Zobacz pełną wersję : Połączenie D300 - laptop przez HDMI
Czy ktoś już to rozwiązanie testował jeśli da sie tak to podłączyć? Jak wygląda to w praktyce?
O ile się nie mylę to zarówno w laptopach, jak i w aparacie mamy do czynienia z wyjściem HDMI. Połączenie obydwu urządzeń może się w takim wypadku zakończyć uszkodzeniem, któregoś z nich. Mogę się jednak mylić, bo nie posiadam. Zalecałbym jednak ostrożność.
Jeśli się nie mylę, to HDMI w aparacie zastępuje kompozytowe wyjście PAL, które było tam dotychczas, więc po co podłączać go w ten sposób do laptopa?
Domyślałem sie ze po podłączeniu body -laptok będę miał mozliwsc kontroli body z laptoka tak jak to sie dzieje przez USB.
Nie mam niczego z HDMI ale to chyba interfejs audio/video, więc najwyżej mógłbyś sobie przesłać na laptopa obraz i dźwięk, zakładając, że laptop ma wejście HDMI, o kontroli body z laptopa w tym przypadku mowy być nie może, bo to inna bajka.
HDMI służy do przesyły obrazu i dźwięku, nie jest złączem tego typu co USB/Firewire. Co prawda ma kilka patentów przypominających transfery w sieci, ale działa na innej zasadzie. Urządzenia HDMI synchronizują się ze sobą, jest tam również informacja uniemożliwiająca przechwytywanie sygnału z oryginalnych nośników (np. filmy DVD - zwie się to HDCP), w przypadku lustrzanek Nikona protokół ten przypomina raczej monitorowe DVI (protokół obsługiwany przez złącze DVI jest częściowo zgodny z HDMI - nie zawiera dźwięku i niektóre starsze karty z DVI nie współpracują z urządzeniami HDMI ze względu na brak HDCP). Reasumując, hdmi zastępuje w Nikosiach złącze composite, dzięki temu fotki z aparatu można przeglądać na urządzeniach HDMI w wyższej rozdzielczości i z lepszą jakością.
david555
20-03-2008, 18:07
No nareszcie, myślałem, że już nikt tego nie powie.:D