami i pomogła tylko wymiana przejściówki. Chyba więcej jak 85 Hz na przejściówce wycisną się nie da. Wszystko powyżej powoduje zmianę rozdzielczości na 640x480. Może monitor za stary na kombinacje z przejściówkami, lub PCI express coś miesza.
Poprzednio na 7600 pod AGP i oryginalnym Dsub w karcie śmigało na 100Hz.
hmn.. u mnie na przejsciowce idzie 120 Hz i wiecej, na dwoch monitorach, wiec.. to raczej kwestia sterow albo grafika cos nie daje rady. a podpiete jest na jakis standartowych przejsciowkach, gigabytea zdaje sie. i na asusa i na referencyjnych tak sie dzieje ?moze zle Ci wykrywa monitor (albo w ogole nie rozpoznaje)
wodstock
08-04-2008, 09:46
Dzięki maly5 - po twoim poście przejrzałem jeszcze raz wszystko i mam 100Hz (120 to monitor już fizycznie nie wydala) Pomogła opcja "maximum refresh rate" w "castalyst center" - wiem że już to zmieniałem wcześniej, ale może coś po drodze wtedy namieszałem. Po prostu ta zakładka jakby odblokowuje wyższe częstotliwości w przypadku braku informacji danych o monitorze - tak?.
Zakręciłem się bo w detonatorach dla GF nie ma takich opcji, a ATI pierwszy raz w moim konfigu.
Wielkie dziEki za pomoc :)
najwazniejsze ze dziala :-)
legologo
20-05-2008, 21:40
No to tak, komputer doszedł. Wzięłem jeszcze nagrywarkę LG i zasilacz Cheifteca zamiast Tagana. Za całość zapłaciłem 1849 zł. Ogólnie jestem bardzo zadowolony, gdy nie...
Nie chciałem zakładać nowego wątku. Chodzi o plombe na obudowie. Grożą mi, że je zerwanie jest równozanczenie ze stratą gwarancji. Czy aby na pewno jest to legalne? Nie mogę dołożyć więcej RAMu, nawet od czasu do czasu usunąć kurz z wnętrza komputera. Każda z części ma osobną gwarancję (od 24 miesięcy za obudowę do 60 za RAM). Czy po otworzeniu obudowy automatycznie tracę wszystkie, mimo iż pochodzą od różnych producentów? Jakoś nie za bardzo mi się to widzi.
Wstrzymałem się na razie z pisaniem maila ze skargą, spróbuje wyczaić jakąś podstawę prawną, czy coś. Spotkał się już ktoś z podobną sytuacją? Można ich jakoś zagiąć? Bo nie ukrywam, że to, żebym nie mógł otworzyć własnej własności jest co najmniej dziwne. Będę bardzo wdzięczny za każdą informację.
Zbudowałem taki jak niżej, śmiga że aż miło :)
- płyta główna ASUS P5KC Intel P35
- procesor Intel Core2 Duo E7200 2,53 GHz
- pamięć Kingston DDR2 2x 2GB 800 MHz CL5
- grafika Radeon 3650 ASUS Silent 256 MB 2xDVI pasywne chłodzenie, cisza jak makiem zasiał :)
- dysk Segate 500 GB Barracuda ES ( 16MB, Serial ATA II ) 2 szt.
- napęd optyczny
- obudowa CoolerMaster Elite 333
- zasilacz Chieftec CFT-500A-12S
- czytnik kart pamięci Chieftec
- system operacyjny Microsoft Windows XP Home PL OEM
- logo K.........ka
Jestem zadowolony, NX śmiga, mogę wreszcie otworzyć wiele, bardzo wiele NEFów jednocześnie i to działa :) szybko.
Monitor, mam CRT Samsunga.
Pozdrawiam
szymszym2020
12-06-2008, 22:14
Ja też dorzucę coś na czym pracowałem i byłem bardziej niż zadowolony:
-8-core: dwa czterordzeniowe procesory z rodziny Intel Xeon 5400 taktowane zegarem 3,2 GHz
-12 MB pamięci podręcznej L2 na każdy procesor
-128-bitowy aparat SSE4 SIMD
-NVIDIA Quadro FX 5600 z 1,5 GB pamięci GDDR3
-1 TB Serial ATA 3 Gb/s, 7200 obr/min, 32 MB pamięci podręcznej
Plus:
Ekran 30' apple mac
:D
velaskez
12-06-2008, 23:17
http://www.nvidia.com/page/quadroplex.html widziałem model S4 w działaniu... No nie mogę, wszystkie 3D max'y, Maye, Cinema4D, no śmiaganie na ekranie. full wypas...
a szymszym2020, tylko pozazdrościć, choć ja na razie nie narzekam na przycinanie się 3ds Maxa 2009, na razie...
ja robię na
-Intel C2D E6600 2,4Ghz
-4GB RAM
-GeForce 8800GT
-WD 250GB
-21' CRT Silicon Graphics (160Hz to jest to...)
...tak, po dwóch tygodniach użytkowania nowego komputera mogę napisać, warto było, czynności w NC NX dokonują sie w czasie rzeczywistym, jedynie zapisywanie plików na których dokonałem wielu zabiegów trwają średnio 3 sek. w JPG, w TIFach w czasie rzeczywistym..... komputer pracuje cicho, nie podzielam wyrażanych opinii że do obróbki zdjęć może być byle jaka karta graficzna, wręcz nawet zintegrowana, dostrzegam sporą różnicę w wyświetlanym obrazie ( na tym samym monitorze ) pomiędzy lapkiem ASUSem a tym nowym, czy tylko moje wrażenia ?
Złożyć wam kompa za 1800zł?
2x1GB Crucial Ballistixna 200zł
E7200 350zł
HD 4850 Gigabyte GV-R485-512H 520zł
Pioneer 215D 85zł
Samsung SpinPoint F1 320 GB 150zł
Foxconn P35A-S 300zł
CoolerMaster Elite 331 100zł
OCZ 500W StealthXStream 189zł
Razem:1894zł
Lepszego zestawu NIE ZŁOŻYSZ!
1. Nie 1800 a 1900
2. Drogo i żadna rewelacja
Lepiej dołożyć 100zł,żeby mieć sprzęt na dłużej...
Poprzedni post był z czerwca tego roku, więc wątek warto odświerzyć :-)
Chciałbym zmienić swój sprzęt. Czy któryś z forumowych znawców tematu komputerowego mógłby coś zaproponować? Pojawiło się trochę nowości, a ceny sprzętu przez pół roku pewnie spadły.
Chodzi mi o sprzęt tylko do obróbki zdjęć: raw, Lightroom, PS itd.
Zadam jeszcze pytanie, czy warto kupić firmowy komputer np. jakiś Dell itp.?
Pozdrawiam - Jacek
PS
Nie musi być to tzw. "zestaw budżetowy" :-)
ceny nie spadly a nawet poszly w gore. niestety cena $ wplynela z lekka niekorzystnie ;-)
najlepiej okreslic jakie orientacyjne granice cenowe.
puchbeary
09-12-2008, 19:20
zmieniłem leciwego athlona 2500XP+ i ciut ponad 700 mb ramu na
Intel Core Quad Q6600
Gigabyte P31
Samsung 360gb SATA
2x 1GB DDR2 Goodram 800HMhz Dual
i Geforce 8600GT z 1gb własnej pamięci.
pracuje to wszystko pod kontrolą Xp pro i szczerze ... siakiejś rewelacji to nie ma :) . No chodzi lepiej ale żeby to tak myk myk to iiiiii....
Strach pomyśleć jaka musiałaby być konfiguracja żeby to działało jak na filmach :D
Kosztowało mnie to około 1400 złotych - wciąż spłacam :(
ceny nie spadly a nawet poszly w gore. niestety cena $ wplynela z lekka niekorzystnie ;-)
najlepiej okreslic jakie orientacyjne granice cenowe.
Jestem w stanie wydać ok. 5 tys. Myslę, że niezły zestaw można za tą kwotę kupić :-)
zmieniłem leciwego athlona 2500XP+ i ciut ponad 700 mb ramu na
Intel Core Quad Q6600
Gigabyte P31
Samsung 360gb SATA
2x 1GB DDR2 Goodram 800HMhz Dual
i Geforce 8600GT z 1gb własnej pamięci.
pracuje to wszystko pod kontrolą Xp pro i szczerze ... siakiejś rewelacji to nie ma :) . No chodzi lepiej ale żeby to tak myk myk to iiiiii....
Strach pomyśleć jaka musiałaby być konfiguracja żeby to działało jak na filmach :D
Kosztowało mnie to około 1400 złotych - wciąż spłacam :(
mniej wiecej to samo kupilem przedwczoraj tylko ze na athlonie chyba. nie pamietam. no i dysk 500gb zamiast 360
lightroom i NX2 jakos super nie chodzą ale poki photoshop smiga jak nalezy to jest git :)
tez jakos 1400-1500
Miałem to szczęście że kompa zmieniłem w czerwcu, do tej chwili odczuwam szybkość jego pracy. Dodatkowo zainwestowałem w dyski, mam ich obecnie trzy, serwerowe Seagate 500GB Baracuda, pracują nawet tygodniami bez wyłączania, zero problemów. Komputer zasila mocny zasilacz Chiefteca, pamięć 2x2GB Kongstona 800MHz.
Procek Intel Core2 Duo E7200 2,53GHz. Grafika z pasywnym chłodzeniem bo nie gram, Radeon 3650 2xDVI. Zmontowane w wiodącym na rynku poznańskim sklepie komputerowym.
System operacyjny to XP.
pamięć 2x2GB Kongstona 800MHz.
??? :mrgreen:
??? :mrgreen:
no tak Kingston .... :oops:
Spoko ważne, że maszyna śmiga ;)