Zobacz pełną wersję : D50 i SD 4GB lub 8GB - znowu powraca
TeamHANS
20-03-2008, 03:53
Przeczytałem masę tematów "..Nikon D50 i SDHC.." Jednak tak naprawdę, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Działa czy nie działa. Podobno D50 czyta tylko karty z fat 16. Postanowiłem więc sformatować kartę 2GB (tylko taką posiadam największą) na różne sposoby. Z fat32 - działa bez problemu, Fat12 - działa, NTFS-nie (komunikuje, iż karta jest nie sformatowana), ext3 (linux)-nie, reiserfs-nie. Jeśli zapisuje i kasuje, pliki na FAT32 to może zadziała również SDHC? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia, a sklep nie przyjmie z powrotem zakupionej karty. Temat się powtarza. Jednak coraz więcej przybyło użytkowników D50 i może próbowali takich kart? I proszę nie pisać, że stosowanie dużych SD, jest niebezpieczne ze względu na utratę zdjęć. Czy coś w tym stylu. SD 4GB lub 8 GB są tak tanie, że nie opłaca się już kupować małych pojemności. Proszone są osoby, które próbowały na własną rękę uruchamiać SDHC na D50 o wypowiedź.
i po raz kolejny: nie, SDHC nie dziala. to nie ma nic wspolnego z FAT16 czy 32 ktore D50 obsługuje. SDHC to inny standard, który nie jest kompatybilny z twoim aparatem. karty SD do 2 GB dzialaja, niezaleznie od tego czy FAT 16 czy FAT 32, jak znajdziesz karte SD 4 GB to tez zadziala (transcend takie robił) ale:
SDHC NIE DZIAŁA W D50
TeamHANS
20-03-2008, 12:53
Dziękuje za szybką odpowiedź "Valwit" Cały czas po głowie chodziła mi taka karta 4 lub 8. Bo i praktyczna. Wystarczy ją włożyć do czytnika i mamy pendrive. A jak nie. To siedzi w aparacie i w RAW dużo by się zmieściło. Ale trudno. Jeszcze raz dziękuję za zainteresowanie.
milo miec 8 GB bo duzo miejsca. ale bardzo niemilo jak karta pada. poza tym nie kazdy czatnik przeczyta ci karte SD, musilbyc aparatu uzywac ciagle jako czytnika. to tez nie jest optymalne rozwiazanie. mnie pierwszy powod przekonuje do uzywania kart 2 GB max. nawet rawow wchodzi na jedna karte tyle ze przez dzien nie wystrzelam, a jak nawet to zmiana karty to 5 sekund :)
Bartek - NinoVeron
21-03-2008, 03:22
ja do mojej D50 uzywam 3 kart 2 GB ... tzn. tyle zawsze mam przy sobie a tak naprawde to zawsze używam jednej karty (sandisc extreme III) ... i w ciagu prawie 2 lat tylko 2 razy!!! musialem zakladać dodatkową kartę bo skonczyła mi się pojemność.
Fakt ... przydało by się aby D50 obslugiwał SDHC ... ale rok temu dzwoniłem do supportu Nikon Polska pytając się o to i dostałem wtedy konkretna odpowieć - tylko normalne SD max 2 GB (sugerowane 1 GB :o ). Więc nie robię problemu z niczego a wymiana karty (która zdaża się bardzo zadko... zajmuję tylko kilkanaście sekund).
Jest też w/w zaleta tego - otóż mam zawsze ze sobą więcej kart i na wypadek awarii zawsze jest coś pod ręką. A w przypadku zepsucia się karty można stracić mniej zdjęć jeśli trzymamy je na kilku kartach :)
stachmuszel
21-03-2008, 08:27
ja do mojej D50 uzywam 3 kart 2 GB ... tzn. tyle zawsze mam przy sobie a tak naprawde to zawsze używam jednej karty (sandisc extreme III) ... i w ciagu prawie 2 lat tylko 2 razy!!! musialem zakladać dodatkową kartę bo skonczyła mi się pojemność.
