Zobacz pełną wersję : Problem z SB800
Witam. Mam pytanie odnosnie tej lampy. Zauważyłem, że kiedy fotografuję w trybie pełnej automatyki przedmioty na jasnym tle - ona głupieje i zdjęcia wychodzą mi niemal czarne.
Zrobiłem więc test - ustawiłem przedmiot na tle np. czerwonej sofy - zrobiłem zdjęcia lampka wbudowaną (pełny TTL i pełna automatyka aparatu) - wyszło ok. Zrobiłem SB800 - TTL, główka lampy skierowana na przedmiot. Zdjęcia były nie do odróżnienia.
Ale kiedy przestawiłem przedmiot na jasne tło - lampka wbudowana zaświeciła ok, SB800 10 na 10 było potwornie ciemnych.
Dodam, ze wszystkie funkcje były takie same, pełne automatyki, ta sama ogniskowa (50 mm) itp.
Oddałem do serwisu Nikona. Tam stwierdzili, że testy nieczego nie wykazały. Więc miły Pan za ladą pożyczył mi na kilka minut lampkę z serwisu. Porównałem i zdjęcia b. się rózniły. A jednak - serwis dalej się upiera, że wszystko jest w granicach normy i że mogę sobie dodawać EV jak mi się podoba. Szlag by tafił.
Mieliście podobne problemy ???
a nie poprzestawiales ustawien w samej lampie? korekcja mocy blysku itd.
nie mam przy sobie lampy wiec nie powiem Ci dokladnie jak
ale sprobuj zresetowac lampke - z tego co pamietam to na
tym wysuwanym odblysniku jest "sciaga" jak to zrobic.
Moze cosik namieszales w ustawieniach lampki.
EDIT:
RESET: wcisnij na 2 sekundy przyciski MODE i ON/OFF
A nie bedzie to problem z wybranym trybem pracy lampy?
Nie wybrales przypadkiem trybu iTTL BL?
BL -czyli lampa próbuje tylko doświetlić pierwszy plan tak aby miał tą samą jasność*jak tło?
No więc nie używam TTL BL, resetowałem lampę i nieczego nie modziłem w ustawieniach.
Kiedy testowałem obie lampy: moją i "serwisową" - ustawienia były w 100% te same. Miałem czas i wszystko sprawdziłem. A jednak - zdjęcia strasznie się różniły.
Tymczasem serwis umywa ręce - no i masz babo placek.
a może wrzuć przykładowe fotki jak to wygląda??
Kiedy testowałem obie lampy: moją i "serwisową" - ustawienia były w 100% te same. Miałem czas i wszystko sprawdziłem. A jednak - zdjęcia strasznie się różniły.
Tymczasem serwis umywa ręce - no i masz babo placek.
to jest problem tzw."masowej produkcji" i związanej z nią ->"niejednorodnością finalnego produktu" (tak sobie to nazwałem na swój użytek i już wyjaśniam..)
otóż w stopce mam dwie szt.SB800, kupione na przestrzeni roku (najnowsza jest z zagranicznej dystrybucji, starsza-z krajowej). W czasie, gdy miałem jedną SB800, nauczyłem się z nią pracować w TTL BL dając równocześnie korektę na +0,7EV (nie będę się teraz rozpisywał, dlaczego co i jak->pisałem już kilka razy o tym w swoich postach na forum) Teraz, gdy mam tę drugą, korekta nie jest wcale potrzebna-więcej-czasami daje na minus, gdyż przepala sic! Sposób pracy mojej się nie zmienił, aparat też nie-więc co się stało? -, otóż nie wiem, wiedzą to pewnie tylko panowie niskiego wzrostu z kraju wiśnią kwitnącego w białych kitlach z napisem "kontrola jakości" na identyfikatorze
:mrgreen:
SMACZNEJ ŚWIĘCONKI I POZDRAWIAM WSZYSTKICH!
pozwolę sie podpiac do tego wątku z pytaniem. Czy uszkodzenie wewnetrznego zwierciadełka Ta duga szybka z kolei, bedzie miało wpływ na pomiar-pracę lampy.Zauważyłem ,że w mojej poprostu przygrzała sie srodkowa czesć tego plasiku. Ulica Postępu sie kłania ? :(
Drogi Rotorze, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Trochę mnie uspokoiłeś. Aczkolwiek to przykre, że taka firma jak Nikon dopuszcza do takich numerów (chodzi mi o to, że bliźniacze egzemplarze moga się aż tak od siebie różnić).
W takim razie co? Nie pozostaje mi nic innego jak kupić Metza? Nie słyszałem, żeby z tą lampą były jakiekolwiek problemy ???
Drogi Rotorze, bardzo dziękuję za wyjaśnienia. Trochę mnie uspokoiłeś. Aczkolwiek to przykre, że taka firma jak Nikon dopuszcza do takich numerów (chodzi mi o to, że bliźniacze egzemplarze moga się aż tak od siebie różnić).
W takim razie co? Nie pozostaje mi nic innego jak kupić Metza? Nie słyszałem, żeby z tą lampą były jakiekolwiek problemy ???
to już Twoja decyzja, nie wiem jak Metz poradził sobie ze skomplikowanym CLSem i iTTLem Nikona
Ja się tylko zastanawiam, która moja sabinka odpowiada założeniom konstruktorów:ta, co niedoświetla, czy ta-co korekty nie potrzebuje-i czasami przepala (żeby było ciekawiej, to napiszę jeszcze, że wbudowana lampka w D300 również niedoświetla, czyli zachowuje się podobnie jak moja pierwsza sabinka800 :mrgreen: