Zobacz pełną wersję : F80
Czy mógłbym podpinać moje szkła do tego Body. Myslałem trochę nad nauką Analoga ale nie chciałem wydawać za dużo. Dlatego zastanawiam się czy można spokojnie podpiąć 50mm 1.8 czy 18-70 (tu domyślam się że przy 18mm będzie czarne tło ale załóżmy że pilnowałbym się i nie stosował ogniskowych >28mm). Będzie to ładnie działało ?
50 i 70-300 możesz spokojnie podpinać. 18-70 będzie winietował, nie wiem czy nie w całym zakresie :(
Domyślam się że będzie to jak w przypadku cyfrowej pełnej klatki. Do okolo 28mm bęzdie winietował a potem będzie ok ale pytanie czy sie nie mylę ?
Domyślam się że będzie to jak w przypadku cyfrowej pełnej klatki. Do okolo 28mm bęzdie winietował a potem będzie ok ale pytanie czy sie nie mylę ?
Jeśli sprawdziłeś, że na FX nie winietuje od 28mm to tak samo będzie i z filmem.
obiektyw DX będzie działał, będzie winietował, ale nie w całym zakresie. potwierdzone organoleptycznie na f70.
Sprawdziłem na F80 + obiektyw Sigma 18-55:
obiektyw winietuje do 28mm, ponad 28mm jest OK.
Sprawdziłem na F80:
obiektyw winietuje do 28mm, ponad 28mm jest OK.
hm, u mnie winietuje w całym zakresie, tzn. na 50mm jest to niemalże niezauważalne.
Jak dobrze pamiętam u mnie równiez winietował w całym zakresie. Trochę mniej, trochę więcej. Ile % krycia ma wasz wizjer? :)
fakt - zdjęcia nie robiłem... a nie mam 100% raczej :)
Już sprostowuję.
Do F80 założyłem obiektyw Sigma 18-55-do APS-C, taki mieli w komisie fotograficznym (byłem przekonany, że tak samo będzie się zachowywać omawiany Nikkor).
Przyznaję się: to była Sigma, a nie Nikkor.
Pozdrawiam.
N18-70 po podpięciu do F80 winietuje w całym zakresie ogniskowych, jednak najmniej jest to zauważalne przy ogniskowej 50 mm ( po cropie 75 ), a najbardziej przy granicznych, czyli 18 i 70 mm, a to jest zrozumiałe.
W ogóle wszystkie obiektywy Nikona z oznaczeniem DX konstruowane były specjalnie i wyłącznie pod niepełnowymiarową matrycę APS-C.
ykhm.......na f80 chyba nie ma "cropa"? skoro to fotografia tradycyjna, może darujmy sobie takie brzydkie wyrażenia.... ;)