Fakt ... przydało by się aby D50 obslugiwał SDHC ... ale rok temu dzwoniłem do supportu Nikon Polska pytając się o to i dostałem wtedy konkretna odpowieć - tylko normalne SD max 2 GB (sugerowane 1 GB :o ). Więc nie robię problemu z niczego a wymiana karty (która zdaża się bardzo zadko... zajmuję tylko kilkanaście sekund).
Jest też w/w zaleta tego - otóż mam zawsze ze sobą więcej kart i na wypadek awarii zawsze jest coś pod ręką. A w przypadku zepsucia się karty można stracić mniej zdjęć jeśli trzymamy je na kilku kartach :)
Dokładnie tak. Ja też mam zawsze przy sobie trzy karty, 2/2/1GB w D70s i 4/2/2GB w D80. Chyba tylko raz potrzebowałem zamienić kartę, bo zabrakło pojemności. Ale był to przypadek extremalny, podyktowany pewnymi testami. Chyba, że ktoś foci zarobkowo, no ale wtedy nie amatoskimi korpusami typu D50 (max. 2GB) czy D70s/80. Akurat te ostatnie obsługują HC SD. Napewno bezpieczniej jest mieć kilka mniejszych kart niż jedną dużą.
Pozdrawiam i życzę wesołych świąt...
TeamHANS
21-03-2008, 12:36
Dzięki za zainteresowanie tematem. No cóż, kupię z 3 karty po 2GB. A taką miałem ochotę na te 4GB lub 8 GB. Jednak na razie nie mam zamiaru zmieniać body. Więc nie mam większego wyboru. Jakie polecacie do D50 te karty po 2GB. Kilka miesięcy temu pożyczyłem od kumpla nową kartę 2GB PQI. Jednak ta karta powodowała zacinanie się lustra. Oraz czasami zdjęcia nie były w całości zapisywane. Stwierdziliśmy że to wina karty i wymienił ją na drugi egzemplarz. I znowu to samo. Jeszcze od innego miałem kingston tą białą i też to samo. A na moich kartach wszystko jest w porządku. Jednak ze względu na producenta są raczej mało atrakcyjne cenowo.
Bartek - NinoVeron
21-03-2008, 13:46
polecam SanDisc Extreme III - to jest poprostu błyskawica!
mam też karty Patriota, Teko x 80, Pretec-a x 60 i wszystkie te karty sa kilka razy wolniejsze od EXTREME III.
EXTREME III 2 GB - cena na allegro ok. 68-70 zl np ( allegro (http://www.allegro.pl/item328877880_sandisk_sd_2gb_extreme_iii_20mb_s_fv _sklep_k_ow.html))
SZYBKOŚĆ ODCZYTU - 20 MB/s
SZYBKOŚĆ ZAPISU - 20 MB/s
TEMPERATURA PRACY (stopnie C) od -25 do 85
GWARANCJA -10 LAT
wiem, że można kupić inne 2 GB karty SD w cenie ok. 25-30 zl ale naprawde warto dołożyć drugie tylke i kupić choć jedna karte Extreme - różnice odrazu się wyczuwa ... i przy pstrykaniu fotek i przy zgrywaniu danych na dysk :)
tyle ze te 20 mbit to teoria, najblizej tej wartosci jest dedykowany czytnick do kart w apracie i z aparatu to jak dorzebe pojdzie to 1/5 wyciagnie. niemniej: rowniez polecam sandiska, ale ciut wolniejsze i tansze w zupelnosci wystarcza. lexara tez moge spokojnie polecic.
marcinas
21-03-2008, 15:36
Własnie zrobiłem test SD Sandisk Extreme III 2GB, czytnik sandiska ExtremeIII USB, zapisywałem i odczytywałem
plik 1GB czyli karta zapełniana do połowy. Zapis 18,273 MB/s, odczyt 19,520 MB/s.
wasilewk
21-03-2008, 15:38
tyle ze te 20 mbit to teoria, najblizej tej wartosci jest dedykowany czytnick do kart w apracie i z aparatu to jak dorzebe pojdzie to 1/5 wyciagnie. niemniej: rowniez polecam sandiska, ale ciut wolniejsze i tansze w zupelnosci wystarcza. lexara tez moge spokojnie polecic.
Ostatnio Lexary popuściły samokrolę poprodukcyjną, lepiej znajomym nie polecać...
Co do tych Mb/s: ja mam D80 i sprawdziłem, że prędkość 20Mb/s jest wykorzystywana w pełni (karta Sandisk Ducati)
Nawet założyłem x320: tutaj (wg mnie) jest pewien zapas. Oczywiście warunki były średnie: jedno cyknięcie: 6 klatek - tak więc aparat się nie blokował, a karta w zasadzie czekała na niego.
PS.
Pomiaru prędkości czytnika karty w D80 oczywiście nie wykonywałem, bo za dużo zachodu, jednak (wg mnie) rozrzutne stwierdzenie, że czytnik tych 20 mbit (ja bym napisał 20 Mb/s albo 2.5 MB/s) nie potrafi przyjąć lub wysłać - wg mnie jest trochę na wyrost.
Pzdr.
Ostatnio Lexary popuściły samokrolę poprodukcyjną, lepiej znajomym nie polecać...
Co do tych Mb/s: ja mam D80 i sprawdziłem, że prędkość 20Mb/s jest wykorzystywana w pełni (karta Sandisk Ducati)
Nawet założyłem x320: tutaj (wg mnie) jest pewien zapas. Oczywiście warunki były średnie: jedno cyknięcie: 6 klatek - tak więc aparat się nie blokował, a karta w zasadzie czekała na niego.
PS.
Pomiaru prędkości czytnika karty w D80 oczywiście nie wykonywałem, bo za dużo zachodu, jednak (wg mnie) rozrzutne stwierdzenie, że czytnik tych 20 mbit (ja bym napisał 20 Mb/s albo 2.5 MB/s) nie potrafi przyjąć lub wysłać - wg mnie jest trochę na wyrost.
Pzdr.
ale widziales ze watek jest o D50 ktory od D80 sie zdziebko różni? :>
wasilewk
22-03-2008, 13:23
ale widziales ze watek jest o D50 ktory od D80 sie zdziebko różni? :>
Tak, widziałem.
Ale i tak czytnik D50 (wg mnie) powinien czytać szybciej, niż 20Mb/s. 100Mb/s stało się codziennością w urządzeniach sieciowych już dość dawno. D50 nie jest taki stary, więc sądzę, że te 20Mb/s bez problemu powinien czytać. Nie mam D50, ale mam jakieś stare czytniki kart SD. Sprawdziłem je na Toshibie 2GB (SD-M02G) i czytają tę kartę z jej max. prędkością.
Z tymi kartami też jest różnie: mam 2szt. kupione w tym samym czasie razem z aparatem. Jedna jest szybsza, a druga wolniejsza. Nie znaczy za wolna: wytrzymuje swoje parametry, ale ta pierwsza potrafi szybciej odczytywać. Pomiaru dokonywałem tylko na PC, gdzie USB 2.0 wiadomo pracuje o rząd wielkości szybciej. Na D80 nie widać specjalnie różnicy: obie dostają czkawki przy szybkim foceniu (RAW + Large oraz braketing). Dopiero Sandisk Ducati pracuje równomiernie, bez zacięć.
Pzdr.
Tak, widziałem.
Ale i tak czytnik D50 (wg mnie) powinien czytać szybciej, niż 20Mb/s.
i tu sie mylisz. a 20 Mb/s (megabajtow) to raczej nawet twoja D80 nie wyciaga przy transferze karta->komputer. ustaw aparat w Mass Storage (o ile nie masz) i przekopiuj 3 rawy. powinno trwac mniej niz 1.5 sekundy. przekopiuj w dosie zebys widzial faktyczny transfer, bo pasek postepu zniknie ci na dlugo wczesniej zanim pliki faktycznie beda na dysku.
wasilewk
22-03-2008, 18:08
i tu sie mylisz. a 20 Mb/s (megabajtow) to raczej nawet twoja D80 nie wyciaga przy transferze karta->komputer. ustaw aparat w Mass Storage (o ile nie masz) i przekopiuj 3 rawy. powinno trwac mniej niz 1.5 sekundy. przekopiuj w dosie zebys widzial faktyczny transfer, bo pasek postepu zniknie ci na dlugo wczesniej zanim pliki faktycznie beda na dysku.
Nie no na ten temat (bitów, Bajtów) dyskutować nie zamierzam.
Są pewniki, czasami nazywane dogmatami, na temat których się nie dyskutuje.
Nie będziemy tu wywracać elektroniki...
Pzdr.
link warty odwiedzenia: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905
wasilewk
22-03-2008, 21:33
link warty odwiedzenia: http://www.robgalbraith.com/bins/multi_page.asp?cid=6007-7905
Tam jest wszystko ok.
Merytorycznie nie dyskutuję.
Pzdr.
Jeśli szukasz zwykłych kart o dużej pojemności do D50, to zwróć uwagę na PLATINUM 4GB. Miałem ją jakiś czas temu w D50, pracowała bezproblemowo. O ile pamiętam to szybkość tych kart oznaczana jest x120.
Pozdrawiam WIST
TeamHANS
30-03-2008, 12:52
Tak, widziałem.
Ale i tak czytnik D50 (wg mnie) powinien czytać szybciej, niż 20Mb/s. 100Mb/s stało się codziennością w urządzeniach sieciowych już dość dawno. D50 nie jest taki stary, więc sądzę, że te 20Mb/s bez problemu powinien czytać. Nie mam D50, ale mam jakieś stare czytniki kart SD. Sprawdziłem je na Toshibie 2GB (SD-M02G) i czytają tę kartę z jej max. prędkością.
Z tymi kartami też jest różnie: mam 2szt. kupione w tym samym czasie razem z aparatem. Jedna jest szybsza, a druga wolniejsza. Nie znaczy za wolna: wytrzymuje swoje parametry, ale ta pierwsza potrafi szybciej odczytywać. Pomiaru dokonywałem tylko na PC, gdzie USB 2.0 wiadomo pracuje o rząd wielkości szybciej. Na D80 nie widać specjalnie różnicy: obie dostają czkawki przy szybkim foceniu (RAW + Large oraz braketing). Dopiero Sandisk Ducati pracuje równomiernie, bez zacięć.
Pzdr.
U mnie ze zwykłą kartą tą niebieską SanDisk zapisuje 29Mbit i odczytuje tak samo 29Mbita (3.6-3.7Mb\s)
a ja gupi nieświadomy kupiłem sobie 4 gb do d50 a tu po sformatowaniu pod windą czy fat czy fat32 po włożeniu do aparatu mruga 'for' ... pyta czy formatować ale to nic nie daje.
Czy komukolwiek udało się w ogóle uruchomić 4 GB w D50?
czy w ogóle PRETEC to porażka? i dlatego dzieje się tak a nie inaczej? na stronie którą cytowaliście Pretec`a w ogóle nie przetestowali...
Edit - nie działające linki allegro
Przeczytałem masę tematów "..Nikon D50 i SDHC.." Jednak tak naprawdę, nie ma jednoznacznej odpowiedzi. Działa czy nie działa. Podobno D50 czyta tylko karty z fat 16. Postanowiłem więc sformatować kartę 2GB (tylko taką posiadam największą) na różne sposoby. Z fat32 - działa bez problemu, Fat12 - działa, NTFS-nie (komunikuje, iż karta jest nie sformatowana), ext3 (linux)-nie, reiserfs-nie. Jeśli zapisuje i kasuje, pliki na FAT32 to może zadziała również SDHC? Niestety nie mam możliwości sprawdzenia, a sklep nie przyjmie z powrotem zakupionej karty. Temat się powtarza. Jednak coraz więcej przybyło użytkowników D50 i może próbowali takich kart? I proszę nie pisać, że stosowanie dużych SD, jest niebezpieczne ze względu na utratę zdjęć. Czy coś w tym stylu. SD 4GB lub 8 GB są tak tanie, że nie opłaca się już kupować małych pojemności. Proszone są osoby, które próbowały na własną rękę uruchamiać SDHC na D50 o wypowiedź.
Witaj ostatnio przechodzilem ten problem. Producent Sandisk-a na stronie podaje ze karty 4GB sdhc extreme III powinny dzialac z d50 po czym po kupnie okazalo sie ze nie ma oczym mowic. Tak wiec zdecydowanie odradzam;-)
stachmuszel
18-07-2008, 08:24
W D50 na 100% nie działają karty powyżej 2 GB.
Pozdr!
Witaj ostatnio przechodzilem ten problem. Producent Sandisk-a na stronie podaje ze karty 4GB sdhc extreme III powinny dzialac z d50 po czym po kupnie okazalo sie ze nie ma oczym mowic. Tak wiec zdecydowanie odradzam;-)
panie kolego - w wielu miejscach jest napisane ze SDHC to nie to samo co SD, aparaty czy urzadzenia przystosowane do SDHC obsłużą SD ale nie odwrotnie.
napisze jeszcze raz - kupiłem sobie Pretec`a 4 gb - jedna karta która 4gb była SD a nie SDHC w sklepie int. w którym robiłem zakupy - aparat wariuje - godzinę w nocy walczyłem, format pod dosem, wkładam karte do aparatu a tam mruga "FOR" pyta sie mnie czy sformatować - robie - tak - i nic z tego i tak dalej mruga 'for'. Jedyne co to udalo mi sie jedno zdjęcie na tej karcie zrobić, ale po ponownym włączeniu aparatu znów "FOR"
P.S. nie ma jakiegoś upgrade`u softu żeby D50 łyknął coś więcej?
Podobno D50 czyta tylko karty z fat 16. Postanowiłem więc sformatować kartę 2GB (tylko taką posiadam największą) na różne sposoby. Z fat32 - działa bez problemu, Fat12 - działa, NTFS-nie (komunikuje, iż karta jest nie sformatowana), ext3 (linux)-nie, reiserfs-nie. Jeśli zapisuje i kasuje, pliki na FAT32 to może zadziała również SDHC?
D50 nie czyta kart SDHC (sprawdziłem na kilku przykładach). System plików (FAT, FAT32, NTFS itp.) nie ma nic wspólnego z SDHC, tzn. zarówno kartę SD jak i SDHC możesz sformatować używając dowolnego systemu plików (w czytniku, bo D50 zawsze sformatuje w systemie FAT[16]). Oczywiście NTFS nie jest polecany dla dysków przenośnych, z uwagi na znaczny narzut informacji nadmiarowych zwiazanych z zarządzaniem prawami dostępu itp. Microsoft opracował nowy system plików dla dysków przenośnych exFAT (zwany też FAT64), ale odczytać je można wyłącznie pod Windows Vista lub Windows CE 6.0.
Żeby urządzenie odczytało kartę SDHC, musi być zgodne ze specyfikacją SD 2.0 (SDHC).
Tak ale problem polega na tym ze istnieja karty SD (nie SDHC) 4GB a D50 i tak ich może nie widzieć.
Tak ale problem polega na tym ze istnieja karty SD (nie SDHC) 4GB a D50 i tak ich może nie widzieć.
i wg moich dzisiejszych informacji - nie widzi. Pretec 133x SD 4 gb - w d50 niet
spylilem kumplowi do d80